Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-08-07, 16:06
modecom mx2 mx3 - połączenie DUN
Autor Wiadomość
topiq 
Waypoint
Modecom FW MX2 + AM


Wiek: 42
Dołączył: 16 Mar 2011
Posty: 29
Wysłany: 2011-12-10, 18:47   modecom mx2 mx3 - połączenie DUN

To ja z innej beczki.
Próbował ktoś połączyć navi MX2 z jakimś telefonem z androidem, np. HTC za pośrednictwem programu PDANet, który ponoć emuluje DUN via Bluetooth?
Po instalacji i sparowaniu navi z komórką owszem profil DUN się pojawia w navi. Niestety klikając połącz, mam jedynie komunikat: otwieranie portu i po chwili rozłączony. W telefonie w tym czacie PDANet zgłasza status connected i po chwili również się rozłącza. Rozumiem że MX2 + AM z LD na androidzie to raczej nawet z PDANet nie pójdzie?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-10-27, 03:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kel 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 184
Wysłany: 2011-12-20, 13:07   

topiq, Nie udało się. Ta emulacja nie do końca się sprawdza niestety. Przynajmniej na forum nikt nie pisał aby to mu działało.
exiter123, Używam aktualnie 8GB sandiska i śmiga. goodram też mi działał.
 
 
Alga-shop.pl 
Navi Expert
ALGA-GPS



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 444
Skąd: ALGA-GPS.PL
Wysłany: 2011-12-20, 13:54   

topiq napisał/a:
Próbował ktoś połączyć navi MX2 z jakimś telefonem z androidem, np. HTC za pośrednictwem programu PDANet, który ponoć emuluje DUN via Bluetooth?


kel napisał/a:
Nie udało się. Ta emulacja nie do końca się sprawdza niestety. Przynajmniej na forum nikt nie pisał aby to mu działało.


Wszystko zależy od wersji PDANet oraz wersji ROM w telefonie. Korzystam z SGS II ze zmodyfikowanym firmware rodem z XDA. W opisie mojego romu jest wzmianka o tethering via BT i faktycznie działa. Nie działało natomiast na fabrycznym firmware. Nie jest to proste, wymaga niejednokrotnie modyfikacji softu w telefonie ale jest do uruchomienia. Kłopot w tym przypadku leży raczej w tym, że ile wersji telefonów tyle wersji android. Na jednym będzie chodziło a na drugim nie.
_________________
Ten się nie myli, kto nic nie robi.
 
 
kel 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 184
Wysłany: 2011-12-20, 14:27   

Alga-shop.pl, Którego romu używasz? Akurat na xda często bywam i mógłbym szybko ustalić na czym polega zmiana w romie.
 
 
89dan 
azymut


Wiek: 29
Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 2
Skąd: warszawa
Wysłany: 2011-12-28, 12:03   modecom freeway mx2 - brak połączenia DUN

Witam wszystkich użytkowników forum, :-)

od gwiazdki jestem posiadaczem freeway mx2 :mrgreen: i korzystając z niego natknełem sie na problem z uzyskaniem połączenia DUN przez bluetooth z telefonem se k800i.
Wersja firmware to 10.22_11.05.
Nawigacja uzyskuje połączenie z internetem np przez telefon nokia 3110c i tam działa wszystko ok a z moim nie chce.
jak podejrzewam jest to spowodowane nie odpowiednią konfiguracją telefonu, tylko problem w tym że próbowałem już na rózne sposoby wpisywać je do komórki i ściągać ze strony operatora(orange) i nic, wciąż disconnect,

wobec powyższego ;-) mam prośbe, czy mógłby ktoś kto ma taki telefon bądz korzystał z niego z tą nawigacją z powodzeniem, napisać jakie ma ustawienia "Internet Bluetooth" w ustawieniach bluetooth, oraz jak ma skonfigurowane konta danych :->

z góry dzięki za zainteresowanie tematem;-)

EDIT:
z drugiej strony to chyba jednak nie wina ustawień telefonu, bo ten łaczy sie z internetem w swojej wewnetrznej przegladarce,

aktualizowałem firmware do najnowszego dostepnego na stronie modecoma jednak bez poprawy,

podczas próby połączenia DUN wyświetla sie otwieranie portu..a zaraz potem rozłaczony.
jako HF łaczy sie z telefonem bez problemu a tutaj nie może otworzyć sobie portu

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2011-12-29, 07:58 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
"Zuniwersalizowałem" tytuł
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-12-29, 07:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
sinpro
azymut


Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 2
  Wysłany: 2011-12-30, 11:28   Re:

Witam,
również od Gwiazdki jestem posiadaczem Modecom-a MX2 i połączenie z wykorzystaniem K800i działa u mnie stabilnie i prawidłowo. W pierwszej kolejności zaktualizowałem FW Modecoma (linki dostępne na tym Forum - wersja z nowym menu, 11.07). Zestawiłem połączenie DUN (z tym, że rozłączyłem w tym czasie usługę HF z poziomu Modecoma). Działa LD w AM, działa również MiploLoc. Tel. w Plusie, profil (o ile dobrze pamiętam WAP_GPRS). Nie wprowadzałem żadnych specyficznych ustawień ani na tel. ani w PNA. Tak więc ten tandem działa. Gdzieś czytałem o problemach z usługami AM, ale miało to związek z konkretnym operatorem. Pozdr.
 
 
89dan 
azymut


Wiek: 29
Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 2
Skąd: warszawa
Wysłany: 2011-12-30, 15:23   

hm.. czyli teoretycznie jesteśmy w podobnej sytuacji jednak mój telefon nie działa, coraz bardziej dochodze do wniosku, że to wina telefonu,
wieczorem zrobie aktualizacje oprogramowania k800i i zobacze czy to coś pomoże.

Akurat mój soniak jest bez simlocka wiec sprawdziłem go na karcie z t-mobile i też nie chciał przy sciagnietych ustawieniach sie połączyć..więc raczej coś z nim.

jak sprawdzałem k750i to łaczył dobrze, ale przy k700i też był problem

sam już nie wiem, jak nie znajde rozwiazania to chyba zmienie telefon;-)

dzięki za reakcje, pozdr
 
 
tompor 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 153
Wysłany: 2012-01-05, 17:02   

Pobrałem nowy Firmware i teraz nie mogę nawiązać połączenia DUN. W starym menu było ok.
Był operator ERA niestety nie podglądnąłem ustawień dostępu. Teraz jest T-mobile, ale się nie łączy. Może mi ktoś podać ustawienia połączenia dla T-mobile?
_________________
Modecom MX2, SGS3, SG TAB2
 
 
weinert1
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 129
Wysłany: 2012-01-05, 21:00   

Ja mam jeszcze inny problem-dziwoląg. Oczywiście DUN na Samsung Monte w Era nie działa ale system głośnomówiący bez problemu. DUN bardzo ładnie działa na Nokii C1 również w Erze ale książka telefoniczna po imporcie do Modecom pokazuje numery telefonu ale w rubryce nazwisko mam jakieś dziwne ciągi cyfr pomieszane z literami alfabetu. System głośnomówiący na tej nokii działa tylko te nazwy! Czy ma ktoś z kolegów jakiś pomysł co może być przyczyną tego dziwoląga? Pozdrawiam i najlepszego 2012 roku!
_________________
Modecom Freeway MX2
AutoMapa
Igo Primo 2 skin diMkaWA_P153.Wiman_mod
Sygic Truck
Navigon 7.7.5
 
 
tompor 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 153
Wysłany: 2012-01-05, 22:07   

Już sobie poradziłem. Wywaliłem wszystkie sparowane urządzenia z telefonu (nokiaE52) i navi. Ponownie sparowałem i jest OK.
_________________
Modecom MX2, SGS3, SG TAB2
 
 
scifo
Waypoint


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 53
Wysłany: 2012-01-06, 10:03   

weinert1 napisał/a:
Czy ma ktoś z kolegów jakiś pomysł co może być przyczyną tego dziwoląga?

Nokia C3-01 ma to samo. Te Nokie zapisują listy w swoim formacie - nieobsługiwanym przez Modecoma. Pisałem zresztą już o tym wcześniej. Może udało by się edytować plik Phonebook.log gdzie kontakty są zapisywane.
 
 
zbigzbig20 
młodszy inspektor GPS



Wiek: 34
Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 10
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-01-10, 14:12   

Ja mam Nokie N8 i nie ma żadnego problemu z DUN na MX2. Net śmiga elegancko ;)
_________________
" Dre@mBox & Techno 4eve® "
 
 
tompor 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 153
Wysłany: 2012-01-10, 17:00   

Zauważyłem u siebie (Nokia N52), że jeżeli w pierwszej kolejności nawiążę połączenie DUN i po uzyskaniu połączenia włączę zestaw głośnomówiący, to wszystko jest O.K. Działają obie usługi. Jeżeli natomiast w pierwszej kolejności włączę zestaw głośnomówiący, to nie jest możliwe uzyskanie połączenia DUN, nawet po wyłączeniu zestawu głośnomówiącego. Jedyną radą w tym przypadku jest usunięcie sparowanego telefonu, reset nawigacji i ponowne sparowanie z telefonem.
_________________
Modecom MX2, SGS3, SG TAB2
 
 
Jogi
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Lip 2011
Posty: 9
Wysłany: 2012-07-26, 01:30   

krótka historia mojego dochodzenia: modecom z pamięcia 4GB, telefon nokia 6120classic, preinstalowana mapa w urządzeniu i osobno na karcie.

wyjąłem kartę z urządzenia, startuję nawigację, paruję z telefonem, działa i jako zestaw glosnomowiacy i telefon jako dawca sieci.
O dziwno, gdy dzwonię na sparowany telefon, nie rozlega się w nawigacji dzwonek, a tylko jego krótki fragment. Po zakończeniu połączenia znowu krótki urwany fragment i tyle ;-/ Dzieje się tak, gdy w ustawieniach zaznaczę 'automatycznie uruchamiaj zest. glosnomowiacy'. Gdy tego nie zaznaczę, nie ma żadnego dźwięku przychodzącego połączenia.

Ale miało być o sieci, więc... jak włożę kartę z mapą do urządzenia, zanim cokolwiek uda mi się ustawić z siecią, odpala się mapa z błędem, że jest nie zarejestrowana poprawienie, opuszczam aplikację i za chiny nie uda się nawiązać połączenie z netem, po sekundzie od otwarcia portu następuje 'disconnected', głośnomówiący działa. Żeby przywrócić połączenie z siecią muszę usunąć parowanie z telefonem, wyjąć kartę z mapą (żeby przy ponownym uruchomieniu navi mapa się nie odpaliła). Jak zatem mogę aktywować mapę niekoniecznie podpinając urządzenie kablem do laptopa ? Błędne koło ;-/

Swoją drogą (wiem, laik jestem stąd pytanie) muszę wkładać kartę do nawigacji, skoro mapa jest już w urządzeniu ?

HELP, HILFE, POMOCY :)
 
 
sandra 
Navi Expert



Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 26 Mar 2009
Posty: 461
Skąd: GORY
Wysłany: 2012-07-26, 12:52   

Witam , tu jest program który ułatwia połączenie DUN (nie sprawdzałam ale kolega twierdzi że działa)
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=34795
_________________
MIO SPIRIT 7500
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13