Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
BLOW 70iBT- backup, reanimacja
Autor Wiadomość
Proncjusz 
Waypoint


Dołączył: 17 Maj 2008
Posty: 29
Wysłany: 2012-11-25, 21:17   BLOW 70iBT- backup, reanimacja

Witam,
Od roku jestem posiadaczem tej nawigacji jednak dopiero teraz postanowiłem ją trochę ulepszyć.
Od samego początku zainstalowaną mam AM i nic poza jej użytkowaniem nie robiłem.

Pozwólcie, że wszystko dokładnie opiszę...
Jako totalny żółtodziób na początku postanowiłem wgrać nowe menu, oczywiście nie czytając wcześniej żadnych postów ani nawet FAQ. Wgrałem pierwsze lepsze znalezione na forum- padło na menu Blow od dasior591. Pierwsze uruchomienie no i klops. Wszystko się rozjechało i nie chciało działać. W związku z tym, że wgrałem pliki na kartę, wydawało mi się, że jej wyciągnięcie i reset załatwi sprawę, co oczywiście okazało się mylne. Problem nie zniknął a przy kolejnym włączeniu nawigacja już się nie uruchamiała. Aktualnie cały czas woła o plik jwdupdate.exe.
Nie pozostało mi nic innego jak przysiąść do forumowej lektury i zacząć... czytać :-)

W pierwszej kolejności znalazłem post, w którym Google opisał sposób przywracania ustawień fabrycznych formatując ResidentFlash. Usunąłem pliki przez opcje delete, ponieważ nie mam menadżera dysków w panelu sterowania. To także nie pomogło.
Na dzień dzisiejszy przejrzałem już dużo wątków- także FAQ. Teraz już wiem co wyżej zrobiłem źle, no i że wcześniej nie zrobiłem kopii zapasowej :-(

Nawigację w chwili obecnej uruchamiam kopiując explorer.exe lub totalcmd.exe lub AutoMapa.exe na kartę i zmieniając ich nazwę na jwdupdate.exe. Kopiując któryś z tych plików do wewn. pamięci i zmieniając wpis w rejestrze (HKEY_LOCAL_MACHINE\OEM\Update) na lokalizację ResidentFlash nic to nie daje. Plik musi być na karcie. W rejestrze tylko i wyłącznie to zostało zmienione, jednak jak okazało się, że nie przynosi do żadnych rezultatów wpis przywróciłem oryginalny.

Kolejne podejście.
Znalazłem na stronie Blowa pliki do tej navi jednak YGConfigUpdate.exe się nie uruchamia. Ani według instrukcji, ani poprzez bezpośrenie uruchomienie w explorerze i nawet przez zmianę na jwdupdate.exe. To samo tyczy się softu z GPS60Rbt (SecurityPNDJob1699.exe)- niby jest to kompatybilne z tym modelem (ta sama rozdzielczość i parametry) i także się nie uruchamia.

W chwili obecnej pamięć Residentflash jest pusta, tak samo jak Residentflash2- tak mi pokazuje Total Commander. Jeśli chodzi o drugą to nic w niej nie usuwałem. Kasowałem pliki tylko w pierwszej, więc dlaczego tu jest pusto?

Napisałem do pomocy technicznej Blowa by podesłali mi te pliki, jednak odpisali mi tylko by podać nr seryjny i skorzystać z dodatku na menu do GPS60Rbt, potem cisza. Pisałem już kilkakrotnie jednak nikt już mi nie chce odpisać i podesłać tej kopii :-(
Jeśli nie tam to gdzie tych plików szukać? Jak mam je zdobyć? Wiem, że kiedyś dasior591 szukał ich i znalazł, łącznie z rejestrem- liczę na Twoją pomoc :mrgreen:

Kolejna sprawa to działanie AutoMapy (wersja 6.11d) po tym wyczynie.
Na profilu osobowym dosyć długo wyznacza trasę- zawsze było szybciej. Podczas nawigowania gdy zjadę z trasy to AM się całkowicie zwiesza, rzadko po kilku minutach uda się jej wstać.
Na ciężarowym (cały czas używany) to już całkowicie tragedia. Trasy już w ogóle nie wyznaczy gdyż się zawiesza po kilku %.
Wcześniej, tj na wersji 6.10 i starszych wszystko działało prawidłowo. Teraz na każdej jest to samo.
Dodam jeszcze, że nawet formatowałem kartę i instalowałem AM na nowo. Dalej nic :-/
Czyżby brakowało jakiś plików/bibliotek z których korzysta AutoMapa?

Zdjęcia i screenshot'y można ściągnąć z tego linku

Bardzo proszę o pomoc i doradztwo w tej sprawie.
Pozdrawiam,
Łukasz
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-09-20, 12:04, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Google 
Maestro GPS



Pomógł: 36 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 2374
Skąd: Google
Wysłany: 2012-11-25, 21:42   

Próbowałeś wgrać ponownie menu od dasior591? Aktualizację softu chyba powinieneś wgrać na kartę i z włożoną kartą uruchomić sprzęt. Nie wiem jak aktualizuje się te navi gdyż nie miałem do czynienia z nią.

[ Dodano: 2012-11-25, 21:45 ]
W sumie na forum coś jest tu: http://www.my-navia.pl/vi...p=252281#252281 Może to pomoże?

[ Dodano: 2012-11-25, 21:48 ]
Jeszcze u niego zapytaj: http://chomikuj.pl/januszek2245/BLOW
_________________
Poradniki
 
 
Proncjusz 
Waypoint


Dołączył: 17 Maj 2008
Posty: 29
Wysłany: 2012-11-25, 22:32   

Nie wgrałem ponownie, ponieważ teraz już wiem że to nie było przeznaczone do tej nawi.
Co do tego tematu na forum to znam. Dlatego napisałem, że liczę na pomoc dasior591 ;-)
Tak jak napisałem wgrywanie na kartę jak i bezpośrednie odpalanie plików .exe nic nie daje.
Dzięki za odpowiedź
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-11-25, 22:41   

Dla 70IBT powinieneś wgrać menu Dasiora w wersji HD (800x480). Wersja SD będzie oczywiście za mała.
Które ostatecznie wgrywałeś?
Poza tym na stronie Blow masz FW do 70IBT, który natychmiast przywróci oryginalne menu - na pewno całość wrzuciłeś na kartę tak jak zalecają?
 
 
 
Proncjusz 
Waypoint


Dołączył: 17 Maj 2008
Posty: 29
Wysłany: 2012-11-25, 23:49   

Robiłem tak jak to opisałem, zgodnie z instrukcją też i nic.
Co do menu dasiora to właśnie było SD :-x
Te menu HD ma wygasły link i nie mogłem go ściągnąć.
Na chwilę obecną chce odzyskać wszystkie oryginalne pliki.
Jutro z rana raz jeszcze napiszę do serwisu albo zadzwonię bo innego wyjścia chyba nie ma.
Napisałem też do tej osoby co Google zaproponował.
Na razie czekam
Zobaczymy jeszcze co dasior odpisze- oby ;-)

Jeszcze pytanko.
Czy podczas wgrywania tego menu zmienia się coś w folderze Windows?
Aktualnie tak na wszelki wypadek zrobiłem tego kopie jak i całego rejestru- z tym, że on został już nadpisany.
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-11-26, 09:48   

Jak uważasz - przywrócenie menu na RF2 nie jest specjalnie trudne, ale jeśli nie odpala Ci oryginalny zestaw plików z firmware (dziwne, bo powinien działać) to trzeba by to robić ręcznie. Na pewno wrzuciłeś pliki na kartę microSD (bez HC) i zresetowałeś nawigację? Dopiero wtedy startuje wgrywanie....
 
 
 
Proncjusz 
Waypoint


Dołączył: 17 Maj 2008
Posty: 29
Wysłany: 2012-11-26, 11:11   

Tak, karta microSD- sprawdzałem nawet na 1 i 2GB, formatowana do FAT16 i FAT32. Resetowana, odpalany bezpośrednio plik .exe i nic.
Właśnie chodzi mi o ręczne skopiowanie zawartości do tych pamięci bo instalator u mnie nie działa. Nie jestem pewien czy skopiowanie też pomoże skoro instalując wcześniejsze menu nadpisałem rejestr no i ciagłe wołanie tego pliku jwdupdate.exe.

[ Dodano: 2012-11-26, 12:24 ]
Na kontakt telefoniczny nie ma co liczyć:
"Numer dostępny wyłącznie w sieci stacjonarnej" :evil:
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-11-26, 18:24   

Możesz się odezwać na GG (jak będę dostępny) to spróbuję pomóc. Ogólnie trzeba by rozpakowane menu (katalog App) wrzucić ręcznie na RF2 (przez explorera), albo po AS Total Commanderem.
 
 
 
Proncjusz 
Waypoint


Dołączył: 17 Maj 2008
Posty: 29
Wysłany: 2012-11-27, 12:34   

To, że trzeba wgrać to wiem tylko archiwum na stronie producenta zawiera instalator, który tak jak wspomniałem nie chce mi się uruchomić. Nie ma podziału na foldery RF, RF2 czy jakoś inaczej. Nie mam pojęcia jak to wyodrębnić- nawet na emulatorze WinCE nie chce się to odpalić.

Jeszcze pytanko, które wcześniej zadałem.
Czy aplikacje i np instalacje nakładek zmieniają coś w folderze "Windows"?
To co teraz na nim mam to jest oryginalne czy już zostało zmienione?
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-11-27, 14:07   

Choćby nie wiem co zostało zmienione w "Windows" to i tak po pierwszym resecie wróci do stanu fabrycznego.
Jeśli nie odpala Ci aplikacja rozpakowująca plik z menu (MSK) to musisz to zrobić ręcznie (wrzucić cały folder APP zgrany z innego MTK'a z ekranem 800x480).
 
 
 
Proncjusz 
Waypoint


Dołączył: 17 Maj 2008
Posty: 29
Wysłany: 2012-11-27, 16:29   

tikotka napisał/a:
Jeśli nie odpala Ci aplikacja rozpakowująca plik z menu (MSK) to musisz to zrobić ręcznie (wrzucić cały folder APP zgrany z innego MTK'a z ekranem 800x480).

:mrgreen: Wiem o tym, ale coś znaleźć nie mogę tych plików. dasior591 zapewne będzie je miał. Czekamy tylko aż nas odwiedzi i się wypowie ;-)

Co do serwisu Blowa to 0 odzewu. Nawet na drugim nr pomocy technicznej nikt nie odbiera :-/
 
 
wojtek_NL 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 12
Skąd: Oosterhout\Holandia
Wysłany: 2013-02-15, 20:30   

Również przyłaczam się do prośby o kopie zapasowa rejestru i RF2
 
 
wojtek_NL 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 12
Skąd: Oosterhout\Holandia
Wysłany: 2013-02-23, 19:33   Blow 70iBT Application jwdmain.exe encountered serious error

Witam wszystkich,

Na początku wgrałem menu dasior591 Blow 3.0 , jak się szybko okazało niewłaściwe do mojej rozdzielczosci (Nie zrobiłem kopi zapasowej rejestru ani RF2) , wiec sprobowalem wgrac menu dasior591 1.5HD. Ta operacja zakonczyla sie wolaniem o plik jwdupdate.exe.
Z tym sobie poradzilem wrzucajac explorer.exe na SD i zmieniajac nazwe na jwdupdate.exe moglem wejsc do poziomu ce6 i instalowalem menu 3.0 od nowa.

tak zrobilem trzy razy
za czwartym razem proba ilnstalacji menu 1.5HD poszla do konca(chyba) tzn. wszystkie wczesniejsze proby konczyly sie wolaniem o plik jwdupdate.exe (na stronie instalatora) a tym razem nie , poprostu niebieski ekran instalki zniknal (ten z napisem - instalator sam przejdzie do menu) . Po resecie blowa zobaczylem to

Application jwdmain.exe encountered a serious error and must shut down

teraz doszedl jeszcze problem z activesync komputer widzi urzadzenie ale nieumie sie z nim polaczyc (gc5066 widzi i sie z nim laczy) wiec nawet niemam jak grzebac w rejestrze i plikach

poprzez SD tez nie chce ruszyc

Frimware ze strony blow probowalem wgrywac juz po pierwszej instalacji menu , ten FM w zaden sposob nie zadzialal

blow jest juz bez gwarancji wiec moge cos pokombinowac o ila sie da

wszystkie sugestje mile widziane
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 27
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-02-24, 14:03   

jwdtool.ini jest w menu blow.3.0
Musisz miec tak plik a w nim sciezke np. do explorera i wtedy odpali sie windows. Potem instalujesz np. menu HD i chodzi, tylko w przypadku blow trzeba zmienic nazwe z main.exe na jwdmain. w katalogu app.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
wojtek_NL 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 12
Skąd: Oosterhout\Holandia
Wysłany: 2013-02-24, 15:52   

Z jwdtool.ini i explorerem.exe probowalem ale nie poszlo :-(

Zrobilem to inaczej , na karte SD wrzucilem instalke 1.5HD , utworzylem plik jwdtool.ini a w nim sciezke \SDMMC\pliki\menu.exe
Karta do nawi reset i ruszyla instalka 1.5HD , po zainstalowaniu i resecie blow zaczol wolac o plik jwdupdate.exe

Wtedy na karte SD wrzucilem explorer.exe , total commander i ceregistryeditor . Nazwe explorera zmienilem na jwdupdate.exe.
Po resecie wszedlem do poziomu windowsa i total commanderem zmienilem nazwe pliku main.exe na jwdmain.exe w katalogu RF2\APP

Po wyjeciu sd i resecie mam menu HD :mrgreen:

Mam tylko problem z BT
przy wlaczaniu np. exel pisze ze niemoze znalesc powerbuton2
no i dalej nie moge polaczyc sie przez activesync

A tak przy okazji

Plyta YG-912C-V1.2
YG-912C-W6-ABFSJ-4G-1D-AS-7LS (wersja rom v.912C. dalej niepamietam)
GPS7005A
a producent w swojm frimware ma plik 918D_HD_M4K ???
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10