My Navia Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum
Regulamin oraz opis zmian w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
AutoMapa - punkty przez i wyznaczenie trasy ?
Autor Wiadomość
sporting
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-05-31, 20:51   pytanie o jazde do celu/przez...

witam
czy moze mi ktos napisac sciage jak to wykonac,krok po kroku.mianowicie chodzi mi o to jak ustawic jazde w jednym miescie z punktu A do punktu B przez punkt C w automapie 5.0.5.nie pisac, ze najlepiej przez punkt G :-D
 
 
 
awow 
Waypoint


Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 21
Wysłany: 2008-05-31, 22:21   

Pukasz w punkt A przytrzymujesz i puszczasz, z otwartego menu kontekstowego wybierasz START, to samo w punkcie B ale wybierasz KONIEC, natępnie w punkcie C wybierasz z menu kontekstowego PRZEZ.
 
 
sporting
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-06-01, 11:01   

awow napisał/a:
Pukasz w punkt A przytrzymujesz i puszczasz, z otwartego menu kontekstowego wybierasz START, to samo w punkcie B ale wybierasz KONIEC, natępnie w punkcie C wybierasz z menu kontekstowego PRZEZ.

witam ponownie.jest to moje pierwsze navi,wiec prosze krok po kroku,bo nie moge dac rady z tym.po kliknieciu w pkt A,to menu powinno sie same otwozyc czy jak?rozumiem ze mam kliknac na mapie w jakis tam pkt ,czy to juz mowisz chodzi o jakas opcje w menu z tym pkt. A?piszesz dosc jasno i zwiezle,tylko ze ja nie mam zielonego pojecia o navi.korzystam jak co z atomapy 5.0.5
 
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2739
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-06-01, 11:37   

sporting,
1. Klikasz interesujacy cie punkt który ma być początkiem. W prawym dolnym rogu masz taka jakby "różę wiatrów" - 4 strzałki. Klikasz je i z menu które się pojawi wybierasz START.
2. Klikasz miejsce które ma być traktowane jako PRZEZ - klikasz na "różę wiatró" i wybierasz PRZEZ
- jak chcesz klikasz kolejny punkt który ma być traktowany jako PRZEZ i powtarzasz punkt '2' aż do końca ustalania punktów przelotowych
3. Klikasz ma punkt który ma byc końcem trasy. Klikasz "różę wiatrów" i wybierasz z menu KONIEC.

Teraz w zależności jak masz skonfigurowany interfejs "trasy" (w ustawieniach) pojawi Ci się albo mapa z trasą, albo pytanie jak ją wyliczać, albo od razu przejdziesz do pierwszego manewru.
Gdybyś chciał poprzestawiać punkty przelotowe (np. zamiast A-B-C-D zrobić A-C-B-D), wchodzisz w MENU>Trasa>Informacje i na 1-szej stronie masz swoje punkty. Klikasz na interesującym Cie punkcie który chcesz przesunąć na czarną strzałkę po lewej stronie (góra albo dół) i punkt Ci się przesunie. Tak samo możesz przesunąć start w miejsce innego punktu - nawet końca trasy (np. C-A-B-D, C-D-A-B, A-D-B-C...) . Konfiguracja dowolna.

mam nadzieję, że rozjaśniłem trochę.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
pim 
Waypoint



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 20
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2008-06-01, 12:24   

sporting napisał/a:
witam ponownie.jest to moje pierwsze navi,wiec prosze krok po kroku,bo nie moge dac rady z tym.

Przeczytaj instrukcję! http://www.automapa.com.pl/?PEI=80019&lng=PL

To, o co pytasz jest opisane w tych rozdziałach:
http://automapa.com.pl/?P...&lng=PL&ch=2_11
http://automapa.com.pl/?P...ng=PL&ch=2_11_1
http://automapa.com.pl/?P...9&lng=PL&ch=3_1
_________________
Lark 35.0
 
 
sporting
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-06-01, 12:49   

wedrowca wielkie dzieki juz kaput
pim rowniez dzieki
 
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3465
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-06-01, 20:14   

Cytat:
Przeczytaj instrukcję!
Jeszcze dodatkowe info dla wszystkich (nie ma w instrukcji... :mrgreen: )
Inteligentne POI AM 5.x.x zostało poprawione w nieoficjalnej wersji 5.0.9
_________________

 
 
długi 
Waypoint


Wiek: 51
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 88
Wysłany: 2008-06-01, 21:02   

harry napisał/a:
Cytat:
Przeczytaj instrukcję!
Jeszcze dodatkowe info dla wszystkich (nie ma w instrukcji... :mrgreen: )
Inteligentne POI AM 5.x.x zostało poprawione w nieoficjalnej wersji 5.0.9


Znowu się zacznie... :lol:
_________________
Lark 35.3 & MM 5.2.4
Furę prowadzi AM 5.5.2
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3465
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-06-02, 07:34   

długi napisał/a:
Znowu się zacznie...
OK długi, dzięki za sugestię... :mrgreen:
Oficjalna najnowsza wersja AM to 5.0.7; planowana aktualizacja programu i map przewidziana jest na "miesiące wakacyjne"
O szczegóły nie pytajcie - wszystko na automapa.com ... :mrgreen:
_________________

 
 
michal701223
Waypoint


Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 28
Wysłany: 2008-08-01, 09:55   

Wedrowca napisał/a:
sporting,
Gdybyś chciał poprzestawiać punkty przelotowe (np. zamiast A-B-C-D zrobić A-C-B-D), wchodzisz w MENU>Trasa>Informacje i na 1-szej stronie masz swoje punkty. Klikasz na interesującym Cie punkcie który chcesz przesunąć na czarną strzałkę po lewej stronie (góra albo dół) i punkt Ci się przesunie. Tak samo możesz przesunąć start w miejsce innego punktu - nawet końca trasy (np. C-A-B-D, C-D-A-B, A-D-B-C...) . Konfiguracja dowolna.


A może ktoś wie jak DODAĆ nowy punkt do zbudowanej już trasy (z początkiem i końcem). Z usunięciem istniejącego nie ma żadnego problemu (w menu Informacja), ale jak dodać?

Pozdr.
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2739
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-08-01, 10:01   

Normalnie. Wstawiasz nowy punkt, AM Ci przeliczy trasę a Ty potem w Informacjach przestawiasz ten punkt tak, żeby był w odpowiednim miejscu jak chcesz jechać.

Przykład:
Masz trasę z punktami A-B-C-D-E. Kasujesz pkt B (bo go nie potrzebujesz). Powstała Ci trasa A-C-D-E (C, D i E przesunęły się o jedno miejsce w stronę A). Wstawiasz nowy punkt powiedzmy znajdujący się blisko mety, ale ma być jako B. W informacjach przesuwasz nowy punkt z ostatniej pozycji przed metą w miejsce B. W ten sposób masz nadal A-B-C-D-E, tyle, że stare B już skasowałeś na początku, a nowy punkt który był przed metą przesunąłeś na miejsce B.

Jak dokładnie przeanalizujesz to, co napisalem, to okaze sie ze nie jest to takie strasznie skomplikowane :-) Powodzenia!
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
michal701223
Waypoint


Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 28
Wysłany: 2008-08-01, 10:05   

Wedrowca napisał/a:
Jak dokładnie przeanalizujesz to, co napisalem, to okaze sie ze nie jest to takie strasznie skomplikowane :-) Powodzenia!

Dzięki!
Skomplikowane nie jest, rozumiem, tylko nie wiedziałem, że przy zbudowanej mapie można dodawać nowe punkty - jak rozumiem klikając na mapie i z menu kontekstowego?
 
 
szybkilopez 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 80
Wysłany: 2008-10-01, 08:17   Punk przez "okolica" w AM 1.1?

Witam wszystkich,
Mam takie pytanie. O co chodzi z punktem przez okolica w AM 1.1? Na jakiej zasadzie wybierany jest punkt przez, jaki promień bierzez program do wyznaczenia trasy i od czego on zależy? Czy mozna zmieniać jakieś parametry? Po co w ogóle została dodana taka mozliwość wyboru.
Wszystkim dziękuję za odpowiedź.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3881
Wysłany: 2008-10-01, 09:21   

po to zostala dodana ta opcja, bys mogl wyznaczyc trase inna niz autoamtycznie wybierana przez automape, nie wjezdzajc np do centrum miasta..
Wyglada to przykladowo tak: Jedziesz wyznaczasz trase ze Szczecina do zielonej gory - automapa ustala Ci trase przez Gorzow, a Ty masz kaprys jechac przez Pile, Poznan - dodajesz te miasta jako "przez, okolice" i automapa nie wymaga dokladnego adresu i nie prubuje nawigowac przez centra miast, ani dokladne adresy lecz prowadzi wybrana przez Ciebie trasa
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
sapoan
Waypoint


Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 89
Wysłany: 2008-10-02, 00:55   

Witam
Szybko wrzucilem i szybko przegladałem ale nie znalazlem. Gdzie jest więc ten wybór "przez okolice"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 10