My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
tworzenie map z geoportalu
Autor Wiadomość
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-15, 00:12   

Link do wersji 11.0.2.0: https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hT1FqYVNBanFmTmc/edit?usp=sharing

1. Poprawiłem współpracę z CacheViewer'ami. Sprawdziłem na Mozilli, Operze, Chrome i Internet Explorerze, w tym w lokalizacji z kropką i przecinkiem. Wywaliłem Safari.
2. Poprawiłem definicję kafli cykloatlasu (dodałem '.png?m=s' w polu s8), bo zaciągał jakieś śmieci.

pawedob
Skąd próbowałeś pobrać kafle ?
Kafle, mimo że są cache'u (zakładam, że są) nie zostaną skopiowane jeżeli:
1. Źródło nie jest zdefiniowane w Kafelkarzu, albo definicja nie pozwala na ich poprawne zidentyfikowanie,
2. Wszystkie kafle są już w magazynie, a nie zaznaczyłeś opcji "Zastąpić istniejące".

###########
Hm..., z Firefox'a importuje bez problemu, a z SeaMonkey najwyraźniej nie chce współpracować.

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 18:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-15, 11:20   

Kafle ściągałem z cykloatlasu. Zaznaczałem zastąpić kafle z tym że zdaje się nie zdefiniowałem źródła. Teraz jeszcze pomyślałem, że dodatkowo współrzędne wpisane w programie to moja okolica a kafelki które ściągałem to tatry. Źródło powinienem zdefiniować w zakładce EPSG 3857 wybierając Cykloatlas CAT? Czy wybierając to samo w zakładce źródła map?
Popróbuje teraz na firefoxie, dam znać o efektach

[ Dodano: 2013-03-15, 12:12 ]
Ustawiłem współrzędne obszaru który mnie interesuje (zakopane) w firefoxie załadowałem kafle, sprawdziłem w Cahevieverze - są. Odpaliłem Kafelkarza, zaznaczyłem zastąp i kliknąłem kopiuj. Efekt: 1892 kafle w magazynie :-) tylko co dalej?

[ Dodano: 2013-03-15, 12:56 ]
Kafelki w magazynie są eleganckie. W zakładce EPSG 3857 wybierając Cykloatlas CAT i klikając pobierz kafle podmienia mi kafle na uszkodzone(?) pliki i oczywiście Gimp wywala error. Szczerze mówiąc już nie mam pomysłu co dalej.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-15, 15:14   

Kafli z cykloatlasu nie można, jak wcześniej pisałem, ściągnąć przez Kafelkarza ze względu na token. Jeśli próbujesz to zrobić, to zamiast obrazka dostajesz plik z komunikatem w stylu "Sorry Bruner", który kafelkarz wkłada do katalogu jako kafel (muszę go tego oduczyć ;). Gimp próbuje wczytać taki 'kafel' jako obrazek, i stąd wywrotka.
Kafelkarz nie podmienia kafli, które są już w magazynie. Jeśli ściągałeś kafle z cache'u, a przy tworzeniu mapy Kafelkarz stwierdził, że jakichś kafli brakuje, to prawdopodobnie obszar Twojej mapy jest większy niż obszar mapy w cykloatlasie. Brakujące kafle przy 'ściąganiu' przez Kafelkarza zastąpione zostały 'Brunerami'.
Podaj współrzędne Twojej mapy i zoom, to sprawdzę.

ps.
Przy kopiowaniu z cache'u Kafeklarz importuje równocześnie kafle wszystkich serwisów, które zostały w nim zdefiniowane. Jeśli odwiedziłeś wcześniej geoportal, to oprócz kafli cykloatlasu dostałeś bonusowe kafle z geoportalu.
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-15, 15:54   

Moje współrzędne to X 152000 Y 565000 X 158000 Y 577000. Próbowałem na kilku zoomach ale głównie na 15 bo na max powiększeniu mapy cykloatlasu przeglądałem obszar który mnie interesuje i czekałem aż wszystkie kafle się wczytają. Być może gdzieś nie dociągnałem mapy do moich współrzędnych i stąd apetyt Kafelkarza na kafelki spoza magazynu.

O ile dobrze rozumiem to procedura po skopiowaniu kafli do magazynu to:
1. Wybrać z listy Cykloatlas CAT
2. Wybrać zoom
3. Kliknąć pobierz mapy (a może lepiej nie?)
4. Sklej mapę

Spróbuję na mniejszym zoomie tak żebym był pewien że wybrany przeze mnie obszar pokrywają kafelki z cache.

[ Dodano: 2013-03-15, 17:24 ]
No i działa, okazało się że coś ze współrzędnymi poknociłem. Co ciekawe jak wpiszę współrzędne w formacie ddd mm ss,ss a potem zaznaczę formatowanie X,Y to współrzędne w metrach przekonwertowane przez program nie pokrywają mi się z tymi które zanotowałem z geoportalu (zanotowałem sobie w obu formatach):

współrzędne w geoportalu:
lewy górny róg
X 163333,2 Y 559068,83
N 49 20 4,64 E 19 48 47,86

prawy dolny róg
X 145733,2 Y 581768,83
N 49 10 25,2 E 20 7 19,9

współrzędne przekonwertowane przez kafelkarza z formatu ddd mm ss,ss do X,Y wyglądają tak:

lewy górny
X 163621 Y 559261

prawy dolny
X 145445 Y 581504

Wracam do dalszego testowania.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-16, 00:21   

Nowa, poprawiona i ulepszona wersja Kafelkarza: https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hck4wYkc4QUxSVFk/edit?usp=sharing

1. W definicjach źródeł map pojawił się nowy parametr 'Tylko z cache'u' - w przypadku tak oznaczonych źródeł Kafelkarz nie próbuje ściągać kafli z sieci.
2. W opcjach sklejania map pojawił się checkbox z pytaniem, czy zastąpić brakujące kafle pustymi. W przypadku zaznaczenia tej opcji Kafelkarz zastępuje brakujące kafle obszaru mapy pustymi, przezroczystymi. Pozwala to utworzyć mapę z niekompletnego zbioru kafli. W przypadku EPSG:3857, gdzie istnieje możliwość składania warstw, pod spód niekompletnej warstwy można podłożyć inną, wtedy puste miejsca wypełnione będą podkładem.

pawedob, dzięki za dociekliwość ! To oczywiście błąd, tym razem podczas konwersji XY1992->WGS84 - znów przestawione Y z X-em, na szczęście, to już ostatnie miejsce, gdzie mogło się coś takiego zdarzyć ;).

[ Dodano: 2013-03-16, 07:33 ]
ps.
Procedura importu kafli z cache'u do magazynu jest taka:
1. Wybrać zakładkę "Kafle z cache'u',
2. Wybrać perzeglądarkę,
3. Kliknąć "Kopiuj kafle'.

Po kliknięciu z cache'u do magazynu polecą wszystkie kafle wszystkich serwisów zdefiniowanych w zakładce "Źródła map'.

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 18:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-16, 10:20   

Qrcze chłopaku, expresem te poprawki wprowadzasz :-) a żeby śmieszniej było to z wielu poprawianych przez Ciebie błędów nawet nie zdawałem sobie sprawy po prostu opisywałem obserwacje i problemy jakie miałem. Ale fajnie, że dzięki temu programik staje się coraz lepszy.

Niestety właśnie natknąłem się na kolejny problem: Otóż po stworzeniu mapki z jakiegokolwiek źródła (cykloatlas, emapi czy geoportal) wszystko jest fajnie pliki png prezentują się jak należy natomiast po otworzeniu tych map programem CompeGPS Land (konwertuje nim do formatu RMAP pod Locusa) mapki wyglądają jak kopnięte w prawy górny róg tzn. zamiast prostokąta mam romby. Co ciekawe robiąc mapki (z geoportalu) na tych samych współrzędnych Kafelkarzem 10.3 i otwierając je w CompeGPS Land wszystko jest ok sa prostokąty. Ponadto podejrzewam jakieś przesunięcie bo w ww. programie otwierając mapę tatr (cykloatlas) z podkładem rzeźby terenu i widoku 3D, Morskie Oko znajdowało się na wierzchołku jakiejś góry. Zbieżność map z najnowszego Kafelkarza z rzeczywistością (czy pozycja w terenie zgadza się z pozycja na mapie) postaram się zaraz sprawdzić w swojej okolicy.

[ Dodano: 2013-03-16, 10:27 ]
Dołączam zrzuty ekranu z CompeGPS Land
Kolejno od góry:
Mapka z Kafelkarza 11.3
Mapka z Kafelkarza 10.3
Obie mapki razem

hmm coś mi nie wychodzi dołącznanie na forum więc wrzucam na swój serwer a tu link: http://www.green-eko.pl/mapki.jpg

[ Dodano: 2013-03-16, 14:05 ]
Wróciłem z testowania w terenie a oto wnioski:

Mapy z Kafelkarza 10 robione dzisiaj (Geoportal TDB max zoom i OSM zoom 17) pokrywają się z rzeczywistością.

Te same mapy robione najnowszym Kafelkarzem 11.0.3 są przesunięte o ok 830m na północ. (Wg mapy moja pozycja to o ok 830m bliżej granicy Słowacji niż w rzeczywistości)
Z tego co zauważyłem odchyłka dotyczy tylko szerokości, długość wygląda na poprawną.

[ Dodano: 2013-03-16, 16:45 ]
Porównując pliki *.map mapek zrobionych przez obie wersje Kafelkarza zauważyłem że w mapie OSM współrzędne jednego rogu mapy są inne niż analogicznie w pliku *.map z kafelkarza 10. Podmieniłem te współrzędne i gra, CompeGPS Land wyświetla prawidłowo jako prostokąt a nie romb, i w terenie też pozycja się zgadza z tą na mapie. Próbowałem podobny numer zrobić z mapą geoportalu ale nie mogłem dopasować współrzędnych i totalnie spłaszczyłem wcześniejszy romb :mrgreen:

AAA222 jeśli Ci to pomoże w zlokalizowaniu błędu mogę przesłać pliki *.map obu wersji na których to testowałem
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-16, 19:16   

Poprawiona wersja Kafelkarza: https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hZEllTDJKNVo0WDg/edit?usp=sharing

pawedob
Poprawiłem. W pliku .map oziego w punkcie kalibracyjnym 4 wpisywana była nieprawidłowa szerokość. Po poprawkach sprawdziłem w GPS-e - pokazał miejsce mojego obecnego siedzenia z dokładnością do szerokości krzesła ;)

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 18:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-16, 21:04   

ja mam ciut gorsza dokładność bo szerokość dużego łóżka ale wystarczająca ;-)
Zrobiłem mapkę na ostatniej wersji przepuściłem przez OruxMap Desktop na format *.sqlite oraz na *.rmap przy pomocy CompeGPS Land i obie mapki działają jak należy :mrgreen:
Co ciekawe w tym ostatnim programie dalej jest romb tyle że mniejszy i w drugą stronę, ale używam go w zasadzie tylko do konwersji na *.rmap więc uważam problem za rozwiązany.

Z innej beczki: ok miesiąca temu zrobiłem pewien tutorial nt tworzenia mapek pod Locusa, gdzie opisałem sposób na Kafelkarza. Myślę, że warto byłoby do tej ostatniej wersji zrobić coś takiego opisując wszystkie możliwości Kafelkarza. Jeśli nie masz nic przeciwko podjąłbym się napisania roboczej wersji, którą jako autor programu sprawdziłbyś i uzupełnił (bo ja to pewnie nie wszystkie możliwości wyczaję od razu) i tak wspólnymi siłami zrobilibysmy taki mały poradnik?

A tak wogóle to wielki szacun za ten programik, moim zdaniem to zbawienie dla sporej grupy miłośników wędrówek z mapami elektronicznymi.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-17, 20:22   

Najnowsza wersja Kafelkarza (11.0.5.0): https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hdXhxS0EzQWpFMEU/edit?usp=sharing

Wprowadziłem trochę ulepszeń w obsłudze zapamiętywania współrzędnych mapy, bo działało to tak sobie. Próbowałem zmusić CacheViewer'a do współpracy z SeaMonkey, zrobiłem nawet interfejs do wybierania profili Mozilli, ale nic z tego nie wyszło. Rozpoznaje tylko cache Firefoxa i cześć - trzeba poczekać na nową wersję.

pawedob
Dzięki dobry człowieku za dobre słowo ;-) ! Oczywiście, nie mam nic przeciwko tutorialowi, pisz, chętnie pomogę.

Kafle w Geoportalu cięte są wzdłuż współrzędnych x,y w metrach 1992. W wersja 10 Kafelkarza generowała pliki .map Oziego ze współrzędnymi w metrach w układzie 1992 i opisem projekcji (Projection Setup,0.000000000, 19.000000000, 0.999300000, 500000.00, -5300000.00,,,,,).
W wersji 11 Kafelkarza w plikach .map stosowane są współrzędne punktów kalibracyjnych w stopniach WGS84. Południkiem środkowym w układzie 1992 jest południk 19 i tylko kafle leżące w jego sąsiedztwie będą prostokątami (patrz mapka 'Kwadrat'), im dalej od niego, tym bardziej kafle będą 'kopnięte'. Kafle googla powinny być natomiast prostokątami, bo cięte są wzdłuż południków i równoleżników. Oczywiście, jeśli wyświetlasz je w WGS84.

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 18:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-17, 21:23   

No to teraz mam eleganckie wyjaśnienie tego co dziś zaobserwowałem :) Prawde mówiąc od rana mi to spokoju nie dawało więc zacząłem ściągać kafelki z różnych map, potem porównywałem pliki *.map kafelkarza 10 i 11 i wyczaiłem właśnie że tylko mapy z Geoportalu są "kopnięte" (teraz wiem dlaczego). Żeby ułatwić sobie obserwacje robiłem mapki kwadratowe (szarpnąłem się nawet na 10 000 kafelków) i co ciekawe we wspomnianym wcześniej programie w którym zaobserwowałem "kopnięcie", mapki z obu wersji kafelkarza są spłaszczone (bez względu na źródło mapy i format współrzędnych). Natomiast mapki z Kaf10 sprzed kilku tygodni wyświetlają się poprawnie jako kwadraty i już całkiem zdurniałem czemu tak jest. Generalnie przy zabawie tymi mapkami sporo różnych dziwnych rzeczy zaobserwowałem w CompeGPS Land ale długo by pisać a pewnie to nie ma większego znaczenia dla tematu. Najważniejsze, że w Locusie wszystko mi działa jak należy. :-)

Odnośnie cache'u Sea monkey to dzięki za fatygę ale myślę, że lepiej odpuścić bo Firefox i Opera w trybie pełnoekranowym ukrywają wszystkie paski narzędziowe dzięki czemu parę kafli więcej można jednorazowo załadować ;-) .

A co do tutorialu to postaram się jak najszybciej cos skrobnąć ale trochę pewnie to potrwa bo chciałbym żeby był rzetelny więc powolutku posprawdzam na własnej skórze a potem to opiszę :-P

[ Dodano: 2013-03-18, 07:09 ]
AAA222 Twój Google dysk skąpi mi Kafelkarza 11.0.5.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-18, 22:35   

Zapomniałem kliknąć gdzie trzeba. Teraz powinno być dobrze: https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hdXhxS0EzQWpFMEU/edit?usp=sharing

[ Dodano: 2013-03-23, 01:28 ]
Najnowsza wersja Kafelkarza 11.0.6.0: https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hZWZqYS1XeTVERWc/edit?usp=sharing
Ulepszyłem pewne drobiazgi, poza tym w pliku .map dla map z geoportalu oprócz współrzędnych w WGS84 znajdują się teraz również współrzędne w 1992. Ozi preferuje współrzędne w WGS84, i z nich nie korzysta, ale może inne programy dzięki temu będą rysowały 'kwadraty'.

Teraz może parę słów o definiowaniu źródeł map w Kafelkarzu - na początek przypadek trywialny. Jakiś czas temu kolega exor doniósł na forum o istnieniu następującego serwisu mapowego: http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/ - spróbujmy "wciągnąć" go do Kafelkarza.
Klikamy jak wyżej, wchodzimy na stronę mapy. Na początek zoomujemy mapę do minimum. Wyszukujemy w menu przeglądarki polecenie 'Informacje o stronie' (w Firefox'ie na pasku menu w 'Narzędzia'). Wyświetla się okno, z którego dowiadujemy się, że jest to UMP-pcPL@WWW - darmowa mapa Polski UMP-pcPL w wersji WWW opracowana przez Marcina Rudowskiego.

W oknie informacji klikamy zakładkę 'Media' i przeglądamy sobie załadowane obrazki. Wśród nich odnajdujemy między innymi kafle mapy:
http://1.tiles.ump.waw.pl/ump_tiles/0/0/0.png
http://3.tiles.ump.waw.pl/ump_tiles/1/0/1.png
http://3.tiles.ump.waw.pl/ump_tiles/2/3/1.png
http://3.tiles.ump.waw.pl/ump_tiles/2/3/0.png
Dowiadujemy się, że są to obrazki typu png (Format pliku= .png) o wymiarach 256px × 256px (Rozmiar kafla[px]= 256).

Wracamy do okna mapy. Wybieramy sobie za cel jakiś punkt orientacyjny, np świętą górę Słowian Ślężę, zwiększamy stopniowo zoom do maksa obserwując, jak przy kolejnych zoomach zmieniają się adresy kafli. Wygląda to mniej więcej tak:
http://1.tiles.ump.waw.pl/ump_tiles/0/0/0.png
http://3.tiles.ump.waw.pl/ump_tiles/1/0/1.png
http://3.tiles.ump.waw.pl/ump_tiles/2/3/1.png ...
http://3.tiles.ump.waw.pl/ump_tiles/10/559/343.png
http://3.tiles.ump.waw.pl...11/1119/686.png ...
http://2.tiles.ump.waw.pl...4/8952/5494.png ...
http://3.tiles.ump.waw.pl...71619/43957.png ...
http://2.tiles.ump.waw.pl...2953/351663.png

Jak widać, część adresu pozostaje stała, a część się zmienia. Zmienny fragment po 'ump_tiles' służy do zidentyfikowania kafla. Pierwsza wartość, która wzrasta o 1 wraz ze zwiększaniem zoomu mapy, to oznaczenie zoomu ;). Im większy zoom, tym dokładniejsza mapa i więcej kafli w mapie. Kolejny zoom mapy powstaje poprzez podzielenie każdego kafla poprzedniego zoomu na 4 kafle. Jeśli mapa przy zoomie 0 jest w jednym kawałku (jeden kafel), to przy zoomie Z będzie składała się z 4^Z kafli, np. dla Z=14 będzie to 268435456 kafli. W naszym przypadku zoom zmienia się co 1 od 0 (Zmin= 0) do 20 (Zmax= 20). Numeracja zoomów w adresie jest zgodna z zoomem fizycznym mapy, nie jest przesunięta ani w górę, ani w dół (dZ=0).

Pozostałe dwie liczby po ukośnikach, to współrzędne kafla - numer kolumny (pasa w pionie, czyli X) i numer rzędu (pasa w poziomie, czyli Y) w których znajduje się kafel. Wartości tych numerów dla danego kafla mapy zależą od standardu adresowania. Generalnie, zwykle stosowane są standardy Google, TMS lub QuadTree. W naszym przypadku na oko widać, że z pewnością nie jest to QuadTree, bo w nim numer kafla wraz z zoomem opisany jest pojedynczym ciągiem cyfr (np. tak jak tu: http://ecn.dynamic.t0.til...021000?it=A,G,L ), zostaje nam do wyboru Google lub TMS.
Google numeruje kafle rozpoczynając od lewego górnego narożnika mapy (tam jest kafel X=0; Y=0), X rośnie na wschód, Y na południe. TMS rozpoczyna numerowanie od lewego dolnego narożnika mapy, X rośnie tak jak u Googla na wschód, a Y na północ. Składowa X numeru w obu standardach jest taka sama, więc żeby ustalić rodzaj standardu trzeba zerknąć jak zmieniają się Y-ki w kaflach sąsiadujących ze sobą od północy i południa. Żeby się tym kombinowaniem za bardzo nie zmęczyć wchodzimy np. tu: http://www.maptiler.org/g...nds-projection/ , znajdujemy nasz punkt orientacyjny i porównujemy podane wartości z adresem naszego kafelka 'Góra Ślęża'. Przy zoomie 10 współrzędne są następujące:
- w Google: X:559; Y:343
- w TMS: X:559; Y:690
- w QuadTree: 1202121333
Ponieważ treść i numery XY naszego kafla w zoomie 10 zgadzają się numerami i treścią kafla w standardzie Googla, oprócz potwierdzenia standardu numerowania odkryliśmy również, że:
- mapa jest w EPSG:3785
- rozmiary mapy są takie jak u Googla (Xmin= -20037508.3427892 Xmax= 20037508.3427892 Ymin= -20037508.3427892; Ymax= 20037508.3427892)
- kolejność 'współrzędnych' w adresie to: z,x,y

Oprócz zoomu i współrzędnych kafla, po 'http://' pojawia nam się liczba przyjmująca wartości od 0 do 3 - zapewne dla przyspieszenia transferu kafle umieszczono na kilku serwerach ;). Zobaczmy jakie są dopuszczalne wartości tej liczby:
- wklejamy do przeglądarki np. http://3.tiles.ump.waw.pl/ump_tiles/10/559/343.png - wyświetla się kafel,
- wklejamy http://0.tiles.ump.waw.pl/ump_tiles/10/559/343.png - wyświetla się ten sam kafel,
- wklejamy http://10.tiles.ump.waw.p.../10/559/343.png i.... wyświetla się ten sam kafel,
- idziemy "po bandzie" i wklejamy http://tiles.ump.waw.pl/ump_tiles/10/559/343.png i......... też działa !
Jak widać, nasze źródło kafli jest bardzo elastyczne, widocznie nasze serwery są wyłącznie 'wirtualne'. Nie zawsze tak jest. Dla porządku przyjmujemy, że parametr ten może się zmieniać od 0 do 4.

Kafelkarz tworzy adres zapytania o kafel przez połączenie następujących elementów w następującej kolejności:
[s1] + [jedna z wartości s2] + [s3] + [X, Y i Z w odpowiedniej kolejności, z przedrostkami pZ, pX i pY] + [s7] + [s8]
Treść pól s1, s3 i s8 jest używana przez Kafelkarza do identyfikacji źródła mapy przy imporcie z cache'u, więc żeby nie zaciągał stamtąd śmieci, ich kombinacja powinna być unikalna i prawdziwa tylko dla konkretnego serwisu.

Wiemy już wszystko co potrzeba do zdefiniowania źródła. Żeby zaoszczędzić sobie pracy za wzór bierzemy jakieś istniejące źródło 'googlopodobne', np. 'HikeBike', a potem:
1. Zmieniamy nazwę źródła, np. na 'UMP'
2. Zmieniamy nazwę warstwy, np. na 'Mapa'
3. Zmieniamy Zmax na 20
4. s1: zostawiamy jak jest: http://
5. s2: wpisujemy kolejno: 0 1 2 3 4
6. Kolejność współrzędnych zostawiamy bez zmian: z/x/y
7. s3: wpisujemy: .tiles.ump.waw.pl/ump_tiles
8. przedrostki pZ, pX i pY zostawiamy bez zmian
9. s8: zostawiamy bez zmian: .png
10. Klikamy 'Dodaj jako nowy'
I gotowe ! Potem robimy mapkę i sprawdzamy ją, najlepiej w terenie.

Pisałem i pisałem dobrą godzinę, a w praktyce cała operacja trwa nie więcej niż pięć minut.

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 18:56, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-03-27, 17:08   

AAA222 przejrzałeś już może tego tutka co podesłałem Ci linka na PW?
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-03-27, 21:41   

pawedob, odpowiedziałem na PW

A tu najnowsza wersja Kafelkarza 11.0.6.1:
https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hVGtqZmVNdXZ4YnM/edit?usp=sharing

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 18:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-04-06, 12:20   

Link do opracowanej przeze mnie i AAA222 instrukcji Kafelkarza: Kafelkarz – sam zrób sobie mapę elektroniczną

Oraz do:

Poradnika nt map do aplikacji LOCUS
Mapy do LOCUS


Poradnika nt konwersji map elektronicznych
Konwersja map elektronicznych


Wszystkie trzy poradniki można również pobrać stąd: Chomikuj
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-04-12, 14:56   

Nowa wersja Kafelkarza (11.0.7.0): https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hNy0tU3AyaHlCdGM/edit?usp=sharing

Uwaga: jeśli ktoś zapisał współrzędne swoich map, lub zdefiniował nowe serwisy kafelkowe, to niech zostawi własne wersje plików: mapy.cfg i serwisy.cfg (tu nic się nie zmieniło).

Zmiany:
1. Ponieważ udało mi się dostrzec pewne plusy dodatnie ;) wynikające z nakładania warstw geoportalu, dodałem taką możliwość. Teraz w prawym panelu znajduje się tylko jedna, uniwersalna zakładka, w której można definiować i sklejać warstwy map z różnych źródeł, przy czym oczywiście, źródła warstw muszą być zdefiniowane w tym samym układzie odniesienia. Kafelkarz kontroluje jakie warstwy mogą zostać ze sobą połączone, uwzględniając wybrany zoom i wybrane wcześniej warstwy. Jak dobrze pójdzie, to w następnej wersji dodam możliwość nakładania kafli z różnych zoomów (dostrzegam pewną możliwość zastosowania). Opcje sklejania mapy przesunąłem do zakładki po lewej stronie, zatytułowanej "Parametry rastra mapy".

2. Proces tworzenia mapy można teraz na chwilę zatrzymać - po sklejeniu kafli w warstwy, a przed nałożeniem warstw na siebie. Żeby wstrzymać nakładanie warstw należy zaznaczyć opcję "Chcę poprawić rastry warstw przed sklejeniem". Właśnie w tym dostrzegłem wspomniane plusy. Sklejone warstwy można przed nałożeniem dowolnie obrobić, np. w Gimpie. Można np. usunąć wybrane fragmenty lub określoną treść z warstw leżących wyżej, uzyskując mapę składającą się z połączonych fragmentów pochodzących z różnych warstw, można też usunąć lub zamienić na przezroczysty wybrany kolor, przez co w miejscu danego koloru będzie widoczna treść mapy leżącej niżej. W ten sposób można np. wymienić nic nie znaczące zielone plamy lasu lub białe plamy pól warstw topo np. na treść ortofoto, lub cieniowaną hipsometrię uzyskując efekt "prawie 3D" ;). Jedyne, czego przy międzyoperacyjnej obróbce rastrów warstw nie należy robić, to:
- zmiana rozmiaru warstwy (w pixelach),
- zmiana formatu pliku (np. z png na jpg);
- zmiana rodzaju koloru (np. z indeksowanego na RGB),
- zmiana nazwy pliku.
Po zatrzymaniu scalania Kafelkarz poinformuje, gdzie znajdują się pliki z rastrami warstw. Po modyfikacji treści warstw należy kliknąć przycisk opisany "Popraw warstwy, potem kliknij tutaj", można też zrezygnować z tworzenia mapy klikając "Anuluj". Podczas przerwy można jeszcze zmienić opcje sklejania mapy docelowej.

3. Poprawiłem kilka drobnych błędów, w tym jeden ortograficzny (nie będę się chwalił jaki), oraz nieprawidłowe zachowanie Kafelkarza przy ujemnych wartościach współrzędnych (można już kleić mapy z drugiej półkuli).

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 18:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 16