Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
[Lark] Jak sformatować NANDFlash
Autor Wiadomość
kmy 
Navi Expert


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 401
Wysłany: 2008-11-02, 08:19   

możesz sobie wgrać dowolny program pod winCE, także TC. Oczywiście możesz wgrać program tylko do NandFlasha ewentualnie na kartę SD. Są to dwie pamięci, którymi zarządza użytkownik.
Po wgraniu na kartę SD lub do Nandflasha możesz wskazać TC jako program nawigacji w menu Larka, tylko odhacz autostart.
Po sformatowaniu Nandflasha będziesz miał tylko folder $MSD$, gdyż jest to jedyny folder systemowy na NandFlashu, reszta to foldery użytkownika, który sam decyduje co ma na Nandfleshu. Po formacie Lark automatycznie nie odbuduje Ci mapy. To będziesz musiał zrobić recznie.
przed wykonaniem formatowania zgraj sobie foldery MapaMap i MobileNavigator, w nich masz swoją mapę i zarejestruj mapę na stronie producenta.
 
 
Tomasz_Chmiel 
guru



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 1010
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-02, 19:20   

Do Mrozika

Ja Ci radzę wgraj sobie menu które napisał kol. Glaser:

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=5740

z tym że jest to menu na Larka 35.3.
Aby chodziło na Larku 35.0 musisz - po ściągnięciu jego programu - zmienić w MoboleNavigator w folderze Menu ścieżki dostępu:
tam gdzie jest \SDMMC\ na \StorageCard\ lub poszukać na forum gotowca w tym temacie.
Masz wtedy w programach między innymi Total Commander i możesz formatować flesza jak i StorageCard w każdej chwili.
U mnie nie opalił :evil: TC z tego menu i podmieniłem go na programik z chomika "Sance":

http://www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=Sance

Ścieżek dostępu do TC w menu Glasera - oprócz tej jedynej powyższej - zmieniać nie trzeba; odpala bez problemu. :lol:
Zaletą Menu Glasera jest to, że będziesz miał kilkanaście bardzo użytecznych programów i łatwość dostępu do nich. No i nie tracisz Gwarancji. :mrgreen:
Miłej zabawy
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2008-11-02, 21:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Gregrin
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 146
Wysłany: 2008-11-21, 18:06   

W ten sposób da się tez sformatować mesade (czyli najpierw dismount a później format ??) robił to ktoś ?? Bo jest tez do wyboru ale wole się zapytać co i jak bo mam troszku strach :)
 
 
kmy 
Navi Expert


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 401
Wysłany: 2008-11-21, 23:50   

samej mesady nie formatowałem, ale po formacie nandflasha system wgrywa nowe pliki na mesadę
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-11-23, 22:19   

Gregrin napisał/a:
W ten sposób da się tez sformatować mesade (czyli najpierw dismount a później format ??) robił to ktoś ?

Spróbuj i daj znać :-P . Teoretycznie nie powinno się nic stać, bo system siedzi w ROM któ¶ego nie można sformatować. Ale licho wie czy cos się nie namiesza; spróbuj, będziesz pierwszym i będzie Ci to zapamiętane na wieki dla dobra forum :-)
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
kmy 
Navi Expert


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 401
Wysłany: 2008-11-24, 07:08   

niedługo będę formatował NandFlasha (przed wgraniem skryptów Windows 7.0 by Payti) to sprawdzę wcześniej samą mesadę, dam info (to chyba będzie dziś wieczorem )

[ Dodano: 2008-11-26, 08:19 ]
Jestem juz po formacie partycji Mesada, cóż, moge powiedzieć, że Lark, to chyba faktycznie jest nie ubijalny, wszystko jest w stanie sobie odtworzyć sam.
Za pierwszym razem po formatowaniu mesady wkopiowałem do niej wcześniej zrobioną kopię plików, system uruchomił sie, tak, jakby nic nie było robione.
Za drugim razem sformatowałem mesadę i zostawiłem pustą.
po właczeniu pojawiły się czarne tójkąty na białym tle i juz myslałem, że mam problem, ale nie, trwało to około 2 minut, ale uruchomił się. Przyjął zachowane ustawienia sprzętowe jakie były przed formatowaniem. Zatem plik DeviceConfig.cfg znajdujacy się w katologu NANDFlash\$MSD$ nie został podmieniony w czasie uruchomienia. Natomiast wszyskie pliki w katalogu Mesada\$MSD$ miały świeżutką datę.

w załaczeniu screeny oraz filmiki z formatowania, i tu moja uwaga: są dwie możliwości sformatowania, obejrzycie dokładnie filmy to zobaczycie jaka jest róznica, jeśli wybierzemy formatowanie poprzez własciwości partycji (Properties zdjęcie z numerem 4_2) to automatycznie zostaje zachowana nazwa partycji Part00 natomiast jeśli sformatujemy korzystając z przycisku pod okienkiem wyboru dysku (zdjęcie z numerem 4_1) to po sformatowaniu mamy dysk bez utworzonej partycji, trzeba wtedy nacisnac New i wpisać nazwę Part00, widac to na filmie Format_mesada.avi, gdzie nie byłem pewien jaką nazwę wpisać, dopiero po sprawdzeniu jak jest na NANDFlash-u oraz na screenach z wcześniejszego formatowania upewniłem się że jest to nazwa Part00, dalej juz poszło bez problemów.

w załaczeniu screeny i filmy, natomiast na sendspace zamieściłem oryginalną kopię plików z mesady, chociaż w zasadzie sa niepotrzebne, bo jak juz pisałem po zostawieniu czystej mesday Lark sam ją odtworzy.

I tu także jedna uwaga - nie zostawiajcie niezamontowanej partycji, bo to może ubić nawet Larka !!!

link do plików:
_MSD_.rar

a screeny w załaczniku:

Format_Mesada.rar
Pobierz Plik ściągnięto 382 raz(y) 606,69 KB

 
 
pawku
Waypoint


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 16
Wysłany: 2008-12-15, 11:47   Re: [Lark] Jak sformatować NANDFlash

Wedrowca napisał/a:
...Jako, że lubię rozgryzać sprzęt do oporu, a nie robię tego w ciemno i bez myslenia, postanowiłem dziś znaleźć sposób na twardy resert. Raz wyszło, ale nie o tym mowa. Po takim resecie na dysku NANDFlash/$MSD$ powstało kilkadziesiąt katalogów i plików o wielkości od 100kB do... 12GB (a pamięci tylko 1GB ) o nazwach np. "@#$5234f#$5.2A^" itp. Czyli kaszana. Plików i katalogów nie dało się skasować, a że wolę mieć porządek na dyskach, pozostał... format partycji NANDFlash. ...


Niestety powyższy sposób na Tracer Navigator zawiódł. Nawigacja padła..... Pomogła aktualizacj asoftu.


Nie cytuj całego postu. Wyciąłem.
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2008-12-15, 14:00, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-12-15, 13:59   

Jak sam widzisz:
  1. robisz to na własną odpowiedzialność
  2. Opis nie dotyczył "Tracer Navigatora"
  3. Nie radzę kombinować z innymi sprzętami nie sprawdzonymi w ten sposób

Tobie udało się wrócić do miejsca wyjściowego, ale inni ukatrupią sprzęt.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
pawku
Waypoint


Dołączył: 06 Lis 2008
Posty: 16
Wysłany: 2008-12-15, 20:02   

Fakt opis nie był do Tracera. Jednak zasada "budowy" plików podobna. Byłem pewien że efekt osiągnę ten sam....jednak się pomyliłem :( . Na szczęście po rozmowie z dystrybutorem tegoż sprzętu udostępnili upgrade softu. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dzięki upgrade (którego nigdzie nie mogłem się doszukać) zniknął problem z brakiem ikon w Windzie, robieniem skrótów na pulpit i parę innych problemów.
 
 
hubjur 
Waypoint


Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 16
Wysłany: 2008-12-28, 18:33   

Dzisiaj rano po odpaleni navi napis: Brak mapy. :shock: Po sprawdzeniu katalogu NANDFlash zobaczyłem same krzaczki i datę 1600 rok. Żadne możliwe kombinacje przez TotalComandera z Apteczki czy z kompa nie pomogły( na kompie tez TC). Ani kasowanie plików wszystkie zabezpieczone i nie do odblokowania ani wizyta u wróżki :mrgreen:
Dzięki opisowi Wędrowca sformatowałem NANDFlash'a wgrałem MapeMap (zarejestrowaną) :-) i teraz wszystko gra.
Dla Wędrowca Duże Piffo
Navia Lark FreeBird 35.0 z GW wykastrowany :lol:
 
 
mieto100
Waypoint


Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 16
Wysłany: 2009-01-20, 12:28   

Mam pytanko czy po sformatowaniu NANDFlash'a zostają jakies pliki które trzeba recznie wykasowac z systemu?Dlaczego moje pytanie miałem wgraną AM5,05 i po tej operacji wgrałem najnowszą AM i po odpaleniu AM zostały mi ustawienia ze starej 5,05 co mam wykasowac i gdzie to znales?
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2009-01-20, 12:36   

mieto100, wgrywałeś, czy instalowałeś? Na Flasha, czy na kartę? Format dotyczył 35.0 - tak?
Po formacie NandFlasha w 35.0 powinieneś mieć czyściutką pamięć.
_________________
NavRoad NR350
HTC x7500 Advantage
 
 
marcus.ss
azymut


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-01-21, 08:37   

a jednak udalo mi sie ubic larka. wyskoczyly w nandflash "krzaczki" zamiast nazw plikow. po dlugiej walce przeprowadzilem format. brak jest $MSD$. active sync na 3 kompach i 8 kablach nie laczy z nawigacja. 3 raz przed chwila przeprowadzalem format. system sie odzyskuje ale bez $MSD$. polaczyc sie z nawigacja nie moge. ubilem larka. jakies rady czy kierunek utylizacja ?
 
 
zeeltom
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-02-03, 21:10   

Mam inny problem. Lark 35.0. Cały czas info pokazuje mi 913/1024MB. Jak zaczynam coś wgrywać na flasha, po chwili robi dzyń i wisi. Tak jakby nie było miejsca w pamięci. Formatowałem wielokrotnie i nic. Po formacie mam info systemowe w larku 913/1024MB. Jakaś rada na to?
 
 
kmy 
Navi Expert


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 401
Wysłany: 2009-02-04, 09:30   

zeeltom napisał/a:
Jak zaczynam coś wgrywać na flasha, po chwili robi dzyń i wisi.


wgrywasz do NANDFlasha czy do katalogu ogólnego? Bo katalog główny to pamięć 64 MB i tam dużo nie wgrasz, a po za tym zniknie Ci to po wyłączeniu Larka. Po podłączeniu do PC pamięć NandFlash jest widoczna jako katalog, otwierasz go i tam kopiujesz
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 14