Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Lark 50.1- problem
Autor Wiadomość
DawidKKS 
Waypoint


Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 19
Wysłany: 2012-01-24, 19:18   

Andrzej P napisał/a:

A więc tak: odblokowałem go tak "wystarczy ściągnąć plik Lark 50.1.rar rozpakować za pomocą winrara wrzucić do pamięci wewnętrznej urządzenia np ...\SDMLC\Lark 50.1\SystemInformation.exe ustawić odpowiednia ścieżkę aby po włączeniu nawigacji mógł się odpalić pulpit startowy z całym menu .... ". Przed tym gdy wrzuciłem mu ten folder działo się identycznie.

[ Komentarz dodany przez: ___Olivia_: 2012-01-24, 19:35 ]
Proszę nie cytować całej wypowiedzi poprzednika
Ostatnio zmieniony przez ___Olivia_ 2012-01-24, 19:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2012-01-24, 19:30   

Nie musisz cytować całej mojej wypowiedzi skoro odpowiadasz zaraz po mnie....

Nie wiem skąd wziąłeś tę "instrukcję", ale:

1. Sprawdziłeś, czy pobrany plik "odblokowujący" był dla Larka 50.1 z WinCE 5.0

2. Jesteś pewien, że nie użyłeś pliku dla WinCE 6.0 skoro nawet nie wiedziałeś jaki OS masz?

3. Wgrywanie plików do pamięci wewnętrznej zawsze jest ryzykowne - o wiele bezpieczniejsze jest wgranie pliku "odblokowującego" na kartę pamięci.

4. Przed wgraniem pliku miałeś te same objawy - pytanie czy masz ten sprzęt ze sklepu czy "z drugiej ręki" i czy nie było już w nim grzebane wcześniej? Sądzę, że to drugie, bo Lark 50.1 z WinCE 5.0 to dziś rzadkość - w sklepach na pewno go nie ma. Są tylko z Win CE 6.0 (stąd wątpliwość z punktu 2)
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
DawidKKS 
Waypoint


Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 19
Wysłany: 2012-01-24, 19:39   

Ten Lark był zakupiony dość dawno w sklepie(ok. dwóch lat temu) i nie było w nim nic grzebane. Zaczął się tak dziwnie zachowywać jak niedawno wrzuciłem mu Tomtoma(który zresztą zawieszał się po 30 sekundach). Tak ten plik jest dla Lark 50.1 z WinCE 5. Wzorowałem się na tym, że z tyłu na naklejce jest właśnie napisane WinCE 5.0 no i jak się okazało rzeczywiście tak jest. No właśnie zachowałem się dość trzeźwo i wrzuciłem mu to na karte :) Czy Twoim zdaniem pomorze backup rejestru? P
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4556
Skąd: Wawa

Wysłany: 2012-01-24, 19:52   

DawidKKS,
Zaczyna się tu robić czarna magia najpierw ekran , potem pulpit , a teraz TomTom.
Zdecyduj się jaki masz problem
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2012-01-24, 19:55   

Mamy więc identyczne modele (mój kupiony prawie trzy lata temu)

Ja mam TT i śmiga jak złoto na tym modelu bez żadnych skryptów "odmrażających". Masz nadal tego TomToma w Larku? Gdzie go wgrałeś - do ResidentFlash (SDMLC) czy na kartę (SDMMC) ? To, że Ci się zawieszał świadczy o tym, że albo go źle wgrałeś albo wgrałeś nie tę wersję (napisz skąd go wziąłeś i jaką wersję).

Co do odblokowania - raz piszesz:
Cytat:
...wrzucić do pamięci wewnętrznej urządzenia np ...\SDMLC\Lark 50.1\SystemInformation.exe

a potem:
Cytat:
zachowałem się dość trzeźwo i wrzuciłem mu to na karte

To jak to w końcu jest?

Według mnie jeśli rzeczywiście wgrywałeś wszystko na kartę pamięci (SDMMC) tzn. zarówno TomToma jak i "odblokowanie" - żadne zmiany w rejestrze nie powinny były nastąpić. Wystarczy wyjąć kartę SD i mamy dziewicze urządzenie.

Jeśli jednak wgrywałeś cokolwiek na SDMLC lub ResidentFlash(2) i potem to kasowałeś, ponownie wgrywałeś itd... - mogłeś skasować lub pododawać różne rzeczy - potrzebny Ci jest backup całego urządzenia, a nie tylko rejestru.

Napisz więc dokładnie jak to naprawdę było z tym Tomtomem i "odblokowaniem", bo już się gubię.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
Ostatnio zmieniony przez Andrzej P 2012-01-24, 19:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
DawidKKS 
Waypoint


Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 19
Wysłany: 2012-01-24, 19:56   

Problem mam jeden. Po jakiś 3 minutach od włączenia robi się czarny ekran choć nawigacja ciągle działa. Gdziekolwiek bym się nie znajdował czy to Automapa czy główne menu Lark. O Tomtomie wspomniałem bo uznałem, że może się przydać ta wiadomość.
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2012-01-24, 19:58   

Ale odpowiedz na pytania: gdzie wgrywałeś TomToma, gdzie plik odblokowujący itd.

Aaaaaa - i gdzie ta AutoMapa? Na karcie pamięci?
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
DawidKKS 
Waypoint


Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 19
Wysłany: 2012-01-24, 20:02   

Andrzej P, wrzuciłem na kartę pamięci. To jest tylko opis kogoś który udostępnił te pliki które wrzuciłem. Tomtoma również wtedy wrzuciłem na kartę pamięci. Możliwe, że wgrałem inną wersje. Nie wiem jakby Ci teraz napisać jaka to wersja bo już go nie mam w nawigacji.
Edit: Automapa też na karcie pamięci.
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2012-01-24, 20:05   

Lark bez włożonej karty też się tak zachowuje (tzn. wygasza całkowicie ekran)?
Wyjmij kartę SD, reset (rysik w otworek) i sprawdź.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
DawidKKS 
Waypoint


Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 19
Wysłany: 2012-01-24, 20:18   

A więc sprawdziłem i również to samo. Może to ważne więc powiem, tej nawigacji na bardzo krótko starcza bateria. Praktycznie gdy jest cała naładowana i ją odłącze za 10 min pika, że słaba. Może i to ma też znaczenie, że wszystko robie gdy jest podłączona do komputera przez USB. Może lepiej iść do auta i podłączyc ją ładowarką?
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2012-01-24, 20:32   

JA mam dziwne przeczucie, ze Twój Lark ma WinCE 6.0 a nie 5.0 (naklejka to nie argument). Jeśli masz jego "sklepowe" pudełko - sprawdź tam. Tam jest napisana prawda - na pudełku.

Dlaczego mam wątpliwości? Świadczyłoby o tym dziwne zachowanie TomToma, który na WinCE 6.0 chodzić raczej nie chce bez pewnych "myków" i wgrania innej jego wersji niż przeznaczonej na WinCE 5.0, a napisałeś, że się wieszał.

Bateria musi być naładowana do pełna. Zostaw sprzęt podłączony przez USB do kompa na całą noc. Jutro wrócimy do tematu. Przez USB bateria ładuje się wolniej ale za to dobrze (małym prądem). Komp stacjonarny nie musi być nawet włączony.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
DawidKKS 
Waypoint


Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 19
Wysłany: 2012-01-24, 20:38   

Andrzej P, sprawdziłem na pewno jest WinCE 5. Ok jutro wrócimy do tematu. Pozdrawiam
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2012-01-25, 13:13   

Skoro teoretycznie bateria jest naładowana na full - wykonaj poniższe czynności:

1. Cofnij jakiekolwiek odblokowanie i wyjmij kartę SD z urządzenia (i już nie wkładaj)
2. Włącz Larka i wykonaj reset rysikiem w otworku
3. Wejdź w ustawienia Larka i przywróć ustawienia fabryczne
4. Idź do auta, podłącz zasilanie Larka z samochodowej instalacji ładowarką (to aby się upewnić, że być może bateria nie wyrabia aby zapewnić stałe działanie ekranu)
5. Włącz sprzęt (tylko włącz - ma być menu główne Larka) i sprawdź czy po kilku minutach ekran się wyłączy.
6. Jeśli nie - winna może być słaba bateria lub soft na karcie SD
7. Jeżeli tak - trzeba zrobić backup lub oddać do serwisu (jeśli masz tak marną baterię może warto ją wymienić przy okazji).

Bateria w moim Larku 50.1 od trzech lat trzyma stale tyle samo co w momencie zakupu (ca 1h z ciągłym podświetleniem ekranu na max), ale ja raczej nigdy nie używałem sprzętu bez zasilania i nigdy nie odkładałem na dłuższy "postój" nie naładowawszy baterii do pełna. Nie ma gorszego morderstwa na baterii niż to, gdy dłuższy czas leży na półce rozładowana.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
DawidKKS 
Waypoint


Dołączył: 28 Gru 2011
Posty: 19
Wysłany: 2012-01-25, 18:10   

Anrdzej P, Dzięki za porady jutro wszystko sprawdzę i się odezwę bo dzisiaj nie bardzo mam czas. Pozdrawiam:)

[ Dodano: 2012-01-26, 15:27 ]
Witam posprawdzałem wszystko i niestety dalej wygasza(dokładny czas po jakim wygasza to 6minut). Zrobię backup. Andrzej P, mógłbyś podać mi linki do odpowiednich programów, pliczków oraz jakąś krótką instrukcję? Backup zrobię na Windowsie XP. Pozdrawiam
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 67
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2012-01-26, 18:01   

Backup jest opisany tu na forum - trzeba poszukać. Linki do plików też są. Ja mam zmodyfikowane więc nie mogę Ci dać swoich. A instrukcja.... Nie robiłem :-) - nie miałem potrzeby...
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10