My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 
TomTom Start 25 M Europa
TomTom Start 25 M Europa
588.99 PLN
Goclever NAVIO 515 Polska
Goclever NAVIO 515 Polska
179.99 PLN
TomTom XXL Classic Europa
TomTom XXL Classic Europa
347.00 PLN
Goclever NAVIO 405 Polska
Goclever NAVIO 405 Polska
166.99 PLN
TomTom Start 20 Europa
TomTom Start 20 Europa
499.00 PLN
TomTom GO 500 Europa
TomTom GO 500 Europa
789.00 PLN
Garmin Nuvi 50 LM EE Europa
Garmin Nuvi 50 LM EE Europa
359.00 PLN
TomTom Via 125 IQ Routes Europa
TomTom Via 125 IQ Routes
347.00 PLN
 
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-07-01, 20:15
Mio SPirit 670 i Automapa
Autor Wiadomość
rojber
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Cze 2011
Posty: 14
Wysłany: 2011-07-01, 04:05   Mio SPirit 670 i Automapa

Witam serdecznie

Zainstalowałem sobie AM 6.8.1 na karcie SD, Mio ładuje ale niestety nie łapie sygnału GPS. Jak sie później dowiedziałem korzystając z tego forum, MioMap blokuje mi porty i dlatego nie łapie mi sygnału GPS.

Nawigacja: Mio Spirit 670

Co mam zrobić aby AM hulała? Dodam, że jestem zielony w tych sprawach a zabrałem sie za to ponieważ przyszły teść mnie o to poprosił;D Musze mu to ogarnąć;)

Za pomoc z góry dziękuje;)
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-07-01, 20:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 232 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 7798
Wysłany: 2011-07-01, 07:16   

1. Jaki port ustawiony w AM?
2. Jak uruchamiasz AM?

[ Dodano: 2011-07-01, 07:19 ]
We wszystkich Mio serii S powinno byc podobnie - przeczytaj wątek " FAQ Mio Spirit Odblokowanie wszystkich modeli S480-S687"
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
rojber
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Cze 2011
Posty: 14
Wysłany: 2011-07-01, 15:32   

Czytałem tamten wątek i robiłem wg instrukcji. Zainstalowałem AM (jakaś wersja finalna crackowana z chomika) na karcie SD. Zmieniłem nazwę folderu, pliku exe. Zresetowałem Mio. Po włączeniu nawigacji odpala się od razu AM.
W ustawieniach GPS wybrałem zalecane na forum wartość (COM2 i port 58700 bodajże).
Czekałem pod chmurką ale wyskakują błędy typu: "Wystąpił błąd podczas odczytu sygnału GPS (COM2). Odbiornik GPS może być odłączony, poza zasięgiem, lub łączność z nim jest w inny sposób zakłócona." ; "nie można uzyskać dostępu do GPS (COM2)."

Co zrobić z tym fantem?:(
 
 
JERZY62 
Waypoint
brak



Pomógł: 2 razy
Wiek: 66
Dołączył: 22 Gru 2010
Posty: 119
Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-07-01, 17:57   

rojber
poszukaj dobrze na forum niedawno o tym było że mio blokuje dostęp do portu
i trzeba zmienić jakiś wpis ale który tego nie wiem bodajże renron o tym pisał szukaj
_________________
MIO C720
 
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Mio500+MMSDTop legal


Pomógł: 494 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 16877
Wysłany: 2011-07-01, 20:14   

rojber napisał/a:
robiłem wg instrukcji.
To znaczy wrzuciłeś na SD autostart AM? Która wersję?
_________________

 
 
Foto
Navi Expert



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 332
Wysłany: 2011-07-01, 20:56   

@rojber
Autostart masz dobry , bo inaczej AM nie wystartuje.

Włącz w AM automatyczne szukanie i poczekaj trochę dłużej.
Jak to nie pomoże , to chyba GPS się zawiesił.
Wyjmij kartę i wystartuj orginalne oprogramowanie, w ustawieniach poszukaj i zrób reset GPS.
_________________
Menu Blue Unlock <---- klik ----
Uniwersalne Menu Spirit
Lista uruchomionych programów nawigacyjnych <---- wpisz się ---
 
 
Suchar
azymut


Dołączył: 02 Lip 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-07-02, 11:44   

sprawdź czy w katalogu "default" w pliku "auto.mscr", masz poniższy wpis:

kill("spirit.exe")
Sleep(300)

prawdopodobnie wcześniej uruchamia się proces z pamięci navi, który blokuje port - trzeba go zkillować.
 
 
@GUTEK@ 
Waypoint



Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 150
Wysłany: 2011-07-02, 15:32   

Tylko że w tym modelu jest soft Navmana i exek od mapy nazywa się SmartST_CE.exe a nie spirit.exe.
_________________
www.gutek.xt.pl
 
 
rojber
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Cze 2011
Posty: 14
Wysłany: 2011-07-03, 04:31   

Dziękuje panowie za zainteresowanie sprawą;)

Tego pliku z wpisem to mam szukać w folderze default zainstalowanej AM na karcie SD? Czy w folderze zainstalowanej MioMap na nawigacji? Jeśli to drugie to jak mam to zrobić? Podłączyć nawi kablem i potem szperać w jej pamięci za pomocą jakiegoś programu?

Edit:

Ok, podpiąłem Mio i za pomocą TC wlazłem w nawigacje. Nie ma tam katalogu default ani pliku auto.mscr. Jest za to Program Files\Navman\SmartST_CE\ a w nim plik exe SmartST_CE o którym wspomniał GUTEK. Mam go jakoś otworzyć i dodać wpis o którym wspomniał Suchar?
Bo w folderze default zainstalowanej AM nie mam pliku auto.mscr
 
 
Bismar 
Maestro GPS



Pomógł: 157 razy
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 3372
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2011-07-03, 12:51   

Z tego co pisze rojber, to nie użył plików autostartu czyli na karcie nie ma dodatkowych plików, on po prostu zmienił nazwę folderu automapa i plikowi .exe .
rojber, ściągnij autostart z tej strony : http://www.my-navia.pl/vi...p=284277#284277 i zastosuj te zmiany. A w szczególności dodaj wpis:
Kod:
kill("SmartST_CE.exe")
Sleep(300)
_________________
SGS 2 ; Mio c250 Automapa6.8, tt7.910 , sygic 8.24, PolNav 6, ndrive 10, Navigon 7.4.3, autosputnik
Chomik hasło dostepu to : nawigacja
 
 
rojber
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Cze 2011
Posty: 14
Wysłany: 2011-07-03, 19:49   

No niestety Panowie nie działa...:( Tym razem nawi sie wiesza podczas odpalania... No trudno, mojej nawi chyba nie idzie przerobić i odpalić AM, złośliwość rzeczy martwych.
 
 
Foto
Navi Expert



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 332
Wysłany: 2011-07-04, 10:15   

Więc tak:
Jeżeli masz Autostart do Spirit Navman , to nie musisz nic zmieniać w auto.mscr, wszystkie wpisy już tam są! I to te które faktycznie są potrzebne, żeby AM bez problemu funkcjonowała.
Także wpis podany przez Bismara już tam jest.
Gdzieś robisz jakiś błąd , jeżeli AM nie chodzi tak jak trzeba. Te autostarty są sprawdzone i ściągane setki razy.
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie mój FAQ o Mio Spirit.
_________________
Menu Blue Unlock <---- klik ----
Uniwersalne Menu Spirit
Lista uruchomionych programów nawigacyjnych <---- wpisz się ---
 
 
ADIROM7206 
azymut


Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 3
Wysłany: 2011-07-04, 18:15   

Dobrze mi automapa uruchamia się z karty micro sd a jeśli chciałbym wrzucić automape na pamięć flash co mam zmienic w których ustawieniach dzięki z góry za pomoc
 
 
rojber
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Cze 2011
Posty: 14
Wysłany: 2011-07-04, 21:42   

Foto napisał/a:
Więc tak:
Jeżeli masz Autostart do Spirit Navman , to nie musisz nic zmieniać w auto.mscr, wszystkie wpisy już tam są! I to te które faktycznie są potrzebne, żeby AM bez problemu funkcjonowała.
Także wpis podany przez Bismara już tam jest.
Gdzieś robisz jakiś błąd , jeżeli AM nie chodzi tak jak trzeba. Te autostarty są sprawdzone i ściągane setki razy.
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie mój FAQ o Mio Spirit.


Dzięki Foto za porady;)

Na pewno źle zrobiłem, że skopiowałem piki luzem z dwóch folderów autostartu do głównego katalogu z AM na karcie SD, podmieniając tym samym pliki exe. Tak samo też nie wiedziałem w końcu jak nazwać katalog z AM i plik exe (default i auto.exe czy Automapa i Automapa.exe). W jednym przypadku Mio sie wieszało a w drugim odpalała normalnie MioMap.
W każdym razie sformatowałem SD i jutro zainstaluje jeszcze raz AM. Tym razem nie zainstaluje wersji scrackowanej z chomika a wersje normalną z patchem z tego forum;) Mam nadzieje, że tym razem sie uda;)
 
 
Gjanusz
azymut


Dołączył: 16 Cze 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-07-05, 02:59   Mio Spirit 670 i Automapa

Witam
Dzięki forum udało mi się uruchomić AM poprzez panel blue, jak również przez "Autostart AM". Mam tylko jedno pytanie. Przy ponownym włączeniu nawigacji z OFF na ON (czyli po uśpieniu), w przypadku blue wczytuje się panel i z ikonki mogę uruchomić AM, natomiast w przypadku tego mini panela "Autostart AM" pojawia się ekran z przyciskami "restart" i "wyłącz", AM nie uruchamia się automatycznie. Muszę nacisnąć "restart" i wtedy urządzenie robi reset (wygląda to dokładnie tak jak przy resecie "sprzętowym") i dopiero uruchamia się AM. I tu moje pytanie: czy ten autostart tak ma działać? czy AM nie powinna się uruchamiać automatycznie po włączeniu urządzenia po uśpieniu czyli z OFF na ON? pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,53 sekundy. Zapytań do SQL: 14