Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
BLOW GPS50iBT - problemy z działaniem
Autor Wiadomość
Frost
azymut


Dołączył: 15 Lip 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-07-15, 11:08   Problem z Blow 50iBT

Witam,

Chciał bym się spytać czy ktoś wie co oznacza niebieska dioda na obudowie tej nawigacji. Nigdzie nie można tego znaleźć (ani w instrukcji ani na żadnej stronie w sieci). Ogólnie urządzenie nie chce mi się uruchomić (brak reakcji na przycisk POWER oraz RESET). Jednie świeci mi się ta niebieska dioda. Ładowanie też nic nie daje (czerwona diodka świeci się podczas ładowania a potem normalnie znika co oznacza ze bateria jest naładowana). Urządzenie nie daje się uruchomić też w trakcie ładowania (więc problem z zepsutą baterią odpada raczej). Raz po ładowaniu (poprzez usb z komputera) uruchomiło się samo i działało normalnie ale od tamtej pory już nie daje więcej znaków życia. Nic nie było w nim zmieniane, wewnątrz siedzi oryginalny soft producenta więc awaria będąca efektem moich działań odpada.

Proszę o odpowiedz, urządzenie jest praktycznie nowe (kilka dni) więc nie powinny sie z nim dziać takie rzeczy.
 
 
BladeX 
Maestro GPS
Kamil



Pomógł: 730 razy
Wiek: 108
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 9736
Wysłany: 2009-07-15, 11:40   

Frost napisał/a:
Proszę o odpowiedz, urządzenie jest praktycznie nowe (kilka dni) więc nie powinny sie z nim dziać takie rzeczy.
Reklamuj

Niebieska dioda sygnalizuje BlueTooth
_________________
Instalacja Automapy i patchowanie
Navia Nv45 | Clarion MAP770 | Mio Moov 200
Jeśli o czymś zapomniałem to PW z linkiem do postu. Nie pomagam na PW
 
 
gonzo68 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 7
Skąd: SKIERNIEWICE
Wysłany: 2012-01-27, 02:26   

Witam!
Jestem nowym użytkownikiem forum, witam wszystkich.
Mam podobny problem z tym urządzeniem.
Nawigacja upadla, zbił się panel dotykowy.
Wymontowałem uszkodzony panel.
Akumulator można normalnie naładować. Po przyciśnięciu włącznika zaświeca się niebieska dioda od BlueTooth. Wyłączyć natomiast nie można, trzymanie przycisku uruchamiania nic nie daje, jedynie odlutowanie akumulatora lub rozładowanie aku- niebieska dioda gaśnie. Ekran ciemny, nic nie mrugnie nawet. Zmierzyłem napięcie zasilania listwy podświetlania LCD 4,6 V, sporo za małe.
Bardzo proszę o jakieś porady, czy da się to jeszcze uratować jakimś normalnym kosztem biorąc pod uwagę zakup panelu dotykowego.
Jestem amatorem w tej dziedzinie, choć czasem się udaje coś naprawić.
Załączam fotki:
http://imageshack.us/phot...imag0144ig.jpg/
http://imageshack.us/phot...imag0143za.jpg/
http://imageshack.us/phot...imag0140qc.jpg/
http://imageshack.us/phot...imag0139uj.jpg/
http://imageshack.us/phot.../imag0137t.jpg/

Edit
Dodam jeszcze, że navi nie jest widziana przez urządzenie BT i PC podłączone przez USB.
Czy ktoś może mi potwierdzić informację, że bez podłączonego panelu dotykowego urządzenie nie załączy się? Nie chciałbym inwestować jeśli elektronika jest tak uwalona, że naprawa zakończy się w serwisie i koszta przewyższą nową navi.
 
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-01-28, 18:54   

Zaglądnij do specyfikacji panelu dotykowego. Najczęściej mają one ok 280 Omów w pionie i ok 900 w poziomie (pomiędzy "elektrodami"). Możesz spróbować podpiąć na taśmie od dotyku rezystorki o takich wartościach, wtedy nawigacja może da się oszukać.
Ja jednak nie spotkałem się z Atlasem III, który by reagował w ten sposób na brak dotyku (za to MTK jak najbardziej mogą reagować).
 
 
 
gonzo68 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 7
Skąd: SKIERNIEWICE
Wysłany: 2012-01-30, 00:57   

Podstawienie rezystorów nic nie dało. Chyba czeka mnie oddanie komuś bardziej wtajemniczonemu w te klocki.
Moje stare Mio było bardziej odporne na "wstrząsy', zaliczyło kilka upadków, jedną wymianę dotyku i oddałem je jeszcze działające znajomemu, oczywiście chodzi do dziś :-/
 
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-01-30, 08:46   

Można jeszcze spróbować podłączyć się pod atlasmgr. Podłącz kabel USB do PC, przytrzymaj przycisk włączania nawigacji i wciśnij reset. Puść reset, trzymają przycisk włączania i obserwuj PC'ta. Jeśli wykryje jakieś urządzenie, to można powalczyć. Jeśli nie wykryje, to zapewne uszkodziła się poważnie płyta główna (np kostka pamięci się oderwała).
 
 
 
gonzo68 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 7
Skąd: SKIERNIEWICE
Wysłany: 2012-01-30, 12:28   

Przez chwilę jest widziany przez PC jako nieznane urządzenie USB, po chwili info znika. Ponowne podłączenie i taka sama reakcja.
 
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-01-30, 20:41   

A przyciskałeś właściwy przycisk? Wygląda mi na to, że być może da się podpiąć pod atlasMGR i wgrać FW.
 
 
 
gonzo68 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 7
Skąd: SKIERNIEWICE
Wysłany: 2012-01-31, 11:26   

Robiłem wszystko wg Twoich zaleceń, ta metoda nie działa. Widziany jest przez chwilę po podłączeniu kabelka bez włączania tylko na starszym laptopie z USB 1.1, na nowym PC już nie. Próbowałem się połączyć przez atlasMGR ale nie dało rady. Po wgraniu sterownika atlas-cośtam,występuje kod 10, nie można uruchomić urządzenia cyt. "Urzadzenie USB zadziałało niewłaściwie i przekroczyło limity zasilania swojego portu koncentratora. Należy odłączyć urządzenie."
 
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-01, 09:14   

Czasem rzeczywiście ciężko jest się połączyć z AtlasMGR, jednak jeśli dołączony sterownik nijak nie chce ruszyć, to może sprzęt jest jednak elektrycznie uszkodzony.
 
 
 
gonzo68 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 7
Skąd: SKIERNIEWICE
Wysłany: 2012-02-01, 11:37   

Równiez myślę, że problem leży po stronie elektroniki. Navi nie daje się wyłączyć przyciskiem, tak jakby gdzieś było zwarcie. Szukam, mierze ale nic jakoś nie widzę. Szukałem jakiegoś schematu ale wynik 0. Z tego co widzę płytka jest bardzo podobna do Larka 50.1
Ręce już mi opadają, pójdzie do kosza zdaje się.
 
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-01, 20:13   

Możesz z ciekawości sprawdzić pobór prądu z akumulatora. Normalnie nawigacja bierze około 300 mA (bez ekranu pewnie ze 200).
 
 
 
gonzo68 
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 7
Skąd: SKIERNIEWICE
Wysłany: 2012-02-04, 22:46   

Pobór prądu zrobiony, ok 120mA. Myślę, że zwarcie można wykluczyć w takim razie.
 
 
 
xx49
azymut


Dołączył: 23 Lip 2012
Posty: 2
Wysłany: 2012-08-18, 21:25   BLOW GPS50iBT - problemy z działaniem

Moja nawigacja gps50ibt od pewnego czasu sama się wyłącza robiłem jej restart i nic jej nie pomogło. Objaw jest taki że przy włączeniu navi pokazuje się firmowe logo BLOW potem przechodzi do ekranu navi (nie widowsa) chwile się ukazuje pulpit sterowania i po kilku sekundach gaśnie, mało tego ze strony producenta wgrałem nowe oprogramowanie i nic nie pomogło. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-06-28, 11:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4556
Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-08-18, 21:53   

xx49 napisał/a:
sama się wyłącza

Na podłączonym zasilaniu :?:
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11