Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2011-10-14, 09:34
Problem z włączeniem Larka gdy w slocie jest karta pamięci
Autor Wiadomość
gizmo29
azymut


Dołączył: 18 Wrz 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-09-20, 17:32   

witam,
mam podobny problem, dzięki temu wątkowi. Lark 43.3 na oryginalnej mapie działa jak trzeba (nie mówię o jakości nawigacji, tylko o sprzęcie). NAtomiast po wsadzeniu karty z automapą 6.8.1 miałem problem taki sam jak Autor wątku. Dzięki Waszym podpowiedziom, jest ciut lepiej.. po przestawieniu wszystkiego zgodnie ze wskazówkami sytuacja wygląda tak: nawigacja włączy się i uruchomi automapę o ile działa na baterii. Natomiast jeśli chcę ją włączyć gdy jest podłączona pod ładowanie odmawia współpracy i dopiero restart powoduje jej uruchomienie. Poa tym mam problem z ładowaniem.. Gdy jest wsadzona karta i ustawiona ścieżka dostępu tak, aby działała automapa nawigacja nie chce się ładować. na oryginalnej mapie zaczyna łądować od razu po podłączeniu.
Zatem działa mi to tak: żeby korzystac z automapy muszę włączyć larka na baterii i dopiero potem podłączyć łądowarkę, bo inaczej nie zadziała ani nie chce ładować..
Z góry dzieki za pomoc
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18830
Wysłany: 2011-09-21, 11:03   

Na ilu (i jakich) kartach pamięci próbowałeś?
Czy z ta samą kartą, ale inną zawartością jest to samo (wgraj na nią na przykład cecommandera i wybierz jako nawigacyjny)
_________________

 
 
tommyl
Waypoint


Dołączył: 16 Lip 2009
Posty: 21
Wysłany: 2011-10-08, 16:28   

Pisze do Larka, niech się określą co się dzieje. Nie włącz się podłączona do kompa i oraz z kartą miniSDHC Kingstom 4GB
_________________
Lark FB 50.3 - AM 6.9 EU
 
 
miro266
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 5
Wysłany: 2011-10-13, 23:28   

Witam
Miałem podobnie i zauważyłem że problem występuje tylko z kartami SDHC.
Po włożeniu karty SD jest OK.
Pozdrawiam
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2011-10-14, 13:30   

Czy po wskazaniu ścieżki macie włączone autouruchamianie czy nie? Sugeruję, aby nie ustawiać autouruchamiania po wskazaniu ścieżki do AM czy czegokolwiek na karcie skoro wówczas jest problem z uruchomieniem lub łądowaniem Larka.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
astra72 
Waypoint


Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 25
Wysłany: 2011-10-25, 20:10   

Witam.
Mój lark właśnie wrócił z serwisu, krótka diagnoza serwisanta
"Przetestowane, wszystko jest sprawne, ten model obsługuje karty microSD, microSDHC nie osbsługuje." .

Jednak po kilku mailach do serwisu, i czekaniu ponad tydzień na odpowiedź jest szansa że nawigacja będzie działać tak jak powinna.

Odpowiedź serwisu:
"nawigacja powinna obsługiwać karty microSDHC, przepraszamy za pomyłkę, proszę zareklamować ją jeszcze raz."

Jeśli nawigacja nie uruchamia się z kartą SDHC, to niestety, ale pomóc może serwis, chyba że serwisant się pomyli.
Moja jest znowu w serwisie, jak wróci napiszę czy tym razem naprawili.
 
 
cepilek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 63
Wysłany: 2011-10-30, 07:27   

A swoją drogą to ciekawe, że serwis nie wie, że Lark obsługuje SDHC? U mnie Lark 43.3 już od pół roku obsługuje kartę SDHC 8 GB Kingstona. Ale sobie tak myślę, że może macie za słabe ładowarki? I włożenie jeszcze karty pamięci zewnętrznej obniża napięcie zasilania poprzez dodatkowy pobór mocy? Ja zakupiłem ładowarkę 1A sieciową i w czasie zabawy moim Larkiem w domu nie doświadczam takich przypadków o jakich Wy tu piszecie. W samochodzie też ładowanie mam OK i nie ma problemu z obsługą Larka 43.3 gdy włożona jest do niego karta pamięci SDHC. Więc wszelkie takie kłopoty wskazują raczej na wady fabryczne gdy nie jest to winą słabego ładowania!
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9628
Wysłany: 2011-10-30, 08:05   

Tradycyjnie - ten sam symbol, a w środku kilka wersji
Rózne czytniki, różne sterowniki...
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
astra72 
Waypoint


Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 25
Wysłany: 2011-11-05, 01:41   

jestem_ktoś napisał/a:
Tradycyjnie - ten sam symbol, a w środku kilka wersji
Rózne czytniki, różne sterowniki...


Jestem tego samego zdania.
Co do serwisu, całkowita porażka, Chińczycy lepiej by naprawiali sprzęt niż serwisanci z Euro RMA w Łomży. :evil:
Mój lark właśnie wrócił po raz drugi z serwisu, tym razem serwisant stwierdził sprawny, obsługuje karty microSDHC.

To dlaczego z taką kartą i podpiętym zasilaniem się nie uruchamia :?:
Może coś z kartą - 4GB GOODRAM?
Format karty i pusta do nawigacji - to samo.
Znalazłem 8GB Sandiska - objawy identyczne :!:
Nawigacja pojedzie jeszcze raz do serwisu, ale jedno wiem na pewno, nigdy więcej larka i odradzam wszystkim tę markę.
 
 
cepilek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 63
Wysłany: 2011-11-06, 18:42   

U mnie śmigają takie karty na zmianę:
http://imageshack.us/phot...dolarka433.jpg/
Już pół roku posiadam Larka 43.3 i wyciskam z niego siódme poty i wcale nie narzekam, jest u mnie już małym palmtopem.
Może problem Wasz jest w czym innym? Na przykład wada fabryczna samej nawigacji lub zasilaczy o czym już wspominałem a może w umiejętności obsługi, wkładania kart pamięci itd itp? Astra72 a prześlij mi jedną kartę pamięci to ją przetestuję u siebie na Larku 43.3, może z kartami coś jest nie tak. Zrobię Ci tę kartę tak jak ja mam i odeślę - zobaczymy czy się uruchomi? A jaki masz Windows, na jaki system plików formatujesz karty - może w tym sęk, że formatujesz nie na taki system jaki toleruje LARK? A swoją drogą DOPÓKI nie nagrasz na kartę pamięci zewnętrznej na przykład plików WMA czy WMV czy JPG, czy też plików EXE to LARK nie zobaczy karty pamięci zewnętrznej - BO PO CO SIĘ MA TRUDZIĆ bez potrzeby... :) A ponadto jak do tego nie ustawisz ścieżki dostępu do istniejącego pliku EXE to jak się ma właściwie LARK uruchomić, zwłaszcza przy źle ustawionej opcji AUTOSTARTU NAWIGACJI? Osobiście doradzam ostatnio wszystkim jego zakup - można z niego zrobić w łatwy sposób najtańszego palmtopa, nawet pliki MP3, 3GP, MP4, AVI, PDF, TXT, XLS i DOC na upartego mi czyta... :)
Diabeł zwykle tkwi w szczegółach - trzeba tylko dobrze zdiagnozować problem... - tak mi się wydaje... Może już coś namieszałeś w jego pamięci wewnętrznej? Ja nic nie grzebałem w pamięci wewnętrznej LARKA a uruchamiam co dusza zapragnie!
 
 
astra72 
Waypoint


Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 25
Wysłany: 2011-11-06, 20:14   

cepilek napisał/a:
Diabeł zwykle tkwi w szczegółach - trzeba tylko dobrze zdiagnozować problem... - tak mi się wydaje...


Jeśli już mowa o szczegółach to:
primo
nawigacja nie uruchamia się tylko z kartą sdhc i podpiętym jednocześnie zasilaniem, po próbie uruchomiena i odłączeniu zasilania nawigacja startuje automatycznie i nie ma znaczenia co jest na karcie, pusta karta, program do nawigacji, inne pliki, zawsze jest tak samo
po drugie
jak nawigacja się już uruchomi to wszystkie karty działają normalnie - do czasu wyłączenia,
po trzecie
z kartą microSD 2gb nie ma żadnego problemu, nawet z uruchomieniem nawigacji,
po czwarte
przy źle ustawionej ścieżce nie uruchomi się program do nawigacji, logo startowe urządzenia powinno się pokazać, a tu jest czarny ekran i tylko dioda zapalona po wciśnięciu włącznika gaśnie.
Na koniec mała ciekawostka, w sklepie sprawdzając nawigację przy reklamacji udało się znaleźć kartę microSDHC z którą uruchamiała się nawet z zasilaniem, był to jakiś stary emtec 4gb znaleziony gdzieś w szafce. Trzy inne karty microSDHC będące aktualnie na półce blokowały start nawigacji.
_________________
Był Lark 50.3 jest FreeWay mx2hd
 
 
cepilek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 63
Wysłany: 2011-11-06, 20:54   

Astra72 - czy z zasilaczem (ładowarką samochodową) także masz takie sensacje?
Jak z tych linków wynika są Larki co obsługują karty mikro SD:
http://tanio.pl/12314862,...cl4ticaid=6d55d
lub micro SD/SDHC:
http://tanio.pl/87549177,...-4-3,tanio.html
Może Ty posiadasz jakiś jeszcze inny upierdliwy klon? Nie możesz zażądać wymiany na inny egzemplarz w tej samej cenie lub nawet za lekką dopłatą na model wyżej? Pozbędziesz się wadliwego jak mi się wydaje towaru? Bo to co opisujesz to faktycznie jakieś ewenementy...
Może serwis nie potrafi naprawiać takich usterek braku obsługi kart SDHC i producent wystawia te nawigacje bez ich naprawy ponownie do sprzedaży jako obsługujące tylko karty SD taniej o 20 złotych jak w pierwszym linku - tak mi się coś wydaje?
Jednak skoro na akumulatorze działa wszystko OK a na zasilaczach nie, to znaczy, że albo zasilacze są niewydolne, albo dostarczają zakłóceń z którymi ten egzemplarz nawigacji sobie nie radzi... W każdym przypadku serwis się kłania bo ja nie doświadczam takich przygód... A swoją drogą już pisałem gdzieś tutaj w tym lub w innych wątkach, że w domu używam zasilacza sieciowego 1000 mA (1A) bo innymi (słabszymi) a także poprzez USB nie mogłem w ogóle naładować nawigacji aby się zaświeciła zielona dioda.
http://desmond.imageshack....jpg&res=medium
Za słabe naładowanie akumulatorów także może być przyczyną sensacji w pracy urządzenia - warto także się nad tym zastanowić... Innych pomysłów nie posiadam - życzę bezawaryjności wszelkich urządzeń użytkowanych przez Was.
 
 
astra72 
Waypoint


Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 25
Wysłany: 2011-11-07, 20:36   

cepilek napisał/a:
Astra72 - czy z zasilaczem (ładowarką samochodową) także masz takie sensacje?


Tak, niezależnie jakie zasilanie jest podłączone (usb w laptopie, w komputerze stacjonarnym, ładowarka samochodowa) jest zawsze tak samo.
Nawigacja pojechała po raz trzeci do serwisu, zobaczymy czy tym razem coś poprawią. Jeszcze parę razy a sklep na transport wyda więcej niż ta nawigacja kosztowała.

Patrząc na numery kolejne poprzednich napraw to serwis ma trochę pracy, w ciągu dwóch tygodni z małym haczykiem prawie 2100 napraw, tylko nie wiem czy to świadczy o jakości sprzętu czy serwisu.
 
 
cepilek
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 63
Wysłany: 2011-11-08, 22:22   

Może to świadczyć o ilości przyjetych napraw ale niekoniecznie tylko Larków - byłem osobiście w podobnym serwisie w Krakowie a serwis niby obsługujący tylo MIO obsługuje także i inne typy nawigaci, pewnie z tym serwisem tak samo jest - każdy szuka pracy ale jak nie ma to bierze się za cokolwiek, czyli za inne nawigacje a jak ktoś jest od wszystkiego to jest do niczego - takie jest moje zdanie i nikt mnie nie przekona do jego zmiany - niestety serwisy u nas i wiedza serwisantów odbiega niejednokrotnie od wymaganych standardów zagranicznych - partactwo - określam to krótko i na każdym kroku! Pewnego pięknego dnia oddałem do serwisu pewne urządzenie a za trzy dni znajduję na "ELEKTRODZIE" pytanie jak otworzyć to urządzenie - nie jest to przypadek odosobniony jak ustaliłem...
 
 
astra72 
Waypoint


Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 25
Wysłany: 2011-11-25, 19:18   

Witam.
Właśnie wczoraj coś się ruszyło z moją nawigacją, dostałem info ze sklepu - serwis stwierdził że nawigacja jest nienaprawialna i przysłał nową. Myślę ok, odbieram nawi ze sklepu, próbuję włączyć i nic, okazało się że akumulator był rozładowany do zera. Po ładowaniu uruchomiła się, sprawdzam ścieżkę do larkmap i okazuje się że nawi z NANDflash wymienili mi na wersję z RESIDENTflash (ciekawe czy wersje z residentflash są jeszcze w sprzedaży). Mniejsza o flash, wkładam kartę microSDHC 4Gb i pierwsze uruchomienie z podpiętym zasilaniem, wszystko ładnie się uruchomiło, tylko z nawi słychać ciągły cichy pisk z głośniejszymi piknięciami, wyłączenie nawigacji i uruchamiam ponownie.... zgasła kontrolka i nic, wciskam wyłącznik drugi, trzeci...dziesiąty jest uruchamia się. Kilkadziesiąt różnych prób i moje spostrzeżenia, po włożeniu karty uruchamia się po pierwszym wciśnięciu włącznika, następne uruchomienia bez wyjmowania karty od 3 do 15 wciśnięć włącznika. Nawigacja znaczy działa ale nie o to mi chodziło :evil:
Dziś zaniosłem nawigację do sklepu i zabrałem pieniądze, zabrakło mi cierpliwości na czekanie aż serwis coś z ty zrobi.
_________________
Był Lark 50.3 jest FreeWay mx2hd
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10