Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Automapą - Lark 50.3
Autor Wiadomość
Buffy
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 7
Wysłany: 2010-12-15, 11:14   

jestem_ktoś napisał/a:

P.S. Co Twoje pytanie ma do tematu wątku?


A no to, że może karta (mimo że nowa) z wgraną AM jest jakaś skopana i "omizg" mógłby spróbować wgrać AM do pamięci flash. AM tylko na Polskę waży jakieś 300 MB więc powinna się wcisnąć
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9628
Wysłany: 2010-12-15, 11:40   

Może i pomoże, tylko pytanie, jaki jest problem kolegi, bo jak na razie niewiele powiedział

omzig napisał/a:
tylko "bateria rozładowana" - ale normalnie dalej działa...
omzig napisał/a:
Podczas instalacji na kartę microSD podawałem numer licencji i wyskakiwał błąd,
Czyli albo ma nie naładowaną baterię, albo źle zarejestrował AM
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
erjot 
Navi Expert
MX2 + AM + MM


Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 423
Skąd: Wrocław - DW
Wysłany: 2010-12-15, 13:00   

A ja mam odwrotny problem. :-) Można zmienić jakieś ustawienia, żeby navi się nie włączała automatycznie po wsadzeniu kabelka USB?
_________________
Aut viam inveniam aut faciam. Hannibal
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-12-15, 14:15   

Buffy napisał/a:
AM tylko na Polskę waży jakieś 300 MB więc powinna się wcisnąć
A wgrany fabrycznie program? Zmieszczą się obydwa? A co w przypadku konieczności oddania do serwisu? Kasowanie? A jesli już się nie da połaczyć z Larkiem bo i tak bywa?

Slot na kartę SD i swobodny dostęp do innych programów z poziomu menu firmowego jest jedna z wiekszych zalet Larka. Nie słyszałem jeszcze, że problem z działaniem Larka lub programów na nim uruchamianych ma jakikolwiek związek z tym gdzie te programy wgrano. Zwykle przyczyną problemów jest zła instalacja, majsterkowanie w plikach "fabrycznych" i nie czytanie instrukcji.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
Buffy
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 7
Wysłany: 2010-12-16, 01:02   

Andrzej P napisał/a:
A wgrany fabrycznie program?
370 MB razem z Windowsem :->

Andrzej P napisał/a:
Zmieszczą się obydwa?
Raczej tak bo zostaje pół giga wolnego miejsca.

Andrzej P napisał/a:
A co w przypadku konieczności oddania do serwisu? Kasowanie?
Kasowanie - z tym chyba nie ma wielkiego problemu.

Andrzej P napisał/a:
A jesli już się nie da połaczyć z Larkiem bo i tak bywa?
- to już większy problem ;-) pewnie przydał by się jakiś back-up

Andrzej P napisał/a:
Nie słyszałem jeszcze, że problem z działaniem Larka lub programów na nim uruchamianych ma jakikolwiek związek z tym gdzie te programy wgrano.
Ja słyszałem że mapa na karcie może się "zamulać", ale od razu dodaję, że u mnie to nie występuje.
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-12-16, 07:34   

Jak nie możesz się połączyć z poziomu komputera z Larkiem poprzez ActiveSync - żaden backup nie pomoże, bo niby jak go wgrasz.... A takie sytuacje przy majsterkowaniu w bebechach zdarzają się - wystarczy poczytać na tym forum jak zmienić navi w przycisk do papieru na biurko...

Gadki o "muleniu na karcie" można włożyć między bajki - przynajmniej w przypadku Larków. Mam dwa: serii 35.x i 50.x - Na obydwu programy z kart SD śmigają całkiem nieźle i nie sądzę aby Lark 50.3 odbiegał znacznie mocą procesora czy jakością slotu na kartę od swych poprzedników. Różnica to jedynie rozmiar karty (moje chodzą na normalnej a nie micro).

AutoMapa z włączonymi wszystkimi wodotryskami rzeczywiście zamula słabszy sprzęt, ale miejsce jej wgranie nie ma tu znaczenia lub ma niewielkie. Decyduje siła obliczeniowa procka, choć szybkość karty SD tez ma znaczenie. Karty "no name", kupione "taniej", "okazyjnie" są często mułem samym w sobie. Ktoś kto nie włożyłby takiej karty do aparatu, kamery czy telefonu jęczy potem, że w nawigacji mu muli.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
omzig 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 36
Dołączył: 10 Gru 2010
Posty: 7
Skąd: Wawa
Wysłany: 2011-04-10, 11:58   

Panowie, dziękuję za zainteresowanie problemem.
Dałem radę - okazało się, że komp na którym działałem miał jakąś chorą blokadę administratora. :/
Skorzystałem z innego kompa i wszystko poszło gładko.

AM wgrana, działa, już nawet aktualizację zrobiłem. :)
Ale... no właśnie - czasem się przycina lub zawiesza i puszcza... To wina procesora, czy AM???
 
 
wooke
azymut


Dołączył: 06 Cze 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-06-07, 00:29   Problem z Automapą - Lark 50.3

Auto Mapa na karcie czy w larku jak jest lepiej szybciej ??
bo nie wiem gdzie lepiej miec auto mape narazie prubowałem na karcie pamieci jest ok ale moze da sie szybciej lepiej ??? prosze o odpowiedz to moja pierwsza navi nie znam sie
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2012-06-17, 16:21, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9628
Wysłany: 2011-06-07, 07:00   

Jak dobra karta, to niewielka róznica.
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2011-06-07, 08:59   

O szybkości działania AM na jakiejkolwiek nawigacji decyduje procesor urządzenia. AM jest dość wymagająca pod tym względem i jeśli myślisz, że na Larku 50.3 pójdzie szybciej to zapomnij.

Płynnego przesuwania się kursora nie uzyskasz nigdy, chyba, że zastosujesz wygląd mapy jak na "sztabówkach" (bez kolorów) i wyłączysz wszelkie dodatki (wyświetlanie POI, budynków, znaków drogowych itp.).

Jeśli koniecznie chcesz używać AM to wgraj ją na dobrą, szybką kartę (10-15 Mb/s) i wyłącz w niej wszelkie wodotryski (budynki 3D, czerwone daszki, animowane menu, milion POI). Wtedy pójdzie lepiej.

A tak nawiasem mówiąc: gdzie w Larku zmieścisz w pamięci wewnętrznej AM EU (2 GB) ? Jeśli nawet znajdziesz miejsce to samo wgrywanie przez ActiveSync zajmie tydzień o ile się w ogóle powiedzie :-D
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
hoja 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Cze 2011
Posty: 5
  Wysłany: 2011-06-20, 09:16   Problem z Automapą 6.8.1 - Lark 50.3

Witam,
kupiłem niedawno nawigację Lark 50.3 (wcześniej miałem 50.1 i chodził bez problemów).
Wgrałem automape 6.8.1 europę i coś nie chce mi to dobrze działać.
W mieście jeszcze w miare ok, łapie sygnał i tylko czasem się coś przymuli, natomiast w trasie i przy prędkościach powyżej 100km/h zaczyna świrować, raz pokazuje że się rozgląda, raz całkiem gubi sygnał i muszę wyłączyć i włączyć obsługę GPS, czasem pokazuje że jadę 300km/h albo opóźnia się o kilkaset metrów...

Kombinowałem już z różnymi portami i prędkościami portów, najlepiej działa na tym co sama sobie ustawia czyli COM2 i 48000kbps. Mapę też już wgrywałem parę razy i ciągle to samo.. również wyłączyłem w opcjach synchronizacje czasu z GPS.

może być że sprzęt jest jakiś trefny? szukałem na forum ale nic nie znalazłem co może być tego przyczyną?

czy ktoś z was ma larka 50.3 i działa mu dobrze z najnowszą automapa?
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-20, 09:34   

hoja napisał/a:
Mapę też już wgrywałem parę razy

Co oznacza wgrywałem? Instalowałeś czystą instalkę a następnie patchowałeś wcześniej za każdym razem formatując kartę? Czy ta AM to jakiś gotowiec i za każdym razem go wrzucasz na kartę? Jak podaje tabela prawidłowy port i prędkość dla twojej nawigacji to COM1 i 4800. Podane jest również, że sygnał łapało na COM6.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
hoja 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Cze 2011
Posty: 5
Wysłany: 2011-06-20, 10:13   

Cybant napisał/a:
hoja napisał/a:
Mapę też już wgrywałem parę razy

Co oznacza wgrywałem? Instalowałeś czystą instalkę a następnie patchowałeś wcześniej za każdym razem formatując kartę? Czy ta AM to jakiś gotowiec i za każdym razem go wrzucasz na kartę? Jak podaje tabela prawidłowy port i prędkość dla twojej nawigacji to COM1 i 4800. Podane jest również, że sygnał łapało na COM6.


formatowałem kartę i instalowałem ze spatchowanej instalki, na COM1 i 4800 nic nie łapie. Jedynie na COM2 4800 łapie szybko i jakoś działa z tym że tak jak pisałem co jakiś czas gubi sygnał itp, na COM8 jeszcze też działa ale tutaj to już całkiem wywala co chwile.
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-20, 10:15   

Cóż, proponuję byś ściągnął czystą instalkę, po zainstalowaniu użyj patchera, ustaw zalecany port i prędkość i sprawdź efekty.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2011-06-20, 10:20   

Dodam, że AM 6.8.1 PL (wersja instalacyjna posłodzona od razu) działa na Larku 50.3 bez problemów. Wyłączone wszelkie wodotryski, wyświetlanie milionów POI, animacja menu itp.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
Ostatnio zmieniony przez Andrzej P 2011-06-20, 10:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12