Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-10-14, 09:34
Problem z włączeniem Larka gdy w slocie jest karta pamięci
Autor Wiadomość
ManUtd23
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 23 Paź 2010
Posty: 13
Wysłany: 2010-11-04, 19:09   Nieżywy z kartą

Witam.Mam mały problem.Chciałem wgrać nowe mapy do navi. Wrzuciłem je na kartę Sd.
I gdy karta jest w nawigacji,wcale nie chce się uruchomić.Brak jakiej kolwiek reakcji.
A gdy nie ma karty włącza się ale po zbliżeniu do styków w czytniku karty wyłącza się;(
Help!
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-04, 19:14   

Spróbuj z inną kartą bo może ta jest uszkodzona. Jeżeli objawy będą dalej takie same to wygląda to na uszkodzenie lub zwarcie w slocie. Według mnie reklamacja i serwis.
_________________
Pozdrawiam.
A Ciebie Gość w pierwszej kolejności!

Pulpity na różne nawigacje w tym Menu AnnA i sporo softu
http://chomikuj.pl/Tomasz_Chmiel
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2010-11-05, 10:55   

ManUtd23 napisał/a:
A gdy nie ma karty włącza się ale po zbliżeniu do styków w czytniku karty wyłącza się

ManUtd23, kartę wkłada się do wyłączonej nawigacji, przy takich zachowaniach sam możesz uszkodzić kartę lub czytnik w nawigacji.
Tak jak napisał Tomasz_Chmiel, spróbuj z inna kartą, jak objawy nie ustąpią to prawdopodobnie uszkodzony czytnik.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
marek216 
GPS instruktor
serwis elektroniki



Pomógł: 18 razy
Wiek: 39
Dołączył: 11 Sie 2007
Posty: 754
Wysłany: 2010-11-05, 13:11   

Cytat:
ManUtd23, kartę wkłada się do wyłączonej nawigacji, przy takich zachowaniach sam możesz uszkodzić kartę lub czytnik w nawigacji.


Gdzie posiadłeś taką wiedzę magiczną ?
Od kiedy tak jest ?
Żeby włożyć kartę w czytnik laptopa też muszę go wyłączyć :?:


Opowiadaniu bzdur na forach mówię STOP :!: :evil:

Sprawdź na innej SD, jednak obstawiam że będzie tak samo. Najprawdopodobniej czytnik ma zwarcie.
_________________

Serwis elektroniki: www.soft-serwis.eu
Części i narzędzia: www.sklep.soft-serwis.eu
Projektowanie urządzeń: www.fenikstech.pl
Ogłoszenia dla elektroników: www.elektronika.sprzedawaj.eu

Nie pomagam na PW/GG/e-mail !
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2010-11-05, 16:23   

marek216 napisał/a:
Gdzie posiadłeś taką wiedzę magiczną ?

Np. z instrukcji do obsługi nawigacji, o to cytat z takowej (Instrukcja do Lark-a 43.1, Budowa urządzenia - strona 7):

Używanie karty pamięci SD

NIGDY nie wyjmuj karty SD ze slotu, gdy urządzenie jest włączone

Jeżeli musisz wyjąć kartę SD – wyłącz najpierw urządzenie, a następnie wyjmij kartę ze slotu.


Po drugie nawigacja to nie laptop, a po trzecie poniżej.

Po co jest opcja bezpiecznego usuwania sprzętu i wysuwanie nośników na PC i laptopach ?, niejednokrotnie uszkodziły mi się pliki przy wyciąganiu karty z czytnika wbudowanego, dobrze że tylko pliki.
Uważam że czytniki wbudowane w PC, może to być laptop, to niewypał jeżeli chodzi o obsługę kart SD, oczywiście Ty możesz się z tym nie zgadzać, mamy demokrację ;-) , szybko w swoim laptopie jak i na PC przestałem go używać, a to ze względu właśnie na częste uszkadzanie się kopiowanych plików.

marek216 napisał/a:
Opowiadaniu bzdur na forach mówię STOP :!: :evil:

Więc teraz ja napiszę, Stop pisania bzdur, że ktoś pisze bzdury zwłaszcza że się nie ma argumentów na poparcie swojej tezy.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
marek216 
GPS instruktor
serwis elektroniki



Pomógł: 18 razy
Wiek: 39
Dołączył: 11 Sie 2007
Posty: 754
Wysłany: 2010-11-05, 16:38   

Cytat:
ManUtd23, kartę wkłada się do wyłączonej nawigacji, przy takich zachowaniach sam możesz uszkodzić kartę lub czytnik w nawigacji.


Piszesz o wkładaniu a nie o wyjmowaniu :!: Problem z czytaniem własnych wypocin :?:

Nie wiem jak to się ma do bezpiecznego usuwania nośników.

Jeszcze coś o bzdurach mam ci napisać ?
_________________

Serwis elektroniki: www.soft-serwis.eu
Części i narzędzia: www.sklep.soft-serwis.eu
Projektowanie urządzeń: www.fenikstech.pl
Ogłoszenia dla elektroników: www.elektronika.sprzedawaj.eu

Nie pomagam na PW/GG/e-mail !
 
 
 
renron 
Maestro GPS



Pomógł: 639 razy
Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2010-11-05, 16:52   

marek216 napisał/a:
Piszesz o wkładaniu a nie o wyjmowaniu :!:

Widzę że łapanie za słówka to Twoja domena, chodzi o zasadę używania kart SD i mam tu na myśli nawigację, nie laptop czy PC, chociaż i o tym pisałem, ale Ty tylko zauważyłeś wkładanie i wyciąganie, nie będę wertował literatury żeby Ci pokazać że pisze też o wkładaniu, Ty masz swoje podejście do tematu, ja swoje.
Nie przytoczyłeś żadnych argumentów do poparcia swojego stanowiska, piszesz tylko o bzdurach, to może teraz napisz dlaczego to są bzdury, udokumentuj to jakoś bo jak na razie to nie wiem czy piszesz tak dlatego że jeszcze Tobie sie nie zdarzyło niczego uszkodzić czy wiesz to z jakiejś literatury.

marek216 napisał/a:
Opowiadaniu bzdur na forach mówię STOP :!: :evil:
marek216 napisał/a:
Jeszcze coś o bzdurach mam ci napisać ?

I nie bądź taki agresywny, nie jestem Ci wrogiem, takie zachowanie jest niegrzeczne gdybyś nie zauważył.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
marek216 
GPS instruktor
serwis elektroniki



Pomógł: 18 razy
Wiek: 39
Dołączył: 11 Sie 2007
Posty: 754
Wysłany: 2010-11-05, 18:18   

Ja filarem tego forum nie jestem, nie byłem i nigdy nie będę.
Jestem tu na gościnnych występach. :-)

Dziennie wkładam i wyciągam kilkadziesiąt, a może i kilkaset razy karty w laptopa, czytnik pod PC i w nawigacje - nie używam od lat opcji bezpiecznego usuwania sprzętu, nie gaszę ani lapka ani nawigacji podczas wkładania i wyciągania kart ani pendrive.


renron to nie łapanie za słówka - autor włącza nawigację z kartą :!: Przeczytasz pierwszy post czy będziesz się kręcił wokół jakieś dziwnej tezy o bezpieczeństwie rozłączania kart.

Cytat:
I gdy karta jest w nawigacji,wcale nie chce się uruchomić.Brak jakiej kolwiek reakcji.
A gdy nie ma karty włącza się


Z tym bezpiecznym usuwaniem to podobnie jak z formatowaniem obecnie sprzedawanych akumulatorków. Mit powstał w czasach pierwszych czytników i tak się wlecze - dobra wymówka dla sprzedawców żeby nie uznawać gwarancji jak karta padnie.


Pewnych osób nie przekonam że ziemia jest okrągła a jak zacznę tłumaczyć po swojemu to dostanę drugie ostrzeżenie. Biorę zabawki i idę na inne podwórko.
_________________

Serwis elektroniki: www.soft-serwis.eu
Części i narzędzia: www.sklep.soft-serwis.eu
Projektowanie urządzeń: www.fenikstech.pl
Ogłoszenia dla elektroników: www.elektronika.sprzedawaj.eu

Nie pomagam na PW/GG/e-mail !
 
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 107
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2010-11-08, 19:40   

marek216 napisał/a:
Biorę zabawki i idę na inne podwórko.

Proszę nie rób tego kilka Twoich porad było strzałem w dziesiątkę. Nie obraz sie nie było w tym żadnej aluzji. Pozdrawiam bierz swoje zabawki i wracaj :lol: :mrgreen:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9608
Wysłany: 2010-11-08, 19:43   

gustawox1 napisał/a:
bierz swoje zabawki i wracaj
Dołączam się do prośby
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
marko22 
Waypoint



Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 54
Wysłany: 2010-11-10, 01:08   

Chciałbym zastrzec, że to żadne wymądrzanie się z mojej strony, biorąc jednak pod uwagę, że z komputerami mam do czynienia prawie 20 lat, poprę teorię marek216 stosowną informacją, jaka jest w systemach MS - wystarczy zajrzeć do zakładki Zasady we Właściwościach podłączonego urządzenia. Jest tam jasno opisane, kiedy można usunąć coś podłączone do portu USB, a kiedy należy korzystać z zasobnika systemowego i właściwej ikonki. Nonsensem byłoby wyłączać cały komputer, po to tylko, żeby podłączyć pena czy cokolwiek innego. Tyle odnośnie podłączania. Odłączanie to już inna historia. Producent nawigacji troszkę nad wyrost zabiezpieczył się informacją odnośnie wyjmowania karty z nawigacji po jej ówczesnym wyłączeniu. U siebie port mam w monitorze. Nigdy nie wyłączam go, chcąc wyjąć kartę. Jednak obowiązuje pewna zasada - należy się upewnić, że jakiekolwiek operacje zapisu zostały na karcie zakończone. Mam też Larka w modelu 35.7 i rzadko go wyłączam, chcąc wyjąć kartę, kiedy cały czas coś sprawdzam z softem. Ten port niczym się nie różni od portów USB w komputerze. Jednak jak napisałem wyżej - odrobina wyobraźni i nie robienie nic na siłę zapewni nam prawidłowe funkcjonowanie.

Poniżej tekst ze strony MS:
Cytat:
Większość urządzeń USB można dowolnie usuwać i odłączać. W przypadku odłączania urządzeń magazynujących, takich jak dyski flash USB, należy przed ich usunięciem upewnić się, że komputer skończył zapisywanie na nich wszystkich informacji. Jeśli urządzenie ma lampkę sygnalizującą aktywność, przed odłączeniem urządzenia należy odczekać kilka sekund po zgaśnięciu lampki.


I nie ma się o co kłócić. Życie trzeba sobie ułatwiać, a nie utrudniać. W tym przypadku brak działania karty może być spowodowany różnymi czynnikami. Przecież to tylko sprzęt. Ma prawo się zepsuć jak wszystko inne.

Pozdrawiam.
 
 
Wachstiel
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Lip 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-07-03, 14:13   Problem z włączeniem Larka gdy w slocie jest karta pamięci

Gdy chce włączyć Larka nic sie nie dzieje, jednak gdy wyciągnę kartę pamięci wszystko sie rusza.
Po włożeniu (na uruchomionym)Larku karty wszystko działa dobrze

Jednak dalej przy włożonej karcie nie chce się uruchomić.


czym może to być spowodowane?
 
 
Tom a4 
guru



Pomógł: 38 razy
Dołączył: 21 Gru 2009
Posty: 1490
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 2011-07-03, 15:38   

sprawdzales na innej karcie moze to jest przyczyna moze karta jest uszkodzona
_________________
Kliknij jesli pomogłem

Moj Oficjalny Poradnik jak naprawic zawieszone mio 500


Byl 35.4 Byl 43.0 Byl 43.1 Byl 50.1 Jest Mio Moov 500V2
 
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2011-07-03, 16:23   

A co masz na karcie?
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
Wachstiel
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 01 Lip 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-07-03, 16:52   

Na karcie są mapy AM i IGO i dwa pogramy do odblokowania

A karta jest dobra bo jak już się włączy bez karty i wsunę potem kartę to wszystko działa git.
Ale jak znów wyłączę to dzieje się to samo.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11