My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
tworzenie map z geoportalu
Autor Wiadomość
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-03, 11:01   

Podejrzewam, że tworzą te mapki od nowa i stąd te różnice. Chociaż muszę powiedzieć że np. mapka TBD bardziej mi odpowiada w wersji pierwotnej niż w G2. Co do czasu oczekiwania na nową wersję, to wyznaję zasadę, że na dobre rzeczy warto czekać :) Przy okazji mam jeszcze takie pytanie czy jest jakaś mozliwość żeby pod Kafelkarza w najnowszej odsłonie podłączyć również czeski Cykloatlas i naszą rodzimą Emapę (Emapi)? Na takie bajery warto by poczekać jeszcze dłużej:). Mam nadzieję, że nie jestem zbyt wymagający jak na darmowy program ale o ile Emapi uda się zassać przez MOBACa o tyle na cykloatlas sposobu znaleźć nie mogę - poza ściąganiem kafelek sklejaniem i ich kalibracją. Ściągnąć skleić to pół biedy ale ta kalibracja trochę mnie przeraża.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-05, 19:57   

Z cykloatlasem i emapą problemów raczej nie będzie, to zwykłe 3857 ;). Ale imo znacznie lepszą mapę (od cykloatlasu, od emapy i TDB geoportalu 1 i 2) znajdziesz tu: http://www.osm.trail.pl
W nowej wersji Kafelkarza wszystkie parametry potrzebne do zaimplementowania serwisu będzie można samodzielnie wprowadzać i w wazie potrzeby modyfikować.
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-06, 09:11   

Dzięki za podrzucenie ciekawego serwisu, kiedyś tam byłem jak obczajałem Locusa ale nie zagłębiałem się wtedy w możliwości tej stronki. Cieszę się że z emapi i cykloatlasem nie przewidujesz problemów (cykloatlas odpowiada mi wzrokowo stąd to parcie w tym kierunku). Co do samodzielnego implementowania map chciałbym zapytać skąd bierzesz te wszystkie parametry które np można znaleźć w pliku serwisy.cfg aktualnej wersji Kafelkarza i w ostatniej zakładce tegoż? Może głupie pytanie ale tworzeniem mapek zajmuje się od niedawna i wiele muszę się jeszcze nauczyć.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-07, 18:51   

Mapa z cykloatlasu jest całkiem zgrabna, ale jak na mój gust ma nieco za dużą skalę - przy maksymalnym zoomie 15 rozdzielczość wynosi jakieś 5 m/px, więc ścieżka w lesie o szerokości 4 px ma w realu około 20 m - to jakby masakra ;). Maksymalny zoom w emapie to 17, w OSM TRAIL 18, czyli odpowiednio około 1 m/px i 0,6 m/x - w zasadzie optymalnie do zastosowań terenowych, bo bardziej szczegółowe mapy za dużo ważą. Tyle że mapa z emapy jest jakaś taka ascetyczna i zwyczajnie brzydka.
Zrobiłem wczoraj parę eksperymentów, kafle emapy można zassać bazpośrednio z Kafelkarza. Z cykloatlasem jest trochę zabawy, bo zapytanie o kafle musi zawierać indywidualny (generowany zapewne dla każdego zapytania) token. Kafle można jednak bez problemu pozyskiwać z cache'u przeglądarki - idzie to całkiem sprawnie, przy odrobinie wprawy można pozyskać w ten sposób ~300 kafli/min. Sposób z cache'm omija na razie skutecznie problemy z czepialskimi serwerami ;).
Co do parametrów zapytania, to sprawa jest prosta - wystarczy np. podejrzeć jak adresuje zapytania przeglądarka ;) (w Firefox'e to np. 'lewy klawisz myszy' (w odpowiednim miejscu strony) + 'pokaż informacje o stronie' + 'Media') i wykonać parę eksperymentów. Trzeba jeszcze wiedzieć o które kafle zapytać (struktura) i jak jak obliczyć współrzędne narożników kafli (układ współrzędnych), ale to można znaleźć w internecie.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
MX3+Primo+MM legal


Pomógł: 517 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18339
Wysłany: 2013-03-07, 18:54   

AAA222 napisał/a:
Zrobiłem wczoraj parę eksperymentów
Może przerobisz je na jakiś poradnik?
_________________

 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-07, 19:00   

Zapewne kiedyś to nastąpi, chciałbym tylko najpierw dokończyć rozgrzebaną, ostatnią wersję Kafelkarza co jeszcze chwilę potrwa ;).
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-07, 19:14   

AAA222 napisał/a:

Co do parametrów zapytania, to sprawa jest prosta - wystarczy np. podejrzeć jak adresuje zapytania przeglądarka ;) (w Firefox'e to np. 'lewy klawisz myszy' (w odpowiednim miejscu strony) + 'pokaż informacje o stronie' + 'Media') i wykonać parę eksperymentów. Trzeba jeszcze wiedzieć o które kafle zapytać (struktura) i jak jak obliczyć współrzędne narożników kafli (układ współrzędnych), ale to można znaleźć w internecie.

Dzięki za wskazówki, pobawię się tym.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-13, 10:40   

Obok link do 11-ej wersji Kafelkarza. https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hRk5YTEJkR2tYS3c/edit?usp=sharing

Teraz 'międzymordzie' składa się z dwóch dostępnych równocześnie paneli. W lewym w zakładkach zgrupowane są funkcje "serwisowe" - ustawienia, definicje źródeł map, pobieranie kafli z cache'u przeglądarki - oraz zakładka, którą przy tworzeniu mapy warto mieć na wierzchu, czyli współrzędne mapy.

Pracę należy rozpocząć od zakładki ustawienia, w której należy podać ścieżkę do konsoli Gimpa, ustalić foldery magazynu kafli i folder, do którego wrzucane będą gotowe mapy. Poza swoim folderem Kafelkarz grzebie tylko w tych folderach. No i oczywiście należy zapoznać się i zaakceptować podane na dole warunki korzystania z programu. Korzystanie z Kafelkarza jest dopuszczalne wyłącznie pod warunkiem ich zaakceptowania.

W obecnej wersji wszystkie informacje niezbędne do pobierania i kalibrowania kafli można modyfikować z zewnątrz, przez zakładkę 'źródła map'. Dzięki temu każdy może sobie dodawać własne źródła map pracujące w 3857 lub 2180. Problem definiowania źródła jest trochę obszerny, a nomenklatura i sens niektórych pól podanych w zakładce są częściowo moje (choć można się tego domyślić), więc wymagałoby to szerszego wyjaśnienia przy następnej okazji. Ważne - jeśli ktoś chciałby dokleić definicję źródła nie przez Kafelkarza, tylko "z ręki" w serwisy.cfg, to źródła 3857 należy wstawiać na początku, a źródła 2180 na końcu.

Polecam korzystanie z możliwości pobierania kafli z cache'u przeglądarki. Jeśli oglądałeś wcześniej w przeglądarce interesujący Cię obszar, dla którego chcesz teraz zrobić mapę, to nic nie musisz ściągać, bo wszystkie potrzebne kafle masz już na swoim dysku ! Trzeba tylko pamiętać, że zawartość cache'u będzie dostępna dopiero po zamknięciu przeglądarki, no i oczywiście trzeba odhaczyć opcję czyszczenia cache'u po zamknięciu przeglądarki (jeśli ktoś ją wcześniej ustawił). Żeby transfer kafli nie trwała wieki dobrze jest też przed wejściem na stronę mapy opróżnić cache. Przez cache można się zaopatrzyć w kafle z serwerów, które doklejają do adresów tokeny (np. cykloatlas), przez co pobranie z nich kafli przez Kafelkarza nie jest możliwe. Kafle znajdą się w cache'u, kiedy zostaną wyświetlone w przeglądarce. Po wejściu na stronę interfejsu mapy dobrze jest wiec ustawić minimalny zoom przeglądarki (nie mapy !), wtedy ilość wyświetlanych (pobranych) kafli będzie największa. Wydajności operacji "ściągania" kafli przez Kafelkarza i przez cache są porównywalne.

W zakładce 'Współrzędne mapy' należy podać orientacyjne współrzędne obszaru, dla którego chcemy wygenerować mapę. Kafelkarz nie przycina kafli, tylko "dociąga" granice mapy go granic kafla tak, żeby obejmowała zadany obszar. Generalnie, współrzędne w układzie 1992 można stosować do definiowania mapy (w dowolnym odwzorowaniu) tylko na obszarze Polski. Kafelkarz przechowuje i obrabia współrzędne w B,L WGS84, formacie ddd.ddd... z zachowaniem 15 cyfr znaczących, przy czym to, co jest wyświetlane na ekranie, jest zaokrąglane do rozsądnych rozmiarów. Zestaw współrzędnych mapy można sobie zapamiętać.

W prawym panelu znajdują się zakładki z ustawieniami do generowania map w dwóch zaimplementowanych w kafelkarzu odwzorowaniach: 3857 (sferyczne Mercatora) i 2180 (czyli polski 1992). Odwzorowania są rozdzielone, bo nakładanie i sklejanie kafli przygotowanych w różnych odwzorowaniach wymagałoby ich deformowania i cała zabawa z kafelkami straciłaby sens - lepiej od razu zażyczyć sobie od serwera (np. WMS Geoportalu) przygotowania fragmentu mapy w żądanym układzie, co robi doskonale masa przeglądarek GIS-owskich. Można też takie zapytanie przygotować sobie "ręcznie" ;). Przypomnę, że kafelkami bawimy się dlatego, że w przeciwieństwie do fragmentów mapy przygotowywanej przez serwery WMS "pod konkretnego klienta", ich ściągnięcie trwa błyskawicznie, bo leżą sobie gotowe czekając na nasze zapytanie ;).

W przypadku 3857 użytkownik ma możliwość zrobienia mapy z warstw. Oczywiście ma to sens, jeśli warstwy leżące wyżej są przynajmniej częściowo przezroczyste. Dla G i G2 nie przewidziałem możliwości nakładania warstw, nie widzę takiej potrzeby, może następnym razem.

Jeśli obszar mapy jest zbyt duży, to można go podzielić na mniejsze fragmenty, trzeba wtedy zadać w kaflach rozmiar pojedynczego fragmentu oraz zakładkę poszczególnych fragmentów.

Podczas sklejania map można zmienić niektóre właściwości obrazka mapy - zmienić RGB na kolor na indeksowany, zredukować liczbę kolorów, usunąć przezroczystość (kanał alfa), zmienić format pliku. Jeśli nie usunie się przezroczystości mapy sklejonej z kafli częściowo przezroczystych, to efekty mogą być zabawne. Generalnie wskazane jest zachowanie oryginalnego formatu pliku. Przy zmianie koloru na indeksowany dobrze jest zredukować ilość kolorów, najlepiej do 24 lub 16.

Oczywiście, starałem się wszystko co możliwe przetestować i sprawdzić, ale nie ma siły, jakieś błędy i niedoróbki muszą się pojawić. Postaram się je na bieżąco usuwać. Życzę owocnego testowania :). W razie czego proszę pytać.

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 18:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-13, 15:56   

expresem ta nowa wersja :) super będę testował niebawem, ale wcześniej chciałbym poprosić o pomoc w sprawie błędu który zapewne sam spowodowałem edytując pliki cfg. Otórz przy uruchomieniu wyskakuje komunikat: "'14,000000' is not a valid floating point value" domyślam się, że chodzi o zły format współrzędnych zapisanych w pliku. Z kolei chcąc zamknąć program przyciskiem "Koniec" (nie windowsowym) dostaję komunikat I/O error 32 oczywiscie program się nie zamyka a dane po zamnkięciu przyciskiem windowsa się nie zapisują, w nowej wersji jest podobnie. Kombinuję, że obie wersje korzystają z jakiegoś pliku który mam na dysku. Podejrzewam, że usuwając ten plik i ponownie uruchamiając Kafelkarza wszystko wróciłoby do normy ale nie wiem jakiego pliku szukać.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-13, 17:02   

pawedob
W pliku 'kafelkarz.cfg' znajdź '14,000000' i zmień przecinek na kropkę ;)
W starej wersji Kafelkarza były dwa pliki konfiguracyjne - 'kafelkarz.cfg' do zapamiętywania ustawień programu oraz 'serwisy.cfg' z definicjami źródeł danych, w nowej dodałem 'mapy.cfg' z zapisanymi współrzędnymi obszarów map. Są to zwykłe pliki tekstowe, można je modyfikować w notatniku systemowym. Kafelkarz powinien dać się bez problemu uruchomić bez plików .cfg.

Uwaga ! Pliki cfg starej i nowej wersji nie są ze sobą zgodne, najlepiej wrzucić nową wersję do nowego folderu, a starą do kosza.
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-13, 18:57   

obie wersje zapisane były w rożnych lokalizacjach ale wywaliłem 10 i skupiłem sie na 11. Dotarłem co trzeba zrobić żeby błędów nie wywalało i zapisywało adresy folderów. Otóż w oryginalnym pliku kafelkarz.cfg jest taki kod:
Kod:
C:\Program Files\GIMP 2\bin\gimp-console-2.8.exe
d:\c\cache
d:\c\Mapy
16.6179755
16.7167024
50.8566869
50.9306356
0
0
4
I przy uruchamianiu Kafelkarza krzyczało że pierwsza współrzędna jest w złym formacie (tak rozumiem komunikat przytoczony w poprzednim moim poście) a przy zamykaniu programu przyciskiem "zamknij" był komunikat "I/O error 32" i okno trzeba zamknąć jak każdy inny program windowsowym przyciskiem. Zmieniłem format współrzędnych na X,Y:
Kod:
C:\Program Files\GIMP 2\bin\gimp-console-2.8.exe
d:\c\cache
d:\c\Mapy
708000
713000
308000
313000
0
0
4
potem klikam na którąś współrzędną w oknie programu w tym momencie automatycznie współrzędne konwertują się z formatu z X,Y na WGS84 i hurra błędów przy otwieraniu i zamykaniu brak. A w pliku cfg taki widok:
Kod:
C:\Program Files\GIMP 2\bin\gimp-console-2.8.exe
d:\c\cache
d:\c\Mapy
16,0554835598714
16,1289402614644
54,2002280903209
54,2469716092514
1
0
0


Porównując pierwszy i ostatni kod pliku cfg już po napisaniu posta zauważyłem że w oryginale we współrzędnych są kropki a po mojej interwencji przecinki. Jeszcze raz wypakowałem archiwum do nowego folderu zmieniłem kropki na przecinki w pliku kafelkarz.cfg i eureka - wsio działa jak powinno. Zatem nie z przecinka na kropkę a z kropki na przecinek trzeba było. Czy ktoś też taka sytuację ma czy tylko ja mam ten zaszczyt?


Potestowałem trochę i generalnie jest super. Jakichś specjalnych problemów nie zauważyłem, poza jednym mianowicie konieczność zamiany kropek na przecinki we współrzędnych w formacie ddd.ddddddd do map Geoportalu oraz wszystkich których dane są zapisane w pliku serwisy.cfg. Wystarczyło to pozmieniać i hula. Niestety przy próbie ściągnięcia kafelek z cache'u przeglądarki pojawia się komunikat o błędzie, tej kropki już nie mogę poprawić bo jest prawdopodobnie na stałe zapisana w programie. Zastanawiam się czym jest spowodowana konieczność zamiany kropek na przecinki na moim kompie. Jutro spróbuję na innej maszynie. Jeśli ktoś ma ten sam problem albo wie co może być przyczyną - proszę o sygnał.

[ Dodano: 2013-03-14, 11:14 ]
Sprawdziłem Kafelkarza na dwóch innych komputerach, jest identyczna sytuacja. Na oryginalnych plikach wywala błędy, po zmianie kropek na przecinki we współrzędnych jest ok.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-14, 12:06   

Poprawiona wersja Kafelkarza:
https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hdUZMNTNMWVNXVEk/edit?usp=sharing

pawedob, dzięki za uwagi !
Nowa wersja jest uodporniona na ustawienia lokalizacji, przy czym pliki .map produkuje z kropkami, bo ozi przecinków nie łyka.
Poprawiłem ponadto kilka upierdliwych drobiazgów oraz jeden kardynalny błąd - w wywołaniu procedury przeliczającej L,B WGS84 na metry w 1992 przestawione były X z Y-iem (klasyczny wręcz błąd kartezjańsko-geodezyjny ;), przez co Kafelkarz chrzanił mapy z geoportalu. Nie wykryłem tego przy sprawdzaniu, bo przypadkiem na obszarze testowym X było równe Y. Teraz jest już ok.

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 18:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-14, 13:46   

W poprawionej wersji już nie mam komunikatów o błędach :-)
Mapy googlopodobne i Geoportal śmigają elegancko i póki co problemów z tym nie widzę. Natomiast nie wychodzi mi pobieranie z cache. Może coś robię źle?
Kolejno:
1 Odpalam przeglądarkę
2 Usuwam cache i sprawdzam czy nie usunie po zamknięciu przeglądarki
3 Otwieram wybrana mapę zmniejszając skalę przeglądarki do minimum czyli 30%.
4 Po załadowaniu mapy zamykam przeglądarkę
5 Odpalam Kafelkarza
6 Zaznaczam przeglądarkę. W moim przypadku Opera i Mozilla (pracuję na Sea Monkey)
7 Klikam na kopiuj kafle i przez chwilę kursor zmienia się na klepsydrę i dalej nic sie nie dzieje.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-14, 15:57   

Qurcze, sorry, zapomniałem na śmierć, bo robi się to raz na początku, i zapomina na zawsze.

Trzeba cacheviewer'owi pokazać folder cache'u. Zrobię to w programie, ale póki co, można zrobić to ręcznie tak:
1. Trzeba wejść do podfolderu wybranego cacheviewer'a (w katalog Kafelkarza), np. ...\Kafelkarz\mozillacacheview,
2. Wykasować plik konfiguracyjny z rozszerzeniem .cfg, np. MozillaCacheView.cfg
3. Uruchomić cachwviewera, np. MozillaCacheView.exe
4. Pooglądać, lub nie, co tam się ciekawego wyświetliło (opcjonalnie :-P ),
5. Zamknąć cacheviewer'a.

I tak dla każdego z chacheviewerów, z którego będzie się chciało korzystać.
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-14, 20:57   

Ok zastosowałem te instrukcje, trochę mi zeszło z ustawieniem na stałe folderu z cache mozilli ale gra, w MozillaCacheView.exe mam kafelki. I co dalej? bo po zamknięciu MozillaCacheView.exe odpaleniu Kafelkarza i kliknięciu na kopiuj kafelki nadal nic się nie dzieje.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 11