Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2012-03-28, 23:13
Nokia 500 odblokowanie
Autor Wiadomość
Vagabundus
azymut


Dołączył: 27 Kwi 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-04-27, 06:52   

Witam

A moze ktoś z Was miał problem z Bluetooth w navi? po odblokowaniu i późniejszym powrocie do ustawień pierwotnych padł bluetooth,nie mozna podłaczyć telefonu.W systemie tez nie wyswietla urządzenia bluetooth. nie wiem czy to wina oprogramowania czy moze urządzenia, moze ktoś wie jak przeinstalować sterowniki do niego lub jakiś inny pomysł?

Pozdrawiam
 
 
bolobol
Navi Expert



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 464
Wysłany: 2009-05-06, 12:41   

Wykonałem (albo tak mi się tylko wydaje) wszystko zgodnie z Twoim opisem.
Efekt: nieaktywna ikonka AutoMapy na pulpicie. Być może przyczyna leży tu:
maxpl napisał/a:
Skrypt musisz mieć na karcie w głównym katalogu \SDMMC\AutoMapa.exe
Nie bardzo rozumiem o co tu chodzi? Po pierwsze nie znalazłem czegoś takiego jak
główny katalog "\SDMMC\AutoMapa.exe". Ponadto, jaki skrypt(?) i jak go tam umieścić?!
I ostatnia wątpliwość, czy to nie literówka, czy nie miało być: w głównym katalogu \SDMMC\AutoMapa EU?
 
 
maxpl 
GPS instruktor



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 684
Skąd: Polska
Wysłany: 2009-05-07, 22:02   

Postaram się bardziej łopatologicznie wyjaśnić to czego nie zrozumiałeś.

bolobol napisał/a:
Nie bardzo rozumiem o co tu chodzi? Po pierwsze nie znalazłem czegoś takiego jak
główny katalog "\SDMMC\AutoMapa.exe". Ponadto, jaki skrypt(?) i jak go tam umieścić?!


W urządzeniu (NOKIA 500) karta pamięci SD jest nazwana SDMMC (w innych urządzeniach może być np Storage Card chociaż po zmianie wpisu w odpowiednim miejscu można nazwać dowolnie)
W poscie > TYM < Użytkownik andrbach wrzucił na gryzonia (chomika) skrypt ponoć napisany przez niego
andrbach napisał/a:
Spłodziłem skrypt... .Ponieważ jestem słaby w temacie Mortscripta to podczas startu AM wyskakuje okienko z błędem w linii 33, ale nie należy się tym przejmować.

Chociaż nie znam się na Mortscripcie :mrgreen: poprawiłem go i dodałem sam skrypt poprawiony.
Paczuszka zawierała 3 pliki (automapa.exe, automapa.mscr, MortScript.exe)
Jak widzisz "\SDMMC\AutoMapa.exe" to nazwa karty pamięci i pliku na niej o nazwie AutoMapa.exe z paczuszki skryptu.
bolobol napisał/a:
I ostatnia wątpliwość, czy to nie literówka, czy nie miało być: w głównym katalogu \SDMMC\AutoMapa EU?

Jak widzisz nie jest to literówka.
Co do paczuszki ze skryptem te 3 pliki wrzucasz na kartę pamięci ( możesz w inne miejsce ale pamiętaj o zmianie wpisu lokalizacji uruchomienia Auto Mapy z panelu (opis podawałem w > TYM < poscie)
A dokładnie ta linijka:
Kod:
NewIni = \SDMMC\AutoMapa.exe

I to cała tajemnica 8-)
Dadaje paczkę z poprawionym skryptem i z plikami do wrzucenia na kartę SD.

AutoMapa.rar
Pobierz Plik ściągnięto 295 raz(y) 73,75 KB

_________________
Jeżeli myślisz, że jesteś "cienki" to nie jesteś sam. Każdy kto tu trafi stanie się ekspertem tylko musisz dużo czytać zanim zadasz pytanie.
 
 
bolobol
Navi Expert



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 464
Wysłany: 2009-05-22, 21:23   

maxpl napisał/a:
I to cała tajemnica

Dzięki za pełną i wyczerpującą odpowiedź. Najprawdopodobniej przyczyną niepowodzenia, był właśnie brak owych 2 plików, gdyż "idąc na łatwiznę", ściągnąłem i zainstalowałem tylko Twój - poprawiony - plik, o pozostałych nie mając pojęcia.
Na razie wstrzymam się z kolejną - trzecią - instalacją "pulpitu", bo ostatnio miałem kłopot z powrotem do ustawień fabrycznych. Wszystko mam skopiowane i jak się bardziej w "temacie" dokształcę, spróbuję kolejny raz.
Na pewno dam znać i ewentualnie opiszę co i jak.
Na razie wielkie dzięki i pozdrawiam. :-)

[ Dodano: 2009-05-23, 14:12 ]
bolobol napisał/a:
Najprawdopodobniej przyczyną niepowodzenia, był właśnie brak owych 2 plików,
"maxpl"
Gdybyś tu jeszcze zajrzał, to spójrz i ewentualnie "pochyl się" nad kłopotami uppercoomera, bo zdaje się, że problem dalej pozostał nierozwiązany.
 
 
kamil846
azymut


Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-06-02, 14:12   

czy jezeli zakupilem nokie 500 w usa to moge na nia wgrac legalna automape ? czy trzeba jakos rozblokowywac
 
 
uppercoomera
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 9
Wysłany: 2009-06-02, 17:55   

INSTALACJA AUTOMAPY NA NIE ODBLOKOWANEJ NOKII500 (Potrzebna czysta karta SD)


1.Włożyć czystą kartę do czytnika (najlepiej sformatowaną)

2.Ze strony http://w2.automapa.pl/addins/WCE_5.zip pobrać plik i rozpakować go na kartę pamięci.

3.Odpalić instalatora AutoMapy (5.0 5.1 5.3 5.5) i wskazać jako miejsce instalacji czytnik kart.

4.W programie instalacyjnym ODZNACZYĆ opcję rejestruj aby nie podawać klucza licencyjnego. W następnych krokach wybrać to co chcecie zainstalować, ale zjechać do końca listy bo tam jest komponent który trzeba zainstalować - Dodatek do Nokia 500.

5.Po pomyślnym zainstalowaniu na karcie wyjąć ją z czytnika.

6.Przed włożeniem karty do Nokia500 upewnić się, że jest ona WYŁACZONA, ale tym głównym suwakiem na dole urządzenia (nie tylko przyciskiem na górze).

7.Włożyć kartę do Nokia500 i naciśnąć przycisk na górze urządzenia i trzymać go, równocześnie przesuwając suwak główny z dołu cały czas trzymając przycisk on/off.

8.Odpali się system i będzie czarny ekran: puknąć palcem gdziekolwiek na ekranie, po czym kliknąć w ikone WINCE.

9.System się odpali i nastąpi start AutoMapy.

10.Jeśli wyświetli się komunikat, że mapa jest uszkodzona lub źle zarejestrowana to trzeba ponownie wyłączyć Nokię500 i wyjąć kartę. Jeżeli posiadacie witaminizowaną AutoMapę to kartę z powrotem do czytnika, na karcie wejść do folderu AutoMapa i skopiować plik wceAM.exe i wrzucić go do katalogu Mobile Navigator . Tam jest plik Mobile Navigator.exe - wywalić go, wklejić skopiowany wcześniej plik wceAM.exe i zmienić mu nazwę na Mobile Navigator.exe.Jeżeli nie zwitamizowana to pocukrować i dopiero podmienić plik wceAM.exe i zmienić jego nazwę.Karta wsadzić do Nokia500 i ponownie uruchomić.Bedzie działać na 100%.

Ps.Koniec z problemem głosu w AutoMapie,nie ingerujecie w urządzenie,zachowujecie swoją orginalną AutoMapę na karcie pamięci z zakupionym urządzeniem.
 
 
bolobol
Navi Expert



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 464
Wysłany: 2009-06-14, 08:15   

uppercoomera napisał/a:
INSTALACJA AUTOMAPY NA NIE ODBLOKOWANEJ NOKII500 (Potrzebna czysta karta SD)...
Witam.
Czegoś tu nie rozumiem. W mojej NIE ODBLOKOWANEJ Nokii 500, używam zamiennie zarówno legalnej AM jak i "słodzonej", na dodatkowej karcie SD. Nie instalowałem do tego żadnych dodatkowych plików, po za oczywiście "Dodatkiem dla Nokii 500", w którym podmieniłem - jak to opisałeś - plik MobileNavigator.exe na "witaminę" wceAM.exe i zmieniłem mu nazwę. Ponadto w standardowy, szeroko opisywany sposób sposób użyłem witamin dla programu i dla mapy i... wszystko działa.
Pytam zatem;
1. Po co kombinacje z dodatkowym plikiem, skoro i bez tego alternatywną AM na Nokii 500 można uruchomić?
2. Jak po tym zabiegu, wrócić do oryginalnych ustawień urządzenia? Czy wystarczy wyłączyć i wymienić kartę SD na oryginalną, czy na nowo wgrać soft ze strony Nokii, jak to było w przypadku "odblokowania" z pomocą pliku PND19 ?
 
 
uppercoomera
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 9
Wysłany: 2009-06-15, 17:10   

Cytat:
1. Po co kombinacje z dodatkowym plikiem, skoro i bez tego alternatywną AM na Nokii 500 można uruchomić?
2. Jak po tym zabiegu, wrócić do oryginalnych ustawień urządzenia? Czy wystarczy wyłączyć i wymienić kartę SD na oryginalną, czy na nowo wgrać soft ze strony Nokii, jak to było w przypadku "odblokowania" z pomocą pliku PND19 ?


Witam i pozdrawiam wszystkich!!!
Zastanawiam sie czy fora sa po to zeby sobie pomagac czy zdobywac jak najwiecej pozytywow przez zbedne nabijanie sobie postow :-/
Kolego "Bolobol" ja napisalem ten post po to zeby pomoc innym :->
A ty w swoich pytaniach sam powinnines sobie odpowiedziec na pytanie czy po tym zabiegu trzeba wracac do orginalnych ustawien urzadzenia???
Wiadomo chyba ze skoro nie ingerujemy w urzadzenie to nie trzeba!!!
To miala byc tylko pomoc dla tych ktorzy chca z niej skorzystac!
Odblokowałem juz 13 urzadzen nawigacyjnych roznych marek i instalowalem juz wiekszosc map dostepnych wlasnie z tego forum.
Moja domena czytac,czytac i jak najwiecej samemu probowac dzialac a nie przesiadywac tylko na forum po to zeby nabijac posty.To tyle :lol:
_________________
Mio Moov 200 Lark 43.1 Nokia 500
na pokładzie z AutoMapa 5.5.1,AutoPilot 7.2.57,MapaMap 6.1.22,Navigon 7.3.1,NDrive 3.5.18,iGO 8.3.2.71348,SygicDrive7.50328.MioMap2.3.3304903,Garmin City Navigator-Garmin Topo 2009, PolNav 5.0, V7
 
 
piotrwal 
Waypoint
Mio V735; Nokia 500


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 134
Skąd: Lodz
Wysłany: 2009-08-10, 07:36   Nokia 500 a znikajace ikony na pulpicie

Witam, wiem ze temat byl dyskutowany, ale szukanie nic nie pomaga. Mam problem z ginacymi obrazami ikon. Zaraz po zaladowaniu Mortscpt widac ikony jako*.lnk i pelne obrazki, a pozniej po wlaczeniu pojawiaja sie puste okna z dzialajacymi linkami. Wszystkie programy dzialaja, tylko w miejsce ikon pojawiaja sie puste okna windowsa. Nie dotyczy to programowktore mam w MyFlashDisk. Zgodnie z instrukcjami z mienilem rejestr
3. Działamy:
-Hkey_Current_User\ControlPanel\Desktop
klikamy dwa razy w Wallpaper w polu Dane zmieniamy wartosć na: \MyFlashDisk\Utils

4. Przechodzimy teraz do:
-Hkey_Local_Machine\System\Explorer\Shell Folders klikamy dwa razy na Desktop
w polu Dane zmieniamy wartosc na : \MyFlashDisk\Utils

Wcisnalem przycisk resetu. System zrestartowal. Ale ikony ponownie zmienily sie w windows okna. Rejestr poprawny, zapisal zmiany.

Jak to nie pomoglo zrobilem moje ikony i wgralem je do \Windows\Desktop. Wprowadzajac to do rejestru. Tez nie pomoglo. Co przeoczylem....? Dzieki za pomoc. Aha, uzywam mortscriptu Ricka n500menu.ini. Sprawdzalem i wydaje mi sie ze nic tam nie ma co by powodowalo jakies zmiany w rejesetrze. Moze format ikon nie odpowiedni. Ale to samo sie dzialo z ikonami ktore system tworzyl z uzyciem shortcutsow. Oto moj pulpit, skromny bo jakos nie moge sie zebrac aby zrobic cos lepszego. Na moje potrzeby mi wystarcza.

display_1.GIF
Pierwszy zalacznik pokazuje jak wyglada pulpit po restart
Plik ściągnięto 4743 raz(y) 9,37 KB

 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18806
Wysłany: 2009-08-17, 08:20   

Puste okno w ikonie oznacza, że system nie odnalazł pliku, w którego ma brać ikonę.
Widzę, że to sa skróty - sprawdź, gdzie sa umieszczone programy.
I najwazniejsze pytanie: czy te skróty sa aktywne, możesz z nich uruchomic program?
_________________

 
 
piotrwal 
Waypoint
Mio V735; Nokia 500


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 134
Skąd: Lodz
Wysłany: 2009-08-18, 09:59   

jacekp1313 napisał/a:
Puste okno w ikonie oznacza, że system nie odnalazł pliku, w którego ma brać ikonę.
Widzę, że to sa skróty - sprawdź, gdzie sa umieszczone programy.
I najwazniejsze pytanie: czy te skróty sa aktywne, możesz z nich uruchomic program?


Chodzi o notepad. skrot jest aktywny do "\SDMMC\Programs\notepad.exe". Jak go wymazuje z desktopu to porestarcie ikona sie pojawia, a potem znow okno windowsa
 
 
astek
azymut


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 2
Wysłany: 2009-09-05, 14:36   

Witam
Czy poradziłes sobie z tymi znikającymi ikonkami? mam to samo w EasyDriver Navi 007. Wszystko pięknie działa oprócz tych ikon.
pozdrówko
 
 
szumi77
azymut


Dołączył: 04 Paź 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-10-04, 14:54   

a czy u was po zamknieciu automapy nie pojawia sie nakladka tylko oryginalny pulpit jak z nieodblokowanej nokii?dopiero ponowne uruchomienie znowu ja przywraca
 
 
fighter1983
azymut


Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-11-06, 23:43   

Witam po raz pierwszy na tym forum
Przejrzalem ten watek, ale nie znalazlem odpowiedzi ktora by mnie satysfakcjonowala, AM zapowiada wprowadzenie takiej funkcji:
pełna wersja systemu AutoMapa Traffic umożliwiająca unikanie korków dzięki statystycznym danym o natężeniu ruchu drogowego, a w przypadku korzystania z urządzeń korzystających z kart SIM (Smartphone) również dzięki informacjom on-line z serwera AutoMapa Traffic. Urządzenia działające pod kontrolą systemu Windows CE ze stałym podłączeniem do Internetu zostaną objęte funkcjami AutoMapa Traffic w kolejnych wersjach.

I teraz pytanie, czy mozliwe jest, aby za posrednictwem lacznosci Bluetooth polaczyc sie z telefonem komorkowym i korzystac z niego jak z modemu. Co da nam wlasnie urzadzenie Windows CE ze stalym podlaczeniem do neta a co za tym idzie: TrafficInfo w czasie rzeczywistym a nie statystycznym? bo statystycznie w wawce wszystkie mosty sa ciagle zakorkowane a co za tym idzie: logika wyznaczania tras jest pozbawiona logiki :)
Oczywsicie mam na mysli Nokie 500
 
 
karton_1
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 6
Wysłany: 2009-11-27, 18:58   

Witam ponownie
Dawno mnie nie było i nie mam już tego modelu więc miogę gdzieś się pomylić, ale żeby po odblokowoniu mieć dgłos i wszystkie inne funkcje z oryginału nie potrzeba żadnych skryptów.
Po odblokowaniu przeprowadzamy jeszcze raz aktualizację oprogramowania z plikiem który podałem na początku, system szuka mobilenavigator.exe, jeżeli chcecie inny program niż automapa trzeba zmienic nazwę jak powyżej np igo8 na mobilenavigator.exe i ten program po podinstalowaniu miopocket odpali sie z nokia500 navigaor lub jakoś tak ze wszystkimi funkcjami pierwotnymi.
miłej zabawy
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 13