Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2010-07-26, 07:43
Lark 35.x - okno Sysupdate-Version
Autor Wiadomość
sebastian87
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 13
Wysłany: 2008-06-06, 14:00   Lark 35.x - okno Sysupdate-Version

Witam!mam problem zlarkiem 35.0!,mianowicie po uruchomieniu owej navi wyskakuje mi na pulpicie napis "System update versio 2.00!i do zaznaczenia "OS" "LOGO" BOOT APP RESET!gdy chce mu podac jakas sciezke np do "OS" system przekierowuje mnie na karte pamieci na ktorej nie ma zadnych plikow!Czy mial kiedys ktos taki przypadek?nie pomagaja mu zadne resety ani zmiana jakichkolwiek rejestrow!nie mam tez backupa bo navi w takim stanie trafila do mnie!nie mam tez gwarancji na nia!Pomocy!
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2010-07-26, 07:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-06, 16:21   

Czy to jest program Sysupdate? Takie coś jak na fotce niżej?
Jeśli tak, to jakiś "mądry" wstawił w miejsce startu program "Sys-Updater". To jest do robienia updatu. Nic nie zrobisz, musisz mieć pliki BIN do tego. Na dole powinien byc przycisk EXIT. Wciśnij go albo zamknij program krzyżykiem w prawym górnym rogu. Powinieneś wrócić do standardowego menu. Wówczas w "Ustawienia/Wybierz nawig." wybierasz program do nawigacji i odznaczasz "Autostart...". Wychodzisz krzyżykiem (2x) i wyłącz LARK-a. Włacz ponownie - powinieneś być w menu.
Daj znać jak poszło.

display_1.jpg
Plik ściągnięto 16127 raz(y) 18,8 KB

_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
sebastian87
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 13
Wysłany: 2008-06-07, 13:20   

dokladnie jest tak jak piszesz,jednak po wcisnieciu krzyzyka i zamknieciu sysupdate na ekranie pojawiaja sie 4 strzalki i nic dalej sie nie dzieje!nie mozna wejsc do menu!
 
 
szamot 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 10
Wysłany: 2008-06-07, 15:37   

Może masz dostęp do Larka z komputera, jeżeli tak to wykasuj z \NANDFlash\$MSD$ plik DeviceConfig.cfg . Następnie zresetuj urządzenie i załącz ponownie , powinien pojawić się napis SystemConfiguration , poczekaj 2-3 minuty następnie kalibracja ekranu i teraz powinno ukazać się menu urządzenia. Sam przeprowadziłem taką operację przywracania menu
_________________
Lark 35.0
 
 
sebastian87
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 13
Wysłany: 2008-06-07, 20:33   

niestety u mnie na nand flashu nie ma zadnych plikow wiec nie dam rady tak zrobic jak mowisz :-(
 
 
Tenchi 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 47
Wysłany: 2008-06-07, 21:56   

sebastian87 napisał/a:
niestety u mnie na nand flashu nie ma zadnych plikow wiec nie dam rady tak zrobic jak mowisz :-(

Wygląda na to, że nie uruchamia ci się menu. Ja miałem ten sam problem, kiedy zamieniłem plik uruchamiający menu na plik wywołujący pasek windows. Zawsze dodatkowo wyskakiwało mi to okienko do updatu.

A spróbuj może połączyć się przez acitive sync. Następnie przez Total commandera z zainstalowaną wtyczką do obsługi wince wejdź do katalogu głównego larka. Następnie dopisz do ścieżki u góry okna \Mesada i powineineś dostać się do ukrytej partycji. Wejź do katalogu \mesada\$MSD$\App\ i zobacz czy jest tam plik launch.exe.

Innym sposobem, który może zadziałać jest uruchamianie larka, czekanie aż do załadowania tego okienka, wyłączania go, a następnie wyłączanie Larka. Po kilkudziesięciu takich restartach, może nastąpić pełny reset Larka. Odtworzy on wtedy niedziałające menu od nowa. W moim przypadku tak się stało. (został stworzony od nowa katalog \Mesada i skasowane wszystkie moje pliki, które w tym katalogu leżały)
_________________
Lark Freebird 35.0
 
 
sebastian87
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 13
Wysłany: 2008-06-09, 10:12   

szamot napisał/a:
Może masz dostęp do Larka z komputera, jeżeli tak to wykasuj z \NANDFlash\$MSD$ plik DeviceConfig.cfg . Następnie zresetuj urządzenie i załącz ponownie , powinien pojawić się napis SystemConfiguration , poczekaj 2-3 minuty następnie kalibracja ekranu i teraz powinno ukazać się menu urządzenia. Sam przeprowadziłem taką operację przywracania menu


U mnie na nand flash nie ma zadnych plkow a mam dostep do lark przez kompa!nie pomagaja tez resety o ktorych pisali!lark nie widzi zadnych plikow na partycji \Mesadamacie jeszcze jakies inne pomysly?
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-06-09, 10:25   Re: Problem z larkiem 35.0

sebastian87 napisał/a:
Witam!mam problem zlarkiem 35.0!,mianowicie po uruchomieniu owej navi wyskakuje mi na pulpicie napis "System update versio 2.00!i do zaznaczenia "OS" "LOGO" BOOT APP RESET!gdy chce mu podac jakas sciezke np do "OS" system przekierowuje mnie na karte pamieci na ktorej nie ma zadnych plikow!Czy mial kiedys ktos taki przypadek?nie pomagaja mu zadne resety ani zmiana jakichkolwiek rejestrow!nie mam tez backupa bo navi w takim stanie trafila do mnie!nie mam tez gwarancji na nia!Pomocy!

a przypadkiem nie zrobiłeś wcześniej numerku z "kwadracikami" tym programikiem FileTransfer (czy jakoś tak) z katalogu głównego NandFlash'a?
 
 
sebastian87
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 13
Wysłany: 2008-06-09, 10:46   Re: Problem z larkiem 35.0

ad2122 napisał/a:
sebastian87 napisał/a:
Witam!mam problem zlarkiem 35.0!,mianowicie po uruchomieniu owej navi wyskakuje mi na pulpicie napis "System update versio 2.00!i do zaznaczenia "OS" "LOGO" BOOT APP RESET!gdy chce mu podac jakas sciezke np do "OS" system przekierowuje mnie na karte pamieci na ktorej nie ma zadnych plikow!Czy mial kiedys ktos taki przypadek?nie pomagaja mu zadne resety ani zmiana jakichkolwiek rejestrow!nie mam tez backupa bo navi w takim stanie trafila do mnie!nie mam tez gwarancji na nia!Pomocy!

a przypadkiem nie zrobiłeś wcześniej numerku z "kwadracikami" tym programikiem FileTransfer (czy jakoś tak) z katalogu głównego NandFlash'a?

w katalogu Nand flash od samego poczatku nie mialem zadnych plikow!a w windowsie nie mozna cos zmienic zeby przywrocic go do normalnego funkcjonowania?
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-06-09, 11:44   

Wnioskuję, że przez Activesync'a możesz się podłączyć pod navi i masz wgląd do zawartości folderów. Zrób mały test: zapakuj dowolny pliczek do katalogu Windows, przeładuj navi i zobacz, czy nadal tam siedzi. Jeśli siedzi, to znaczy, że masz powaloną procedurę odpalania systemu na 35.0. Prawidłowo, przy starcie 35.0, katalog Windows jest "odświeżany", więc wszystko co jest obce znika. Jeśli pliki w Twojej navi pozostają, to oznacza nieprawidłową, albo przerwaną sekwencję botowania. I w takim wypadku są, moim zdaniem, dwa wyjścia:
1. albo zwracasz navi do sprzedawcy (rozumiem, że nabyłeś ją drogą kupna z drugiej ręki), bo on to powalił i sam nie wiedział jak wybrnąć z opresji,
2. albo wykorzystać ten fakt tzn. masz dziewiczą navi bez systemu, formatujesz co się da i zapodajesz nową instalację winy - tym razem pełnej. Później to już betka, dogrywasz co się da i cieszysz się navi z pełnym windowsem.
To drugie rozwiązanie, to trochę moje dywagacje, bo chyba jeszcze nikt tego nie ćwiczył z 35.0 - bo nikt do takiego stanu nie doprowadził navi - przynajmniej nikt się tym na forum nie chwalił :) Ja osobiście bym wybrał to pierwsze rozwiązanie, nazwijmy to reklamację do sprzedawcy.
Może ktoś inny, mądrzejszy coś Ci poradzi.
Ostatnio zmieniony przez ad2122 2008-06-09, 11:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
sebastian87
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 13
Wysłany: 2008-06-09, 11:50   

skopiowane pliki do katalogu windows po ponownym uruchomieniu navi znikaja!czyli windows odpala dobrze!masz jeszcze jakies pomysly ?
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-06-09, 12:00   

to masz pewnie katalog na NandFlash $MSD$. sprawdź w nim, czy masz plik: DeviceConfig.cfg Jeśli tak to zobacz czy masz w nim podobny wpis:

NaviPath=\Windows\SysUpdater.exe
ExeNavi=1

Jeśli tak, to zmień ExeNavi=1 na ExeNavi=0

Ps. to chyba jednak nic nie da. Gdyby tak było, to przy starcie navi migałoby Ci okno standardowej navi, a po klapnięciu x w oknie updeta, rzucałoby Cię znowu do standardowego panelu navi. Więc chyba nie tędy droga...
 
 
sebastian87
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 13
Wysłany: 2008-06-09, 12:13   

na katalogu Nandflash nie mam zadnych plkow!Folder jest pusty!jedynie na ktalogu winodows sa pliki!na reszcie nie ma nic!
 
 
ad2122 
GPS instruktor



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 27 Kwi 2008
Posty: 605
Wysłany: 2008-06-09, 12:13   

sebastian87 napisał/a:
dokladnie jest tak jak piszesz,jednak po wcisnieciu krzyzyka i zamknieciu sysupdate na ekranie pojawiaja sie 4 strzalki i nic dalej sie nie dzieje!nie mozna wejsc do menu!

a mógłbyś zrobić zrzutkę tych krzyżyków ?

Sorrki :) , strzałek...
 
 
sebastian87
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 13
Wysłany: 2008-06-09, 12:28   

nie wiem dlaczego ale nie moge dodac zalacznika!ale wyglada to tak ze po wyjsciu z sysupadte pokazuja mi sie strzalki tak jakby chcial odpalic system ale nie moze!tylko sa te strzalki i nic dalej nie idzie!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 14