My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
tworzenie map z geoportalu
Autor Wiadomość
lucius
azymut


Dołączył: 19 Sty 2014
Posty: 3
  Wysłany: 2014-01-19, 18:33   

Ściągnąłem właśnie ostanią wersję Kafelkarza. Niestety, po otwarciu programu wyskakuje błąd "Invalid filename". Próba importu w zakładce "Źródła map" kończy się tym samym błędem. Naciśnięcie przycisku "Zamknij" wyświetla błąd "I/O error 32". Poprzednie dostępne wersje zachowują się tak samo. Mój system to Win 7 32-bit.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-19, 20:04   

lucius,
1. Pobierz archiwum "Kafelkarz 11.0.8.8.7z".
2. Wypakuj zawartość archiwum do folderu "Kafelkarz 11.0.8.8" lub o innej nazwie - nazwę możesz sobie wybrać dowolną.
3. Umieść folder Kafelkarza w dowolnym miejscu, do którego system lub antywirusy nie blokują dostępu. NIE UMIESZCZAJ folderu Kafelkarza np. na dysku systemowym w folderach "Program Files" lub "Program Files (x86)" (spróbuj coś skopiować do folderu - jeśli system zgłasza, że trzeba mieć do tego uprawnienia administratora, to nie kopiuj tam Kafelkarza).
4. Uruchom Kafelkarza klikając dwukrotnie "Kafelkarz 11.0.8.8.exe".
5. Przy pierwszym uruchomieniu w panelu po lewej stronie wyświetli się zakładka "Ustawienia" - zmień ścieżki i foldery na takie, jakie masz w swoim komputerze.
6. Możesz działać.
W skrócie:
7. W zakładce "Współrzędne mapy" wpisujesz współrzędne interesującego Cię obszaru i zapisujesz je klikając "Zapisz jako" i podając nazwę mapy.
8. W prawym panelu wybierasz zakładkę "Warstwy mapy i sklejanie" lub "Atlasy TrekBuddy".
9. W zakładce "Warstwy mapy i sklejanie" można zrobić mapę wielowarstwową dla OziExplorera lub TrekBuddy (niespakowaną). Wybierasz z list rozwijanych kolejne warstwy (lub jedną). Wybierasz zoom. Pobierasz kafle. W zakładce "Parametry rastra mapy" ustawiasz żądane parametry mapy. Klikasz "Zrób mapę dla Oziego" lub "Zrób mapę TrekBuddy". Mapy pojawią się w folderze, który wskazałeś w zakładce "Ustawienia".
10. W zakładce "Atlasy TrekBuddy" możesz zrobić kilka atlasów z różnych warstw jednocześnie. Wybierasz warstwy z list rozwijanych. Wybierasz zoom. Wybierasz, czy atlas ma być spakowany, czy niespakowany. Klikasz "Zrób atlasy dla TrekBuddy". Atlasy pojawią się w folderach, które wskazałeś w zakładce "Ustawienia". Zmieniasz zoom. Klikasz ponownie "Zrób atlasy dla TrekBuddy" - mapy dla nowego zoomu zostaną dodane do wcześniej utworzonych atlasów. Jeśli masz atlas niespakowany, to możesz go tu spakować klikając odpowiedni przycisk. Mapy pomiędzy atlasami możesz sobie wedle życzenia przenosić (ręcznie), tworząc swój atlas. Jeśli poprzenosisz mapy spakowane (dodasz lub usuniesz z atlasu spakowanego), to konieczne jest zweryfikowanie pliku z opisem struktury zmienionego atlasu spakowanego - służy do tego przycisk "Weryfikuj strukturę atlasu tar".
Tyle w skrócie, reszty można się domyśleć ;)..
 
 
lucius
azymut


Dołączył: 19 Sty 2014
Posty: 3
Wysłany: 2014-01-19, 21:47   

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Kafelkarz (cała zawartość archiwum) jest wypakowany. Próbowałem go już odpalać z 4 różnych dysków. Na żadnym z nich nie ma folderów, które wymagają specjalnych uprawnień do zarządzania plikami. Zmiana ustawień nic nie daje. Po ponownym otwarciu program wraca do poprzednich i nadal wyświetla błąd. Edytowałem również pliki kafelkarz.cfg i kafelkarz.fgc Program zdaje się kompletnie ignorować ustawienia użytkownika. Nie mogę podać nazwy mapy ponieważ lista map jest pusta a próba importowania kończy się wyświetleniem błędu. Sprawdziłem atrybuty wszystkich plików (czy żaden z nich nie jest przypadkiem tylko do odczytu). Antywirus i firewall wyłączone. Moje konto posiada prawa administratora. Próbowałem odpalać program w różnych trybach zgodności (Win XP, Win 2000). Próbowałem również restartować system. Niestety, ciągle bez zmian.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-19, 22:46   

lucius,
Przed chwilą skopiowałem zlinkowane wyżej archiwum na pendrive-a, rozpakowałem i sprawdziłem uruchamiając z pena i z HDD na 3 komputerach - win7_32, win7_64 i Vista. Na każdym Kafelkarz działał bez żadnych problemów. Problem leży więc w ustawieniach Twojego komputera (systemu lub antywirusa).
Jaki masz separator dziesiętny - kropkę, czy przecinek ? W zasadzie nie powinno być różnicy, ale...
Pobierz stąd plik Kafelkarz11.exe: https://drive.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hV3pKOG9EcTlZU1U/edit?usp=sharing , wgraj go do folderu Kafelkarza i uruchom. W górnej części okna, pomiędzy tytułem i przyciskiem "Zamknij" pojawi się pole. Powinna znajdować się w nim ścieżka do folderu Kafelkarza. Sprawdź, czy się zgadza. Jeśli nie, to możesz poprawić ją tam "z ręki". Potem skoryguj ścieżki w zakładce "Ustawienia", spróbuj zmienić mapę w zakładce "Współrzędne map", zaimportować jakieś źródło danych itp., itd. Potem zamknij Kafelkarza przyciskiem "Zamknij" i uruchom ponownie. Sprawdź, czy ścieżka do folderu Kafelkarza jest poprawna. Potem daj znać, co z tego śledztwa wyszło.
 
 
lucius
azymut


Dołączył: 19 Sty 2014
Posty: 3
  Wysłany: 2014-01-19, 23:57   

Bingo! Separator dziesiętny okazał się właściwym tropem. Zmieniłem w ustawieniach regionalnych format oraz locale na Polski i program działa poprawnie. Stokrotne dzięki za pomoc, zwłaszcza w niedzielę o tej porze!
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 45
Wysłany: 2014-01-20, 10:24   

AAA222
Teraz już wszystko dziala ;-)
Mam tez problem z bledem i\o
Po 1 uruchomieniu jest ok bez błędu.Później jak che zmienic lokalizacje np. do gimpa i zamykam kafelkarza.Po ponownym uruchomieniu mam ten bląd.

Wszytsko inne mogę zmienić i jest ok.
Cos nie tak musi być bo w poprzednich wersjach bylo ok.
np. w 8.4

Wyglada na to jakby program tylko przyjmował tą lokalizacje C:\Program Files\GIMP 2\bin\gimp-console-2.8.exe
I gimpa 2.8
Jak podam C:\Program Files\GIMP 2\bin\gimp-console-2.8.exe
I zmienie z 2.8 na 2.6 to juz klapa.
Jak zmienie z C na E gdzie mam gimpa 2.8 to znowu bląd,
Później recznie zmienie z E na C i jest ok.
Sek w tym,ze przy instalacji gimpa 2.8 nie mogę wybrać na jakim dysku ma być instalowany.

A recznie zmiana nazwy gimpa w folderze z 2.6 na 2.8 skutkuje błędem biblioteki gimpa.

Jednak jest jakis błąd tez w stworzeniu map z opcją pozostaw bez zmian.
Mam 176 kafelek a program tworzy tylko 165 kafelek.
Bez opcja redukcji kolorow tworzy ta sama mapę z 176 kafelkami.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-20, 19:14   

lucius,
Poprawiłem problem z separatorem dziesiętnym - przy przetwarzaniu danych wszystko było pod kontrolą, ale umknęło mi, że przy kilku operacjach generowana liczba losowa stosowana jest w nazwie folderu tymczasowego. Oczywiście, przecinek w nazwie powodował wywrotkę przy próbie utworzenia folderu.

Scenic,
Poprawiłem zapis konfiguracji. Jeśli dalej będziesz miał z tym problemy, to przy wymianie kafelkarza na v. 11.0.8.9 oprócz pliku ~.exe wymień też kafelkarz.cfg.
Faktycznie, przy zaznaczeniu opcji "Pozostaw bez zmian" nie obrabiał kafelków z ostatniego przygotowanego skryptu. Poprawiłem, teraz jest ok.

Link do wersji 11.0.8.9 zamieściłem w poście na stronie 9.

lucius, Scenic, dzięki za uwagi :-) !
Czekam na dalsze oraz ewentualne propozycje ulepszeń ;).
 
 
aszulc3 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 9
Wysłany: 2014-01-21, 07:31   

Podczas uruchamiania Kafelkarza 11.0.8.9 wyskakuje mi błąd
Acces violation at address 7C911F9E in module 'ntdll.dll'. Write of adress 00404E45.
Przy wersji Kafelkarza 11.0.6.1 wszystko jest ok. Co zrobić aby nie było błedu?
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 45
Wysłany: 2014-01-21, 10:24   

AAA222 napisał/a:
Poprawiłem zapis konfiguracji.

Dziala juz jak trzeba :-)
AAA222 napisał/a:
Faktycznie, przy zaznaczeniu opcji "Pozostaw bez zmian" nie obrabiał kafelków z ostatniego przygotowanego skryptu. Poprawiłem, teraz jest ok.

Potwierdzam :-P
aszulc3 napisał/a:
Podczas uruchamiania Kafelkarza 11.0.8.9 wyskakuje mi błąd
Acces violation at address 7C911F9E in module 'ntdll.dll'. Write of adress 00404E45.

Nie wiem bo u mnie jest wszytsko ok.
Prawdopodobnie cos masz nie tak z windowsem i plikiem ntdll.dll.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-21, 17:01   

aszulc3
Tym razem to nie moja sprawka, tylko śp. Borlanda i Microsoftu ;-) . Niestety, Delphi nie dogaduje się z niektórymi łatanymi wersjami Windowsa, np. W2k z SP3/SP4 i XP. Problem dotyczy wyświetlania pustych wierszy list rozwijanych, co stosunkowo łatwo można obejść. Spróbuj z wersją Kafelkarza 11.0.9.0, a jeśli problem nie zniknie, to próbuj uruchamiać w trybie zgodności z inną wersją Windowsa.
 
 
aszulc3 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 9
Wysłany: 2014-01-21, 17:22   

Dzięki ;-)

Kafelkarz 11.0.9.0 działa bez problemu o którym pisałem

[ Dodano: 2014-01-23, 12:06 ]
U mnie Kafelkarz 11.0.8.9 robi obraz mapy png dla Oziego o połowę mniejszy niż robił to w wersji Kafelkarz 11.0.6.1 (np. w nowej wersji 50Mb w starej robi 100Mb). I wszystko było by fajnie gdyby nie to że stworzonego obrazu nie można przekonwertować do ozf4 za pomocą Img2ozf. w Kafelkarz 11.0.6.1 było ok. Prosze o pomoc.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-23, 16:11   

aszulc3 napisał/a:
I wszystko było by fajnie gdyby nie to że stworzonego obrazu nie można przekonwertować do ozf4 za pomocą Img2ozf. w Kafelkarz 11.0.6.1 było ok. Prosze o pomoc.
Problem nie jest Kafelkarz, tylko Img2Ozf v.3.20, który nie radzi sobie z redukcją liczby kolorów w plikach z kolorem indeksowanym. Nie wiem jak inne wcześniejsze, ale np. z v. 3.03 nie ma problemów, tyle że nie konwertuje ona do ozf4. Jeśli wybrano format pliku .png, to Kafelkarz zamienia kolor na indeksowany (poprzednio tego nie robił), bo zapisywanie plików z kolorem RGB w formacie png jest bardzo nieefektywnie (duże pliki). Format png jest przeznaczony do plików z kolorem indeksowanym, ściągane kafle w formacie .png mają kolor indeksowany.

Reasumując - jeśli ktoś ma mapę z kolorem indeksowanym (czyli z Kafelkarza mapa w formacie png) i chce zrobić redukcję kolorów, to powinien ją zrobić przy tworzeniu mapy w Kafelkarzu lub ręcznie (np, Gimpem), a nie w Img2Ozf.

ps.
Problem prawdopodobnie pojawił się od wersji 3.17, w której wprowadzono nową metodę redukcji liczby kolorów.

[ Dodano: 2014-01-25, 01:09 ]
No to włażę pod stół, i częściowo odszczekuję ;-) - sprawdziłem, kafle .png z niektórych źródeł są w RGB. Dlatego teraz przed rozpoczęciem konwersji (v. 11.0.9.1) Kafelkarz sprawdza jaki jest natywny format koloru i przetwarza kafle w taki sposób, żeby jak najmniej stracić na jakości.
Zauważyłem też i zlikwidowałem parę błędów. Nowa wersja w poście na stronie 9.
 
 
aszulc3 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 9
Wysłany: 2014-01-30, 17:37   

W Kafelkarz v.11.0.9.1 obojętnie co bym nie ustawił redukuje kolory próby robiłem na Geoportal TBD (Pałac Kultury).
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2014-01-30, 20:34   

Bo kafle warstwy TDB Geoportalu mają kolor indeksowany + kanał alfa (przezroczystość). Otwórz jakiś kafel w Gimpie i spójrz w menu: Obraz\Właściwości obrazu.
 
 
aszulc3 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Lip 2008
Posty: 9
Wysłany: 2014-01-30, 21:27   

W Kafelkarz 11.0.6.1 nie ma problemu o którym pisałem
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 9