Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
[FAQ] Jak uruchomić pasek zadań w LARK Freebird 35.0
Autor Wiadomość
Payti
Navi Expert



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 345
Wysłany: 2008-11-13, 18:54   

kmy napisał/a:

Payti, a mam pytanie, rozumiem, że plik exports.reg w katalogu windows skryptu 6.0 można wgrać i na larku 35.0 rejestr ten będzie poprawnie pracował?


Tak oczywiście to jest 'poustawiany' rejestr z mojego Larka 35.0

kmy napisał/a:

I drugie pytanie, może trochę oczywiste, bo już to sprawdziłem, i wiem, że działa, ale żeby inni tez wiedzieli, jeśli przed wyłączeniem zrobimy eksport (zapisanie) rejestru to po uruchomieniu wersją z importem rejestru będziemy mieli wszystkie ustawienia także programów np. gier, czy automapy (dane z komputera podróży)?


Tak, wszystko co jest dopisane do rejestru przez każdy program się zapamięta.
Generalnie można z instalatorów .cab instalować programy np. na dysku NANDFlash lub StorageCard i spokojnie je konfigurować i ustawiać i po ponownym uruchomieniu wszystko będzie pamiętane. Trzeba tylko nie zapomnieć, żeby przed wyłaczeniem Larka zrobić sobie export rejestru poprzez SaveREG.

kmy napisał/a:

Tak w ogóle to moje gratulacje :-) . Zrobiłeś z Larka prawdziwe cudo. Mam kolegę, który po prezentacji nowej wersji Larka z panelem NightCar, sprzedaje prawie nowego Asusa (model 300, jakoś tak) i kupuje Larka 35.0.


Hehe no fajnie jak się podoba i daje takowe 'bodźce' zakupowe ;) Lark Polska Sp. z o.o.
powinna wogóle moim zdaniem trochę popracować na swoimi sprzętami bo duuużo więcej z nich idzie 'wycisnać' niż jest to w orginale. Jeżeli chodzi o architekturę elektroniki to jest na niezłym poziomie oraz gdyby zrobić firmware podobny jak mają w Larku 35.3 z zapisywaną we flash przestrzenią pamięci przeznaczoną na rejestr to urządzenie przez to, że ma 64MB RAM oraz 1GB Flash mogłoby pokonać niejednego swojego rywala w tej klasie.

Nowe GoClever 4384FM np. mają tylko 64 MB flasha ROM ;) reszta musi siedzieć na SD ...

Generalnie jak masz także ochotę potestować wersje z ustawianiem flag a i b oraz zbieżnością przypadków @Gregrin to jak najbardziej, jeżeli któraś będzie stabilna i przede wszystkim szybsza dołączę do następnej wersji skryptów.

Pozdrawiam,
_________________
Nie prowadzę HelpDesku dotyczącego navii na PW. Od tego jest forum.
 
 
akubit
Waypoint


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 113
Wysłany: 2008-11-13, 19:30   

Payti napisał/a:

Nowe GoClever 4384FM np. mają tylko 64 MB flasha ROM ;) reszta musi siedzieć na SD ...


Przy obecnych cenach kart SDHC i ich obsłudze przez GoClevera 4384FM to chyba nie jest wielki problem.
 
 
kmy 
Navi Expert


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 401
Wysłany: 2008-11-13, 19:40   

Payti napisał/a:
Generalnie jak masz także ochotę potestować wersje z ustawianiem flag a i b oraz zbieżnością przypadków @Gregrin to jak najbardziej, jeżeli któraś będzie stabilna i przede wszystkim szybsza dołączę do następnej wersji skryptów.


mogę sprawdzić jeszcze dzisiaj, tylko czy sa poprawnie napisane? Przekopiować tak jak sa?

No i moje spostrzeżenia co do powtarzalności skryptu 5, niestety, ale się wywala. Wczoraj sprawdzałem na minimalnym rejestrze i chodziło, chociaż raz się zdarzyło, ze zostawił sysupdatera. Dzisiał wgrałem Twój rejestr z ustawieniami i zonk. Zostawiał otwartego sysupdatera za każdym razem. Twój rejestr ma 280kb, zwykły około 200kb, i chyba potrzebuje nieco więcej czasu na wgranie. Zmieniłem ustawienia sleep z 1000 na 1500 i zaczął zamykać, dałem 1700 zamykał, ale nie za każdym razem.
Wgrałem wersję z 5.0, tę stabilną, zamyka za każdym razem, a czasowo jest praktycznie to samo, około 40 s.
Także sprawdzę jeszcze wersje @Gregrin jak potwierdzisz, że zapisy są OK, ale jak narazie to należy powrócić do wersji z 5.0 (filmMSKOK.avi)

w załączniku aktualnie używany launch.mscr, który moim zdaniem jest najlepszy.

launch.zip
Pobierz Plik ściągnięto 222 raz(y) 696 Bajtów

 
 
viper80
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 11
Wysłany: 2008-11-13, 19:50   

Nie wiem czy cos zle zrobilem, ale po kliknieciu w SaveREG otrzymuje error:
"Window 'TRE' could not be found
line: WaitForActive("TRE",3)"
 
 
Gregrin
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 146
Wysłany: 2008-11-13, 20:50   

Payti napisał/a:
Trzeba tylko nie zapomnieć, żeby przed wyłaczeniem Larka zrobić sobie export rejestru poprzez SaveREG.

Właśnie, jak już wszytko automatyzujecie to może dałoby się dopisać ten skrypt zapisujący do wyłączania larka (start-->suspend jeżeli się nie mylę, bo nie mam larka u siebie)???
 
 
Payti
Navi Expert



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 345
Wysłany: 2008-11-13, 21:32   

viper80, wygląda, że nie wszystko poprzegrywałeś do katalogu Programy

Gregrin, póki co to Suspend jest funkcjonalnością Windowsa nie jakimś poleceniem wsadowym, także dodać w taki sposób będzie kłopot. Pozatym poco zapisywać w kółko przy każdym zamykaniu jak nic nie zmianiałeś w ustawieniach ...

kmy, w takim razie narazie zostajemy przy:

Kod:

#Kill MSKBoot.exe
If(not ProcExists("MSKBoot.exe"))
    WaitForActive("MSKBoot",10)
    Kill("MSKBoot.exe")
EndIf
#Kill sysupdater.exe
If(not ProcExists("sysupdater.exe"))
    WaitForActive("Sysupdate(Ver3.5)",20)
    Kill("sysupdater.exe")
EndIf


jak fizycznie najlepiej działa .... i czasowo to samo ...

Co do poprawności funkcji Gregrin to są OK składniowo i funkcjonalnie.

akubit napisał/a:

Przy obecnych cenach kart SDHC i ich obsłudze przez GoClevera 4384FM to chyba nie jest wielki problem.


Nie chodziło mi o analizę w kategoriach kłopot/nie kłopot tylko fizyczną konstrukcję elektroniki i wyposażenie ...

pozdrawiam,
_________________
Nie prowadzę HelpDesku dotyczącego navii na PW. Od tego jest forum.
 
 
akubit
Waypoint


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 113
Wysłany: 2008-11-13, 23:01   

Tak tylko napisałem, zeby ktoś nie odniósł wrażenia, że to jakiś minus. ATSD to nie mam Goclevera :mrgreen:
 
 
Gregrin
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 146
Wysłany: 2008-11-14, 04:07   

Payti napisał/a:

Co do poprawności funkcji Gregrin to są OK składniowo i funkcjonalnie.

Cos WndExist nie zwraca chyba true ale nie wazne, nie do konca działająca wersja ktora testnolem na launch_WinCE5.0.zip jest taka:
V1_nie_zamyka
Kod:
a=0
While ((ProcExists("MSKBoot.exe"))or(ProcExists("sysupdater.exe"))or(a=0))
#Kill MSKBoot.exe
If(ProcExists("MSKBoot.exe"))
 Kill("MSKBoot.exe")
EndIf
If(ProcExists("sysupdater.exe"))
 Kill("sysupdater.exe")
EndIf
If(WndExists( "Sysupdate(Ver3.5)" ))
  Close( "Sysupdate(Ver3.5)" )
  a=1
endif
EndWhile

Podejrzewam ze nie można pisać tych skryptów na jakimś kompilatorze ??

Edit: powyższa wersja skryptu dziala ale sie nie konczy sie pętla while (dlaczego ?)czyli tak jakby nigdy nie zamknął tego okna. I tak bardziej z kombinowania niz z logicznego myslenia dalem jedynke do warunku wyżej i ten skrypt juz calkowicie dziala
V2_zamyka
Kod:
a=0
While ( ProcExists("MSKBoot.exe") or ProcExists("sysupdater.exe") or (a=0) )
If(ProcExists("MSKBoot.exe"))
 Kill("MSKBoot.exe")
EndIf
if(ProcExists("sysupdater.exe"))
 Kill("sysupdater.exe")
a=1
EndIf
If (WndExists("Sysupdate(Ver3.5)"))
Close("Sysupdate(Ver3.5)")
EndIf
EndWhile


Żeby sprawdzać czy się zamknął można jako ostateczna linijkę napisać:
Kod:
message("KONIEC","Potwierdzenie")

Albo dać to przed kopiowaniem i sprawdzić czy pliki się skopiowały.

Ja już przy tym wysiadam :/(bez sensu to jest :P). Jeśli ktoś chce protestować te V2 to proszę bardzo bo u mnie zawsze działała, no i dosyć szybko :)

EDIT3:
Cos mi sie wydaje ze ten ostatni if po prostu sie nie wykonuje bo wcześniej obijają się oba procesy, tylko jakoś nie do końca tak jest bo jezeli usune tego trzeciego niepotrzebnego ifa to sie calkowicie zawiesi (można wtedy tylko guzikiem wyłączyć):D
Kod:
a=0
While ( ProcExists("MSKBoot.exe") or ProcExists("sysupdater.exe") or (a=0) )
If(ProcExists("MSKBoot.exe"))
 Kill("MSKBoot.exe")
EndIf
if(ProcExists("sysupdater.exe"))
 Kill("sysupdater.exe")
a=1
EndIf
If (WndExists("Sysupdate(Ver3.5)"))
EndIf
EndWhile

3 if nic nie robi, jest po prostu żeby był i skrypt działa :-P

Edit4 :)
Jestem teraz na tym windowsie 5.0 i zastanawiam sie czy jak sie przytrzyma rysik na ekranie (wtedy wokół niego zaczyna zakreślać się kolo) to nie powinno sie pojawić jakieś menu albo coś (w stylu wytnij,kopiuj; może brakuje jakiegoś dll'a ?)??
 
 
Payti
Navi Expert



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 345
Wysłany: 2008-11-14, 17:37   

Gregrin, hehe no jak widać język skryptowy MortScript rządzi się swoimi prawami i nie jest to ta sama logika i fizyka co normalne programowanie ;) Stąd wląśnie potrzebna garść testów ;) Generalnie jak możez i masz ochotę testuj teraz na skryptach Windows6.0 bo do 5.0 już nie będziemy wracać. Pożądane filmiki z testów jeśli możesz i masz czym zrobić ... (mogą być komórką) byleby ładnie widać czasowo jak to się zachowuje ...

Tapnięcie na ekran i kółeczko - to jest OK w WinCE nic nie brakuje ...

Pozdrawiam,
_________________
Nie prowadzę HelpDesku dotyczącego navii na PW. Od tego jest forum.
 
 
brodowskig
azymut


Dołączył: 15 Lis 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-11-15, 10:53   

Witam, jak zresetować lark 35.0? wciskam przycisk reset, nawet chwile przytrzymuje a po uruchomieniu nadal mam stare pliki wewnątrz pamięci
 
 
Payti
Navi Expert



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 345
Wysłany: 2008-11-15, 14:25   

brodowskig, niebardzo rozumiem o jakim resecie piszesz ??
_________________
Nie prowadzę HelpDesku dotyczącego navii na PW. Od tego jest forum.
 
 
brodowskig
azymut


Dołączył: 15 Lis 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-11-15, 14:32   

żeby przywrócić seryjne pliki a to co jest dograne wykasować
 
 
kmy 
Navi Expert


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 401
Wysłany: 2008-11-15, 18:47   

sformatuj Nandflasha, opisu szukaj na tym forum
 
 
Gregrin
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 146
Wysłany: 2008-11-15, 20:06   

Na 6.0 zdarzyło się raz ze nie zamknął okna wiec filmiku nie trzeba :P A ten co jest w wersji 6.0 u mnie działa szybko :)
 
 
Payti
Navi Expert



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 345
Wysłany: 2008-11-15, 22:43   

Gregrin napisał/a:
Na 6.0 zdarzyło się raz ze nie zamknął okna wiec filmiku nie trzeba :P A ten co jest w wersji 6.0 u mnie działa szybko :)


Nio dlatego taki sprawdzony się pojawił chyba, że opracujemy coś szybszego ;)

Pozdrawiam,
_________________
Nie prowadzę HelpDesku dotyczącego navii na PW. Od tego jest forum.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11