My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
tworzenie map z geoportalu
Autor Wiadomość
alsababnur 
Waypoint


Wiek: 106
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 16
Skąd: SOSNOWIEC
Wysłany: 2012-05-06, 23:12   tworzenie map z geoportalu

Witam.
O ile tworzenie mapy do ozjego z całego kawałka mapy np.sztabówki jakoś mi idzie o tyle tworzenie z kilku kawałków pobranych z geoportalu już nie..

Zrobiłem eksperyment i pobrałem wycinek mapy z geoportalu programem "mapo tero" tak żeby występował w jednym kaflu dostałem do tego plik kalibracyjny a samo JPG obrobiłem w "im2ozf" to co zrobił zapisałem w ozim niestety rozkalibrowanie wynosiło nawet około 100 metrów.
Ktoś napisał że nie trzeba kalibrować mapy pobranej z geo bo ona kalibruje wyśmienicie.
W takim razie skoro będę chciał kalibrować takiego rastra pobranego z goe będę musiał taką mapkę zapodać stacjonarnemu ozi a parametrów do kalibracji używać tych które aktualnie będę widział na geo na tej samej mapce którą mam w stacjonarnym ozi chodzi tu np. o rogi tych map chyba..
A może przekłamanie nastąpiło wówczas jak poddałem go obróbce "im2ozf" ale z tego co pamiętam to ozi nie chciał czytać takiego pliku prosto po wycięciu.

A teraz inna sprawa następnym razem pobrałem dwa kafle tak dla sprawdzenia skleiłem je w programie OziMapMerge i niestety dostałem plik końcowy w postaci "ozfx3" a tego już mój ozi na smartfonie czytać nie chce..
Czyta jedynie tą starszą wersję pliku..
Na smartfonie posiadam "win ce 6"..
A może jest jakaś prostsza droga przebycia tego wszystkiego i poprostu gdzieś zbłądziłem..
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie..
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-12-04, 07:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 517 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18339
Wysłany: 2012-05-07, 17:29   

Ja korzystam z ZumiBuddy - nie trzeba ręcznie składać z kawałków http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=20069
_________________

 
 
alsababnur 
Waypoint


Wiek: 106
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 16
Skąd: SOSNOWIEC
Wysłany: 2012-05-08, 00:09   

Tak tylko żadna z tych map nie oferuje ani rastra ani topo i do tego jeszcze przy próbie pobrania map wyskakuje błąd połączenia i przestaje pobierać .
 
 
Dymion 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 10 Lip 2009
Posty: 12
Wysłany: 2012-05-09, 08:48   

@alsababnur, nie wiem co robisz źle, ale zapewniam Cię, że nie ma chyba lepszego połączenia jak OziCE+Geoportal+MapoTero. Osobiście używam tego zestawu od paru lat i nigdy się nie zawiodłem. Raz tylko gdy nieudolnie edytowałem plik "map" ślad rozjechał mi się solidnie.
Proponuję jeszcze raz prześledzić ustawienia w MapoTero i na pewno wszystko będzie działać.
Kolejny etap to łączenie kafelek z MapoTero w większą całość programem MapMerge.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 517 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18339
Wysłany: 2012-05-09, 08:51   

Mógłbyś wrzucić gdzieś kawałek takiej mapy - zobaczyłbym, czy nie lepsze od jpg z Zumi

No i prośba o jakiś mini-poradnik takiej operacji (tworzenie map z geoportalu), bo na forum chyba jeszcze o tym nic nie ma
_________________

 
 
alsababnur 
Waypoint


Wiek: 106
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 16
Skąd: SOSNOWIEC
Wysłany: 2012-05-09, 09:36   

Dymion napisał/a:
@alsababnur, nie wiem co robisz źle, ale zapewniam Cię, że nie ma chyba lepszego połączenia jak OziCE+Geoportal+MapoTero. Osobiście używam tego zestawu od paru lat i nigdy się nie zawiodłem. Raz tylko gdy nieudolnie edytowałem plik "map" ślad rozjechał mi się solidnie.
Proponuję jeszcze raz prześledzić ustawienia w MapoTero i na pewno wszystko będzie działać.
Kolejny etap to łączenie kafelek z MapoTero w większą całość programem MapMerge.


Z tym że jest to doskonały układ zgadzam się z całą pewnośćią ale napisałem że program daje plik ozf3 a mój ozi na smartfonie z win ce 6 przyjmuje te starsze pliki no i jak mam zmienić ten plik ? Przeczytaj mój pierwszy post.
 
 
Dymion 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 10 Lip 2009
Posty: 12
Wysłany: 2012-05-09, 10:08   

Aaaa... sorry, nie doczytałem. Rozwiązanie jest proste, potrzebujesz programu img2ozf w wersji 2.
Proszę bardzo:
http://code.google.com/p/...f_setup_208.zip

Na koniec dodam, że mapy ściągniętych Geoportalu za pomocą MapoTero w żaden sposób nie edytujemy.
 
 
alsababnur 
Waypoint


Wiek: 106
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 16
Skąd: SOSNOWIEC
Wysłany: 2012-05-09, 23:07   

mam ten program już dawno problem polega mówiąc w skrócie na tym że jak ściągnę mapkę i potem posklejam ją mapmerge w jedną całość żeby był jeden kafel do dostaje plik ozfx3 a takiego pliku nie odczyta mój ozi na smartfonie
 
 
Dymion 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 10 Lip 2009
Posty: 12
Wysłany: 2012-05-10, 13:58   

Analogicznie szukamy wcześniejszej wersji MapMerge np. 1.15 (pogooglaj frazę ozimapmerge_115_setup.exe).
 
 
alsababnur 
Waypoint


Wiek: 106
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 16
Skąd: SOSNOWIEC
Wysłany: 2012-05-11, 12:45   

Niestety ta wersja też dała plik ozfx3 zamiast ozfx.
 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2012-05-11, 13:17   

Jakiej ty wersji używasz, że nie czyta ci ozfx3? :-/ Może czas na zmiany? Ale jeżeli uzyskujesz pliki typu [nazwa mapy].ozfx3 w połączeniu z [nazwa mapy]_ozf.map to spróbuj wykorzystać program DeMapper. Konwertuje on pliki .ozfx3 z powrotem do plików PNG. Wtedy możesz użyć ponownie ten swój stary konwerter img2ozf i przygotować pliki, które twoj ozi czyta.
 
 
KonJarek 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Wiek: 40
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 65
Wysłany: 2012-05-18, 08:47   

Do pobierania map używam Geoxa Viewer'a. Ma całkiem spore możliwości ale przeliczanie współrzędnych jest delikatnie mówiąc kłopotliwe.
Geoxa Viewer 2.0
Sposób pobierania z z grubsza opisany tutaj:
instrukcja
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2012-05-30, 20:27   

@ alsababnur
Z Geoportalu możesz pobierać rastry w jednym kawałku - z serwera WMS. W zapytaniu podajesz współrzędne obszaru, a serwer zwraca Ci wycinek mapy o podanych przez Ciebie współrzędnych. Potem pozostaje tylko trywialna kalibracja w Ozi'm na narożniki. Np. zapytanie o wycinek ortofotomapy o współrzędnych w układzie 1992 (lewy dół, prawa góra): 292700,416900; 293200,417400 w rozmiarze 2000x2000 pikseli i w formacie png wygląda mniej więcej tak:
http://sdi.geoportal.gov....RANSPARENT=TRUE
Oczywiście, tworzenie zapytań można zautomatyzować, szczegóły z pewnością znajdziesz w sieci.

Ze sklejaniem kafli (cegiełek, czy jak to tam jeszcze nazywają) też nie ma większego problemu. Ponieważ osobiście preferuję "prace ręczne" (mam wtedy pełna kontrolę nad jakością mapy), kafelki pobieram zwykłym download managerem. Przygotowanie listy zapytań do serwera dla obszaru o zadanych współrzędnych zautomatyzowałem sobie w Excelu - po zadaniu współrzędnych pozostaje mi tylko zrobić Ctrl-c, Ctrl-v. Kafle hurtowo obrabiam i sklejam za pomocą skryptu w Gimpie (rewelacyjny, szybki program!). Współrzędne naroży sklejonej mapy oblicza mi Excel. Właśnie przed chwilą coś takiego robiłem ;), pobranie i sklejenie mapki ze 130 kawałków (9x9 km warstwy TBD na poziomie 1) zajęło mi niecałe 3 minuty, zdarzało mi się już sklejać w ten "półautomatyczny" sposób mapy z ponad 6000 kafelków.

[ Dodano: 2012-05-31, 07:44 ]
Ups ......, 9x9 km warstwy TDB na poziomie 1, to oczywiście ponad 500 kawałków ;).

[ Dodano: 2012-06-04, 22:32 ]
@ alsababnur
Nie wiem, czy poradziłeś już sobie z problemem ozfx3 - jeśli nie, to tu:
http://www.gpsforum.sk/in...6.0;attach=5937
znajdziesz konwerter (uruchamia się z linii poleceń), którym przerobisz ozfx3 na ozf2 (sprawdziłem, działa). Prawdopodobnie konwersja nie będzie nawet konieczna, a wystarczy tylko odblokowanie plików ozfx3, żeby ozi na smartfonie je łykał (tego nie mam jak sprawdzić).

[ Dodano: 2012-06-06, 21:45 ]
No cóż..., żeby pokazać alsababnurowi, że sklejanie mapek z kawałków z Geoportalu, to nie żadna PORAŻKA, tylko BUŁKA Z MASŁEM ;), postanowiłem zebrać jakoś problem w jednym kawałku. Miało być wymądrzanie się na piśmie, ale że miałem wlaśnie do ściągnięcia spory kawałek mapy na "bożociałowy" spływ (zaraz jadę !), wyszedł z tego ostatecznie..... mały programik, który ściąga, skleja i kalibruje pod Ozi'ego (czyli tworzy pliki .map) co i jak się komu podoba z serwera ARS Geoportalu oraz kawałków dostarczonych z zewnątrz.

Programik jest napisany w Delphi 7 i skompilowany pod win32. Ponieważ każdy powinien robić to, na czym zna się najlepiej, ściąganie kafli (kawałków mapy) powierzyłem "windzie" przez skrypt w VBScript (okazało się, że potrafi wyciągać z Geoportalu ponad 80 kafli na sekundę !!!), a ich sklejanie Gimp'owi (przetwarzanie wsadowe w konsoli Gimpa z wykorzystaniem dynamicznie tworzonego skryptu w Scheme, a w zasadzie w Script-Fu). Jeśli ktoś nie ma Windowsa i Gimpa (darmowy, świetny program do obróbki rastrów), to nie skorzysta.

Programik składa się z pojedynczego formularza, w którym wprowadza się niezbędne dane - mam nadzieję, że jego obsługa jest wystarczająco intuicyjna. Program nie jest całkowicie "idiotoodporny", więc można nim sobie zrobić kuku zawalając dysk milionem plików (raz przez pomyłkę w 19 minut ściągnąłem 86 tys. kafelków :). Generalny schemat działania jest taki:
1) Ściągamy kafle do magazynu (folder na dysku);
2) Sklejamy kafle z magazynu w mapę (lub kilka map) według podanych zasad

Kafle do magazynu (folder wskazany przez użytkownika) można ściągnąć sobie samemu, trzeba tylko pamiętać, że kafle muszą być w nazwie kolejno ponumerowane. Kafle można ściągnąć przez program wskazując mu plik tekstowy z listą adresów kolejnych kafli (listę można zrobić np, przez kopiuj-wklej z Excela, co jest przydatne w przypadku korzystania z innego serwera niż Geoportal). Można też oczywiście ściągnąć kafle z Geoportalu, podając orientacyjne współrzędne (układ 1992) obszaru, który nas interesuje, warstwę i stopień szczegółowości. Potem określamy w jaki sposób program ma podzielić zadany obszar na mapki (mapa 100x100 kafli w milionach kolorów byłaby pewnie dla Oziego nie do przełknięcia ;), ustawiamy parametry obróbki rastra (w przypadku źródła w kolorze indeksowanym w zasadzie konieczne jest przekonwertowanie kawałków przed sklejeniem na RGB, z kolei na wyjściu dla Oziego najlepiej mieć 24 kolory indeksowane), a następnie uruchamiamy tworzenie map. Program sam dzieli zadany obszar na mapy według ustalonego schematu i do każdej mapy załącza plik ".map". Plik ".map" jest w zasadzie kompletny, brakuje mu tylko współrzędnych granic mapy, bo trzeba je podać w WGS84, a nie miałem na razie czasu na zaszycie w programie procedury przeliczania z 1992 na WGS84. Nie jest to problemem, bo treść mapy sięga aż do granic i nie grozi nam nawigacja po białym marginesie. Jeśli ktoś koniecznie chciałby tą informację w pliku uzupełnić, to powinien trzeba tylko przeliczyć współrzędne z 1992 na WGS84. W tym celu mapę należy otworzyć w OzimPC, wybrać "Check calibration of map", a potem, broń Boże niczego nie zmieniając, kliknąć w "Save" - zapisze się plik .map uzupełniony o granice mapy współrzędne w układzie WGS84. (to już nie jest potrzebne).

Skrypt do ściągania kafli tworzony jest przez program za każdym razem przed rozpoczęciem ściągania i zapisywany w katalogu magazynu, w którym zostaje po zakończeniu ściągania. Można go potem spokojnie wykasować razem z resztą "gruzu". Podczas ściągania kafli za pomocą skryptu na komputerze z Vistą wyskakiwały jakieś idiotyczne i niegroźne okienka "instalacyjne", które nie zaburzały ściągania i znikały po jego zakończeniu. Na Win 7 żadnych "ubocznych" efektów nie było. Podczas klejenia kafli otwiera się "czarna dziura", czyli okno konsoli Gimpa, w której Gimp sprawozdaje ewentualne błędy. Okna nie należy zamykać, po zakończeniu obróbki mapy zamknie się samo. Jeśli Gimp wyświetli komunikat błędu, to trzeba zamknąć okno ręcznie (oczywiści czytając uprzednio komunikat ze zrozumieniem i stosując się do tego, co napisane).

W programie jest jeden nieoprogramowany "ślepy zaułek", który nie był mi do niczego na razie potrzebny - klejenie kafli pobranych "po arabsku" lub "japońsku", czyli pobranych od prawej do lewej, oraz kolumnami. Niby jest to do pomyślenia, ale czy się kiedyś przyda ?

Programik składa się z pojedynczego, wykonywalnego pliku .exe, nie trzeba go instalować. Wsadziłem go na chomika:
http://s3907.chomikuj.pl/...lki3.rar&loc=PL
(ten link już nie działa)

Czym różni się od innych ? Mam wrażenie, że przede wszystkim szybkością działania - w godzinę załatwiłem to, co wcześniej dłubałem przez 3 dni. Programik jest świeży i na pewno są w nim jeszcze jakieś drobne błędy. Dzisiaj sprawdziłem wygenerowane mapy w terenie i wszystko było OK.

A teraz pozdrawiam i "spływam" (jak go uruchomicie, to po współrzędnych dowiecie się gdzie ;)

[ Dodano: 2012-06-11, 23:47 ]
Tu:
https://docs.google.com/open?id=0B4aK1SQzBt1hb3JIbzdqcmdxdW8
poprawiona wersja programu (starą wyciąłem, więc stary link już nie działa). Teraz program dodaje współrzędne narożników w WGS84 (liczone metodą z wytycznych G-1.10), pliki ".map" są kompletne, można ich użyć do konwersji mapy w img2ozf (PDA ich poprzednio nie lubił, bo brakowało "pustych" wierszy z punktami kalibracji 5-30).


[ Dodano: 2012-06-12, 14:49 ]
Zrobiłem trochę porządków.
ps. Jakby ktoś nie wiedział, to obsługa skryptów jest zaszyta w Windowsie bodajże od wersji 98, a Gimpa bierzemy stąd: http://www.gimp.org/downloads/

[ Dodano: 2012-06-30 ]
Wersja 8 ;): https://docs.google.com/open?id=0B4aK1SQzBt1hZ2E0TTZjUmRYaTA
Po przejrzeniu cache'u przeglądarki stwierdziłem, że może to być niezłe źródło map. Docelowo może to działać tak - przeglądamy sobie jakiś kawałek mapy np. w geoportalu lub google'u, pomykając wzdłuż np. rzeki lub ścieżki rowerowej, a potem klikamy, i zamiast ściągać niepotrzebnie dwa województwa robimy z zawartości cache'u mapę pasa wzdłuż trasy. Na razie zrobiłem procedurkę, która wybiera z cache'u kafle googlemaps i dorabia do nich pliki ".map". Można się nimi potem pobawić w Map Merge Utility for Ozi.
No i jeszcze, jako że czasami zdarza mi się udać poza zasięg geoportalu, dorobiłem kawałek do robienia map dla Oziego z googlemaps (ale to jako ot, bo miało być przecież o geoportalu).

[ Dodano: 2012-08-16, 09:07 ]
Tutaj wersja 10 (w międzyczasie trochę się zmieniło ;): https://docs.google.com/open?id=0B4aK1SQzBt1hVTFybXVwc1lwSU0

Ponieważ nie ma sensu wielokrotne ściąganie tych samych kafli, program zakłada sobie teraz w magazynie katalogi i trzyma w nich ściągnięte kafle. Przed wysłaniem zapytania o potrzebny kafel sprawdza, czy przypadkiem nie ma go w magazynie, i ściąga tylko brakujące kafle.
Rozbudowałem funkcję zasysania kafli z cache'u przeglądarki - wyciąga z cache'u kafle zdefiniowanych serwisów i kopiuje je do magazynu.
Dane potrzebne do zbudowania zapytania o kafel są teraz zapisane w zewnętrznym pliku tekstowym. Oprócz warstw googlemaps dodałem tam kilka serwisów "googlopodobnych" (EPSG:900913, czyli EPSG:3857 w wykonaniu googla), z których ostatnio korzystałem. Z zapisanych w pliku danych program czerpie całą wiedzę o "googlopodobnych" oraz wykorzystuje je przy wyciąganiu z cache'u kafli geoportalu. Docelowo cała wiedza będzie pochodzić z tego pliku, dzięki czemu będzie można ją w prosty sposób modyfikować i aktualizować (póki co, dla bezpieczeństwa formalnie wyłączone).
Na razie program obsługuje serwisy "googlopodobne" i geoportal, jak znajdę trochę czasu, to dodam obsługę MS QuadTree i TMS, bo to dokładnie te same kafle co w googlu, tylko inaczej opisane (do poczytania: http://www.maptiler.org/g...nds-projection/ ).
Ponieważ, jak wiadomo, ogry mają warstwy, więc teraz wszyscy tylko o tych warstwach... no więc teraz można poskładać mapę z warstw - na razie tylko z "googlopodobnych". Oczywiście ma to sens wyłącznie wtedy, kiedy na górze znajdzie się warstwa częściowo przezroczysta (z kanałem alfa), jak np. warstwa opisów z googlemaps (nazwana przeze mnie TDB). Osobiście nie widzę potrzeby składania więcej niż dwóch warstw, no ale na zapas zrobiłem obsługę dla pięciu, może się przyda.
A..., poprawiłem też błąd w pliku kalibracyjnym map "googlopodobnych", przez który Ozi na PDA przy większej ilości map nie mógł się zdecydować, którą wybrać.

[ Dodano: 2012-08-17, 10:24 ]
Wersja 10.2: https://docs.google.com/open?id=0B4aK1SQzBt1hem5GcEdRNzAzQUE
(bo wyciągane z cache'u kafle warstw mapy i opisu satelitarnej googla wrzucał z jednego worka, no i stracił chwilowo zdolność nakładania warstw ;).

[ Dodano: 2012-08-21, 08:27 ]
Wersja 10.3: https://docs.google.com/open?id=0B4aK1SQzBt1hcWlRMTJ1ZHY2aGM

Dodałem obsługę serwisów TMS i MS QuadTree - przy czym dla uproszczenia kafle z tych serwisów numerowane są w magazynie wg. standardu googla. Dane źródeł map można edytować teraz z programu. Przy ściąganiu kafli z geoportalu program wykorzystuje na razie wiedzę "wewnętrzną" i korzysta z bazy tylko podczas wyciągania kafli z cache'u przeglądarki. Zacząłem implementować geoportal2, ale mapy są ewidentnie gorsze i dziurawe, dlatego na razie dałem sobie spokój.

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 18:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-02-26, 20:00   

AAA222 napisał/a:
Zacząłem implementować geoportal2, ale mapy są ewidentnie gorsze i dziurawe, dlatego na razie dałem sobie spokój.


Witam, od jakiegoś czasu korzystam z Twojego programu Kafelkarz, ostatnio zainteresowałem sie mapkami Geoportalu 2 (dokładnie VMAP2) wydaje mi się że od sierpnia te mapy się poprawiły, można liczyć na podłączenie ich do programu?
Pozdrawiam.[/quote]
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-02-27, 23:45   

Faktycznie, jest chyba trochę lepiej, nie tyle w VMAP2 (1:25k - 1:100k), co w TDB (1:1k - 1:10k), chociaż IMO są one w G1 w dalszym ciągu znacznie lepsze i o dziwo aktualniejsze niż w G2 - patrz zlinkowane niżej obrazki:
- fragment mapy TDB z G1: https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hdW54eTZpeFUxVDQ/edit?usp=sharing
- ten sam fragment z G2: https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hTmJlNGx3MDdWUkU/edit?usp=sharing
Do tego podział map w G2 jest nieco pokręcony i nie za bardzo chce mi się z tym teraz mordować. W aktualnie rozgrzebanej wersji zaszyłem pobieranie TOPO z G2, niestety zacząłem też równocześnie zasadniczo zmieniać interfejs i filozofię działania... no i leży teraz sobie wersja 11 i czeka, aż znajdę chwilę, żeby ją dokończyć. Pewnie z miesiąc jeszcze to potrwa :).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 11