Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: jacekp1313
2013-04-29, 07:56
Nv2008 i programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
baczek
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-06-07, 18:09   

zainstalowalem 1749 na SD i potestowalem. Okazalo sie, ze Hukkle mial racje. Ta wersja niby ma wiecej planow miast, ale jest o wiele mniej dokladna (mowa o 1749 z czerwca 2007), wiec data jednak ma tez znaczenie. Wedrowca ktora dokladnie wersje 1749 masz ? Bo na mojej ten przykladowy Śrem wyglada jako punkt na mapie ;]
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-08, 23:17   

baczek napisał/a:
ktora dokladnie wersje 1749 masz ? Bo na mojej ten przykladowy Śrem wyglada jako punkt na mapie

"06.2007" więc chyba tą samą :-?
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
err_acount 
azymut


Dołączył: 08 Cze 2008
Posty: 3
Wysłany: 2008-06-09, 01:07   

Witam,
Jeśli chodzi o MM w jakiej kolwiek z opisanych tutaj wersji, to wszystkie są do BANI !!
Testowałem w swoim mieście i porównywałem z AutoMapą 5.0.5.

Nie wiem czy zwróciliscie uwagę na to jak MM potrafi poprowadzic, czasami każe zjechać z ronda pod prąd, wydaje mi się, że algorytm wyznaczania trasy w MM działa...
trochę losowo. Czasem pokazuje trasę pod prąd (pomimo, że punkt z GPS'u znajduje się na właściwym pasie)
MM nie zmieni trasy i nie podświetli właściwego pasa.

Po jednym dniu testowania... MM została wyłączona, zastąpiłem ją AM 5.0.5
Jest lepiej niż było, MAPY (podkreślam MAPY) są OK, niestety samo device (Navia 2008)
już nie.
Coś jest nie tak z odbiornikiem GPS w tym powiedzmy "cudeńku"
Proszę mnie poprawic bo przyznam ze wydaje mi się iż jest tam odbiornik zintegrowany
w procku, który jakiś jest conajmniej dziwny.

Zainstalowałem dzisiaj wszystkie urządzenia do nawigacji jakie tylko miałem pod ręką
i wybrałem się na przejażdżkę po drogach krajowych i gminnych.

Do dyzpozycji miałem
- MIO P350 & P550 & P560 (odbiorniki SIRF STAR III)
- QTEK 9100 + GPS BLUETOOTH SIRF STAR III HM735
- Navia 2008 (odbiornik zintegrowany z prockiem ?? mogę się mylić)
- i rozgałeźniki żeby to wszystko pospinać z zasilaniem :)

Pomijając fakt że komicznie wyglądała moja przednia szyba obwieszona tyloma urządzeniami, a na kokpicie walały się metry kabli zasilającycj,
to na każdym zainstalowana była AM 5.0.5 z identycznymi ustawieniami.
Wszystkie wskazywały mniej więcej tę samą pozycję
(chodzi o długość i szerokość geograficzną) w momencie postoju.
Co do wysokości Navia pokazywała ok 40 metrów wyżej od pozostałych urządzeń.

Kolejny problem powstał podczas jazdy, ponieważ w pewnym miejscu na drodze krajowej
nr. 7 między miejscowością Mierzawa a Tokarnia bardzo często Navia gubiła pozycję.
Bardzo mnie to zdziwiło ponieważ trasa w niewielkim tylko stopniu przebiega przez
obszar zalesiony, podobna sytuacja miała miejsce w Krakowie i Kielcach, kiedy
to wszystkie inne urządzenia pokazywały bierzącą pozycję prawidłowo, tylko AM na Navii
wyznaczała cały czas nową trasę, a pozycja samochodu skakała po mapie, jak Żyd po pustym sklepie.

Jedyne co nasówa mi się we wnioskach to kiepski odbiornik GPS'u ma ta Navia.
Aby rozwiązać problem zastosowałem zewnętrzną antenę GPS, problemu nie zlikwidowałem, ale trochę zmniejszyłem częstotliwość występowania i tzw. upierdliwość podczas jazdy.

Jest jeszcze jedna możliwość, że Navia nie lubi długich godzin pracy, efekty takie zaobserwowałem po ok 7 godzinach pracy urządzenia non-stop (pozostałe również nie były wyłączane)

Pozdrawiam wszystkich
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-06-09, 07:59   

err_acount napisał/a:
Jeśli chodzi o MM w jakiej kolwiek z opisanych tutaj wersji, to wszystkie są do BANI !!
Testowałem w swoim mieście i porównywałem z AutoMapą 5.0.5.
Po jednym dniu testowania... MM została wyłączona, zastąpiłem ją AM 5.0.5

Jaką wersję MapyMap porównywałeś z AutoMapą 5.0.5?

W moim przypadku Automapa5.0.5 wygląda tak:


Natomiast MapaMap 5 wygląda tak:


Na Automapie nie ma ronda które powstało 5 lat temu ani osiedla ponad drogą Dębińską (w Automapie błędnie opisana jako Jagodowa). Takich rodzynków jest kilka tylko w mojej miejscowości. Automapa5.0.5 w mniejszych miejscowościach to stan map sprzed 5-10 lat.
 
 
kozik-1983 
azymut


Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-06-09, 23:06   

Witam! jestem nowym użytkownikiem GPS-u Navia i mam problem z załadowaniem innej mapy niż ta która jest wgrana oryginalnie. Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc?
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-09, 23:14   

Opis do każdego typu mapy masz na forum w działach poświęconych poszczególnym mapom. To Twój 1-szy post, więc proponuję się najpierw oczytać a potem wgrywać, bo można zrobić swojemu urządzonku kuku.
Tutaj masz różne typy softów i opisy do nich ---> http://www.my-navia.pl/index.php?c=21

[ Dodano: 2008-06-09, 23:39 ]
Hukkle napisał/a:
W moim przypadku Automapa5.0.5 wygląda tak: (...) Automapa5.0.5 w mniejszych miejscowościach to stan map sprzed 5-10 lat.

Hmmm... to ja się spytam "Co Ty masz za mapę?! Bo u mnie i na 5.0.5 i na 4.1.2 mam rondo :-) . Jagodowa - faktycznie jest, ale nawigacja to nie wszechwiedzące urządzenie. Jak będziesz się trzymać dokładnie tego co Ci proponuje, to wylądujesz np. na cmentarzu (autentyczny przykład z prowadzenia w Poznaniu :-D ). Ogólnie - jest dobrze.

AM412.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 41,16 KB

AM505.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 47,31 KB

_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-06-10, 16:22   

Wedrowca napisał/a:
"Co Ty masz za mapę?! Bo u mnie i na 5.0.5 i na 4.1.2 mam rondo

5.0.5 - No faktycznie, jest rondełko. Kamień z serca bo to zmienia organizację ruchu i już się trochę bałem o biedaków których Hołowczyc puści tam na przełaj prosto. Bardziej mi żal jednak tych z Jeżynowej co nie trafią do domu. Trochę mi też żal tych z Kcyńskiej którym się ulica kończy w połowie i ZUSu (zaznaczonego krzyżykiem) tak samotnie i głęboko w polu ;-)
Ale tu się robi watek Automapa advocacy a chyba jest juz dyskusja na temat aplikacji na forum.

kcynska.gif
Plik ściągnięto 3717 raz(y) 8,87 KB

 
 
Alta_cb 
Waypoint
Vordon



Wiek: 33
Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 42
Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-06-16, 14:53   Nv2008 i programy nawigacyjne

Do adminów i modów: Witam, proszę wszytkioch bardzo kochanych adminów i modów o nie usuwanie tego anie nie przenoszenie do innych katalogów typu - KOSZ, Na to pytanie jest już odpowiedź na forum.

Teraz przejdźmy do konkretów. Potrzebuję gotowego programu (np.AutoMapa lub MapaMap i inne) wraz z wgranymi we własciwe katalogi mapami : POLSKI i SŁOWACJII lub całej EUROPY. Proszę żeby mapy były w miarę akutalne na rok 2008. Oraz najlepiej żeby mapa była 3D (nie musi byćjak nie ma).

Próbowałem ściągnąć cos z torrentów zobaczę co to jak się ściagnie, ale wolał bym mieć pewny sprawdzony link i program wraz z dobrymi mapkami.

Moja nawigacja GPS to Navia2008.

Proszę o linki (tylko nie z rapidshare tam gdzie trzeba szukać kotków!!!).

ZA KAŻDY DOBRY LINK Z MAPĄ I PROGRAMEM RAZEM DAJE POMÓGŁ

Z poważaniem, Alta_cb.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-04-18, 08:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
danglan 
Waypoint



Pomógł: 3 razy
Wiek: 39
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 69
Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-06-16, 15:18   

np iGo 8 z budynkami ukształtowaniem terenu i polską....

Kod:
http://odsiebie.com/pokaz/161102---ad29.html
http://odsiebie.com/pokaz/161118---c3ec.html


...z poważaniem danglan
_________________
כנו דטרויט קולות של הלולאה המרבי המינימום ... אני אוהבת אותו ...: D
 
 
gizmo121
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-16, 16:03   

znaczy sie jestes bardzo leniwy i wolisz dac komus Pomogl i nic sie nie nauczyc ?
 
 
spajrek 
Waypoint



Pomógł: 11 razy
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 164
Skąd: Żmigród
Wysłany: 2008-06-16, 16:29   

Alta_cb, widzę, że się nie da z Tobą. To masz tu bezinstalacyjną automape z mapami Polski Czech i Słowacji

Kod:
http://rapidshare.com/files/120624031/Polska_Czechy_Slowacja.part1.rar
http://rapidshare.com/files/120629058/Polska_Czechy_Slowacja.part2.rar
_________________
GOCLEVER 5040

http://chomikuj.pl/spajrek
 
 
woszczyn 
Navi Expert
Guepard +i900 Omnia


Pomógł: 17 razy
Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 269
Skąd: Lodz
Wysłany: 2008-06-16, 17:10   

zobacz mojego chomika mam nadzieje ze ci pomoze a mapy do IGo6 sa w duzym wyborze
 
 
szymel 
Waypoint


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 87
Wysłany: 2008-06-16, 17:39   

Alta_cb napisał/a:
... (kolejne pomógl ci wlatuje)

Tia , widzę że chętnie "płacisz" , tylko że z cudzego portfela :evil:
Alta_cb napisał/a:

jeszcze powiedz mi czy to pujdzie na win CE 5.0 (navia2008 odblokowana) to tylko czy trzeba instalować?

Na pewno nie pujdzie.

PS
Czekam tylko , by Admin słowa zamienił w czyn.

Piotrek
 
 
alias
Waypoint


Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 58
Wysłany: 2008-06-27, 09:25   Navia z Biedronki... i wybór programu

Mam pytanie do "starych wyjadaczy", którzy niejeden program już testowali.
Otóż: ktróry z popularnych programów nawigacyjnych (AM, iGo, TT lub inny), (i w jakiej wersji) pracuje na biedronkowej Navi 2008 najstabilniej, najpłynniej, i stwarza najmniej problemów?
Oczywiście pytam o pracę wersji zwitaminizowanych, bo jak wiadomo nie zawsze pracują one tak samo dobrze jak legale.
Chcę oby Navii używała przysłowiowa "blondynka", która w sytuacji jakiś problemów z programem raczej nie bardzo da sobie radę.
 
 
bartek1955
Waypoint


Dołączył: 29 Mar 2008
Posty: 46
Wysłany: 2008-06-27, 11:31   

Siema :-)
Najlepiej wypróbuj Automapę w wersji 5.05
Kod:
http://my-navia.pl/viewtopic.php?t=3128&sid=31fd5c238ace26d77c7d26970bf64138

Tylko najpierw odblokuj
: Podłącz do kompa przez Activesync wejdź jak dobrze pamiętam
flash storage>menu>menu.exe zmień nazwę na menu1.exe, zresetuj i voila
:-D Chyba że chcesz mieć to super "menu" pokombinuj troche: :-)
Kod:
http://my-navia.pl/viewtopic.php?t=3128&sid=31fd5c238ace26d77c7d26970bf64138


Pozdro i polecaj forum tak jak ja:
Kod:
http://allegro.pl/show_item.php?item=390697018
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 14