My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
OziExplorer - ślady, trasa, konwersje
Autor Wiadomość
jarek_ 
azymut


Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-09-02, 15:35   OziExplorer - ślady, trasa, konwersje

Od niedawna jestem posiadaczem nawigacji Lark 43.1 i właśnie odkryłem OziExplorera.

Wgrałem i uruchomiłem wersję 2.31 (z plikiem tłumaczeń dla wersji 2.15 - mam nadzieję, że to nic nie psuje), wczytałem kilka map i zabawę zacząłem od śledzenia swojej trasy. Wygląda na to, że program prawidłowo (mniej-więcej) wskazuje na mapie moje położenie, ale zgodnie ze wszystkimi opisami jakie znalazłem, za strzałką wskazującą gdzie jestem, powinienem widzieć ślad poprowadzony po trasie jaką przebyłem.
Niestety nie widzę takiego śladu.

W menu Plik>Log śladu znalazłem opcję "Log śladu do pliku", którą zaznaczyłem i sprawdziłem, że mam zaznaczoną tą czerwoną strzałkę (GPS Tracking On) na głównej belce menu.
Czy coś jeszcze trzeba ustawić?

A może źle zrozumiałem i ten ślad nie pojawia się od razu na mapie (podczas podróży), a jedynie jest zapisywany i potem można go wczytać do Ozi'ego w wersji PC? Akurat taki odczyt mi się udał, ale ja zrozumiałem, że ślad powinien być widoczny już w urządzeniu przenośnym (w WindowsCE).
Źle zrozumiałem, czy coś źle robię?
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-01-12, 09:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2009-09-02, 16:29   

może menu VIEW-->ŚLADY-->POKAŻ masz odznaczone?
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
jarek_ 
azymut


Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 4
Wysłany: 2009-09-03, 08:38   

Rzeczywiście :-)
Tyle się naszukałem wśród różnych opcji, a nie przyszło mi do głowy, żeby poszukać w View.
Wielkie dzięki.
 
 
mar_celi 
Waypoint


Wiek: 39
Dołączył: 25 Mar 2009
Posty: 22
Wysłany: 2010-03-22, 09:43   Jak otworzyć plik trasy rt2 na PC

Nie mioge znaleźć rozwiązania proszę o pomoc na PDA mam zainstalowanego Oziego w wersji 2.31 na PC 3.95 4m i nie moge otworzyć trasy zapisanej w ozim na pda plik .rt2 natomiast na PC mam tylko pliki w formacie .rte Jak mogę zaimportować, przekonwertować trasę z formatu .rt2 Sorki być może za lamerskie pytanko może już było ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 106
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9758
Wysłany: 2010-03-22, 13:48   

Google nie gryzie:
http://www.benichou-softw...temid=4&lang=en
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
mar_celi 
Waypoint


Wiek: 39
Dołączył: 25 Mar 2009
Posty: 22
Wysłany: 2010-03-23, 13:51   

No właśnie nie mogłem tego znaleźć - WIELKIE DZIEKI. I tu pojawia siękolejne pytanko czy trasębez WP mogę konwertować. W piątek byłem na wycieczce mam ładnie narysowaną trasę jednak bez żadnego WP jako plik rt2 nie mogę go otworzyć tym programem pojawią się angielski komunikat że plik nie jest zbiorem trasy. Jak otwieram plik demo z urządzenia z zaznaczonymi WP otwiera się w konwerterze. Czy może robię cuś nie tak?
 
 
domcio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 14
Wysłany: 2010-08-01, 22:16   Ślady w Ozim

Witam
Mam odnośnie śladów w Ozim pytanie.Dlaczego nie zachowuje mi całego śladu kiedy mam dłuższą trasę np.ok 15km i więcej.Polega to na tym że z początku wszystko ładnie widać cały ślad od miejsca startu a potem po przejechaniu większej ilości kilometrów ślad się skraca od miejsca startu tak jakby go ktoś zjadał:-))))ja jadę dalej a śladu sobie w tym czasie również ubywa.Czy to się gdzieś w ustawieniach ustawia?Czy on ma już takie ograniczenia w długości śladu. Może ktoś wie i mi pomoże bo brakuje mi tej opcji.Chciałbym wracać po moim śladzie,jak po sznurku,kiedy robię dłuższe wypady,ale potem mi go brakuje i muszę się rozglądać gdzie jadę by nie pobłądzić.
pzdr.
 
 
PiotrJakub
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 58
Wysłany: 2010-08-02, 14:11   

Nie mam przy sobie nawigacji to dokładnie nie sprawdzę ale o ile dobrze pamiętam, to:
- jest ograniczenie ilości punktów zapisywanych jako ślad, przy czym można tę liczbę zmienić (zwiększyć) gdzieś w ustawieniach
- jest chyba także możliwość ustawienia częstotliwości pomiarów, czyli tego jak często zapisywany jest taki punkt (składający się potem na ślad). Przy zastosowaniach marszowych można odczytywać i zapisywać pozycję np. co 15s...
Jak trochę pogrzebiesz w ustawieniach, na pewno znajdziesz i zaradzisz kłopotom. Ja przy pieszych wędrówkach takich do 5h nie mam problemów ze skracaniem śladu "od końca" choć początkowo rzeczywiście takowy był.
 
 
domcio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 14
Wysłany: 2010-08-02, 16:42   

Dziś sprawdziłem ile ma ten ślad za mną.Jest to około 6 km czyli nawet mniej niż sądziłem,ale tak mi się wydawało bo trasa była dość kręta.Jeżdzę na rowerze po lasach i do tego celu jest mi ozi potrzebny.
Jeżeli mógłbyś mi podać w którym miejscu są te ustawienia i np.jakie Ty tam masz wartości powpisywane to byłbym wdzięczny.Najlepiej po polsku bo mam menu przetłumaczone i tak trochę krok po kroku:-))).
Piszesz że przy wędrówkach 5godz.jest u Ciebie ok,czyli byłoby to tak na oko ok20-25km więc może i u mnie by było ok jak wprowadzę zmiany według Ciebie
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2779
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2010-08-02, 18:24   

Instrukcja obsługi do OziExplorera - http://www.oziexplorer3.c...nfig.html#Track
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
domcio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 14
Wysłany: 2010-08-02, 21:15   

dzięki za link,tylko że z nie polskimi językami to u mnie kiepsko:-))),może jakaś podpowiedź w którym polu jakie wartości wpisać by ślad pokazywało na maxa
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2779
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2010-08-02, 21:50   

Cyferki na szczęście napisali po polsku, dobre te angole
domcio napisał/a:
jakie wartości wpisać by ślad pokazywało na maxa

Wpisz miliony ;-) . Pamiętaj że aby "pokazywać na maksa" urządzenie musi wczytać i aktualizować pozycje wszystkich zapisanych punktów. Jeśli pochłonie to jego wszystkie zasoby to nowy punkt nie zostanie zapisany. Cyferki na obrazku oznaczają że na mapie będzie widoczne ostatnie 100 punktów, rozmieszczonych na odcinkach prostych max. co 250 m czyli ostatnie ~20 km. Nie ma to wpływu na długość trasy zapisanej "do pliku" która jest ograniczona jedynie wielkością karty pamięci.
http://translate.google.p...ack&sl=en&tl=pl
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
domcio
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 14
Wysłany: 2010-08-02, 23:42   

dziękuję bardzo,będę testował:-))))
 
 
slabek 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 6
Skąd: Breslavia
Wysłany: 2011-02-14, 03:18   Konwersja śladów na trasy w Ozim CE zamiast track back

Poniższy opis nie będzie pewnie to dla doświadczonych użytkowników oziego i innych softów do nawigacji na pda żadną nowością, ale jako że nie potrafiłem wcześniej znaleźć na forum żadnej informacji (podejrzewam, że to z mojej winy....) pozwolę sobie zamieścić tekścik w w/w temacie dla podobnych do mnie lamerów 8-)

W ozim CE (wersja 2.31) nie potrafiłem poradzić sobie z wykorzystaniem zapisanych śladów/tracków do nawigacji, przede wszystkim brakuje mi funkcji track back, w którą wyposażone są outdoorowe gpsy.

Udało mi się wygooglewać obejście tego problemu. Można ściągnąć z netu program GPX2rt2 służący do konwertowania różnych formatów zapisu śladów na pliki tras do formatu rt2. Programik konwertuje w dwa pliki - forward i back - choć w przypadku tras to nie jest takie konieczne w Ozim...

Np. z poniższej strony
http://www.das-download-a...2rt2-11340.html
można ściągnąć spakowany programik Gpx2rt2. Rozpakować i użyć jednego z dwóch cabów (dla wind 5 i 6 caba Gpx2rt2signed). Ja przy pomocy programiku WinCE Cabs Analyzer wyekstrachowałem z tego caba programik Gpx2rt2.exe, który zainstalowałem na karcie pamięci smarciaka w folderze o tej samej nazwie.
Uruchamianie tego programu można ustalić sobie w Ozim CE - budując przy pomocy Designera na wybranej stronie naszej skórki przycisk z odnośnikiem do zewnętrznego programu (execute external Program), w tytule przycisku należy wpisać ścieżkę dostępu (np. \Storage Card\GPX2rt2\GPX2rt2.exe)
Programik po uruchomieniu wyszuka w zadanym folderze pliki ścieżek o wybranym rozszerzeniu po czym przekonwertuje je do tego samego folderu (niestety przeszukuje tylko wybrane foldery - u mnie nie wchodzi do niższego poziomu, dlatego "wyrzuciłem" pliki z zapisami tras, punktów i śladów do zewnętrznego foldera, widocznego dla programiku). W ustawieniach Gpx2rt2 można ustawić optymalną dla siebie dokładność konwersji na trasę. Dla mnie to rozwiązanie jest satysfakcjonujące i daje możliwość w terenie na szybkie wykorzystanie zapisanych śladów do dalszej nawigacji...

Źródło wiedzy:
http://www.naviboard.de/v...?t=40390&page=5
_________________
hike & ski(tour) & bike
htc hd2 z Ozi_CE i Auto Mapą
Garmin 62S z UMP i Walkerem - kombinuję nad rastrami
 
 
porąbka
azymut


Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 4
Wysłany: 2011-03-29, 15:12   

Witam,
Mam taki problem. Wyznaczam sobie trasę w GoogleEarth, konwertuję do traka na oziego do .plt. Odpalam traka na OziExCe jadę po śladzie,(w tym czasie nadpisuje mi nowy ślad)
po kilku kilometrach odpalony trak znika...
Czy możne być wyświetlony tylko trak(bez nadpisywania nowego) i co mam zmienić w ustawieniach żeby trak nie znikał
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12