Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
jaka mawigacja do ciężarówki
Autor Wiadomość
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9628
Wysłany: 2012-08-15, 21:58   

Cytat:
Zacznij od wyboru programu,
I pod program dobierz sprzęt
Nie każdy soft na 100% będzie dobrze działac pod WinCE6 (vide: TomTom)
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
shadovar 
azymut


Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3
Wysłany: 2012-08-18, 17:20   jakie urządzenie do tira

witam poszukuje nawigacje do ciężarówki nie mam narazie ani urządzenia, ani programu ani map. najprawdopodobniej bede chcial na tym uruchomic igo primo 9.2 + mapy europy + polski navteq'a i pod tym kątem szukam urządzenia. żeby nie było zbyt drogie ekran wystarczy wydaje mi sie 5 cali jasny i czytelny co możecie polecic w tych kryteriach? aha z góry uprzedzam ze interesuje mnie tylko nawigacja nie bede gral w zadne gry filmy i inne bzdety. napiszcie jeszcze czy do tego urządzonka łatwo znalezźć aktualne mapki w internecie czy lepiej kupic w sklepie czy gdzie tam. a moze jest tu jakiś handlarz tym sprzetem to prosze oferty na priv. dziekuje i pozdrawiam
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18829
Wysłany: 2012-08-18, 17:21   

Przeczytaj wątek, do którego dołączyłem Twój post

iGO ma kiepskie ustawienia "Ciężarowy"
_________________

 
 
shadovar 
azymut


Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3
Wysłany: 2012-08-18, 17:27   

kolego w tym wątku dyskutuja o nawigacji 7 cali ja potrzebuje troszke mniejsza. a wybralem igo primo a nie igo ze wzgledu na wlasnie mozliwosc ustawienia parametrow pojazdu na ciezarowy zgodnie z zaleceniami uzytkownika sliski4 ktory to rowniez siedzi na zestawie. jesli igo jest kiepskie to czego szukac bo gubie sie troche
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18829
Wysłany: 2012-08-18, 17:29   

Primo to też iGO.
jestem_ktoś napisał/a:
Zacznij od wyboru programu
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=1306
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=33438
I pod program dobierz sprzęt
A jeśi masz dopracowane Primo - to ruszy na czymkolwiek (najlepiej rozdzielczość 480*272).
Omijaj taniznę z marketów (larki, Manty) - moga działac pięc lat, albo zdechnąć po tygodniu. Poszukaj czegoś markowego (Navroad, Blow, Modecom ew. GoClever), najlepiej z BT (zestaw głośnomówiący)
Albo Becker (z TMC - przyda sie do omijania korków)
_________________

 
 
shadovar 
azymut


Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 3
Wysłany: 2012-08-18, 17:46   

dobrze ale czy te igo primo to naprawde taka lipa? kolega zachwalał na forum tez znalazlem wiele pozytywnych opini na ten temat.

znalazlem cos takiego jak navroad auro s cena ok 400zł 5 cali rozdziałka 480x272 Procesor SiRF Atlas V, 664 MHz Pamięć RAM 128 MB DDR2 na allegro juz odblokowany. jak myslicie dam rade znaleźc do tego mape i program w internecie i wgrac samodzielnie czy nie bede mial potem problemow z policją? ostatnio widzialem na granicy wgrywali igo primo za 50zł niby nielegalne ale sporo osob tak jeździ
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9628
Wysłany: 2012-08-18, 19:44   

Primo jest super, ale truck to tylko dodatek
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
fcbayern
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 10
Wysłany: 2012-08-26, 20:40   

Na ciężarówke to Map & Guide Truck Navigator.
Kolega rok jeździł z automapą i był zadowolony bo tam można ustawić ciężarowe waga nacisk na oś itp
 
 
Krzysztof G39 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 46
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 6
Skąd: slask
Wysłany: 2012-10-12, 10:28   

moja przgod z navi zatrzymala sie na larku 35,0 ;-) tam nie mam problemu by zmieniac mapy wybieram ścieżkę i chodzi czy w czy w madecomie jest tak samo czy trzeba jakias inna forme wybrac nie wiem jestem naprawde laikiem w tyc sprawach dla mnie navi ma prowadzic nie bawie sie tym ustrojstwem

[ Dodano: 2012-10-12, 10:32 ]
mam jeszcze jedno pytanie co lepsze mx3 czy GC 505.koledzy naprawde nie jest sztuka wyrzucic pieniadze,ja potrzebuje navi do pracy a nie raz do roku na wczasy.zdaje sobie sprawe ze nie ma zlotego srodka ale ja pol zycia spedzamw samochodzie i to poza granicami pl.czy ktos moze mi pomoc?

[ Dodano: 2012-10-12, 11:21 ]
a moze koledzy jakiegos larka naprawde nie wiem co kupic siedze przed netem i im wiecej czytam tym wiekszy zamet mam w głowie,dla mnie to o czym tu piszecie to i tak czarna magia,mnie navi ma zaprowadzic z punktu A d punktu B i tyle,oby nie mulila nie gubiła sygnalu i nie logowała sie pół dnia ;-) zastanwaim sie miedzy GC505 navroad auros modecom mx3 i jakims larkiem.uzywam jej w ciezarówce.no i by z mapami nie bylo jaj tzn by sie daly wgrywac normalnie a nie z jakimis czarami.bede wdzieczny za pomoc i ratunek bo mnie zona z domu wyrzuci i przestanie istniec moje zycie seksualne :lol: noce w necie :-P
 
 
 
hipeck 
GPS instruktor


Pomógł: 7 razy
Wiek: 72
Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 562
Wysłany: 2012-10-12, 12:31   

Wprawdzie dorada, to ryba atlantycka, ale mam od kilku lat GC 5065 FMBT i jest bezproblemowy. pozdr
 
 
Krzysztof G39 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 46
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 6
Skąd: slask
Wysłany: 2012-10-12, 13:35   pomocy

drodzy koledzy pomocy nie wiem co kupic pisze juz ktirys raz co wybrac modecom mx3 navroad auro s czy Gc 505 glowne potrzeby dobry ekran nie bawic sie z mapami proste wgrywanie glownie AM i iGO trucker BT i transmiter Fm wiecej nie potrzebujewiem ze jest jakis Gc co tezma bt.
 
 
 
wojtek1972 
Waypoint



Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 65
Skąd: KRAKÓW
Wysłany: 2012-10-12, 17:40   

Kol. Krzysztof G39 ja bym Ci polecił jednak tego Modecom-a FREEWAY MX3.
Procesor SiRF Atlas-V, 664MHZ + 250MHZ DSP, odbiornik GPS SiRF 3i+, 64 kanały,
pamięć Flash 4GB, obsługa kard microSD/microSDHC do 32GB.
Sam używam na codzień Modecom-a FREEWAY MX2, i nie mogę o nim naprawdę powiedzieć złego słowa. AutoMapa EU chodzi jak burza, chociaż AutoMapy do poruszania się ciężarówką po Europie z własnego doświadczenia bym Ci nie polecał. Do ciężarówki na Europę tylko iGO Primo z mapchargerem czyli możliwością wyboru pomiędzy mapami Navteq a TeleAtlas.
Ale przecieżnic nie zaszkodzi samemu trochę potestować różne programy do nawigacji i wybrać ten najlepszy z którego będziesz najbardziej zadowolony i który będzie Ci najbardziej odpowiadał.
Nie zapomnij jednak o najważniejszej rzeczy w całej tej zabawie, a mianowicie o tym że KAŻDY PROGRAM DO NAWIGACJI TRZEBA ODPOWIEDNIO SKONFIGUROWAĆ !
Natomiast co do urządzeń NavRoad ... miałem kiedyś GPS tej firmy, bardzo szybko mi się popsuł (będąc na gwarancji) i to nie z mojej winy ( na wyświetlaczu pojawiły się poziome paski - co było cholernie denerwujące) servis traktował mnie jak jakiegoś natręta, na naprawę czekałem ponad miesiąc, przez cały czas mnie zbywali i opowiadali jakieś bzdury. W końcu wymienili mi ten ekran na nowy i przysłali pismo w którym stwierdzili: uszkodzenie ekranu nastąpiło z winy użytkownika i przy ponownym uszkodzeniu naprawa bądź wymiana nastąpi na jego koszt. NavRoada sprzedałem z tym nowym zafoliowanym ekranem za pół ceny żeby się go pozbyć a kupiłem Modecoma. Zakup NavRoada odradzam właśnie ze względu na servis i olewające podejście do klijenta. Z Modecom-em Free Way MX2 zrobiłem ładnych parę tysięcy km. Pracował bezawaryjnie w różnych warunkach nawet po tym jak zapomniałem go zabrać na noc z samochodu a były rekordowo siarczyste mrozy - rano pracował bez jakichkolwiek problemów. Przetestowałem na nim wszystkie programy które wpadły mi w łapy oprócz TomTom-a chociaż jest gotowiec właśnie dla Modecom-a. Jestem z niego tak zadowolony że kupiłem drugiego MX2 - nowszego z 4GB pamięci Flash. Obydwa pracują cały czas bez zastrzeżeń.
_________________

 
 
atomic99
Waypoint


Dołączył: 13 Maj 2010
Posty: 69
Wysłany: 2012-10-13, 14:02   

Krzysztof G39, bierz MX3 dobry sprzęt no i można już za 365zł kupić http://www.ceneo.pl/18032343
_________________
Modecom Freeway MX3 + AutoMapa PL (licencja)
Modecom Freeway MX4 + iGO Europa

 
 
Krzysztof G39 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 46
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 6
Skąd: slask
Wysłany: 2012-10-13, 14:23   

Drogi Wojtku bardzo Ci dziekuje zaodpowiedz takiej oczekiwalem jesli jezdzisz tirem wiesz co to oznacza dobry sprzet mozesz mi jeszcze wyjasnic sprawe zmain tych map miedzy atlasem i czyms tam jeszcze o co tu chodzi w tym szytskim ja nawpawde jestem,laikiem mnie navi ma prowadzic,czy masz na mysli

[ Dodano: 2012-10-13, 14:31 ]
ja jak dotad uzywalem tylko auto mapy nic nie musialem wybierac zadnych map nie zmieniac,zreszta jestem kierowca ktory zaczynal jazde ze zwykla mapa na kolanach i tez dojezdzalem no ale idzie sie z duchem czasu jak to bylo w filmach Bareji ;-) czemu to sluzy jak to sie robi jesli mozesz mi poswiecic chwilke i to wytlumaczyc bede wdzieczny no i skad sciagnac takie iGo primo z tym mapchargerem,z gory wam wszytskim dziekuje i pozdrawiam
 
 
 
wojtek1972 
Waypoint



Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 65
Skąd: KRAKÓW
Wysłany: 2012-10-13, 16:34   

Krzyśku G39 - temat nawigacji to temat głębia. I jak mówią "Im głębiej w las, tym więcej drzew" ale spróbuję Ci trochę ten temat rozjaśnić.
Jest dwóch dostawców, producentów map do nawigacji.
Firma Navteq i firma Teleatlas. Firma Teleatlas została kupiona przez firmę TomTom i jej mapy od jakiegoś czasu nazywają się właśnie TomTom.
I tu chyba wychodzi kwestia przyzwyczajenia. Bo jedni cały czas jeżdzą na mapach Navteq i za nic w świecie nie zamienili by ich na nic innego, drudzy używają map Teleatlas (obecnie TomTom) i bardzo je chwalą, jest jeszcze trzecia grupa która jeźdźi raz na tym a raz na tym i musi mieć obydwie. To tak jak z kobietami. Jedni wolą blądynki, drudzy brunetki ale są też tacy którzy lubią i jedne i drugie. I takim właśnie osobom wychodzą na przeciw firmy produkujące programy do nawigacji. Dają możliwość zmiany map. Taką funkcję ma między innymi iGO Primo oraz Sygic.
Które mapy będą lepsze dla Ciebie - musisz przetestować samemu i jedne i drugie i podjąć decyzję lub używać na zmianę obydwu.
Powracając do AutoMapy - program bardzo dobry dzięki częstym aktualizacjom do jazdy osobówką po Polsce. No może jakąś małą ciężarówką :mrgreen: Ale już Tirem z AutoMapą na pokładzie w dłuższą trasę po Europie bym się nie wybrał. Wolał bym jechać z papierowym atlasem samochodowym na kolanach.
Powracając do Modecoma FREEWAY MX3 - 367 zł. to faktycznie dobra cena.
Dokup do tego jakąś firmową kartę microSD 8 lub 16 GB class 10 - koszt ok 40 zł - będziesz mógł bardzo szybko wgrywać na nią różne programy do nawigacji, bo coś wgrać i skasować z tej pamięci wewnętrznej Modecoma trwa bardzo długo i czasami zostają różne "śmieci" których później jest się ciężko pozbyć a mogą przeszkadzać. Natomiast katrę microSD zawsze można sformatować i wszysto wgrać bardzo szybko od początku. Jak nie masz programatora do programowania tej microSD to Modecom też robi dobre programatory.
iGo Primo oraz inne programy do nawigacji najszybciej znajdziesz na chomikuj.pl
Mam nadzieję że trochę pomogłem.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 10