Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Menu ale trochę inaczej..
Autor Wiadomość
Pawelcio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-06-14, 00:05   Menu ale trochę inaczej..

Witam Kolegów, jestem trochę nowy , to mój pierwszy post na tym forum, od niedawna jestem posiadaczem Navii 2008 . Odblokowanie nie sprawiło mi problemów dzięki lekturze tego zacnego forum, ale doszedłem do wniosku że obsługa Navii z panelu Windowsa to nieporozumienie, o niebo lepsze są menu gdzie łatwo trafić paluchem w dotykowy klawiszek. Zauważyłem że wszyscy tutaj jak jeden mąż lansują program SystemInformation a nik nie chwali się osiągnięciami w zaaplikowaniu Akirkom MobileNavigatora, w zasadzie nazwa tego programu przewija się na forum tylko przy okazji Larka. Szkoda bo menu stworzone za pomocą tego programu ma np. taką ciekawą właściwość że jest mosco "interaktywne" - po znalazieniu ścieżki w pliku addons.txt i powiązanego z nią programu potrafi sam dodać potrzebny klawisz w dodatku z ikoną uruchamianego programu, po włożeniu karty SD szuka pliku addons na karcie i jak znajdzie to uzupełnia menu o klawisze i ikonki programów umieszczonych na SD. Może sie wygłupiłem i temat jest wam znany i rozpykany na 102 a ja nie potrafiłem tego znaleźć.. jeśli tak to przepraszam, a jeśli nie to w załączniku obrazek menu zgarniętego z jakiejś akiry , uzupełnionego o logo Biedronki ;-) przez kolegę Janusza i aktualnie pracującego na mojej i kilku innych navigacjach.. może nie jest jakieś cudownie piękne ale jest funkcjonalne... w linku archiwum do pobrania http://www.speedyshare.com/768751583.html
po rozpakowaniu katalog Akira do flash_storage a plik addons.txt na kartę... wyjęcie/włożenie karty powoduje zmianę menu, drugi plik addons jest w katalogu akira , proszę ewentulanie poprawić sćieżki. Ja uruchamiam tak że najpierw do windowsa (coby explorer chodził, mam taki fajny pofdręczny słownik zwrotów i bez explorera nie bangla) a skrót do menu w startup, zapraszam do testowania , chętni do zmian znajdą wszystkie bitmapy i inne elementy menu w spakowanym pliku DATA ( rozpakować, zmienić co się chce albo co się da, nie jestem w tym zbyt mocny i spakować nazad) , ponieważ sam nie jestem zbyt uzdolniony artystycznie proszę ewentualnych modyfikatorów o dzielenie się osiągnięciami, pozdrawiam Paweł

menu.JPG
Plik ściągnięto 9576 raz(y) 14,17 KB

 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2008-06-14, 20:33   

tak, masz rację też bardzo ciekawe menu, znam bo w mygide jest montowane fabrycznie. Jego zaletą jest tak jak piszesz to, że sam sobie dokłada ikony i dla tych którzy mają problem
z systeminformation jest chyba łatwiejszy do zainstalowania.
 
 
Pawelcio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-06-14, 23:31   

Mamu tworzone w SystemInformation i prezentowane tu na forum bardzo mi sie podobają, nie są również trudne w instalacji... problemem jest tylko dodawanie klawiszy , jeśli taki klawisz jest dodany to on tam jest i nawet jak nie mamy go do czego zastosować to bedzie sobie wisiał jako pusty link... jesłi wyjmiemy kartę to linki do programów na karcie też pozostają, wady tej nie ma menu opisane w pierwszym poście.. dlatego to menu z MobileNavigatora wydało mi się ciekawe... A ponieważ widzę tu na forum prawdziwe talenty ( bardzo fajne menu Batman, super Toyota i wiele, wiele innych ) to pomyślałem że może któryś z kolegów pokusi się o zmodyfikowanie i upiększenie tego co udało się gdzieś wygrzebać, ja na razie zmieniłem tło ( po zmianie tła okazało się , że oryginalne buttony są mocno przeźroczyste, i dobrze..) oraz usunąłem logo biedronki ( to taki żart miał być...) znaczy zastąpiłem tą akurat bitmapę obrazkiem o rozmiarze jednego piksela i w kolorze tła stworzonym w paint ( usunięcie tej bmp powodowało błąd) mam nadzieję ze bardziej utalentowani koledzy wezmą na warsztat także ten program i niebawem zaprezentują jakieś ciekawe rozwiązania, pozdrawiam Paweł
 
 
chrisjan 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 37
Skąd: Polska
Wysłany: 2008-06-17, 09:55   

Bardzo fajne menu....Dzięki za wstawkę...

Generalnie też nie jestem jakoś specjalnie uzdolniony artystycznie, ale grzebanie w configach i robienie czegoś "pod siebie" sprawi mi wielką radochę... :-D

Póki co naszły mnie trzy pytania w związku z tym menu:
1) Przy pierwszym uruchomieniu wyskoczył m monit o ustawienie daty/godziny/języka menu. Bardzo fajna rzecz, zwłaszcza że po każdym resecie navia traci ustawienia czasu. Niestety przy kolejnych uruchomieniach po resecie monit ten już sie nie pojawia. Jak go wywołać?
2) Jak wywołać "Settings" w tym menu? W konfigach widzę jest w pełni skonfigurowane ini zawierające ustawienia podświetlania/języka/klawiatury, odpowiednie ikony i pliki językowe ale w samym menu opcji brak.
3) Jaką sekwencją komend mogę na stałe przypisać pod jakimś przyciskiem uruchamianie konkretnego programu (np. przycisk na stałe w górnym rogu odpowiadający za Off urządzenia)


A może udało się już komuś stworzyć coś fajnego za pomocą tego menu i zechciał by się podzielić.

Z góry dzięki.
chrisjan
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2008-06-17, 19:25   

chrisjan napisał/a:
Jak wywołać "Settings" w tym menu? W konfigach widzę jest w pełni skonfigurowane ini zawierające ustawienia podświetlania/języka/klawiatury, odpowiednie ikony i pliki językowe ale w samym menu opcji brak.
3) Jaką sekwencją komend mogę na stałe przypisać pod jakimś przyciskiem uruchamianie konkretnego programu (np. przycisk na stałe w górnym rogu odpowiadający za Off urządzenia)chrisjan


Nie wiem jak się zachowuje ten "Pulpit" na Akirach, ale tak jak pisałem, program ten jest standardowo montowany w nawigacjach Myguide 3100. U mnie konfigurację uruchamia sie za pomocą klawisza "Ustawienia" (patrz screen) i tam po kolei są ustawienia języka, daty, jasności itp..Na wszelki wypadek puszczę to menu do ściągnięcia bo widzę że u mnie jest więcej plików (może w tym zapodanym przez kolegę Pawelcio czegoś brakuje..?.
Co do pytania nr 3 to -poprzez edycję pliku Addon.txt który musi się znajdować na karcie SD i na flaszu (dla programów znajdujących się na flash)
może wyglądać np. tak:

[modules]

Navigate = "", "\\Flash Disk\\myguide\\myguide.exe"
Explorer = "", "\\Windows\\Explorer.exe"
Multimedia = "", "\\Windows\\ceplayer.exe

nie wydaje mi się aby ten program był aż tak konfigurowalny, aby można było wstawiać w dowolnym miejscu buttony jak to jest w Systeminformation, ale może się mylę.
Pamiętam że dawno temu :lol: , bawiłem się tym pulpitem i probowałem pozmieniać trochę wygląd. Napotkałem jednak na problem. W pliku DATA.zip znajdują się buttony i takie różne graficzki. Po rozpakowaniu tego pliku (nawet bez żadnej edycji) nie mogłem go zapakować w taki sposób aby ważył tyle samo co oryginał (przed rozpakowaniem) i program nie chciał się z tym "ruszanym" plikiem odpalać. Potem pojawił się Systeminformation i w/w program poszedł w odstawkę i nie szukałem już sposobu na jego edycję.

Pulpit

Screen006.jpg
Plik ściągnięto 9343 raz(y) 27,31 KB

Screen004.jpg
Plik ściągnięto 9343 raz(y) 25,51 KB

Screen005.jpg
Plik ściągnięto 9343 raz(y) 30,28 KB

 
 
Pawelcio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-06-17, 19:50   

tak jak napisałem , programik jest wyjęty z jakiejś Akiry która do mnie trafiła... co do zmian w pliku DATA.ZIP to powalczyłem i zmiany w bitmapach , w logo to nie problem. koledze udało się przesunąć klawisze na środek ( zarówno w moim jak i w oryginale klawisze są nieco na prawo ) .. ja ropakowuję plik data w totalcommanderze i tak samo pakuję , nie zwróciłem uwagi na zmianę wielkości pliku, na razie podmieniałem tylko tło i logo ( ten pasek z napisem myguide, biedronka ) i te zmiany przeszły bezproblemowo. ostatnio podmieniłem tło na jakieś kolorowe i stąd wiem że klawisze są dość mocno przeźroczyste.. pozwoliłem sobie zassać pulpit umieszczony przez Marek_aa i spróbuję go zaimplementować do mojej Navii , być może ten program został prrzez kogos dopasowany , coś usunięto cos dodano i z tąd różnice w działaniu, lub możliwość zmian w DATA... pozdrawiam i życzę sukcesów w rozpracowywaniu tego menu, Paweł

p.s. wrzuciłem menu Marka do swojej navii i w zasadzie poza tłem , logiem i nie działającym skryptem zamykającym menu ( inna nazwa pliku) nie ma żadnych różnic.. różnice muszą być jeszcze w innym miejscu ... prawdopodobnie w myguide są gdzieś te programy do regulacji i ustawień a w programie są tylko linki (?) chętnie dokładniej poznałbym konstrukcję tego menu.. jeżli to możliwe to proszę Marka o udostępnienie zawartości jego urządzenia , pozdrawiam Paweł

ps.2. po dodaniu w pliku addons na pierwszej pozycji linii :
Settings = "icons/settings.bmp", "settings", 1

mamy dodatkowo dostęp do regulacji czasu , kalibracji ekranu, daty , jezyka i jasności , brakuje mi tylko regulacji głośności i czasu autowyłączenia, i to pewnie jest realizowane jakimś zew. programem.. Paweł
 
 
chrisjan 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 37
Skąd: Polska
Wysłany: 2008-06-17, 22:34   

Ja na mojej Navi bezproblemowo mogę zmianiać tła i buttony.

Sprawdziłem wersje od kolegi Marek_aa i faktycznie różni się jedynie grafikami.
Ustawień nie udało mi się włączyć dodając wpis o którym wspomina kolega powyżej. :-?

Pozdrawiam,
chrisjan
_________________
Pozdrawiam,
chrisjan

-------------------------------------------------------
GoClever 5066 BTFM + 4 GB
 
 
Pawelcio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-06-17, 22:59   

trochę powalczyłem i są pewne efekty... po zaimportowaniu pliku DATA.ZIP od Marka , wpisie jak powyżej w addons, mamy do dyspozycji takie menu jak zaprezentował Marek, na obrazku moja wersja ze zmienionym tłem i usuniętym logo, temat do dalszego "rozgryzania" pozdrawiam Paweł

menu.JPG
Plik ściągnięto 9296 raz(y) 20,17 KB

 
 
chrisjan 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 37
Skąd: Polska
Wysłany: 2008-06-18, 10:42   

@Pawelcio

Możesz gdzieś wstawić swoje kompletne menu, bo ja jakoś nie mogę zmusić go do pokazania Ustawień.

Też używam Navii 2008 więc nie wiem w czym możę być problem.

plik DAT.ZIP dodałeś do wcześniejszej wersjii wstawionej w pierwszym wątku przez Ciebie czy edytowałeś pliki od Mark_aa?? (tam przecież nie ma pliku addons.txt tylko igopath.txt)

U mnie ani jedna ani druga opcja nie uwidocznia przycisku USTAWIENIA... :-/

Pozdrawiam,
chrisjan
_________________
Pozdrawiam,
chrisjan

-------------------------------------------------------
GoClever 5066 BTFM + 4 GB
 
 
rsms 
Navi Expert
Akira MM517


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 210
Wysłany: 2008-06-18, 11:06   

Faktycznie fajne menu, dobry dostęp do praktycznie wszystkich potrzebnych ustawień systemowych, fajna opcja pojawiajacych się i znikających programów na karcie. Wszystko ładnie działa. Rozwiązanie sprawy przycisków też do zaakceptowania, nie trzeba wkładać tyle pracy w konfigurację co przy SystemInformation.
Ale to okupione kompletnym grochem z kapustą w samych opcjach menu :-( brak możliwości jakiegoś planowego podziału na poszczególne ekrany, ustawienia przycisków w założonej kolejności.
Dobre na małą ilość opcji, ale przy większej chyba nie bardzo się sprawdzi.
Wolę już komunikat z SystemInformation że nie znaleziono programu i używanie do zmiany ustawień systemowych skrótów do panelu sterowania :-)
 
 
chrisjan 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 37
Skąd: Polska
Wysłany: 2008-06-18, 11:23   

rsms napisał/a:

Ale to okupione kompletnym grochem z kapustą w samych opcjach menu :-( brak możliwości jakiegoś planowego podziału na poszczególne ekrany, ustawienia przycisków w założonej kolejności.


Przyciski można ukadać w dowolnej kolejnośći. Decyduje kolejność pojawiania się wpisu w addons.txt. Im wpis bliżej końca listy - tym wcześnij pojawi się w menu. Tak więc ostatni wpis addons będzie pierwszą ikoną w menu, a pierwszy - ostatnią ikoną.

Przy okazji czy ktoś dysponuje plikeim RtW.mscr do którego odwołuje się pierwsze z zamieszczonych menu. Prawdopodobnie umożliwi on wyjście z menu do pulpitu windows, a była by to całkiem użyteczna opcja.

Pozdrawiam,
chrisjan
 
 
Pawelcio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-06-18, 21:35   

muszę to trochę usystematyzować... proponuję stosować kompletne menu od kolegi Marka, mieszanie tego co ja umieściłem w pierwszym poście z ustawieniami bądź plikiem DATA.ZIP z menu Marka powoduje zwiechy ( czarny ekran po wyłączeniu i ponownym włączeniu, pomaga reset, sytuacja potwierdzona również przez drugiego użytkownika ), plik DATA.ZIP od Marka udało mi się wyedytować ( zmiana tła, na razie tyle bo mało czasu) i po spakowaniu nie ma z nim problemów , do Menu Marka stosuję moje wcześniejsze addons.txt z dodanym wpisem o którym była wcześniej mowa ( i działa poprawnie) , co do RtW.mscr to jest to plik skryptu obsługiwanego przez mort Scripta, wymaga instalacji(?) mortscripta (właściwie to chyba tylko rejestracja jakichś bibliotek)czyli uruchamiamy MortScript.exe w obecnoścu biblioteki mortzip.dll , konieczna jest też chyba obecność biblioteki toolhelp.dll i zainstalowanego ResInfo , u mnie ten skrypt wygląda tak ( dla menu od Marka)

#computerbits.wordpress.com

Errorlevel ("off")

If (ProcExists ("igolaunch.exe"))
Kill ("igolaunch.exe")
Run ("\flash_storage\ShowTaskbar.exe")
EndIf
#*********************************************************************

nie pytajcie mnie skąd nagłówek, skrypt powstał jako przeróbka jakiegoś innego skryptu coby sie nie głowić nad składnią, dodatkowo ten skrypt uruchamia pasek zadań windowsa ( konieczna obecość ShowTaskbar.exe), nie wiem do czego potrzebny jest igopatch.txt , ja go usunąłem, jego konstrukcja bardzo przypomina addons.txt i myślę że pełnił podobną rolę, bez niego jest OK! , z ustawień które się pojawiły na pewno działają ustawienia godziny, daty języka , głośności, chyba nie działa wyłączanie przy bezczynności ustawiłem wyłączanie przy bezczynności po 10 minutach i sie nie wyłączył ( może Marek napisze czy u niego to działa) i chyba nie działa regulacja jasności ( czy działa u Marka?) , ustawienia kolejności programów to pewnien problem , o kolejności decyduje miejsce na liście adoons ale także miejscie zainstalowania programu (pierwsze na liście ale w kolejności wpisów są programy z karty a dopiero póżniej zaistalowane we flash_storage) ,to chyba na razie tyle , pozdrawiam Paweł

p.s. link do kompletu , wszystko do flash_storage, nie podaje addons z karty , jest bez znaczenia , pozdrawiam Paweł

http://www.speedyshare.com/320756362.html
 
 
Marek_aa 
GPS instruktor


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Sie 2007
Posty: 834
Wysłany: 2008-06-19, 09:26   

Pawelcio napisał/a:
( może Marek napisze czy u niego to działa) i chyba nie działa regulacja jasności ( czy działa u Marka?) ,


No, cieszę się wraz z Wami, że udało się ten pulpit uruchomić na innym sprzęcie. Muszę się przyznać że temat ten (tego pulpitu ) to był jeden z pierwszych moich postów po kupnie nawigacji, na tym Forum
TU , ale wtedy jakoś nie znalazł większego zainteresowania. Ustawienie jasności u mnie działa prawidłowo, co do wygaszania to za chwilę powiem bo właśnie testuje (10 min) :mrgreen: .

Pulpit owszem fajny, ale tak jak pisał kolega rsms, do nie dużej ilości aplikacji, potem to już wielki bałagan z powodu braku możliwości podzielenia na grupy.

Podobnym "Pulpitem", ale ze znacznie większymi możliwościami do edycji jest jest program który był już niejednokrotnie poruszany na tym Forum przez bodajże kolegę Luccasa
(teraz to już Vip :lol: ) jest WolfNCU. Ja kiedyś zabawiałem się tym programem i uważam że także nie jest odpowiednio doceniony.Gdyby ktoś go jeszcze nie znał to podaję linka,

TU

u mnie bardzo stabilnie zachowywała sie wersja WolfNCU20d, dostępna na tej stronie.

Aha, i najważniejsze, 10 minut minęło a ekran nawigacji dalej świeci :lol: ,
czyli nie działa wyłączanie po 10 min.
 
 
kgradziel
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 5
Wysłany: 2008-06-19, 13:26   

witam
wgralem paczke z pulpitem do AKIRY MM 517
zmieniam wpis w pliku addons.txt odpalam pulpit i lipa widze tylko jakies inne programy co niemam ich wpisanych w pliku a te co ja wpisalem to ich nie ma .....
 
 
Pawelcio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-06-19, 20:55   

kgradziel napisał/a:
witam
wgralem paczke z pulpitem do AKIRY MM 517
zmieniam wpis w pliku addons.txt odpalam pulpit i lipa widze tylko jakies inne programy co niemam ich wpisanych w pliku a te co ja wpisalem to ich nie ma .....


jeśli możesz pokaż swój plik addons , może coś nie tak ze składnią... ja brak jednego cudzysłowia przypłaciłem ponad godzinnym poszukiwaniem problemu... pozdrawiam Paweł
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 17