Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem ze ścieżką dostępu do programu nawigacyjnego
Autor Wiadomość
mikael84
azymut


Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-05-20, 21:47   Ścieżka dostępu

Dobry wieczór,

Jestem posiadaczem Lark'a 43.1, System Ver. 1.3.3.1. Chciałbym korzystać z innego oprogramowania niż MapaMap, zatem skopiowałem na kartę SD AutoMapę. Po wskazaniu w urządzeniu ścieżki do AutoMapy i tak uruchamia mi się MapaMap. Tak też dzieję się w przypadku, gdy chcę uruchomić inne oprogramowanie, mimo, iż ścieżka zostaje zapamiętana. Pisałem do serwisu, niestety otrzymałem dość enigmatyczną odpowiedź : "Tak się dzieje ale jeżeli jest wyjmowana karta SD z urządzenie można oddać do reklamacji ale sadzę żę urządzenie jest sprawne". ;) . Może ktoś z Państwa mógłby mi pomóc? Będę bardzo wdzięczny.

Mikael84
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-20, 21:59   

mikael84 napisał/a:
Po wskazaniu w urządzeniu ścieżki do AutoMapy i tak uruchamia mi się MapaMap
Nigdy jeszcze nie doświadczyłem takiego przypadku... :mrgreen:
IMHO błąd popełniasz w miejscu z pogrubioną czcionką - ścieżkę do uruchomienia aplikacji nawigacyjnej urządzenie pobiera z innego miejsca...
_________________

 
 
mikael84
azymut


Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-05-21, 22:07   

Ok, rozumiem że bez ingerencji w pliki systemowe się nie obejdzie? Nie chciałbym utracić gwarancji.

Pozdrawiam,
m.
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-22, 08:15   

mikael84 napisał/a:
Nie chciałbym utracić gwarancji.
Dokładny opis tego co robisz i po jakich zmianach umożliwi udzielenie precyzyjnej odpowiedzi.
AutoMapa bezinstalacyjna również pozostawia ślad w rejestrze, więc jej używanie niesie za sobą ryzyko odrzucenia ewentualnych roszczeń gwarancyjnych.
_________________

 
 
Jarooo 
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Wiek: 47
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 54
Skąd: Zgierz
Wysłany: 2009-05-22, 09:21   Re: Ścieżka dostępu

mikael84 napisał/a:
Dobry wieczór,

Jestem posiadaczem Lark'a 43.1, System Ver. 1.3.3.1. Chciałbym korzystać z innego oprogramowania niż MapaMap, zatem skopiowałem na kartę SD AutoMapę. Po wskazaniu w urządzeniu ścieżki do AutoMapy i tak uruchamia mi się MapaMap. Tak też dzieję się w przypadku, gdy chcę uruchomić inne oprogramowanie, mimo, iż ścieżka zostaje zapamiętana. Pisałem do serwisu, niestety otrzymałem dość enigmatyczną odpowiedź : "Tak się dzieje ale jeżeli jest wyjmowana karta SD z urządzenie można oddać do reklamacji ale sadzę żę urządzenie jest sprawne". ;) . Może ktoś z Państwa mógłby mi pomóc? Będę bardzo wdzięczny.

Mikael84


Słuchaj jak już znajdziesz pliczek *.exe jakiejkolwiek nawigacji lub jakiegokolwiek programu (tu nie ma ograniczeń) to nie naciskaj strzałki z lewej tylko paradoksalnie krzyżyk z prawej - to właśnie on zatwierdza wybór, inaczej masz pierwotną ścieżkę do MM - stąd problem...

harry
Przez uruchomienie AM czy innej navi z karty nie możesz utracić gwarancji ponieważ sam producent daje możliwość jej uruchomienia. Programy w żaden sposób same z siebie nie spowodują uszkodzenia sprzętu (przynajmniej AM czy IGO - innych na Larku nie testowałem). Problemem mogą być źle skonfigurowane navi lub nieumiejętność użytkowania PNA :-P

A jeśli chodzi o 43.1 to wady fabryczne niektórych egzemplarzy :evil:
_________________
Lark 43.1, AutoMapa 5.3, IGO8.3.2, MM6TOP
---<><><><><><><><><><><><>---
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-22, 20:30   

Cytat:
Przez uruchomienie AM czy innej navi z karty nie możesz utracić gwarancji ponieważ sam producent daje możliwość jej uruchomienia.
Jeśli po takim uruchomieniu nastąpi zwis i serwisant stwierdzi modyfikację rejestru to może się zdarzyć, że reklamacja zostanie odrzucona. Oczywiście zawsze pozostaje droga sądowa... :cry:
_________________

 
 
tps4 
Waypoint


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 29
Wysłany: 2009-05-25, 08:46   

Jarooo napisał/a:
W czym problem... Jeśli producent pozostawia furtkę do uruchamiania innej nawigacji i my ją sobie uruchomimy, aplikacja oczywiście zrobi sobie wpis + katalog we wbudowanej to jest to normą. Powtarzam aplikacje AM czy IGO8 nie powodują uszkodzenia sprzętu z Win na pokładzie i jakakolwiek próba ewentualnego zwalenia przez serwis winy na aplikację byłaby żenująca i serwisanci o tym wiedzą.
Oczywiście jeśli wgramy jakiś wynalazek lub będziemy za mocno ingerować w system urządzenia i to spowoduje jego uszkodzenie czy uszkodzenie systemu, to jak najbardziej gwarancja out, ale pady ostatnich Larków to wina słabej (lub jej braku) kontroli jakości i możliwe, że wadliwych układów w nim montowanych - NIE aplikacji...

Tylko jest jedno ale...
Otóż, jako klienci możemy być poproszeni o wskazanie licencji na mapę, z której korzystaliśmy i która powiedzmy "uszkodziła" urządzenie.
Żaden producent, ani sprzedawca nie weźmie odpowiedzialności za uzywanie nielicencjonowanego programu ;-)
 
 
mikael84
azymut


Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 3
Wysłany: 2009-05-27, 00:20   

Dziękuję Wam za pomoc.

Pozostaje mi albo odblokowanie Larka i utrata gwarancji, albo oddanie go do serwisu...

Pozdrawiam.
 
 
cubasa 
Waypoint


Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 28
Wysłany: 2009-07-03, 23:23   zapamietanie wskazanej mapy

witam szukalem i nie znalazlem tematu o tym mam Larka 43.1 mam na karcie zainstalowana AM 5.5.2 wszystko jest ok ale gdy jaje ustawienia ,wybierz nawigacje ,wskazuje plik wceAm.exe zatwierdzam krzyzykiem wszystko dziala wylanczam larka i po wlaczeniu na nowo wciskam Nawigacja i wlancza mi sie Mapamap czy cos musze zrobic zeby zapamietywal te ustawienia?
 
 
Mision 
Waypoint


Wiek: 40
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 17
Skąd: Malbork
Wysłany: 2009-07-04, 06:35   

Zanim naciśniesz przycisk Nawigacja, poczekaj chwilę, aby urządzenie zobaczyło kartę.
 
 
cubasa 
Waypoint


Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 28
Wysłany: 2009-07-05, 11:30   

nic to nie daje ,czekalem dosyc dlugo byl sygnal i jeszcze czekalem i to samo sie dzieje.
 
 
Shibuya 
Waypoint



Dołączyła: 17 Kwi 2009
Posty: 159
Wysłany: 2009-07-05, 12:06   

Odpalając AM 5.5.2 i poprzednią wersję wybieram ścieżkę AutoMapa EU.exe . Potem wychodzę X i jeszcze raz X i następnie daję "Nawigacja" . Przy wyłączenu całkowitym nawigacji,nie muszę ponownie wybierać ścieżki. Mam zapamiętaną od razu. Spróbuj odpalić ją z AutoMapa EU.exe może to pomoże
_________________
Lark FreeBird 43.1
 
 
cubasa 
Waypoint


Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 28
Wysłany: 2009-07-05, 18:00   

niestety ten sposob tez nie dziala , czyzby kolejny problem z larkiem 43.1 ?
 
 
Shibuya 
Waypoint



Dołączyła: 17 Kwi 2009
Posty: 159
Wysłany: 2009-07-05, 19:34   

A próbowałeś wgrać inną mapę i sprawdzić jak to u Ciebie wygląda na innej mapie ?
_________________
Lark FreeBird 43.1
 
 
Miły 
Navi Expert



Pomógł: 12 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 342
Skąd: WLKP
Wysłany: 2009-07-05, 19:38   

a powiedz mi, wyłączasz najpierw AM a później suwakiem na off czy na "beszczela" suwakiem od razu? bo może nie zapamiętuje ustawień...
_________________
NIE POMAGAM NA PW ANI GG!!!

--> F i e s t a K l u b P o l s k a <--
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10