Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: jacekp1313
2013-04-29, 06:56
Nv2008 i programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-27, 11:06   

alias, każdy program zachowuje sie ineczej, ale kazdy dowiezie Cie do celu (czasami z bledami, ale dowiezie).
- Najprostszy w obsludze jest TomTom v6. Taki "komiksowy" bym powiedział. Ma to co powinna miec nawigacja, a jego obsluga sprowadza się do kilkiu kliknięć na ikonkach.
- Najbardziej rozbudowany z najwiekszymi mozliwosciami to AutoMapa v5.x . tu mozna sie niezle wyzyc w ustawianiu tras itp. Jak raz sprobujesz AM i przejdziesz przez ustawianie a takze poznasz jej dzialanie, do innych raczej nie wrocisz ;-) To taki jakby narkotyk
- iGO: fajny, kolorowy, najbardziej plynnie dzialajacy, ale czasami lubi prowadzic po alejkach w parku (nawet TIRem ;-) ). Ogolnie do jazdy tez sie nadaje. Troche pokrecone menu i obsluga, ale da sie tez opanowac.

Ja uzywan dwoch: AM i TT. Glownie AM, a TT czasami jak chce jakiejs zmiany i "komiksow" na ekranie ;-) . Wybor nalezy do Ciebie.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-06-27, 12:30   

Osobiście jestem odporny na narkotyki i z wielu przyczyn o których pisałem niejednokrotnie, używam TomTom'a, znacznie rzadziej AutoMapy.

Zdecydowanie mogę polecić TT jako jeden z najlepszych dla przysłowiowej "blondynki".

Bez wodotrysków,
z bardzo czytelną w nawigacji choć pewnie dla niektórych archaiczną mapą, nie wymagającą głębokiego wpatrywania,
logicznymi i prostymi komunikatami głosowymi
oraz menu, które w łatwy sposób pozwala wybrać to co nas interesuje w danym momencie, bez konieczności zagłębiania się w "niepotrzebne" ustawienia, które i tak nie są nam tak naprawdę potrzebne (w przypadku "blondynki")

Dokładność mapy jest w większości przypadków wystarczająca, podobnie POI.
Kolejnym plusem będzie łatwość zarządzania własnymi punktami POI, w tym edycja na PC jak i edytowanie wewnątrz aplikacji TT.

POLECAM
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
alias
Waypoint


Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 58
Wysłany: 2008-06-27, 13:57   

Dziękuję za Wasze odpowiedzi, ale pozwolę sobie doprecyzować pytanie, a właściwie wskazać gdzie kładę nacisk.
Otóż ja w miarę znam te programy i proszę o wypowiedzi który (które) z nich na biedronkowej Navi pracują najstabilniej, najpłynniej, bez żadnych "kwiatków".
Moja blondynka da sobie radę z każdym z nich, ale nie da sobie rady w sytuacjach anormalnych, a takie powodują czasami wersje zwitaminizowane.
Więc proszę o wypowiedzi w tym dokładnie kontekście - które programy działają na tym sprzęcie w sposób jak najbardziej zbliżony do tego czego byśmy oczekiwali.

Właśnie na tym forum wyczytałem że np. AM5 ma pewne problemy z prawidłową obsługą odbiornika gps jaki jest w Navi. O inne uwagi tego typu właśnie mi chodzi.

Pozdrowionka.
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-06-27, 14:17   

Ponieważ navia2008 to akira :-)

Więc subiektywnie, najmniej problemów technicznych sprawiał mi Route66 :-)
Ale na tym się nie da nawigować xD

Dlatego ponownie stawiam na TomToma.

AM od jakiegoś czasu jest grzeczna, ale trochę paznokci straciłem by ją wytresować..

TT jest milusi od samego początku...
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
alias
Waypoint


Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 58
Wysłany: 2008-06-27, 16:14   

TT jest fajny i ja go też lubię (mam 7 na swoim hp6915). Napisz proszę na czym polegało Twoje podrasowywanie TT dla Akiry?

P.S. mam nadzieje że niebawem doczekamy się "7" dla PNA.
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-06-27, 16:26   

alias napisał/a:
Napisz proszę na czym polegało Twoje podrasowywanie TT dla Akiry?


Nie podrasowywałem TT - pisałem, że "tresowałem AM"
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
bartek1955
Waypoint


Dołączył: 29 Mar 2008
Posty: 46
Wysłany: 2008-06-27, 18:11   

A 8-) ma może ktoś linka do tomtoma v6 ale z dobrą a nie beznadziejną mapą bo o ile mi wiadomo mapy w wersji v.6 są nie do przyjęcia (POLSKA). 8-)
 
 
diego6 
guru
szuruburu i fotograf



Pomógł: 31 razy
Wiek: 45
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 1150
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-06-27, 18:21   

bartek1955 napisał/a:
A 8-) ma może ktoś linka do tomtoma v6 ale z dobrą a nie beznadziejną mapą bo o ile mi wiadomo mapy w wersji v.6 są nie do przyjęcia (POLSKA). 8-)


Ja używam i nie marudzę bo TT wcale nie jest najgorszą mapą... ale czekam z niecierpliwością na TT7 dla PNA, bo parę aktualizacji by się przydało...
_________________
N 52.42230, E 16.90681
FS LOOX N100 [2GB] + TT7, AM5, R66.7
NOKIA E90 [2GB] + GarminXT

LARK 35.7 [0GB] MM6 easy
NOKIA 9300 [2GB] + HOLUX GPSSlim236 + TT5
AKIRA MM3518 A3 [0GB] + MM4
AKIRA MM512 [4GB] + TT6, iGo8, AM5, MM5, R66 i GarminXT
GARMIN-Palm iQue 3600
GARMIN nüvi 360
 
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-06-27, 18:24   

bartek1955 napisał/a:
może ktoś linka do tomtoma

Tędy będzie najszybciej - MAPY Instalacja, Modyfikacje, Problemy : - NAVIA - AKIRA - XXX... >> TomTom Navigator
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3459
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-06-27, 18:28   

No to i ja się dokładam do tego tematu o odblokowaniu... :mrgreen:
_________________

 
 
Andy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 11
Wysłany: 2008-08-25, 13:01   Podmiana map w Navii 2008

Witam serdecznie wszystkich. Mam pytanie, czy jest możliwość podmiany Mapy map na Automapę w Navii 2008. Taką podmianę robiłem w LG N10E i zastanawia mnie czy jest jakiś sposób na zrobienie tego w Navii
 
 
godzuki 
Waypoint


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 140
Wysłany: 2008-08-25, 13:09   

Nie do konca rozumiem o czym mowisz - na Navii 2008 mozesz uruchomic jaka chcesz inna. automapa, miomap, tomtom. nawet bez instalacji - wystarczy przegrac na karte SD i uruchomic
_________________
THE POWER OF NAVIA
 
 
Andy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 11
Wysłany: 2008-08-25, 15:14   

Chodzi mi o to czy da się tak zrobić żeby po włączeniu urządzenia od razu uruchamiała się Automapa a nie najpierw windows. Coś takiego udało mi się zrobić w LG n10E zresztą jest o tym na forum jak to zrobić ale nie mam pojęcia czy da się tak samo zrobić z Navią.
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2008-08-25, 15:52   

Andy napisał/a:
Chodzi mi o to czy da się tak zrobić żeby po włączeniu urządzenia od razu uruchamiała się Automapa a nie najpierw windows.

Pewnie że się da ale po co? Bo o tym że AM sama z siebie, bez odpalonego wcześniej windowsa nie wystartuje to mam nadzieję że wiesz.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
Andy
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 11
Wysłany: 2008-08-25, 16:06   

O ile sie orientuje to windows ładuje sie automatycznie po włączeniu urządzenia. Chodzi mi o to że użytkownikiem urządzenia jest ktoś kto nie bardzo chce się bawić we wchodzenie w menu windowsa i uruchamianie mapy stamtąd lub ze skrótu, pozatym dla niego problem są też ukryte za paskiem start wirtualne klawisze do obsługi mapy. Idealnym rozwiązaniem byłoby aby po włączeniu urządzenia i pojawieniu się ekranu powitalnego navii odpalała się automatycznie Automapa. Coś takiego właśnie udało mi się zrobić we wspomnianym LG
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10