My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-07-01, 20:15
Mio SPirit 670 i Automapa
Autor Wiadomość
rojber
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Cze 2011
Posty: 14
Wysłany: 2011-07-01, 04:05   Mio SPirit 670 i Automapa

Witam serdecznie

Zainstalowałem sobie AM 6.8.1 na karcie SD, Mio ładuje ale niestety nie łapie sygnału GPS. Jak sie później dowiedziałem korzystając z tego forum, MioMap blokuje mi porty i dlatego nie łapie mi sygnału GPS.

Nawigacja: Mio Spirit 670

Co mam zrobić aby AM hulała? Dodam, że jestem zielony w tych sprawach a zabrałem sie za to ponieważ przyszły teść mnie o to poprosił;D Musze mu to ogarnąć;)

Za pomoc z góry dziękuje;)
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-07-01, 20:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 249 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 8906
Wysłany: 2011-07-01, 07:16   

1. Jaki port ustawiony w AM?
2. Jak uruchamiasz AM?

[ Dodano: 2011-07-01, 07:19 ]
We wszystkich Mio serii S powinno byc podobnie - przeczytaj wątek " FAQ Mio Spirit Odblokowanie wszystkich modeli S480-S687"
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
rojber
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Cze 2011
Posty: 14
Wysłany: 2011-07-01, 15:32   

Czytałem tamten wątek i robiłem wg instrukcji. Zainstalowałem AM (jakaś wersja finalna crackowana z chomika) na karcie SD. Zmieniłem nazwę folderu, pliku exe. Zresetowałem Mio. Po włączeniu nawigacji odpala się od razu AM.
W ustawieniach GPS wybrałem zalecane na forum wartość (COM2 i port 58700 bodajże).
Czekałem pod chmurką ale wyskakują błędy typu: "Wystąpił błąd podczas odczytu sygnału GPS (COM2). Odbiornik GPS może być odłączony, poza zasięgiem, lub łączność z nim jest w inny sposób zakłócona." ; "nie można uzyskać dostępu do GPS (COM2)."

Co zrobić z tym fantem?:(
 
 
JERZY62 
Waypoint
brak



Pomógł: 3 razy
Wiek: 68
Dołączył: 22 Gru 2010
Posty: 146
Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-07-01, 17:57   

rojber
poszukaj dobrze na forum niedawno o tym było że mio blokuje dostęp do portu
i trzeba zmienić jakiś wpis ale który tego nie wiem bodajże renron o tym pisał szukaj
_________________
MIO C720
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Mio500+MMSDTop legal


Pomógł: 504 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 17219
Wysłany: 2011-07-01, 20:14   

rojber napisał/a:
robiłem wg instrukcji.
To znaczy wrzuciłeś na SD autostart AM? Która wersję?
_________________

 
 
Foto
Navi Expert



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 331
Wysłany: 2011-07-01, 20:56   

@rojber
Autostart masz dobry , bo inaczej AM nie wystartuje.

Włącz w AM automatyczne szukanie i poczekaj trochę dłużej.
Jak to nie pomoże , to chyba GPS się zawiesił.
Wyjmij kartę i wystartuj orginalne oprogramowanie, w ustawieniach poszukaj i zrób reset GPS.
_________________
Menu Blue Unlock <---- klik ----
Uniwersalne Menu Spirit
Lista uruchomionych programów nawigacyjnych <---- wpisz się ---
 
 
Suchar
azymut


Dołączył: 02 Lip 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-07-02, 11:44   

sprawdź czy w katalogu "default" w pliku "auto.mscr", masz poniższy wpis:

kill("spirit.exe")
Sleep(300)

prawdopodobnie wcześniej uruchamia się proces z pamięci navi, który blokuje port - trzeba go zkillować.
 
 
@GUTEK@ 
Waypoint



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 150
Wysłany: 2011-07-02, 15:32   

Tylko że w tym modelu jest soft Navmana i exek od mapy nazywa się SmartST_CE.exe a nie spirit.exe.
_________________
www.gutek.xt.pl
 
 
rojber
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Cze 2011
Posty: 14
Wysłany: 2011-07-03, 04:31   

Dziękuje panowie za zainteresowanie sprawą;)

Tego pliku z wpisem to mam szukać w folderze default zainstalowanej AM na karcie SD? Czy w folderze zainstalowanej MioMap na nawigacji? Jeśli to drugie to jak mam to zrobić? Podłączyć nawi kablem i potem szperać w jej pamięci za pomocą jakiegoś programu?

Edit:

Ok, podpiąłem Mio i za pomocą TC wlazłem w nawigacje. Nie ma tam katalogu default ani pliku auto.mscr. Jest za to Program Files\Navman\SmartST_CE\ a w nim plik exe SmartST_CE o którym wspomniał GUTEK. Mam go jakoś otworzyć i dodać wpis o którym wspomniał Suchar?
Bo w folderze default zainstalowanej AM nie mam pliku auto.mscr
 
 
Bismar 
Maestro GPS



Pomógł: 157 razy
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3408
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2011-07-03, 12:51   

Z tego co pisze rojber, to nie użył plików autostartu czyli na karcie nie ma dodatkowych plików, on po prostu zmienił nazwę folderu automapa i plikowi .exe .
rojber, ściągnij autostart z tej strony : http://www.my-navia.pl/vi...p=284277#284277 i zastosuj te zmiany. A w szczególności dodaj wpis:
Kod:
kill("SmartST_CE.exe")
Sleep(300)
_________________
SGS I9100, I9505 ; Mio c250 Automapa6.8, tt7.910 , sygic 8.24, PolNav 6, ndrive 10, Navigon 7.4.3, autosputnik
 
 
rojber
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Cze 2011
Posty: 14
Wysłany: 2011-07-03, 19:49   

No niestety Panowie nie działa...:( Tym razem nawi sie wiesza podczas odpalania... No trudno, mojej nawi chyba nie idzie przerobić i odpalić AM, złośliwość rzeczy martwych.
 
 
Foto
Navi Expert



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 331
Wysłany: 2011-07-04, 10:15   

Więc tak:
Jeżeli masz Autostart do Spirit Navman , to nie musisz nic zmieniać w auto.mscr, wszystkie wpisy już tam są! I to te które faktycznie są potrzebne, żeby AM bez problemu funkcjonowała.
Także wpis podany przez Bismara już tam jest.
Gdzieś robisz jakiś błąd , jeżeli AM nie chodzi tak jak trzeba. Te autostarty są sprawdzone i ściągane setki razy.
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie mój FAQ o Mio Spirit.
_________________
Menu Blue Unlock <---- klik ----
Uniwersalne Menu Spirit
Lista uruchomionych programów nawigacyjnych <---- wpisz się ---
 
 
ADIROM7206 
azymut


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 3
Wysłany: 2011-07-04, 18:15   

Dobrze mi automapa uruchamia się z karty micro sd a jeśli chciałbym wrzucić automape na pamięć flash co mam zmienic w których ustawieniach dzięki z góry za pomoc
 
 
rojber
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Cze 2011
Posty: 14
Wysłany: 2011-07-04, 21:42   

Foto napisał/a:
Więc tak:
Jeżeli masz Autostart do Spirit Navman , to nie musisz nic zmieniać w auto.mscr, wszystkie wpisy już tam są! I to te które faktycznie są potrzebne, żeby AM bez problemu funkcjonowała.
Także wpis podany przez Bismara już tam jest.
Gdzieś robisz jakiś błąd , jeżeli AM nie chodzi tak jak trzeba. Te autostarty są sprawdzone i ściągane setki razy.
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie mój FAQ o Mio Spirit.


Dzięki Foto za porady;)

Na pewno źle zrobiłem, że skopiowałem piki luzem z dwóch folderów autostartu do głównego katalogu z AM na karcie SD, podmieniając tym samym pliki exe. Tak samo też nie wiedziałem w końcu jak nazwać katalog z AM i plik exe (default i auto.exe czy Automapa i Automapa.exe). W jednym przypadku Mio sie wieszało a w drugim odpalała normalnie MioMap.
W każdym razie sformatowałem SD i jutro zainstaluje jeszcze raz AM. Tym razem nie zainstaluje wersji scrackowanej z chomika a wersje normalną z patchem z tego forum;) Mam nadzieje, że tym razem sie uda;)
 
 
Gjanusz
azymut


Dołączył: 16 Cze 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-07-05, 02:59   Mio Spirit 670 i Automapa

Witam
Dzięki forum udało mi się uruchomić AM poprzez panel blue, jak również przez "Autostart AM". Mam tylko jedno pytanie. Przy ponownym włączeniu nawigacji z OFF na ON (czyli po uśpieniu), w przypadku blue wczytuje się panel i z ikonki mogę uruchomić AM, natomiast w przypadku tego mini panela "Autostart AM" pojawia się ekran z przyciskami "restart" i "wyłącz", AM nie uruchamia się automatycznie. Muszę nacisnąć "restart" i wtedy urządzenie robi reset (wygląda to dokładnie tak jak przy resecie "sprzętowym") i dopiero uruchamia się AM. I tu moje pytanie: czy ten autostart tak ma działać? czy AM nie powinna się uruchamiać automatycznie po włączeniu urządzenia po uśpieniu czyli z OFF na ON? pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,31 sekundy. Zapytań do SQL: 12