Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-12-02, 10:57
Beckery i TMC
Autor Wiadomość
eauto
Waypoint


Dołączył: 27 Wrz 2012
Posty: 24
Wysłany: 2019-01-25, 11:41   

Zaraz sprawdzę bo jestem właśnie w trakcie....
W Beckerze jest tylko jedno ustawienie co do TMC "podgląd trasy/Tmc na trasie (tak albo nie)
w sekcji TMC ustawień ręczne automatyczne to tylko stosowanie się do komunikatów
Zwiększenie zasięgu raczej nic tu nie da bo komunikaty które są , są w całej Polsce, teraz np. granica Czech.. Głogów, Poznań, Warszawa okolice... itp
po wstawce do sys z poprzedniego wpisu kolegi nic się nie zmienia mam 7 wiadomości o zdarzeniach " w 366km, 443km, 209,km... w 540km granica rosyjska ja Dolnyśląsk i trasa na Wrocław.
komunikaty "sztukowo" na jednej trasie się nie zmieniają.
W Becker 50 jak mówiłem wcześniej też są te komunikaty lecz m.in 100 szt do zobaczenia na podglądzie
Zaznaczę że to nie na tym teraz jednym urządzeniu które testuje(teraz).
Wcześniej również miałem ten sam problem na Active 5 i 6
programy pobrałem z zaprzyjaźnionej srtony
iGO PRIMO 9.15.3.471542 Becker active 6 Plus
iGO Becker Active 5 LMU PL [WinCE]
Testowałem na różne sposoby pod względem TMC (bo program i funkcje wszystkie "chodzą ja trzeba)

[ Dodano: 2019-01-31, 15:51 ]
Kontynuując temat powyższy, mam w tej chwili Becker Professional 6 z BT,Talk i WiFi
po wstawieniu "nowych" map, licencji, pliku navigator.exe i nic więcej nie zmieniająć, wszystko "chodzi" super, każda funkcja działa... oprócz TMC, które nie pokazuje komunikatów, chociaż jest teoretycznie i praktycznie widoczny pełny zasięg fal pełny
przy pierwszym podłączeniu pokazało 6 zdarzeń a potem po wyborze nowego miasta na trasie ...nic
Przetestowany na trasie 250 km

[ Dodano: 2019-01-31, 15:58 ]
To są moje pliki i foldery Data-oryginalna, license,navigator.exe, sys.txt i save z wpisami z trasy
Kod:
[quote]https://www116.zippyshare.com/v/ZPI3JG0V/file.html[/quote]

W programie zmieniłem tylko .exe i dodałem sys Data-oryginał, bez zmian sys też "chodzi"
tzn tylko z nazwą urządzenia, ale efekt zawsze ten sam... wybierze 3-6 komunikatów i stoi tak , po zresetowaniu urządzenie grafika pokazuje fale rmf, pełny zakres ale komunikatów brak.
proszę o pomoc rozwiązać ten problem braku TMC/komunikatów
na urządzeniu Becker Ready 50 w tym samym miejscu jest ponad 70 komunikatów w całej Polsce

[ Dodano: 2019-01-31, 21:59 ]
Problem rozwiązany.. miałem Becker transit 5 (sorry Admin, nie wiem skąd to wziąłem) i wstawiłem do sys.txt nazwę swojego urządzenia (Professional 6)
oraz lic od niego (BBF50)
teraz (przy oknie w domu) wybiera nawet 100 zdarzeń i na bieżąco się zmienia.


oto kopia kompletna "navigatora" ( bez map) z mojego urządzenia...

[ Dodano: 2019-02-12, 22:51 ]
Witam ... w szczególności fachowców od Beckerów (Ready 5, 480x272)
W ostatnim temacie powyżej "chwaliłem się" że ... dałem sobie radę z problemem.
Problem był taki (dla tych co nie będą czytać powyżej)...
wszystko pięknie działa w Beckerze jako całość, na urządzeniu (pocukrowana wersja)
alle ...
TMC pokazuje tylko kilka komunikatów tzn max 5-10 szt.

Poprzedni problem z Professional 6 i 5, rozwiązałem stosując plik startowy .exe, z wersji Transit 6 a zachowując wszystkie oryginalne foldery (oprócz "license") .
teraz w Becker Ready 5 (480x272) próbowałem pocukrować wersją 9.6.8.572929 (org. 9.6.8.431512)
ale daje właśnie ten efekt że jest ograniczona (mało) ilość komunikatów.
Próbowałem też pliki i całe programy Transita 50 i Ready 50 ice i różne kombinacje sys, ale na darmo.
Piszę bo może ktoś pomoże ... jak uzyskać "normalne" TMC na Ready 5
Inne urządzenia (Active 5, Ready 45) w tym samym miejscu (okno;) mają po ok 80-120 komunikatów.


Problem TMC w Becker Ready 5, rozwiązany
TMC pokazuje teraz nawet powyżej 100 szt. komunikatów
Zamieszczam moją kopie urządzenia Ready 5 (bez map)
oraz dodatkowo panel na kartę (komplet 100% sprawny, urządzenie +karta)
Ready 5_ 100% Q4_2018.part2.rar
https://www95.zippyshare.com/v/o2WHcDvw/file.html
Ready 5_ 100% Q4_2018.part1.rar
https://www64.zippyshare.com/v/LKwpD7Zm/file.html

Podsumowując moje problemy (byłe) z TMC w Beckerach... to problem leżał zawsze w pliku uruchamiającym .exe
Troszkę monologów prowadziłem ... pozdrawiam

[ Dodano: 2019-03-27, 20:24 ]
Powyżej pytałem o Beckery rożne modele (patrz wyżej) i TMC pokazujące mało
(do 8 komunikatów) ... ale w między czasie rozwiązałem problemy... do usług jeśli potrzeba pomocy .
Teraz trafił do mnie Becker Active 6s, ma inny program jak 6 bez s
i znowu ten sam problem, po podmianach .exe z transit 6sl, wszystko pięknie działa (nawet TALK) ale TMC na falach radiowych pokazuje do 8 komunikatów.
To urządzenie ma również TMC przez BT i bardzo dobrze działa, ale chcąc być niezależnym od telefonu (tetering BT) chce żeby to klasyczne też działało.
proszę o podpowiedzi ... co do Beckera Active 6s
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-04-30, 18:48   

Odnosząc się do posta: http://www.my-navia.pl/vi...133d0395#488533





Mój plik w data.zip/config/devices wygląda tak (trochę dziwnie bo program SirfTech wskazuje GPS port 7 i baudrate 1200:
Cytat:

!version:0

[config.unav]
voice_volume_scale=255
voice_volume_percent_default=70
power_off_supported=1
unknown_battery_timeout_secs=0
default_backlight_day=10
default_backlight_night=3
capacitive_panel=1

device_uses_day_night_info=1
get_sleep_time_from_wince_power_manager=1
multitouch_active=1
microphone_exist=0
handle_os_suspend_bug=0
power_saving_mode=1

[config.unav.always_on]
available=0

[config.unav.audio_routing]
available=0

[config.unav.backlight]
level_matchings=1:7,2:11,3:17,4:21,5:27,6:31,7:47,8:57,9:71,10:85
level_matchings_night=1:4,2:8,3:12,4:16,5:22,6:28,7:34,8:42,9:52,10:66
low_battery_limiter=50:31
low_battery_limiter_on_charger=25:60
low_battery_limit_hysteresis=5
on_battery_limit=60
eco_mode_limit=27
in_tunnel_limit=27
idle_mode_limit=27

[config.unav.dynamic_volume]
noise_sampler_available=0

[config.unav.rear_camera]
available=0

[config.unav.stf]
handled_by_application=0

[config.unav.wifi]
available=0

[config.unav.winn]
wifi_settings_exe_path="\ResidentFlash\WiFi\Wifi_Tools.exe"

[debug]
nortc=0
max_memory=167772160

[device]
sdcard_name="SDMMC"

[dynamiccompressor]
compressor=0

[folders]
flashdiskpath="Residentflash"
track_exports="\Residentflash\Export\GPX\"

[gps]
port=7
baud=38400
min_valid_heading_speed=0.0

[guidancecompressor]
compressor=0

[interface]
ten_phase_brightness=1
show_glonass=1
vga=0

[modules]
IOSVOLUME_MANAGER="UNAV_OSVOLUME_MANAGER"
ITMC_STATION_SELECTOR="TMC_STATION_SELECTOR_NULL"
IFM_STATION_CACHE ="DUMMY_TMC_STATION_CACHE"
IUNAV_DEVICE="UNAV_DEVICE_WINN"

[oasis]
include_directories="%SDCARD%,%MYFLASHDISK%/Media"

[power]
auto_backlight=0
backlight_manage_values = 1
backlight_manage_keys = 1
backlight_max = 100
backlight_min = 1
backlight_reverse = 0
backlight_methods = 14
backlight_events = 1,2
skip_suspend_process_all=1
use_power_notification_poll_for_suspend_time=1
disconnect_gps_on_suspend=0
powermgm_state="0"
use_poweroff_on_shutdown=1
sdcard_remove_onsuspend_ignore=1
handle_power_while_focus_lost=1
battery_low_limits="25, 18"
battery_shutdown_at=10
battery_shutdown_delay=10

[rawdisplay]
screen_x=800
screen_y=480
dpi=240
highres=0
class="landscape"
driver="DIRECT"

[regional.timezone]
sync_os_timezone=1
automatic_dst_handling_by_os_force_on=1

[sound]
effect_volume=70 ;
logarithmic_volume=3
original_volumes= "0,25,51,76,102,127,153,178,204,229,255"
effective_volumes="0,11,22,33, 44, 54, 80,114,161,208,255"
dynamic_volume_type=2
os_volume=255
master_volume=255
config=maximum
speaker_resume_sec=0
recording_starting_gain=220
noise_sampler_mic_gain=255
dev_buffer_size=16384

[time_management]
use_system_time_on_resume=1

[tmc]
setup_hw_immediately_on_hw_ok=1
use_starter_thread=0
tmc_info_database_on=1
source="avanteq"
port="COM,5"
internal_tmc_name="avanteq"
tuner_model= "IGO_GPSTMC_TUNER"
update_ltn_on_country_change=1
ignore_suspend=1
ignore_resume=1
internal_restart_timeout=15000
tmc_health_polling_timeout=1000
rds_health_polling_timeout=1000
avanteq_source_used=1
hwrestart_on_acc=0
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 420
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2020-04-30, 19:36   

szymon189 napisał/a:
Po uruchomieniu igo i wybraniu nadajnik fm nie mogę go uruchomić (zaznaczyć)

Żeby przycisk odbiornika fm był aktywny musisz mieć wpis w sys.txt
np. taki :
Kod:
[tmc]
saved_config_classname="NMEA_GPSTMC_GNSPORT"
saved_config_available="1"
saved_config_port="1"
saved_config_portname="COM"
enable_igo_provider=1
enable_flow_events=1


folder tmc jest również konieczny, bo w nim muszą być licencje tmc.
Bez niego nie będziesz odbierał komunikatów.
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-04-30, 19:37   

Bodek63, a możesz podrzucić taki folder tmc?
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 420
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2020-04-30, 22:46   

szymon189,
https://www109.zippyshare.com/v/L1P3enH6/file.html
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-01, 10:08   

Bodek63, zrobiłem jak pisałeś ale nadal przycisk niedostępny.
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 420
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2020-05-01, 12:40   

szymon189,
Być może do sys.txt musisz jeszcze coś dodać, u mnie taki wpis wystarcza, ale ja mam Mio695. Bez wpisu w sys.txt u mnie przycisk jest nieaktywny, choć u Ciebie problem może leżeć w pliku data.zip lub zablokowanym porcie tmc.
Spróbuj jeszcze takiego wpisu
Kod:
[tmc]
source="GNSPORT"
port="COM,1"
baud=14400
internal_tmc_name="NMEA_GPSTMC"
tuner_alg_search_force_on=1
tuner_alg_search_timeout=10000
tuneralg_rds_packet_timeout=6000
tuneralg_8a_packet_timeout=6000
tuneralg_3a_packet_timeout=20000
tuneralg_last_8a_packet_timeout=10000
saved_config_available="1"
saved_config_classname="NMEA_GPSTMC_GNSPORT"
saved_config_port="1"
saved_config_portname="COM"
test_fixedstation_time=5
show_tmc=1

Oczywiście port i baud muszą być właściwe dla Twojego urządzenia.
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-01, 12:52   

Bodek 63, a zobacz to: http://www.my-navia.pl/vi...p=488534#488534
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 420
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2020-05-01, 13:08   

szymon189,
Jaki to jest Becker?
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-01, 13:16   

Bodek63 napisał/a:
szymon189,
Jaki to jest Becker?
Becker Transit 6S EU
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 420
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2020-05-01, 13:27   

Ten Becker ma swój oryginalny program nawigacyjny. Na tym programie tmc działa?
Jeżeli tak , to wygląda na to, że jakiś proces blokuje port.
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-01, 13:28   

Tam działa, ale najnowsze mapy ne działają
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 420
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2020-05-01, 13:37   

Spróbuj jeszcze zmienić plik exe na nowszy, lub cały program.
Wersja 9.6.13.405 512 działa na większości urządzeń.
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-01, 13:41   

Ja potrzebuję rozdzielczość programu 800x480
Moja wersja: 9.6.13.267029
 
 
Bodek63 
Navi Expert
niedarady



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Gru 2012
Posty: 420
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2020-05-01, 13:58   

Spróbuj z tą wersją
https://www38.zippyshare.com/v/6ygGZu89/file.html
Podmień tylko exe i data.
Na wersji 9.6.13.267029 u mnie tmc nie działało.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10