Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-12-02, 10:57
Beckery i TMC
Autor Wiadomość
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2014-04-18, 17:48   

Wpisy jak w wątku, do którego dołączyłem Twój post oraz wątku o TMC w Prmo.
Port TMC wpisz właściwy dla Twojego urządzenia
_________________

 
 
stoper86
Waypoint


Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 34
Wysłany: 2018-07-19, 19:59   

Witajcie. Potrzebuje pilnie pomocy... Mianowicie potrzebuje wersji iGO Primo obsługującego TMC z dobrze skonfigurowanym plikiem sys.txt :)
Może jeszcze ktoś podpowie jakie trzeba ustawić porty TMC w nawigacji BECKER Active.6S CE, żeby sprawnie działało??
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6105
Wysłany: 2018-07-19, 20:18   

Podstawowe pytanie : chcesz używac TMC w Polsce ?
Bo jesli tak... bardzo uczciwa rada. Daruj sobie.
Masa wysilku i porażający brakiem wiarygodności wynik

Przerbiane przez wieeelu userow, Wnioski zawsze identyczne.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
stoper86
Waypoint


Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 34
Wysłany: 2018-07-19, 21:39   

no_taki napisał/a:
Podstawowe pytanie : chcesz używac TMC w Polsce ?
Bo jesli tak... bardzo uczciwa rada. Daruj sobie.
Masa wysilku i porażający brakiem wiarygodności wynik

Przerbiane przez wieeelu userow, Wnioski zawsze identyczne.


Jakby działało w Polsce to nie miałbym nic przeciwko. ale potrzebuje głownie na Niemcy, Holandię, Belgię i Francję o ile u nich działa TMC :)
 
 
Irokez 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 226
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2018-07-19, 21:48   

A Becker Active 6 nie jest oparty o IGO? Wtedy wszystko masz "na tacy".
 
 
stoper86
Waypoint


Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 34
Wysłany: 2018-07-19, 22:38   

Irokez napisał/a:
A Becker Active 6 nie jest oparty o IGO? Wtedy wszystko masz "na tacy".


Tak kolego masz rację tylko potrzebuję wersji "Truck", a na oryginalnej jest tylko opcja wyznaczania tray na osobówki więc chce wgrać iGO i chciałbym, żeby obsługiwało TMC i potrzebuję jakiejś sprawdzonej wersji tego programu.
Macie jakiś sposób na "podrasowanie" oryginalnej nawigacji w tym Beckerze??
 
 
Irokez 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 226
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2018-07-19, 22:54   

A jaka wersja tam jest?
 
 
stoper86
Waypoint


Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 34
Wysłany: 2018-07-20, 19:12   

Irokez napisał/a:
A jaka wersja tam jest?


Dokładnie sprawdzę jak wrócę do domu czyli około niedzieli.
Tam jest oryginalna nawigacja Beckera bez opcji wyboru profilu trasy dla ciężarówek.
Nawigację już odblokowałem i chce wgrać IGO obsługujące TMC.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6105
Wysłany: 2018-07-20, 19:26   

Kolego.. po kolei proponuje.
Po pierwsze , czy ten sprzęt ma wewnętrzny odbiornik TMC ?
Jesli tak - musisz znaleźć na którym porcie i jakiej prędkości pracuje, oraz co to za model odbiornika, bo bez tego nie ruszysz.
Jesli nie - trzeba kupić, a z tym bedzie problem.

Dopiero potem kombinuj z wersją iGO , skądinąd 9.6.13 ze skinem dimki bardzo ladnie obsluguje TMC.
Potem odpowiednie biblioteki ( dlatego nie kasuj przypadkiem oryginalnego programu tylko go do kompa przenieś ), komplet licencji i wtedy dopiero przyjdzie czas na skąldanie wszystkiego w kupe ;-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
stoper86
Waypoint


Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 34
Wysłany: 2018-07-21, 10:54   

no_taki napisał/a:
Kolego.. po kolei proponuje.
Po pierwsze , czy ten sprzęt ma wewnętrzny odbiornik TMC ?
Jesli tak - musisz znaleźć na którym porcie i jakiej prędkości pracuje, oraz co to za model odbiornika, bo bez tego nie ruszysz.
Jesli nie - trzeba kupić, a z tym bedzie problem.

Dopiero potem kombinuj z wersją iGO , skądinąd 9.6.13 ze skinem dimki bardzo ladnie obsluguje TMC.
Potem odpowiednie biblioteki ( dlatego nie kasuj przypadkiem oryginalnego programu tylko go do kompa przenieś ), komplet licencji i wtedy dopiero przyjdzie czas na skąldanie wszystkiego w kupe ;-)



Ten Becker ma wbudowany odbiornik TMC i antena znajduje się w ładowarce. Teraz kolego podpowiedź Mi jakim programem najprościej znaleźć na których portach pracuje odbiornik TMC i wszystkie potrzebne informacje?
Nie sądziłem, że z uruchomiłem tego TMC będą takie klocki. Oryginalny program jest już w kopii zapasowej i też działa w nawigacji.
 
 
Irokez 
Navi Expert


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 226
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2018-07-21, 11:08   

Otwórz oryginalny plik DATA.ZIP.
Wejdź do katalogu /config/devices/
będziesz miał tam plik ini do Twojego Beckera a w nim konfigurację GPS, np. dla Active 5.0:

Kod:
[tmc]
source="avanteq"
port="COM,5"
internal_tmc_name="avanteq"
tuner_model= "IGO_GPSTMC_TUNER"
update_ltn_on_country_change=1
ignore_suspend=1
ignore_resume=1
internal_restart_timeout=15000
tmc_health_polling_timeout=1000
rds_health_polling_timeout=1000


jeżeli masz kilka plików INI zobacz w pliku SYS.TXT pierwsze linijki co tam jest wpisane, np:
Kod:
;[device]
type="BECKER_BDC10"


Jak nie ma to pewno góra 2-3 pliki ini będą to metodą testów sprawdzisz który działa.

Zachowaj pliki DLL z głownego katalogu (TMCGPS.DLL, ATMC_CE.DLL, AVQTMC.DLL)
Do "nowej" wersji igo skopiuj te pliki, skopiuj też do pliku DATA.ZIP jak nie ma plik \config\devices\becker_BDC10.ini czy jak tam się nazywa u Ciebie w oryginalnym, oraz dodaj linijkę jak nie ma, albo inna, w SYS.TXT z odwołaniem do tego pliku (jak wyżej, [device]....)
 
 
eauto
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 24
Wysłany: 2018-08-28, 10:13   Becker Ready 50 i iGO Primo, TMC a GPS

Witam
Próbuje uruchomić IGo Primo 2.0 na karcie SD w Beckerze Ready 50.....
i jest konflikt, wtedy kiedy podam dobre parametry TMC to wyświetla się w programie "GPS wyłączony" próba włączenia nic nie daje inne wpisy w sys.txt nie pokazują ikonki TMC
ps
może zbyt chaotycznie to opisałem ale problem jest jeden , nie mogę uruchomić TMC w iGO Primo na Becker Ready 50
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2018-08-28, 11:08   

1. Sprawdź czy port TMC jest w ogóle aktywny - patrz http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 punkt 38 (może jakis fabryczny proces go blokuje)
2. Masz właściwe licencje dla TMC?
3.Sprawdzasz z podłącozna ładowarką samochodową? Bo ona jest anteną do obioru komunikatów TMC
_________________

 
 
eauto
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 24
Wysłany: 2018-08-28, 11:39   

Tmc ogólnie w urządzeniu działa, "oryginalny" iGo for Becker na urządzeniu pokazuje komunikaty.
Natomiast na karcie SD w Primo "(może jakis fabryczny proces go blokuje) "
ale nie wiem jak to sprawdzić

Próby zmian w sys.txt kończą się na tym że albo nie ma ikonki TMC ....albo jak jest to nie ma GPS
nigdy nie pokazało mi komunikatów (podmieniałem :sys ,data, pliki TMC z folderu głownego, itp
Ten sam program np na Becker 43 Traffic super chodzi

ps
powyżej wskazówki od jacekp1313przeczytałem
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6105
Wysłany: 2018-08-28, 12:53   

eauto napisał/a:
kiedy podam dobre parametry TMC to wyświetla się w programie "GPS wyłączony"

To jest proste do sprawdzenia.
Sprawdz, czy nie masz ustawione na tym samym porcie i TMC i GPS
Obie informacje znajdziesz w sys.txt, a jesli w sys.txt nie masz ustawionego portu GPS na sztywno info o nim znajdziesz w SAVE/profiles/01/system.ini w sekcji[gps]
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11