Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Obrócić obraz z AM w Lark 35.x, czyli...
Autor Wiadomość
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
  Wysłany: 2008-05-31, 11:45   Obrócić obraz z AM w Lark 35.x, czyli...

Hej.

Nie da się zmusić AutoMapu do pracy w pionie? Obracanie nie aktywne? A jednak :-D
Dziś udało mi się zmusić Larka 35.0 do obrócenia ekranu z AutoMapą do pozycji pionowej :!: . Jak to zrobiłem, opiszę za jakiś czas, bo muszę to jakoś zautomatyzować, a poza tym nie będzie mnie do poniedziałku. Więc nie martwcie się, poczekajcie a odpowiedź się pojawi.
A póki co, popatrzcie na screeny :-) Teraz to dopiero widać obraz:

KLIK --->
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-10-01, 07:21, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
woszczyn 
Navi Expert
Guepard +i900 Omnia


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 269
Skąd: Lodz
Wysłany: 2008-05-31, 12:47   

no no no jestem pod wrazeniem a moze na Akirce to sie da zrobic???
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-01, 12:11   

Dobra. jestem przy kompie przez chwilę, więc po krótce opiszę.

Do obrócenia ekranu potrzebny jest soft MortScript. Pliki potrzebne to:
- MortScript.exe
- AutoStart.exe (zmienić nazwę np. na "AMPion.exe")
- skrypt który uruchomi nam obrócenie ekranu i odpali AutoMapę już w pionie ("AMPion.mscr")
- skrypt który man obróci ekran o 90° ("obrot.mscr")
- skrypt "Variables.mscr"
Te pięć plików wrzucamy do głównego katalogu z AutoMapą.

Skrypty skopiowałem z jakiegoś pakietu. Nie wnikałem w ich zawartość - robiłem to na szybko.

Skrypt który musimy sobie zmajstrować sami, to "AMPion.mscr", który nam uruchomi obrót i AM. Zawiera w sobie dwie linie:
Kod:
CallScript(Drive\"{Dysk z mapą}\{Katalog AM}\obrot.mscr")
Run("\{Dysk z mapą}\{Katalog AM}\AMPion.exe")

(w nawiasach {} wpiszcie położenie swojej AM u siebie)

Jako nawigację startującą ustawiamy plik "AMPion.exe" i odpalamy. Najpierw obróci nam się o 90° menu, a potem w pozycji pionowej załaduje się AutoMapa. W takiej też pozostanie w nawigacji.

Niestety jest też - na razie - jeszcze niedopracowanie. Jak wyjdzie się z AutoMapy, to menu mamy odwrócone nadal o 90° :-( . Ponowne uruchomienie AM obróci nam całość do pozycji poziomej. Innym wyjściem jest po prostu zrestartowanie LARK-a :-)
Ja się na skryptach nie znam za bardzo, ale może ktoś to by dopracował, żeby po wyjściu AM wracała do poz. wyjściowej - poziomej? No i może coś w tych skryptach mozna powywalać? (ja nie zaglądałem do nich).

Załącznik parę postów niżej.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2008-06-02, 12:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bieski
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 26
Wysłany: 2008-06-01, 23:54   

Wedrowca napisał/a:

Niestety jest też - na razie - jeszcze niedopracowanie. Jak wyjdzie się z AutoMapy, to menu mamy odwrócone nadal o 90° :-( .


Sprawdz czy zadziala
CallScript(Drive\"Dysk\Katalog_AM\obrot.mscr", "\Dysk\Katalog_AM\AMPion.exe")

Wg skryptu to powinien obrocic a potem uruchomic aplikacje. Po zakonczeniu aplikacji powinien wrocic do stanu poczatkowego.

Nie mam jak przetestowac, nie ma larka pod reka :(
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-02, 00:54   

bieski napisał/a:
Sprawdz czy zadziala

Zadziałało! Wielkie dzięki!.
Ale poprawiam jedno: wkradł się bład: linia pliku powinna wskazywać już nie plik "AMPion.exe" (bo się skrypt zapętli!), tylko plik startowy AutoMapy - w tym wypadku "AutoMapa EU.exe" (lub "odpowiedni" startowy dla AM ;-) ).
Wyglądać to powinno tak:
Kod:
CallScript(Drive\"{dysk}\{katalog_AM}\obrot.mscr", "\{Dysk}\{katalog_AM}\plik_wykonywalny_AM.exe")

Po zmiane i uruchomieniu nawigacji, całe menu zostaje odwrócone o 90°, odpalana jest AM już w pionie. Po zamknięciu AM menu wraca o -90° - czyli do pozycji wyjściowej (poziomej).



[ Dodano: 2008-06-02, 15:07 ]
No i wszystko można uprościć :-) Kolejne udoskonalenie; teraz do obrócenia wymagane sa tylko 3 pliki, za to jest .... menu :-) :

- MortScript
- AMPion.exe
- AMPion.mscr

Po uruchomieniu AMPion.exe zostaniecie spytani czy AutoMapę obracać, nie obrócić czy zrezygnować z uruchomienia AM. To wszystko :-)

Pliki w załączniku:

ZMIENIĆ ŚCIEŻKI DOSTĘPU U SIEBIE W SPRZĘCIE!

Obrot_AM_v2.zip
Pobierz Plik ściągnięto 1046 raz(y) 74,1 KB

_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
woszczyn 
Navi Expert
Guepard +i900 Omnia


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 269
Skąd: Lodz
Wysłany: 2008-06-02, 16:35   

sprawdzilem na akirce MM517 i nie dziala moze ktos poradzi na to cos, bo nie ukrywam ze to by bardzo fajna opcja byla
 
 
jolmen
Waypoint



Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 21
Wysłany: 2008-06-02, 18:20   

Spoko :) Wszystko elegancko działa.

woszczyn napisał/a:
sprawdzilem na akirce MM517 i nie dziala moze ktos poradzi na to cos, bo nie ukrywam ze to by bardzo fajna opcja byla


Zmieniłeś scieżke dostępu w pliku " AMPion.mscr " ??
_________________

 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-03, 10:41   

Można wprowadzić jeszcze jedną zmianę: obrócic ekran o 90 stopni ale... w drugą stronę. Po co? Ano po to, że wówczas gniazdko zasilania USB do którego podłączymy ładowarkę będzie na dole a nie na górze :-)
W pliku obrót trzeba wykonać o 270 stopni - wówczas będzie obrócony o 90 stopni w druga stronę od poziomu :-)
Kod:
Switch (question ( "Obrocic ekran przed uruchomieniem AutoMapy?", "AM", "YesNoCancel" ))
case (1)
    Rotate(270)
    Runwait( "\{dysk}\{AutoMapa}\wceAM.exe" )
    Rotate(0)
case (0)
    Run( "\{dysk}\{AutoMapa}\wceAM.exe" )
case (2)
EndSwitch


AMPion.mscr.ZIP
Obrócenie ekranu o 90 stopni w drugą stronę

UWAGA! SKASOWAĆ ROZSZERZENIE PLIKU ZIP!
Pobierz Plik ściągnięto 727 raz(y) 271 Bajtów

_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Luccas
GPS instruktor


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 591
Wysłany: 2008-06-03, 11:42   

No fajne - a ja mam takie pytanko bo nie mam kiedy tego testowac -

czy mortscrpipt obrac ekran w gdi czy gapi ?
_________________
----------------------------------------------------------
Link do gier pod wince - GRY WinCe
Dlle i inne pliki systemowe - Pliki systemowe Win Ce
 
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-03, 12:37   

Chyba w GDI.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-06-03, 14:02   

Cytat:
Po uruchomieniu AMPion.exe zostaniecie spytani czy AutoMapę obracać, nie obrócić czy zrezygnować z uruchomienia AM. To wszystko
Spróbowałem i ja...
Owszem, jak najbardziej pyta czy obrócić - jednak żadna z możliwości nie skłania do właściwego działania... :cry:
Akira 3518-A3
Pytanko - czy w przypadku ograniczenia działania skryptu do "Rotate(270)" Akira powinna zacząć pracować "w pionie"?
_________________

 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-03, 14:14   

Zaraz sprawdzę w swoim LARK-u ten plik. Ale u mnie odwraca o 90 stopni w drugą stronę .....


[ Dodano: 2008-06-03, 14:23 ]

Zagdza sie. AM obracana jest o 90 stopni w prawo (3x 90 = 270 stopni w lewo), czyli że w pozycji pionowej gniazdko USB jest na dole (mówię tu o LARKu; nie wiem gdzie gniazdko USB ma Akira :-) ). Przy "Rotate(90)" obróci 1x w lewo, czyli - Mapa w pionie = gniazdkiem w górę. Działa u mnie w 100% poprawnie.

IMG_0036.JPG
Plik ściągnięto 108 raz(y) 446,76 KB

_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-06-03, 14:38   

Wedrowca napisał/a:
Działa u mnie w 100% poprawnie.
Zazdroszczę... :mrgreen:
Wychodzi na to, że polecenie Rotate nie działa na mojej Akirze ani z wartością (90) ani (270). Szkoda... :cry:

PS. Sprawdziłem procesy - po uruchomieniu przeedytowanego Twojego 3cześciowego kompletu zarówno AMPion.exe jak i MortScript.exe pozostają uruchomione; AM oczywiście uruchomiona, zrzucona na belkę.
Po wyłączeniu AM oba procesy zostają ubite.
_________________

Ostatnio zmieniony przez harry 2008-06-03, 14:55, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-03, 14:42   

Za spisem poleceń MortScript-a:

Kod:
...Rotate( 0|90|180|270 ) (only Windows Mobile 2003 SE or higher)
...

Jaki Win jest w Akirze? 5.0 tak? Czy inny? Moze tu tkwi problem? Niech się zgłoszą jeszcze jacyś "Akirowcy" i powiedzą jak to u nich sie sprawuje.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-06-03, 14:44   

Wedrowca napisał/a:
Jaki Win jest w Akirze?
5.0
Zobacz dopisek w poprzednim poście...
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 13