My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
tworzenie map z geoportalu
Autor Wiadomość
yama02
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-01-02, 21:58   

Witam - jestem nowy na forum i być może pytanie trochę "dziwne" :))

da się dobrać Kafelkarzem do warstwy na Geo2 ?
http://mapy.geoportal.gov...wmts/ISOK_CIEN1

ta warstwa jest w o wiele lepszej jakości niż Geoportal 2 Cieniowanie(11)
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-03, 00:01   

Nowa wersja Kafelkarza (11.0.8.3): https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hMUR2OXl2dnpQWDA/edit?usp=sharing
W folderze starej wersji wystarczy podmienić plik~.exe na nowy.

Co nieco poprawiłem i ulepszyłem. Obróbka rastrów w Gimpie, tam gdzie to jest możliwe, odbywa się teraz wielowątkowo, co przyspieszyło znacznie pracę. Wielkość tego przyspieszenia zależy oczywiście od ilości procesorów na pokładzie ;) - np. na moim lapku z 4 rdzeniowym prockiem (8 proc. logicznych) prędkość konwersji kafli wzrosła około 10-o krotnie, do około 70000 kafli/h :).

Użytkownik ma pełną kontrolę nad ilością wątków uruchamianych przez Kafelkarza. Ilość pracujących wątków wyświetlana jest na pasku u dołu okna, obok znajduje się ProgressBar, który przesuwa się, jeśli jakiś wątek pracuje lub oczekuje na uruchomienie.
Jeśli użytkownik nie chce "wieszać" kompa na czas obróbki rastrów lub ściągania kafli, to powinien ustawić maksymalną liczbę uruchamianych wątków poniżej ilości procesorów logicznych w swoim komputerze. Należy to zrobić w zakładce "Ustawienia". Przy starcie Kafelkarz sprawdza ilość procesorów logicznych i ustawia wartość domyślną maksymalnej ilości wątków na poziomie o jeden większym - z testów wyszło mi, że przy obróbce rastrów w Gimpie takie ustawienie jest optymalne.
Zwiększanie ilości wątków do obróbki rastrów nie daje istotnych efektów, co jest zrozumiałe, bo wątki obciążają wtedy maksymalnie przydzielony procesor. Zasadniczo różna sytuacja występuje w przypadku pobierania kafli, podczas którego głównym zadaniem wątku jest czekanie na zwrot kafla, czyli nicnierobienie ;). Można wtedy ilość uruchamianych wątków podkręcić "do oporu". "Opór" polega na wyczerpaniu zasobów, co obwieszczane jest komunikatem o braku miejsca w magazynie. Poziom oporu w przypadku mojego kompa występuje gdzieś powyżej 80 wątków, więc do ściągania ustawiam limit 80 wątków.
Zmieniłem sposób uruchamiania skryptu i kafle ściągają się teraz szybciej. Zmieniłem mechanizm spowalniania pobierania - jeśli użytkownik chce spowolnić pobieranie, to powinien zmniejszyć ilość uruchamianych wątków - równocześnie pobieranych jest tyle kafli, ile wynosi ilość uruchomionych wątków.
W zakładce "Ustawienia" znajduje się suwak opisany jako "Maksymalna długość skryptu". Parametr ten określa maksymalną ilość znaków w skrypcie i ma wpływ na to, na ile wątków Kafelkarz rozdzieli robotę dla Gimpa przy konwersji kafli. Zmniejszając długość skryptu (w pewnych granicach) zwiększamy liczbę uruchamianych wątków. Optymalnie jest, jeśli Kafelkarz do wykonania zadania uruchomi tyle wątków konsoli Gimpa, ile jest procesorów +1. Można pokombinować z tym parametrem przy małych robótkach, przy dużych nie ma się co zastanawiać i najlepiej ustawić wartość maksymalną.

Aaaa... i jeszcze ukryłem okno Gimpa - nie będzie miał teraz biedak gdzie wywalać swoich komunikatów, ale przy uruchomieniu wielu wątków robił się bałagan nie do ogarnięcia.

[ Dodano: 2014-01-03, 00:12 ]
yama02 napisał/a:

da się dobrać Kafelkarzem do warstwy na Geo2 ?
http://mapy.geoportal.gov...wmts/ISOK_CIEN1


Do tego masz GISy lub programy typu MapoTero

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 19:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
yama02
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 8
Wysłany: 2014-01-03, 09:38   

Ok, dzięki - walczę z MapoTero :))
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-09, 11:32   

yama02,
sorry, ale wprowadziłem Cię w błąd odsyłając do MapoTero itp. ;) - serwer wmts (nie zauważyłem literki t jak tile) jest oczywiście serwerem kafelkowym, i można pobrać z niego mapę Kafelkarzem. Trzeba tylko zdefiniować parametry źródła.
Najprościej zrobić to na bazie zdefiniowanych już map topo Geoportalu2 (TOPO(0-5), TOPO(6-8), TOPO(9-10), TOPO(11-12))

1. W lewym panelu wybieramy zakładkę Źródła map
2. Na liście rozwijanej Wczytaj dane dla wybieramy np. Geoportal2 TOPO(0-5)
3. W polu Warstwa zmieniamy z TOPO(0-5) np. na ISOKCien(0-5)
4. Klikamy przycisk Dodaj jako nowy
5. Na liście rozwijanej Wczytaj dane dla wybieramy nasze nowo utworzone źródło - będzie ostatnie na liście
6. Zmieniamy pola parametrów źródła w następujący sposób:

Format pliku: .png
s1: http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/WMTS/guest/wmts/ISOK_CIEN?SERVICE=WMTS&REQUEST=GetTile
Kolejność wsp. kafla: |z|x|y| (choć akurat w tym przypadku nie jest to istotne)
s3: &LAYER=ISOK_Cien&STYLE=default&TILEMATRIXSET=EPSG:2180
s7: &FORMAT=image/png
s8: &rfh=1
pZ: &TILEMATRIX=EPSG:2180:
pX: &TILECOL=
pY: &TILEROW=

7. Klikamy przycisk Zapisz zmiany i mamy zdefiniowane nowe źródło z cieniowaniem dla zoomów 0-5.

W celu zdefiniowania źródeł dla kolejnych zoomów można powyższe powtórzyć wykorzystując za wzór TOPO(6-8), TOPO(9-10) i TOPO(11-12).
W analogiczny sposób można zdefiniować sobie mapy hipsometrii i cieniowania z hipsometrią z ISOK, przy czym w pola s1 i s3 należy wpisać odpowiednio:
- w przypadku hipsometrii:
s1: http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/WMTS/guest/wmts/ISOK_HIPSO?SERVICE=WMTS&REQUEST=GetTile
s3: &LAYER=ISOK_Hipso&STYLE=default&TILEMATRIXSET=EPSG:2180
- w przypadku cieniowania z hipsometrią:
s1: http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/WMTS/guest/wmts/ISOK_CIENHIPSO?SERVICE=WMTS&REQUEST=GetTile
s3: &LAYER=ISOK_CienHipso&STYLE=default&TILEMATRIXSET=EPSG:2180
Reszta jak wyżej. Powodzenia ;).

ps.
... i jeszcze jakby ktoś chciał być pewien, że podczas trekkingu komuś w szkodę nie włazi ;),, to może sobie ściągnąć z INSPIRE kafelkową mapę działek:
s1: http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/WMTS/guest/wmts/G2_INSPIRE_CP?SERVICE=WMTS&REQUEST=GetTile
s3: &LAYER=CP.CadastralParcel&STYLE=inspire_common:DEFAULT&TILEMATRIXSET=EPSG:2180
Mapa katastralna nie jest niestety kompletna i nie zawiera, jak zauważyłem, większych miast, które pokrywają pewnie geoportale regionalne.

Oczywiście mapę działek można sobie pobrać z wms, w postaci rastra, a nawet wektorowo, ale to już zupełnie inna, niekafelkowa ;) historia.
 
 
yama02
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 8
  Wysłany: 2014-01-10, 10:33   

Rewelacja - dzięki bardzo - tego mi było potrzeba
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 45
Wysłany: 2014-01-13, 19:39   

Może ktoś wrzucić gotowy plik z tymi ustawieniami wyżej?
Nie chce mi się ręcznie dodać..
:-)
Podajcie też ustawioną nazwę dla warstw.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-13, 22:01   

Kafelkarz v. 11.0.8.4: https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hcWlCa1c4Z1ZndUk/edit?usp=sharing

Pliki konfiguracyjne bez zmian, wystarczy wymienić na nowy plik ~.exe.
Poprawiłem i ulepszyłem co nieco. W szczególności dodałem "więcej wielowątkowości" przy sklejaniu map dla Oziego - teraz będą sklejać się znacznie szybciej. W wątpliwych przypadkach, kiedy istnieje podejrzenie, że Kafelkarz "wiesza się" przy obróbce kafli, co spowodowane jest zazwyczaj błędem w pliku kafla, można wymusić wyświetlanie okien konsoli Gimpa, żeby sprawdzić co powoduje błąd.

Scenic, to góra 2 minuty roboty, a umiejętności przy okazji nabyte - bezcenne ;-) .

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 19:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 45
Wysłany: 2014-01-14, 21:10   

AAA222 napisał/a:

Scenic, to góra 2 minuty roboty, a umiejętności przy okazji nabyte - bezcenne ;-) .

Dodałem wszystkie warstwy wiec trochę więcej niż 2 ;-)

Chce dodać plik ale wyskakuje
Plik ma za duży rozmiar.
Maksymalny dozwolony rozmiar to: -1611661312 Bajtów

:-(

Plik ma + 2 KB [1 928] bajtow ;-)
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-14, 21:35   

Scenic napisał/a:

Chce dodać plik ale wyskakuje
Plik ma za duży rozmiar.
Maksymalny dozwolony rozmiar to: -1611661312 Bajtów


Trochę za mało informacji. Przy jakiej operacji wyskakuje błąd ?
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 45
Wysłany: 2014-01-14, 22:34   

AAA222 napisał/a:
Scenic napisał/a:

Chce dodać plik ale wyskakuje
Plik ma za duży rozmiar.
Maksymalny dozwolony rozmiar to: -1611661312 Bajtów


Trochę za mało informacji. Przy jakiej operacji wyskakuje błąd ?

Nie chodzi o program kafelkarz a o wrzucenie pliku serwisy.cfg tutaj na forum jako załącznik.
:-D

Co do kafelkarza to dobra robota z twojej strony ;-)
Błędów nie widzę.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-15, 15:14   

Scenic napisał/a:

Nie chodzi o program kafelkarz a o wrzucenie pliku serwisy.cfg tutaj na forum jako załącznik.
:-D

A....., o to chodzi :-) . Też kiedyś próbowałem, ale bez skutku. W sumie rozumiem administratorów, bo ktoś musiałby kontrolować prawomyślność wszystkiego, co ludziom przyjdzie do głowy wrzucić na forum.
Spróbuję nieco usprawnić definiowanie źródeł, widzę że przydałoby się coś na kształt importu-eksportu. Póki co, definicję nowego źródła zawsze można sobie ręcznie dokleić na końcu pliku w serwisy.cfg ;). Część serwisów odpowiada na żądanie GetCapabilities, więc potrzebne informacje można byłoby w ich przypadku pobierać automatycznie.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 517 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18339
Wysłany: 2014-01-15, 16:49   

AAA222 napisał/a:
ktoś musiałby kontrolować prawomyślność
Chodzi raczej o pojemność serwera i koszty z tym związane - mało kto np. minimalizuje wagę załączanych screenów (a jedna fotka z aparatu to 1-3MB)

Plik mozna wrzucić na dowolny serwer plików a tu dać link
_________________

 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-17, 22:12   

jacekp1313 napisał/a:
Plik mozna wrzucić na dowolny serwer plików a tu dać link

Wiemy, wiemy, i tak robimy ;).

Kafelkarz v. 11.0.8.5: https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hd2xZMm5xcVdkdkE/edit?usp=sharing
Dodałem import-export definicji źródeł map. Żeby wyeksportować dane źródła należy przejść do zakładki "Źródła map" (w lewym panelu), na liście rozwijanej "Wczytaj dane dla" wybrać źródło, a następnie kliknąć przycisk "Eksportuj". Kafelkarz utworzy w swoim folderze folder "Serwisy" i zapisze w nim plik z danymi o rozszerzeniu ~.kaf. Żeby zaimportować dane trzeba kliknąć przyciski "Importuj" i wskazać plik definicji z rozszerzeniem ~.kaf, definicja zostanie dodana na końcu listy źródeł.
Ulepszyłem nieco nakładanie warstw. Przy nakładaniu kolor tła zamieniany jest na przezroczysty, dzięki czemu w miejscach, w których na wierzchniej warstwie nie ma treści, widać treść warstw znajdujących się pod spodem. Efekt jest lepszy niż przy manipulacji współczynnikiem krycia ( https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hRTRHb05xMDA2TDA/edit?usp=sharing ), bo nie traci się na jakości warstwy wierzchniej.

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 19:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 45
Wysłany: 2014-01-18, 18:37   

AAA222
A myślisz,ze dało by się dodać do treka nakładanie warstw?
Mógłbym napisać do autora trekbuddy.

A może ty mógłbyś stworzyć coś takiego jak jest w map tero.
Tam jak wiesz jest opcja łączenia warstw ale do trekbuddy.

Muszą być pobrane 2 warstwy takiego samego obszaru [map tero przy pobieraniu tworzy od razu mape do treka] I właśnie można od razu połączyć warstwy.

Twoim programem tez można ale później trzeba obrabiać warstwy itd.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-18, 19:49   

Scenic napisał/a:
A myślisz,ze dało by się dodać do treka nakładanie warstw?
Myślę, że nie - za bardzo obciążałoby to procesor smartfona.

Scenic napisał/a:
A moze ty moglbys stworzyc cos takiego jak jest w map tero.
Tam jak wiesz jest opcja łączenia warst ale do trekbuddy.... I wlasnie mozna od razu połączyć warstwy.
Mam wrażenie, że właśnie coś takiego zrobiłem - ale mogę się mylić ;-) .

Scenic napisał/a:
Twoim programem tez można ale później trzeba obrabiać warstwy itd.
Zrobić cokolwiek z kafllami można dopiero po ich pobraniu:
AAA222 napisał/a:
MapoTero robi kafle ściągając fragmenty mapy z serwerów WMS, dlatego możesz ustawić w nim dowolną rozdzielczość. Ustalasz współrzędne kafla oraz ile ma mieć pikseli, Mapo Tero wysyła takie zapytanie do serwera, aplikacja na serwerze wycina z mapy fragment, o który pytałeś, przeskalowuje go, zmieniając rozdzielczość do takiej, jaką zadałeś, potem odsyła Ci kafel. Może też przed odesłaniem kafla zrobić z nim wiele innych rzeczy, np. zmienić odwzorowanie, nałożyć warstwy, dodać treść wektorową, nazwy, symbole itp., itd. ...
Kafelkarz korzysta z gotowych kafli zmagazynowanych na serwerze, pyta o kafel podając jego numer, w odpowiedzi serwer odsyła mu ten kafel z magazynu, bez żadnej obróbki, dlatego trwa to znacznie krócej. Ale nie da się ściągnąć Kafelkarzem kafli, których w magazynie nie ma.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 12