Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z synchronizacją czasu
Autor Wiadomość
speedblues
Waypoint



Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 40
Wysłany: 2011-06-28, 12:58   Problem z synchronizacją czasu

Witam mam problem a minowicie, mój lark 35.6 już od poczatku źle podawał date. (1991.11.12.) zczytywaną w stringu $GPRMC jako 121191. iGO w pliku system.ini w katalogu \save podajce coś takiego:

[gps]
baud="4800"
gpstime="689940126"
last_gps_date="1991.11.12."
last_gps_time="10:35:42.000"
port="2"

i o co chodzi, ano o to, że cały czas mi się przełącza w tryb nocny dużo wcześniej już za dnia no bo ma listopad. Próbowałem coś pokombinować w pliku sys.txt z [timezone] ale bezskutecznie, nie wiem czy dobrze kombinowalem ale chciałem mu wyłączyć synchronizacje z GPS. W iGO w ustawienia\regionalne wyłączyłem użyj automat. strefy czasowj i dałem czas +2 (i czas jest ok z nim nie ma problemu).

Aha nawet jeśli w menu Larka recznie ustawie date to po włączeniu iGO zostanie ona przywrócona na tą wadliwą.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Lark 35.6
menu DavX
iGO Primo 1.2
skórka Dimka - TomSoft 1.3.2 (i +)
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2011-06-28, 19:52   

speedblues napisał/a:
ast_gps_date="1991.11.12."
last_gps_time="10:35:42.000"

To usuń ten wpis :roll:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
speedblues
Waypoint



Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 40
Wysłany: 2011-06-28, 20:16   

No niestety nie pomogło. Po skasowaniu wpisu w pliku system.ini został on ponownie przywrócony po uruchomieniu iGO
Cytat:
last_gps_date="1991.11.12."
last_gps_time="18:05:42.000"


Nadmieniam, że czas jest ok tylko data powoduje problemy.
 
 
ELM0 
guru
S7 EDGE :)



Pomógł: 54 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 1274
Skąd: Ulica Sezamkowa
Wysłany: 2011-06-29, 20:25   

speedblues, spróbuj tego wpisu w sys.txt:

[timezone]
keep_auto_on_error=1
_________________
chomik VERBATIM
www.nopremium.pl
www.mynavi-expert.pl/reflink/9933
 
 
speedblues
Waypoint



Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 40
Wysłany: 2011-06-30, 07:50   

Spróbowałem nie pomogło :(.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2011-06-30, 15:26   

speedblues, A moze sprawdz w panelu sterowania windows'a CE, jakie tam sa ustawienia.. moze wlsnie tu jest cos skopane..
W iGO zrob tak:
wylacz synchronizacje czasu gps, ustaw strefe czasowa recznie (GMT +1)
Zatwierdz, czyli wyjdz z tego menu,
ponwnie wejdz w menu i wlacz "synchornizuj czas gps"
Pisalem z pamieci, ale znajdziesz w menu iGO te ustawienia..
Zadnego wpisu dotyczacego czasu w sys.txt byc nie powinno - skasuj jesli cos tam masz..
Jesli powyzsze nie pomoze sprawdz taka konfiguracje w sys.txt:
Kod:
[timezone]
sync_time=1
reset_os_timezone=1
sync_os_timezone=1
use_auto=1
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
speedblues
Waypoint



Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 40
Wysłany: 2011-06-30, 18:51   

Janusz_40 sprawidzłem ustawienia w panelu sterowania Windowsa CE i jest ok. Zrobiłem tak jak kazałes w iGO na początku
Cytat:
wylacz synchronizacje czasu gps, ustaw strefe czasowa recznie (GMT +1).Zatwierdz, czyli wyjdz z tego menu, ponwnie wejdz w menu i wlacz "synchornizuj czas gps"

Nie pomogło

To wpisałem
Kod:
[timezone]
 sync_time=1
 reset_os_timezone=1
 sync_os_timezone=1
 use_auto=1

Ale też nie pomogło. iGO w dalszym ciągu przestawia datę.
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1934
Wysłany: 2011-06-30, 19:02   

Okidoki ;-)
Larka zapewne masz odblokowanego.Wejdz do Control Panel\Date/Time i zaptaszkuj tam:Automatically adjust clock.....+ OK.
Pomoze?
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
wiman 
GPS instruktor



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 831
Wysłany: 2011-06-30, 19:08   

speedblues, A próbowałeś zainstalować najnowszą wersję primo :?: A może masz najnowszą to może próbowałeś przejść do starszej :?: Czy problemy z czasem występują w primo ze skinem Dimka TomSoft :?: A jak wygląda sytuacja bez skina :?:
Sam nie wiem ,ale może lepiej zacząć od tego . Chyba ,że już próbowałeś.
 
 
speedblues
Waypoint



Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 40
Wysłany: 2011-06-30, 19:18   

Larka nie odblokowałem do Control Panel\Date/Time wchodze przez menu DavX chyba, że coś mieszam. Ptaszkuje tam Automatically adjust clock.....+ OK, ale jak by to ująć samo się odptaszkowuje :)

Z tego co sie orientuję mam w miarę najnowszą wersję Primo 1.2. Korzystałem poprzednio z 8.3 i takich problemów iGo nie robiło. Sprawdze jak to jest z tymi skórami może to będzie dobry trop.
 
 
wiman 
GPS instruktor



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 831
Wysłany: 2011-06-30, 19:24   

speedblues, Weź pod uwagę ,że najnowsza wersja Primo to 9.2.1.179499 .
Osobiście zobaczył bym jak primo zachowuje sie bez skina. Skin Dimka TomSoft jest dosyć mocno "nafaszerowany" według mojej opini. Oczywiście po usunięciu skina usunąć folder save.
 
 
speedblues
Waypoint



Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 40
Wysłany: 2011-07-01, 07:53   

wiman mam prawie najnowszą wersję IGO Primo 9.2.1.178658 (a jak wiadomo prawie robi różnicę :) )

Zrobiłem jak kazałeś, przywróciłem skórkę domyślna na dzień i noc. Wyszedłem z iGO, skasowałem katalog save, uruchomiłem ponownie, skonfigurowałem i po chwili jak chwycił fixa załączył skórkę nocną chociaż było przed 8 rano.
 
 
wiman 
GPS instruktor



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 831
Wysłany: 2011-07-01, 09:11   

speedblues, Hmm... może nie tędy trop.Proponowałbym jeszcze zassać najnowszą wersje z
www.4allmobile.eu/viewtopic.php?f=107&t=36539
i zobaczyć jak będzie.Mysle, że po tej próbie będzie można wykluczyć problemy z oprogramowaniem.Chyba,że istnieje jakiś magiczny wpis do sys.txt dla tego sprzętu.
 
 
mirko1 
guru
Becker 7928



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 1934
Wysłany: 2011-07-01, 09:57   

Dla mnie,to registry sa okrojone a z tego co wiem,to Lark nie zapamietuje naniesionych tam zmian.
_________________
- Moje odblokowanie dla Beckera 7928 jest przeniesione tu:
http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=15
 
 
speedblues
Waypoint



Dołączył: 01 Cze 2009
Posty: 40
Wysłany: 2011-07-01, 12:54   

wiman zassałem, wrzuciłem dziewiczą wersję i to samo.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9