Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2010-07-26, 07:43
Lark 35.x - okno Sysupdate-Version
Autor Wiadomość
yuer 
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 8
Wysłany: 2008-06-26, 00:05   

Nie, to ma być toolkit do Windows mobile... RapiStart to remote application start.
Podłączasz urządzenie (Lark'a) do kompa z Active Sync. Po uzyskaniu połączenia, na kompie, w oknie dos'u (w katalogu, gdzie masz RapiStart.exe) piszesz: rapistart.exe explorer.exe. Wtedy na Larku uruchamia Ci się explorer i buszujesz po urządzeniu...

Sorry za małokonkretne odpowiedzi, jestem w delegacji, a pliki i urządzenie mam w domu...
 
 
Bart2 
Waypoint


Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 23
Wysłany: 2008-06-26, 00:10   

Gdyby to zadziałało było by świetnie, ale najpierw program. Widać jest ich kilka ale który właściwy?
Zobacz proszę czy w plikowni na forum jest taki plik, kóry rozpoznasz jako przydatny w tej sytuacji -
http://www.my-navia.pl/dload.php
a może wiedząc lepiej czego szukać znajdziesz to gdzieś w sieci i podeślesz link?

BTW. kiedy wracasz z delegacji i będziesz miał dostęp do tych plików i larka? :-D

[ Dodano: 2008-06-26, 13:46 ]
Znalazłem coś takiego http://www.microsoft.com/...splaylang=en%20
Pobrałem drugi plik (1,2MB) i zainstalowałem, niestety nie mogę uruchomić okna DOS w folderze RAPI_Start. Pobieram teraz pierwszy plik. To jakaś wersja AS czy dodatek do niej? instalować czy nie? Pomoże ktoś? Wędrowiec ?

[ Dodano: 2008-06-26, 14:19 ]
Drugiego pliku nie mogę zainstalowac , mam komunikat o wersji NET Framework (jest chyba dla 1.1 a ja mam 2.0?)

Przy instalacji WindowsMobilePowerToys powstał folder Windows Mobile Developer Power Toys a w nim np. poszukiwany rapistart jednak tak jak pisałem nie mogę go uruchomić.
Może powodem jest to, że zainstalowany chyba przy tej okazji AS RemoteDisplay pokazuje przy uruchomieniu taki komunikat:

u26a.jpg
Plik ściągnięto 5786 raz(y) 3,32 KB

 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-26, 14:45   

Cytat:
...dopiero po jej formatowaniu i zamontowaniu sformatowanie i zamontowanie NANDFlasha przywraca możliwość zapisu na NANDFlashu...

Wstyd się przyznać, ale wyleciało mi to z głowy. Sam w NANDFlashu nie kombinowałem wcześniej, potem miałem błędy na nim więc go odmontowałem/sformatowałem i zainstalowałem na nim wszystko od nowa. Nie skojarzyłem tego, że w ten sposób znikaja atrybuty. Poprostu jak musiałem już kopiować na NANDFlash, to byłem PO sformatowaniu. Właśnie się dziwiłem, czmu u niego wszystkie są włączone, a u mnie nie.
Czeski błąd ;-)
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Bart2 
Waypoint


Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 23
Wysłany: 2008-06-26, 14:57   

Może spróbujemy metody proponowanej przez Yuera - czyli formatu tego folderu? Czy mógłbyś zrobić solucję jak to robić, może z wylinkowaniem albo zapakowaniem potrzebnych narzędzi? Widziałem że pisałeś gdzieś o tym, więc zajęło by to chyba niewiele czasu. Tylko jeśli mogę prosić z zaznaczeniem że przeczytają to niedoświadczeni użytkownicy larka. Innym w przyszłości to może się to przydać w razie podobnych problemów. :roll:
Bardzo proszę o pomoc, bo w przeciwnym wypadku pozostaje wywiesić białą flagę i zgodzić się na haracz dla serwisu zresztą z niepewnym skutkiem.

Tak więc zagadnienie pierwsze - format NANDflash, potrzebujemy do tego… i co robimy po kolei :->
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-26, 16:00   

tutaj ---> http://www.my-navia.pl/vi...&highlight=35.0
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Bart2 
Waypoint


Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 23
Wysłany: 2008-06-26, 17:03   

Dzięki
a czy masz wersję tego narzędzia dla Windows CE?
u mnie pobrana ze strony microsoftu nie działa (dałem scren z komunikatu Remote Display)
i chyba dlatego nie mogę uruchomic programu DOS z wierszem poleceń (z folderu rapistart)
Chyba że mam coś źle zainstalowane albo musze doinstalować.
czytam readme z folderu ActiveSync_Remote_Display


REQUIREMENTS:
Desktop/Laptop: ActiveSync 3.5 or later.
Device Operating System:
. Pocket PC 2000 or later version or
. Windows CE 4.1 or later version.
. Smartphone 2003

INSTRUCTIONS:
Go to Start\Programs and open ActiveSync Remote Display.

KNOWN ISSUES:
If a Windows CE device is used and it does not have file \windows\toolhelp.dll,
the tool will not be able to automatically close cerdisp2.exe on the device.
The workaround is either manually closing the cerdisp2 process or copying
toolhelp.dll to the \windows folder of the device.

If you see error message "The OS or CPU of this device is unknown to this
application", it usually means the CPU type of the current device, typically
a Windows CE device, is not recognized by this tool. The workaround is
1. Find the CPU type of the device (from the manual or the manufacturer).
2. Copy <ToolInstallDir>\Devices\wce400\<CPUType>\cerdisp2.exe to the \windows
folder of the device.
3. Run "cerhost2.exe -m" on the desktop/laptop.
4. Run cerdisp2.exe on the device.
5. When the remote display is no longer needed, terminate cerdisp2.exe on
the device.
Window resizing does not work. The only way to change the display size is to
use the Zoom menu.


tak więc ActiveSync 3.5 or later - mam w wersji 4.5
Windows CE 4.1 or later version - mam w wersji 5.0 jak inne larki
czemu więc ten komunikat unknow z mojego screna?

Tu chyba jest wyjaśnienie, If you see error message "The OS or CPU of this device is unknown to this application", it usually means the CPU type of the current device, typically a Windows CE device, is not recognized by this tool. The workaround is 1. Find the CPU type of the device (from the manual or the manufacturer).
2. Copy <ToolInstallDir>\Devices\wce400\<CPUType>\cerdisp2.exe to the \windows folder of the device.
3. Run "cerhost2.exe -m" on the desktop/laptop.
4. Run cerdisp2.exe on the device.
5. When the remote display is no longer needed, terminate cerdisp2.exe on the device


ale czy ktoś moze wytłumaczyć dokładniej o co w tym chodzi, bo niebardzo rozumiem ten techniczny język :-?
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-26, 19:33   

U ciebie i tak raczej nic nie ruszy. Musiał byś zdalnie (spod PC) wywołać explorer-a w nawigacji, i stamtąd wejść w panel sterowania i dopiero dorwać się do partycji.

PANOWIE! Pomóżcie, bo nie pamiętam jak się ten program nazywał!
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
yuer 
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 8
Wysłany: 2008-06-26, 22:39   

Witam ponownie...

Wedrowcze, mogę się do Ciebie zapisać na kurs wyrozumiałości i cierpliwości?....

Ad rem...

Pisałem o rapistart.exe a nie cerdisp.exe. Pierwszy służy do zdalnego (remote)uruchamiana aplikacji (appli start) , drugi służy do zdalnego (remote) oglądania zawartości wyświetlacza (display) - w domyśle urządzenia CE podłączonego do kompa za pośrednictwem ActiveSync i kabelka USB-miniUSB

A teraz po kolei (dla Bart2 i podobnych):

1. masz komputer z portem USB, zainstalowanym i uruchominym ActiveSync, katalogiem C:\rapistart, a w nim plik rapistart.exe
2. masz urządzenie CE (np. Lark FB 35.0)
3. włączasz obydwa
4. łączysz je kabelkiem
5. po paru sekundach na obu sprzętach otrzymujesz komunikat o ustanowionym połączeniu
6. na kompie uruchamiasz wiersz poleceń (okno DOS - Menu Start>Akcesoria>)
7. w oknie wpisujesz c: (Enter)
8. potem: cd rapistart
9. potem: rapistart explorer.exe
10. na urządzeniu CE pojawia ci się okno exploratora (możesz odłączyć kabelek)
11. szukasz skrótu Control Panel.lnk (jest w głównym katalogu urządzenia)
12. odpalasz Control Panel
13. odpalasz Storage Manager
14. w combo box'ie (pole wyboru) widzisz dwa dyski: DSK2: NAND Flash (domyślny) i SMFLASH Mesada NAND Flash
15. wybierasz SMFLASH....
16. odmontowujesz go (button Dismount)
17. formatujesz go (button Format)
18. montujesz go (button Mount)
19. wybierasz DSK2: NAND flash
20. odmontowujesz go (button Dismount)
21. formatujes go (button Format)
22. montujesz go
23. zamykasz Control Panel
24. w exploratorze wchodzisz na NANDFlash
25. dla spradzenia tworzysz nowy folder
26. gdy to Ci się udało wyłączasz Lark'a
27. po włączeniu nie powinieneś mieć już sysupdater'a tylko okno inicjalizacji systemu
28. proces inicjalizacji zakończy się wyświetleniem menu Lark'a i komunikatem o braku programu nawigacyjnego

dalej, jak wcześniej pisałem....


P.S. Sorry za sarkazm, ale jestem zdumiony czego ludzie oczekują od foum (już teraz nie dziwię się, że największy zbyt na literaturę komputerową mają książki typu: jak klikać myszką... )

P.S2. Rapistart działa na winCE 4.2 i winCE 5.0 (nie myślę, aby system miał znaczenie, to element ActiveSync a nie urządzenia CE)
Ostatnio zmieniony przez yuer 2008-06-26, 22:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-26, 22:50   

yuer, pięknie to opisałeś. Należą się brawa :-) . Teraz czekamy na to co powie kolega który ma kłopoty...
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Bart2 
Waypoint


Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 23
Wysłany: 2008-06-27, 00:10   

Może być i odrobina sarkazmu byle znaleźć sposób na awarię larka :-D
Ale czemu zaraz kurs wyrozumiałości, to chyba nie wyrozumiałość a raczej zrozumienie Wędrowca, że można się na czymś znać słabo lub wcale, szczególnie gdy trafia się pierwszy raz na urządzenie, które szybko się psuje a do tego serwis ma problem użytkownika w 4 literach :lol:
Wy wiecie, inni (np. ja) nie, więc pytam, inni może na tym też skorzystają bo ten problem jak widać zdarza się (zbyt)często – tak bywa nie tylko na tym forum. Na szczęście mamy internet i cierpliwych ludzi - i za to dzięki panowie.
Zgłębiam listę z góry prosząc o jeszcze trochę cierpliwości ;-)
Zabieram się za działanie według wypunktowanej listy, mając nadzieję że rapistart.exe zadziała tym razem. Odezwę się niedługo.


Raz jeszcze dzięki za dokładnie wypunktowaną listę. Do punktu 17 idzie świetnie, po nim drobny problem - nie mam butona Mount (nie pokazuje się? Powinien być wymiennie z Dismount?)
Sformatowałem je a teraz po powrocie na pulpit nawigacji nie ma w nim folderu NANDflesh (chyba był tam wcześniej) Jak zainstalować ponownie oba dyski?
W oknie storgate menagera po prawej mam okno z podpisem partitions i 3 buttony New, Delete, Propperties(dwa ostatnie nieaktywne) może wcześniej trzeba utworzyć partycję? Tylko ze gdy naciskam na New to pojawia się pole wyboru nazwy, którego nie mogę uzupełnić wiec mam komunikat Unable to create partition.
Proszę o jeszcze trochę podpowiedzi, jestem chyba blisko celu :->
 
 
spinacz 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 12
Skąd: zamość
Wysłany: 2008-06-27, 09:39   

skąd Wy to wszystko wiecie ?

jeszcze się wetnę w topik :

mam 2 pytania

1. nie wiem dlaczego ale posiadam nr seryjny urządzenia trochę za długi i nie mogę się zalogować na mapamap.pl aby uzyskać klucz odblokowujący mapę (a może znacie inny sposób aby to zrobić tj. odblokować)
2.uruchamiam z karty SD MiMap v 3.3 i odpala mi się ale nie w poziomie tylko w pionie ! nie widzę całego Menu tylko 4 okienka : Adres,Ulubione,POI,Historia ! nie mam pojęcia jak to obrócić, jest może na to jakiś sposób ?
aby było ciekawiej MioMap odpaliła się po czesku :-)

Proszę o pomoc i przepraszam za Off Topic
 
 
Bart2 
Waypoint


Dołączył: 24 Cze 2008
Posty: 23
Wysłany: 2008-06-27, 18:49   

Dzięki serdeczne za pomoc! :->
Bez tej świetnej i szczegółowej listy było by znacznie trudniej, były drobne różnice w stosunku do tych punktów ale nie na tyle by sprawić dodatkowy kłopot. Jestem pewny, że ten dokładny opis nieraz jeszcze znajdzie zastosowanie. Nawigację uruchomiłem wczoraj w nocy i przez kilka godzin przeglądałem forum, pobierałem pliki i próbowałem dopasować program nawigacji do mapy i generatora. Zapytałem o tym ogólnie w tym wątku: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=25900#25900

Może doradzicie jeszcze, co dokładnie wgrać do pustego Larka by nawigacja zadziałała zgodnie z przeznaczeniem?
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-27, 21:38   

Bart2 napisał/a:
Sformatowałem je a teraz po powrocie na pulpit nawigacji nie ma w nim folderu NANDflesh (chyba był tam wcześniej) Jak zainstalować ponownie oba dyski?

Wystarczy wyłączyć i włączyć sprzęt. System sam założy partycje odpowiednio nazwane :-) . Ale już sprzęt Ci chodzi - cieszę się :-)
Bart2 napisał/a:
Może doradzicie jeszcze, co dokładnie wgrać do pustego Larka by nawigacja zadziałała zgodnie z przeznaczeniem?

Co wgrać? Program do nawigacji. Zależy jaki chcesz, ten wgrywasz :-)
spinacz napisał/a:
skąd Wy to wszystko wiecie ?

Oczytanie forum (dlatego ZAWSZE jako pierwsze trzeba przerobić dziesiątki postów na forum, bo w 99% jest odpowiedź), zaglądanie wszędzie gdzie się da, pytanie się, kombinowanie i samo-dochodzenie do efektów :-) . No i myślenie! Myślenie o tym co się robi!
Cytat:
nie wiem dlaczego ale posiadam nr seryjny urządzenia trochę za długi

Za długi??? Skąd taki masz?
Cytat:
uruchamiam z karty SD MiMap v 3.3 i odpala mi się ale nie w poziomie tylko w pionie

W pliku SYS.TXT musisz mieć tak wpisane:
Kod:
mio=1
landscape=0
portrait=1
width=320
height=240
base="mio/320_240/"
basel="mio/320_240/"
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
spinacz 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 12
Skąd: zamość
Wysłany: 2008-06-28, 09:33   

Wedrowca czy całą zawartość pliku SYS.TXT muszę usunąć i wkleić to co mi podałeś ?
Tak właśnie zrobiłem i porażka - nie uruchamia się MioMapa
To jest zawartość tego pliku co tutaj trzeba zrobić aby było poprawnie? :
Kod:
[debug]
smart_2d=1
slowsim=1
loop_sim=1

[interface]
mio=1
landscape=1

[speedcam]
usemio=-12,90,37,27

[gps]
baud=9600
port=2
protocol=NMEA


[ Dodano: 2008-06-28, 09:42 ]
Wedrowca z Twojej podpowiedzi zmieniłem tylko wpis landscape z 1 na 0 ponieważ resztę nie wiem jak to ugryźć tj. gdzie to wpisać?
MioMap odpaliła się w poziomie, ale nadal nie widzę wszystkich okienek Menu teraz 2 są na dole schowane!
Ludziska pomocy!

[ Dodano: 2008-06-28, 11:21 ]
Jest, jest, jest!
Nie wiem jak mam podziękować!

[ Dodano: 2008-06-28, 12:56 ]
Mapa w końcu odpaliła w poziomie lecz mam kolejny problem :
wchodząc z Menu głównego w zakładkę Mapa mam przy ikonce z logo anteny (GPS) czerwony wykrzyknik! Urządzenie nie widzi satelit > klikając na tą ikonkę otwiera się okno Dane GPS no i właśnie urządzenie nie może określić swojej pozycji > klikając w ikonkę TMC wyświetla komunikat Brak sprzętu TMC ! co to u licha jest ?
I jak to zrobić aby mapa w końcu zadziałała ?
Dodam jeszcze z Menu urządzenia > status GPS , urządzenie widzi satelity

Przeedytowałem post, żeby był bardziej czytelny dla innych. Nie używaj tylu wykrzykników.
Ostatnio zmieniony przez Wedrowca 2008-06-28, 17:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-28, 17:38   

spinacz napisał/a:
czy całą zawartość pliku SYS.TXT muszę usunąć i wkleić to co mi podałeś ?
tak właśnie zrobiłem i porażka - nie uruchamia się MioMapa

Heh... no tak, nie wpisałem że taki kawałek ma być. Logiczne, że jeśli go nie masz, to trzeba go dokleić do tego co masz, lub dopisać te linie których nie masz u siebie. Czy ja gdzieś pisałem, żeby skasować to co masz? :evil: . Myśleć trochę, bo szybko uśpisz sprzęcik na amen!
spinacz napisał/a:
jest jest jest ! ! !
nie wiem jak mam podziękować ! ! !

Czytać i myśleć ze zrozumieniem!
spinacz napisał/a:
klikając w ikonkę TMC wyświetla komunikat Brak sprzętu TMC ! co to u licha jest ?

Po prostu nie masz tego sprzętu w urządzonku. TMC (Traffic Message Channel) to informowanie o aktualnej sytuacji na drogach. Niestety.... w Polsce to nie działa. ikonkę masz, bo soft może być nie tylko używany w Polsce :-)
Cytat:
otwiera się okno Dane GPS no i właśnie urządzenie nie może określić swojej pozycji

Siedzisz w miejscu czy chodzisz po dworze z nawigacją? Musisz się ruszać, bo GPS nie może Cię zlokalizować na podstawie "stałych wartości" pozycji. Połaź trochę po dworze :-)
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 14