Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
tworzenie map z geoportalu
Autor Wiadomość
lucass3
Waypoint


Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 74
Wysłany: 2013-04-22, 15:40   

Witam.
Mam pewien problem z Geoportalem i od dłuższego czasu nie mogę go rozwiązać.
Chciałbym przygotować sobie mapy do jazdy na rowerze (MTB) dlatego wybór padł na geoportal ponieważ w mojej okolicy miał bardzo dobrze oznaczone drogi leśne i polne (na czerwono). W zeszłym roku włączałem ortofotomapę i w opcjach zaznaczałem żeby wyświetlał, "naznaczał" drogi. W tym momencie wogóle nie widze takiej opcji, jedyne co jest w stanie uzyskać to podział działek ale wogóle jest mi to nie potrzebne, nie ma natomiast nigdzie owych dróg zaznaczonych na czerwono.

Teraz pytanie czy to ja coś źle robie czy poprostu usunięto taką opcję?
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi rozwiązać problem.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 193
Wysłany: 2013-04-22, 22:53   

lucass3, w którym geoportalu były te mapy, na jakiej warstwie ? Został Ci kawałek takiej mapy ? Jeśli tak, to podrzuć.

[ Dodano: 2013-04-23, 08:58 ]
Pewnie chodzi o 'Topograficzną Bazę Danych' ze starego Geoportalu, albo 'Wizualizację BDOT' z Geoportalu2. W G wyświetlała się sama po zzomowaniu, a w G2 trzeba ją sobie wyświetlić samemu (wybacz łopatologiczne tłumaczenie ;):
1. kliknąć duże 'oczko' w pionowym pasku menu znajdującym się w okolicach prawego górnego rogu mapy,
2. w pasku poleceń, który wyświetli się po lewej stronie, wybrać 'Widok\Zawartość mapy'
3. na wykazie warstw, który wyświetli się po prawej stronie, zaznaczyć 'Wizualizacja BDOT'
Tyle że w G2 zdarzają się w tej warstwie dziury i nieciągłości.
 
 
lucass3
Waypoint


Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 74
Wysłany: 2013-04-23, 12:08   

Geoportal odkryłem w II połowie zeszłego roku i to całkiem przypadkowo, co mnie w nim zachwyciło to właśnie pozaznaczane na na mapie wszystkie polne drogi których nie posiada żadna inna mapa (ja przynajmniej nie znam), wtedy to był jeszcze Geoportal 1. Jak wybrałem w menu w opcjach po lewej strony to zaznaczały mi się wszystkie drogi na czerwono (asfaltowe, polne, leśne). Teraz takiej opcji nie ma lub nie działa.

@ AAA222 zrobiłem jak kazałeś (już nawet wcześniej do tego doszedłem i sporo tam grzebałem) niestety tak jak widać na zdjęciu poniżej mimo zaznaczonej opcji odcinki jezdni na mapie nie sa wyświetlane.



Jako ciekawostkę podam, że w Locusie dodałem warstwę własnie "odcinki jezdni" to zaczał po cześci pobierać, problem jest taki że robi to nie dokładnie i niekompletnie. Wygląda to mniej więcej tak:

 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 193
Wysłany: 2013-04-23, 20:18   

lucass3, widzę, że korzystasz z G2. Spróbuj przy mniejszym zoomie, bo przy maksymalnym warstwa mapy może być w tym miejscu niekompletna. Zoom mapek, które udało Ci się ściągnąć do Locusa jest wyraźnie mniejszy. Ich kiepska jakość jest niestety dla G2 normą ;). Jeśli podasz współrzędne, to rzucę okiem.
 
 
lucass3
Waypoint


Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 74
Wysłany: 2013-04-25, 20:09   

Niestety ale to nic nie daje. W zeszłym roku to nawet przy max zoomie było wszystko widoczne. Co do współrzednych moge Ci je podac tylko, że tych dróg nie ma w żadnym miejscu oznaczonych. Tak jakby ta funkcja wogóle nie działała.
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-04-25, 20:58   

lucass3
AAA222 ma rację powinieneś włączyć BDOT, no i radziłbym wyłączyć kataster (dane o charakterze katastralnym), bo tylko niepotrzebnie zamazują obraz dróg, ortofotomapa moim zdaniem również jest niepotrzebna,
sprawdziłem na obu geoportalach i na moich mapkach są zaznaczone wszystkie drogi o których mówisz, z tym, że na G2 jest ich mniej (tak jakby uaktualnione mapy)
poniżej spróbuję wstawić screeny, podaj współrzędne będziemy mogli sprawdzić interesującą Cię okolicę

[ Dodano: 2013-04-25, 21:05 ]
tylko ja mam problem z dodaniem załączników? plik wazy 8 KB a forum krzyczy że za cięzko, co jest grane?

[ Dodano: 2013-04-25, 22:19 ]
screen z G1
http://zapodaj.net/dc6e3e62df2c6.jpg.html

screen z G2
http://zapodaj.net/f656ed934b4df.jpg.html
 
 
lucass3
Waypoint


Dołączył: 23 Kwi 2008
Posty: 74
Wysłany: 2013-04-26, 18:15   

Chyba coś naprawili bo się naprawiło. Co prawda jak wyświetlam ortofotomapę to las pokazuje jako zielone pole ale drogi są zaznaczone i własnie o to mi chodziło :))

Dzięki wszystkim za pomoc. Teraz tylko to pobrać za pomocą kafelkarza i wrzucić do Locusa co mnie trochę przeraża. Ktoś chętny do pomocy na gg? :D
Pozdrawiam.
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-04-26, 18:23   

lucass3 jeśli chcesz uzywać WMS geoportalu do pobierania mapek dróg to szczerze odradzam z dwóch powodów: 1- nie wiedzieć czemu w locusie robi się miszmasz z tymi drogami, 2 - serwery WMS geoportalu lubią "nie odpowiadać" w najmniej odpowiednich momentach (czyt. wtedy kiedy mapa jest potrzebna)
natomiast jeśli chcesz zrobić sobie mapki offline to kilka postów wyżej podałem linki do poradników (jeden o tworzeniu mapek Kafelkarzem) gdybyś jednak miał jakieś problemy, pytania wątpliwości możesz pisać na gg 10119033, najlepiej między 18 a 22 wtedy jestem w pobliżu kompa
 
 
besthost
azymut


Dołączył: 30 Kwi 2013
Posty: 1
Wysłany: 2013-04-30, 09:07   

Jestem zielony w temacie map, ale chcialbym wrzucac do Androzica mapy z geoportalu.

Jeszcze nie rozgryzlem tego kafelkarza, idiotooporny to on nie jest :)

Dostalem takie cos.
http://postimg.org/image/5psllw0c7/

Moze cos z tymi wspolrzednymi pomieszalem? Pola gora/doł - podaje X z gory i dolu mapy, a lewo/prawo Y -analogicznie z lewej i prawej strony, tak?

Dzieki.
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 193
Wysłany: 2013-04-30, 18:51   

besthost,
najwyraźniej Kafelkarz z jakiegoś powodu nie może zapisać ściągniętych kafli w folderze magazynu zdefiniowanym w zakładce 'Ustawienia' (jedna z zakładek po lewej).
Czy zdefiniowałeś ścieżki w zakładce 'Ustawienia' ? Być może zostawiłeś wartości domyślne, a nie masz dysku d:, albo nie masz uprawnień do zapisu na dysku d:, albo system blokuje zapis w miejscu wskazanym do utworzenia magazynu.

[ Dodano: 2013-05-29, 18:03 ]
Poprawiona wersja Kafelkarza (11.0.7.1):
... jeszcze jedna poprawka (11.0.7.2): https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hUmRITVhVT0hlWHM/edit?usp=sharing
Poprawiłem błąd w nazywaniu plików z mapami.
Zamieszczam komplet, przy czym do wymiany jest tylko plik Kafelkarz[Numer].exe


[ Dodano: 2013-07-15, 21:30 ]
Nowa wersja 11.0.7.3: https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hVldiU1B5a1g5ZDg/edit?usp=sharing
Poprawiony kod oraz zaktualizowane adresowanie kafli z Geoportalu 2 (w międzyczasie wprowadzili zmiany).


[ Dodano: 2013-07-28, 19:55 ]
Nowa, poprawiona wersja 11.0.7.4: https://docs.google.com/file/d/0B4aK1SQzBt1hdnViVG9aOFpDYUU/edit?usp=sharing
Nie trzeba wymieniać całej zawartości folderu, wystarczy podmienić plik 'Kafelkarz 11.0.7.3.exe' na 'Kafelkarz 11.0.7.4.exe'.

Najnowszą wersję Kafelkarza znajdziesz tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=422691#422691
Ostatnio zmieniony przez AAA222 2014-10-27, 18:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
staszekc 
azymut


Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 4
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-10-31, 13:44   

Witam!
Na stronie http://geoportal.lodzkie.pl/imap/ znajduje się mapa topograficzna województwa łódzkiego. Kombinuję z ustawieniami Kafelkarza, jednak nie mogę go zmusić do współpracy. Czy mógłbym prosić o informację jakich należy użyć ustawień w celu ściągnięcia map z tego portalu?

Pozdrawiam
Staszek
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-10-31, 17:07   

Witaj Staszku.
Pod wskazanym przez Ciebie linkiem dostaje informację że nie mam prawa dostępu do serwera, być może stąd problem z kafelkarzem. Ty bez problemu wchodzisz na tę stronkę?
 
 
staszekc 
azymut


Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 4
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-10-31, 17:17   

Bez problemu, nie pyta o jakąkolwiek autoryzację. Spróbuj może z tego miejsca: www.geoportal.lodzkie.pl

Pozdrawiam
Staszek
 
 
pawedob
Waypoint


Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 20
Wysłany: 2013-10-31, 17:24   

to samo się dzieje
Forbidden

You don't have permission to access / on this server. Błąd 403
 
 
staszekc 
azymut


Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 4
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-10-31, 18:28   

Sprawdziłem na dwóch różnych komputerach - działa bez zarzutu. Spróbuj może wyszukać w google tagi: geoportal łódzkie - powinieneś dostać linka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10