Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
tworzenie map z geoportalu
Autor Wiadomość
tepelek
Waypoint


Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 19
Wysłany: 2019-11-16, 22:44   

Scenic dzięki za plik.
Mapki ładnie wyglądają jeśli dorzucisz jeszcze na wierzch warstwę TDB. Jest najaktualniejsza.
Autor programu jest potrzebny. Pozmieniało się trochę.
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 49
Wysłany: 2019-11-17, 09:09   

Głównie są aktualne miejscowosci z budynynkami. W lesie nie widzę różnicy co do warstwy topo z 92. Te same drogi. [ nie ma wszystkich]


Szkoda ,ze nie ma też numerów domów jak kiedyś. Teraz za to odpowiada inna warstwa. Trzeba by łączyć z dwóch. O ile mają podobne parametry.


Na moje potrzeby kafelkarz jest ok . Gorzej jak się pozmieniają parametry warstw i nie bedzie sie dało ich sicągnąć.

Autor kafelkarza już chyba się nie pojawi.
 
 
tepelek
Waypoint


Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 19
Wysłany: 2019-11-18, 16:18   

Na forum.eksploracja.pl kolega AAA222 ma podany mail. Wysłałem mu tam wiadomość.
 
 
Scenic
Waypoint


Dołączył: 22 Lis 2013
Posty: 49
Wysłany: 2019-11-19, 20:50   

Ok Dodałem sobie numery domów do warstwy tdb Jak chcesz to mogę wstawić. Później trzeba sklejać z dwóch warstw.

Przydaje się do tej warstwy. Można też dodać do warstwy ortofoto.
 
 
yama02
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 9
Wysłany: 2019-11-20, 14:27   

Witam - czy ktoś z Was przerabiał może źródła map po ostatnim "sprzątaniu" na Geoportalu - chodzi mi zwłaszcza o ISOK - cień ?
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 195
Wysłany: 2020-02-26, 17:52   

Cześć ;)
Faktycznie, trochę się na Geoportalu pozmieniało. Widzę, że kafle chyba wszystkich warstw są teraz "otokenowane", więc import kafli będzie możliwy tylko przez przeglądarkę. Można za to ściągać z WMSów. Jak znajdę chwilę czasu, to poprawię.

[ Dodano: 2020-02-29, 18:00 ]
Póki co,
Czy próbowaliście robić mapy do Ozi'ego w qGIS-ie (darmowy) ?
To proste, a można w nim wyrzeźbić mapkę tak cudną, jak się komu podoba ;), z dowolnymi warstwami, przezroczystościami, własnymi elementami itp, itd., z podkładem z wszelkich dostępnych w internecie warstw WMS i WMTS (w tym z Geoportalu), poskładane z dowolnych układów współrzędnych. Wydruk gotowej mapy trzeba wyeksportować jako georaster (z georeferencjami, najlepiej jako bazowy układ mapy ustalić 1992, czyli EPSG:2180) w formacie .TIFF, a potem można do niego w Kafelkarzu dorobić plik .map (Narzędzia / GDAL / Georaster -> Ozi).
Drobny problem jest tylko taki, że Ozi generalnie nie lubi .TIFF-ów. Ten problem można łatwo obejść konwertując raster po wygenerowaniu pliku .map w dowolnym programie graficznym, np. w Gimpie, na inny format, np. na .jpg. NIE MOŻNA TYLKO ZMIENIĆ ROZMIARU rastra w pikselach, reszta manipulacji dozwolona. No i na koniec trzeba otworzyć plik kalibracyjny .map w Notatniku i skorygować nazwę rastra zapisaną w 2 i 3 wierszu pliku na właściwą (po konwersji).

Jeśli ktoś miałby jakieś pytania lub problemy na powyższej ścieżce, chciałby spróbować, a nie wie jak, to dajcie znać, pomogę.

[ Dodano: 2020-03-01, 13:50 ]
Niżej link do paczki z nowymi definicjami map z Geoportalu:
https://mega.nz/#!uFQCFIyT!cknNge5icftpDmijEtCAzb_GGIMBy_eKRN33pNjWcP8
Trzeba rozpakować i zaimportować (Źródła map / Importuj).

[ Dodano: 2020-03-01, 19:47 ]
Dorzuciłem jeszcze trochę, teraz jest chyba wszystko, co można wyciągnąć z Geoportalu, łącznie z sieciami:
https://mega.nz/#!SMIhDaDS!pf-2gxLrJBP4M5vZaYY-q6cgu_Ub7gQTz-pbNCbvIoI

[ Dodano: 2020-03-01, 21:04 ]
Albo zgłupiałem do reszty, albo coś się porobiło, i nie mogę zmienić podpisu w stopce, więc niżej link do Kafelkarza (wersja stara, ale poprzedni link wygasł): Kafelkarz 14.0.0.7
_________________
Kafelkarz 14.0.0.7
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 195
Wysłany: 2020-03-02, 08:22   

Aha, znaczy że jednak ta pierwsza opcja ;)
Dziękuję, pozdrawiam
_________________
Kafelkarz 14.0.0.7
 
 
rmiros
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 05 Lis 2015
Posty: 5
Wysłany: 2020-03-04, 10:00   

Witam
Korzystam z OZI explorer już 10 lat na WinCe6 . Mam pobrane mapy sztabowe 1:50 które są dla mnie wystarczające do jazdy Enduro. Podglądam Wasze posty i jestem pełen podziwu dla AAA222 , wiedzy , wytrwałości samozaparcia , ponieważ w epoce Garminów i itp..GPS jeszcze są zapaleńcy do tworzenia włąsnych map.

Piszę ponieważ mam pytanie odnośnie WPT.
Powstała strona LASY.BDL
https://www.bdl.lasy.gov.pl/portal/mapy
na której jest mapa zagospodarowania turystycznego z punktami odpoczynku, postoju, bushcraft-survival i wiele innych.
Czy jest możliwość pobrania ich jako WPT do oziexplorer?

Z góry dziękuję :-) :lol:
Miras
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 195
Wysłany: 2020-03-10, 11:12   

Miras, dzięki za dobre słowo ;-)
Jak na razie nie widzę możliwości pobrania współrzędnych punktów z lasy.bdl punktów w postaci .wpt, ale jeszcze podrążę.
_________________
Kafelkarz 14.0.0.7
 
 
rmiros
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 05 Lis 2015
Posty: 5
Wysłany: 2020-03-12, 11:08   

Ok.

Napisałem do Portal internetowy Banku Danych o Lasach i otrzymałem dane dotyczące punktów biwakowych, miejsc odpoczynku oraz obszarów pilotażowych bushcraft-survival w formie plików shp na terenie województwa zachodniopomorskiego.
Czy znasz może jakiś converter , zamiany punktów na WPT?

Próbuje otworzyć te pliki w OziExplorer i nie daje rady.
:-( :-( :-(
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9630
Wysłany: 2020-03-12, 11:16   

Spróbuj https://www.gpsvisualizer.com/gpsbabel/ (zapisuje jako OZI, ale nie wiem, czy wczyta SHP)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
rmiros
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 05 Lis 2015
Posty: 5
Wysłany: 2020-03-16, 06:06   

OK

Pobrałem https://softfamous.com/dnrgps/ działa.
https://www.youtube.com/watch?v=o_UZNtu3Ajk

Dziękuję za pomoc.
Ale fajnie by było móc pobierać punkty z różnych przeglądarek.

Pozdrawiam
Miras :-) :mrgreen:
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 195
Wysłany: 2020-03-17, 14:30   

rmiros,
Do/z OziExplorer PC można importować/eksportować pliki w formacie .shp (ESRI Shape File) (File / Load from File / Import ESRI Shape File /). Wczytać można punkty jako punkty oraz polilinie i poligony do wskazanego tracka. Niestety, pewnym problem przy imporcie jest to, że Ozi nie wczytuje automatycznie danych odwzorowania z plików .prj i trzeba mu je podać z ręki.
Parametry odwzorowania znajdziesz w tekstowym pliku .prj Jeśli dostałeś dane w układzie 1992, to definicja wyglądała będzie tak: https://mega.nz/#!KAJkFS6J!H69Bk9Mj7443_WAgOG_Kv3ELAHZ6LiHbKFREnPZK7_A

Dane wektorowe (punkty, trasy itp.) można pobrać z serwisu, jeśli serwis udostępnia dane w takim formacie, np. przez WFS. Niektóre serwisy mapowe udostępniają takie dane, ale większość pozwala pobierać wyłącznie rastry WMS. BLD udostępnia jako WFS wydzielenia, ale mapy tematyczne są dostępne tylko jako WMS.
_________________
Kafelkarz 14.0.0.7
 
 
krakuser
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 9
Wysłany: 2020-05-29, 09:05   

AAA222 napisał/a:
Cześć ;)
Czy próbowaliście robić mapy do Ozi'ego w qGIS-ie (darmowy) ?
To proste, a można w nim wyrzeźbić mapkę tak cudną, jak się komu podoba ;), z dowolnymi warstwami, przezroczystościami, własnymi elementami itp, itd., z podkładem z wszelkich dostępnych w internecie warstw WMS i WMTS (w tym z Geoportalu), poskładane z dowolnych układów współrzędnych. Wydruk gotowej mapy trzeba wyeksportować jako georaster (z georeferencjami, najlepiej jako bazowy układ mapy ustalić 1992, czyli EPSG:2180) w formacie .TIFF, a potem można do niego w Kafelkarzu dorobić plik .map (Narzędzia / GDAL / Georaster -> Ozi).

Jeśli ktoś miałby jakieś pytania lub problemy na powyższej ścieżce, chciałby spróbować, a nie wie jak, to dajcie znać, pomogę.


To ja bym prosił o pomoc :) Probowałem na różne sposoby wyeksportować raster z qGisa, ale że się na nim nie znam, to mi się nie udało, różne błędy wyrzucał. Jedyne co, to eksport warstwy do obrazu mi wychodzi - ale to ma jednak dość ograniczoną zdolność do robienia dużych map. Prosiłbym bardzo o takie krok po kroku, jak dla lamera:)

Przy okazji mam pytanie o listę serwisów. Bardzo dużo plików .kaf nie działa przy imporcie, najczęściej pojawia się błąd "-20037508.3427982" is not a valid floating point value. Szkoda, bo jest tam dużo fajnych serwisów. OSM już na stałe jest niepobieralne?
Czy jest jakaś możliwość hurtowego importu, a nie pojedynczo?

Bardzo wolno teraz działa tworzenie kalibrowanych kafli - poprzednio to leciało błyskawicznie, a teraz 1 na kilka sekund.

Nie wiem czemu, ale skalibrowane mapy OSM są niepoprawnie przesunięte na północ (o parę km).

Dziękuję za świetny program i pozdrawiam!
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 195
Wysłany: 2020-06-10, 17:13   

krakuser
Skoro próbowałeś wyeksportować mapę z qGISa i Ci się nie udało, to zakładam, że mapę w qGISie już masz ;). Przypomnę, że do qGISa można wczytać np. geotiffy, zrobione np. Kafelkarzem. Jak będę miał wolną chwilę, to dorobię wypuszczanie z Kafelkarza geokodowanych kafli - będzie je można potem "hurtem" załadować do qGisa. W qGISie można skomponować mapę dokłądając własne treści, treści pobrane z serwisów WMS, WTMS, WFS,WCS, oczywiście też rastry własnoręcznie skalibrowane Georeferencerem (Raster/Georeferencer), dxf-y itp, itd.
Z qGISa raster trzeba eksportować przez wydruk (Projekt/Zarządzanie wydrukami - pusty wydruk- Dodaj) - dodajesz wydruk (czyli kompozycję mapy), ustalasz format wydruku (wysokość, szerokość), wstawiasz okno mapy (Dodaj mapę), klikasz "Przesuń zawartość obiektu" i zoomujesz/przesuwasz treść mapy do takiej, jaka Ci potrzebna. Możesz też ustalić skalę mapy itp. itd. Gotową mapę eksportujesz raster (Wydruk/Eksportuj jako obraz) do pliku KONIECZNIE w formacie .TIFF (ważne). W Kafelkarzu do tego .tiffa dorabiasz plik .map (Narzędzia/GDAL zakładka Georaster-> Ozi). To jeszcze nie koniec, bo OziExplorer nie lubi tifów, więc trzeba mapę przekonwertować na jpg lub png. W tym celu otwierasz raster np, w Gimp'ie i eksportujesz w formacie np. png. Po zmianie formatu trzeba jeszcze zmienić nazwę rastra w pliku .map. Otwierasz plik .map np. notatnikiem i w 2 i 3 wierszu poprawiasz nazwę pliku na właściwą (po konwersji formatu), Zapisujesz poprawiony plik .map i gotowe.

Nie wszystkie pliki .kaf będą działać, bo w serwisach od czasu do czasu coś zmieniają, niektóre serwisy wypadają. Jeżeli przy imporcie pojawia się błąd, to znaczy że definicja serwisu jest błędna. Jak znajdę chwilę to zerknę na OSM. Z eksportem kalibrowanych kafli nie powinno być problemu, jeśli nie kazałeś Kafelkarzowi sklejać kafli z warstw (bo można), albo tych kafli jakość modyfikować, to Kafelkarz nie tyka rastrów i dorabia do nich tylko pliki .map - to w zasadzie działa błyskawicznie.

[ Dodano: 2020-07-12, 11:31 ]
cd. @ krakuser
Definicja WMTS OSM poniżej. Utwórz Notatnikiem plik tekstowy, skopiuj i wklej do tego pliku to, co poniżej, zapisz plik z rozszerzeniem .kaf, np. "OpenStreetMap_PL.kaf". W Kafelkarzu przejdź do zakładki "Źródła map", kliknij "Importuj", odszukaj i wskaż utworzony wcześniej plik .kaf
Kod:
OSM
OpenStreetMap_PL
EPSG:3857 0
0
1
0 21 0 0
1
1
https://
3,a,b,c
.tile.openstreetmap.pl/osmapa.pl
/
/
/

.png
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
0
256
-20037508.3427892 -20037508.3427892 20037508.3427892 20037508.3427892
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
.png .jpg .tif 0
0 1E20


[ Dodano: 2020-07-12, 11:39 ]
ps. Na szybko - jeżeli "-20037508.3427982" is not a valid floating point value" ;), to prawdopodobnie problem leży w kropce dziesiętnej. Pliki .kaf to zwykłe pliki tekstowe, otwórz plik w notatniku, zmień kropkę na przecinek, zapisz plik i spróbuj wczytać definicję jeszcze raz.
_________________
Kafelkarz 14.0.0.7
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 9