Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2015-12-02, 10:57
Beckery i TMC
Autor Wiadomość
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-01, 16:54   

Tak samo nie działa.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6798
Skąd: znikąd
Wysłany: 2020-05-01, 20:40   

Do dzialania TMC niezbedne są trzy elementy:
- odpowiednia sekcja [tmc] w sys.txt, ktorej kluczowymi elementami są te klucze:

Kod:
source="GNSPORT"
port="COM,1"
baud=14400
internal_tmc_name="NMEA_GPSTMC"

Czyli: musimy podać JAKI model modulu TMC posiadamy, oraz na jakim porcie program ma szukać podawanych przez niego informacji

- odpowiedni kaalog TMC zawierający spreparowane licencje

- i rzecz , o której się zapomina: odpowiednią bibliotekę /biblioteki .dll ktore obłużą konkretny model odbiornika

Jesli dobrze zrozumiałem: miałeś oryginalny program z dzialającym TMC, więc sprobuj po prostu przewalić ta sekcję w syt,txt oraz biblioteki mające w nazwie frazę "tmc"

P.S Nie gwarantuję sukcesu :-)
Kopia programu przed wprowadzeniem zmian- co oczywste - niezbędna
_________________
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-02, 15:30   

Jeszcze raz sprawdziłem oryginalne oprogramowanie Beckera i tam TMC działa. Do pliku sys.txt dorzuciłem wpisy które znajdowały się w data.zip/config/device:
Kod:
[modules]
IOSVOLUME_MANAGER="UNAV_OSVOLUME_MANAGER"
ITMC_STATION_SELECTOR="TMC_STATION_SELECTOR_NULL"
IFM_STATION_CACHE ="DUMMY_TMC_STATION_CACHE"
IUNAV_DEVICE="UNAV_DEVICE_WINN"

[tmc]
setup_hw_immediately_on_hw_ok=1
use_starter_thread=0
tmc_info_database_on=1
source="avanteq"
port="COM,5"
internal_tmc_name="avanteq"
tuner_model= "IGO_GPSTMC_TUNER"
update_ltn_on_country_change=1
ignore_suspend=1
ignore_resume=1
internal_restart_timeout=15000
tmc_health_polling_timeout=1000
rds_health_polling_timeout=1000
avanteq_source_used=1
hwrestart_on_acc=0


Dorzuciłem też do folderu igo pliki, które były w oryginale w katalogu z nawigacją a zawierały w nazwie tmc. Chyba, że plik data.zip powinien też być z oryginału?

Szkoda, że niema scracowanej wersji tego Beckera to wtedy bym program zostawił, a tylko mapy podmienił na nowsze.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18888
Skąd: 3City
Wysłany: 2020-05-03, 10:41   

Plik exe i dara.zip musza byc od kompleru.
Sadzac po screenach cos blokuje port TMC
_________________

 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-03, 12:58   

Plik exe i data.zip mam z kompletu, więc chyba tak jak piszesz jacekp1313 coś blokuje port TMC
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18888
Skąd: 3City
Wysłany: 2020-05-04, 05:48   

Po kolei:
Najpierw zrób jak w poście http://www.my-navia.pl/vi...p=480672#480672
Jeżeli nie pomoże, to http://www.my-navia.pl/vi...p=481161#481161 i kilka następych
_________________

 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-04, 20:05   

jacekp1313 napisał/a:
Najpierw zrób jak w poście http://www.my-navia.pl/vi...p=480672#480672

Zrobiłem i to samo. W sygnale GPS najpierw jest GPS, a poniżej GLONAS. Nadajnika FM nadal nie mogę uruchomić
jacekp1313 napisał/a:
Jeżeli nie pomoże, to http://www.my-navia.pl/vi...p=481161#481161

Procesy wyglądają tak:

 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9634
Wysłany: 2020-05-05, 08:25   

szymon189 napisał/a:
Nadajnika FM nadal nie mogę uruchomić
A co ma transmiter FM do TMC?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-05, 11:46   

To gdzie jest ten TMC.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18888
Skąd: 3City
Wysłany: 2020-05-05, 12:11   

TMC to system, który odbiera komunikaty o korkach - cały czas piszesz, że nie możesz go uruchomić.
Natomiast transmiter FM służy do przekazywania komunikatów z nawigacji do radia.
_________________

 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-05, 12:21   

To jak sprawdzić czy tmc działa? Gdzie to widać.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
T700+NE


Pomógł: 529 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18888
Skąd: 3City
Wysłany: 2020-05-05, 13:52   

Patrz mój post z 2018-09-06, 13:49
_________________

 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-05, 16:03   

Tak to u mnie wygląda https://tiny.pl/7g1sj
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 80 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6798
Skąd: znikąd
Wysłany: 2020-05-05, 17:05   

Przeczytalem uważnie Twoj watek i mam ( z calą sympatią ) wrażenie, ze nie wiesz o czym piszesz.
Czy Twoje urządzenie ma odbiornik TMC, czy tez uzywasz zewnętrznego ?
Czy masz dolaczona antenę ? ( w odbiornikach wewn, zazwyczaj jest to ladowarka samochodowa, zewnetrzne posiadają wlasną antenę )
Czy w programie masz wlaczone odbieranie komunikatow ?,

Po włączeniu odbierania komunikatów pojawi się taka ikonka:

I po kliknieciu w nia sprawdzasz czy odbiornik działa.

A w kwestii transmitera FM. Bez podłączonej ładowarki samochodowej zazwyczaj nie będzie dzialał , bowiem ladowarka stanowi antenę.
Trzeba tez "sparowac" radio z navi , czyli ustawic na obu ta samą częstotliwość
I transmiter nie ma nic wspólnego z iGO
_________________
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 571
Wysłany: 2020-05-05, 17:47   

Dokładnie mój błąd. Myślałem, że na FM znajduje stacje gdzie odbiera TMC.

Za każdym razem chodzę podłączyć nawi do samochodu gdzie mam Przewód do podłączenia zasilania z gniazda zapalniczkisamochodowej (12/24 V), z wbudowaną anteną TMC i tej ikonki nie mam w IGO co masz no_taki.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10