Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Blow GPS 50 B i automapa
Autor Wiadomość
naive 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2013
Posty: 12
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2013-04-18, 18:15   Blow GPS 50 B i automapa

Od jakiegoś czasu mam nawigację Blow z automapą PL, dałej spróbować sąsiadowi. I złapał bakcyla, dużo jeździ za granicę zawodowo, więc namówiłem go na tani GPS50B z zainstalowana automapą EU. Po zakupie zarejestrowaliśmy mape, zaktualizowaliśmy i wszystko grało. Ale po ostatniej aktualizacji działać przestało. Tzn. czasem działa, ale najczęściej nie. Godzinę temu ustawiłem port COM2 i 4800, po chwili pokazały się satelity, przez chwile "błądził" o jakiś kilometr ale po jakichś 10 minutach zatrzymał się w miejscu gdzie jestem. Dla sprawdzenia wyłączyłem automapę, ale gdy włączyłem ponownie satelity "zniknęły". Próbowałem instalacji na pamięci wewnętrznej, teraz jest na karcie mikroSD 8 giga, poprawnie zarejestrowana. Proszę o pomoc, wstyd mi przed sąsiadem, swoją automape mam chyba od wersji 3xx.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2014-04-22, 18:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4556
Skąd: Wawa

Wysłany: 2013-04-18, 18:58   

naive
Czytaj tu :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...p=144982#144982 punkt 9
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
naive 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2013
Posty: 12
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2013-04-18, 20:37   

Olivio oczywiście jesteś super, ale ja niestety jestem zielony, wiec nie bardzo wiem co miałbym zrobić. Kombinuje z portami COM, czasem jakiś satelita się pokaże. Po wyłączeniu automapy w zakładce GPS Information też nic nie chce się zazielenić. A powinno, bo na drugim aparaciku natychmiast jest wykrywany sygnał.
_________________
Pozdrawiam
naive

Blow GPS50YBT + AM PL
Garmin VistaCX
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4556
Skąd: Wawa

Wysłany: 2013-04-18, 20:42   

naive
Może być uszkodzony odbiornik GPS w Twoim urządzeniu.
Sprawdź programem VisualGPS http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=9948#9948

[ Dodano: 2013-04-18, 21:18 ]
naive napisał/a:
ustawiłem port COM2 i 4800,
Ustaw na (auto)COM1, 4800 .
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
naive 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2013
Posty: 12
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2013-04-19, 11:54   

jacekp1313 napisał/a:
Po pierwsze - powtarzasz się: http://www.my-navia.pl/vi...p=400830#400830

Po drugie - sprawdziłeś to, co Olivka proponowała?


Nie przypadkiem nie powtarzam się, bo ten wątek kto inny założył, ja tylko próbuję się od założyciela czegoś dowiedzieć. I gdybyś uważnie ten drugi watek czytał, to zauważyłbyś - nie jestem mistrzem , myślałem że na tym forum jak się czegoś nie wie, to wolno zapytać, nawet gdy to ma być tłumaczenie "łopatologiczne". . I staram się pisać na temat, jak wiem to podpowiem, jeśli nie wiem to milczę by nie zaśmiecać forum. Nie rozumie Twojego postu, chciałeś mi pomóc czy skrytykować ? Jam teraz mam problem, jeśli potrafisz pomoc, to pisz, jeśli chcesz sobie post zaliczyć, nie szkoda Ci czasu ?
_________________
Pozdrawiam
naive

Blow GPS50YBT + AM PL
Garmin VistaCX
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2013-04-19, 12:01   

naive napisał/a:
jak wiem to podpowiem
No właśnie dostałeś wczoraj ok. 20 podpowiedź - jak ją wykorzystałeś?

Czekamy na odpowiedzi:
Jakie porty wykrył wskazany program?
Jaka siła sygnału na zaproponowanych ustawieniach?

I mała uwaga - uszkodzony moduł GPS może naprawić tylko serwis.
_________________

 
 
naive 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2013
Posty: 12
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2013-04-19, 12:50   

___Olivia_ napisał/a:
naive
Może być uszkodzony odbiornik GPS w Twoim urządzeniu.
Sprawdź programem VisualGPS http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=9948#9948

[ Dodano: 2013-04-18, 21:18 ]
naive napisał/a:
ustawiłem port COM2 i 4800,
Ustaw na (auto)COM1, 4800 .


Tym programem nie sprawdziłem, bo boję się że coś jeszcze bardziej schrzanię. Ustawiłem na COM1, 4800. U mnie pod AURO jest COM2, osobno też sam COM2. Gdy ustawię na COM1 to mam komunikat " nie można uzyskać dostępu do GPS(COM1)".
Po podłączeniu do komputera przez system obsługi Windows Mobile widzę na pamięci wewnętrznej sporo różnych zapisów dot. automapy, mimo że automapę mam na karcie mikroSD. Może to pytanie jest idiotyczne, ale się nie znam na tym. Automapa jest "przypisana" do urządzenia, ale zarejestrowana karta z tym urządzeniem. W samym systemie urządzenia widze jakiś wpis, tego nie wolno ruszać. Ale jeśli usunę dokładnie wszystkie wpisy na pamięci wewnętrznej ?
Dodam, że problemy zaczęły się prawdopodobnie od tego, że gdy wgrywałem ostatnia aktualizację / wtedy na pamięć wewnętrzną a trwa to blisko 5 godzin/ to nie wiem dlaczego padła bateria i urządzenie się wyłączyło.

PS. NIe zauważyłem wpisu po edycji postu.
_________________
Pozdrawiam
naive

Blow GPS50YBT + AM PL
Garmin VistaCX
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9608
Wysłany: 2013-04-19, 12:56   

To część z nich się utworzy na nowo...

Zapomnijmy o AM i skupmy sie na odbiorniku GPS.
Proamem Visual... nic nie skopiesz - on tylko przeszuka porty.

Albo wyjdż na zewnątrz (pogoda jest śliczna), włącz w opcjach Blowa GPS Information i popatrz przez pół godziny na słupki sygnału.
Jak będzie ich dużo, to problem dotyczy AM. Jak jeden/dwa - sprzęt uszkodzony
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
naive 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2013
Posty: 12
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2013-04-19, 15:23   

Na razie pilnuje telefonu, obiecał zadzwonić ktoś z serwisu. Około 13-tej przełączyłem na GPS Information to felerne urządzenie i mój starszy YBT50, obydwa urządzenia mnie więcej w tym samym tempie po paru minutach na parapecie okna od północy "złapały" po 4 satelity, ale przypadkiem zamknąłem te zakładkę, gdy otworzyłem do teraz nic nie chce się pokazać, YBT50 pokazał kilkanaście zielonych słupków. Wieczorem sprawdzę na otwartej przestrzeni. Odnoszę wrażenie, że cos chwilami blokuje włączanie się modułu GPS. Bo skoro wczoraj po południu na oknie udało się uruchomić nawigowanie AM i działało to poprawnie ponad godzinę, przestało gdy wyłączyłem i ponownie chciałem włączyć, to zapewne problem może tkwić nie w sprzęcie ale w oprogramowaniu. Np. zrobiło się to wtedy gdy przy próbie aktualizacji padła bateria mimo iż sprzęt był podłączony do komputera przez USB.
_________________
Pozdrawiam
naive

Blow GPS50YBT + AM PL
Garmin VistaCX
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18780
Wysłany: 2013-04-19, 17:35   

Blow odblokowany, czy w stanie fabrycznym? Bo te komunikaty kojarzą się z jakims procesem blokującym port
Cytat:
przestało gdy wyłączyłem
Cytat:
nie można uzyskać dostępu do GPS(COM1)
_________________

 
 
naive 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2013
Posty: 12
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2013-04-19, 21:55   

Sprzęt jest w takim stanie w jakim przyszedł ze znanego tu na forum sklepu internetowego z Krakowa. Dziś po południu doprowadziłem do ponownego zainstalowania na pamięci wewnętrznej ostatnio działającej automapy. Trwało to ponad 5 godzin, nie wiem co to da, musi to potrwać trochę.

Automapa sama wybierała sobie port AUTO COM2, zmieniłem ręcznie na samo COM2 i i po chwili sprzet pokazał że jestem koło sąsiedniego bloku, w tym momencie pokazuje już dobrze. Ale teraz zrobie parę restartów, czy znowu się coś nie zablokuje.

[ Dodano: 2013-04-20, 07:47 ]
Niestety historia się powtarza. Gdy wyłączyłem automapę, po ponownym włączeniu urządzenie wyłącznie szuka niczego nie znajdując. Nie wydaje mi się by moduł GPS chwile był sprawny a potem znowu zepsuty, to zapewne jakieś błędy oprogramowania. Ma ktoś jakiś pomysł ?
_________________
Pozdrawiam
naive

Blow GPS50YBT + AM PL
Garmin VistaCX
 
 
tikotka
Maestro GPS


Pomógł: 148 razy
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 2408
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-04-20, 09:16   

Zrób tak :
-Pozostaw ręcznie ustawiony COM2
-Ustaw baudrate powiedzmy na 57600 (powinno chodzić na wszystkich).
-w ustawieniach GPS zmień ilość odczytów na sekundę z "auto" na 1
-wyłącz (na próbę) synchronizację czasu i strefy z GPS.
Na takich ustawieniach spróbuj złapać fix'a - oczywiście wyłącznie na zewnątrz - nigdy w domu (nawet na parapecie)!
Jeśli na takich ustawieniach nadal nawi potrzebuje więcej niż minutę, na złapanie sygnału GPS, to coś z nią jest nie tak i zapewne będzie konieczna wizyta w serwisie.
 
 
 
naive 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2013
Posty: 12
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2013-04-20, 11:01   

jestem_ktoś napisał/a:

Albo wyjdż na zewnątrz (pogoda jest śliczna), włącz w opcjach Blowa GPS Information i popatrz przez pół godziny na słupki sygnału.
Jak będzie ich dużo, to problem dotyczy AM. Jak jeden/dwa - sprzęt uszkodzony


Najgorsze , że sprzęt zaczyna działać za każdym razem w innych warunkach. Na GPS Info jakieś dwie godziny temu pokazało 7 słupków na zielono, do tego 3-4 na żółto. Ale jak zamknąłem tę zakładkę i włączyłem AM, nic się nie pokazało. Po kolejnym wyłączeniu QAM i resecie GPS Info AM prawie natychmiast pokazała pozycję , jak ja zamknąłem i przeszedłem do GPS Info pokazało kilka słupków zielonych do tego żółte. Ale jak wróciłem do AM, to znowu klops. Chwilami udaje się uzyskać pozycję na AM na COM2, raz zastartowała na AUTO COM2.
Więc wydaje mi się że sam moduł GPS jest sprawny, tylko problem jest albo w oprogramowaniu, a może w połączeniu, czytałem gdzies tu na forum np. o słabo wciśniętej wtyczce .
_________________
Pozdrawiam
naive

Blow GPS50YBT + AM PL
Garmin VistaCX
 
 
___Olivia_ 
Maestro GPS


Pomogła: 183 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 19 Gru 2009
Posty: 4556
Skąd: Wawa

Wysłany: 2013-04-20, 15:44   

naive,
Jeśli masz gotowca AM, to usuń dwa pliki z katalogu Settings Files, gps.settings i gps.info.
_________________
Nawigacja, to sztuka jedyna, niepowtarzalna bez kopi, backupów, ale codziennie aktualizowana.
 
 
 
naive 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 18 Kwi 2013
Posty: 12
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2013-04-20, 16:51   

___Olivia_ napisał/a:
naive,
Jeśli masz gotowca AM, to usuń dwa pliki z katalogu Settings Files, gps.settings i gps.info.


U mnie to będą pliki Plik.INFO i Plik.SETTINGS chyba. AM mam na pamięci wewnętrznej. Zadziałało, ale za moment przestało działać. W poniedziałek uzgodnię chyba wysyłke do naprawy. Napisałem do AM by mi licencję odblokowali, obecnie jest OEM przypisana do tego urządzenia. Gdy mi odblokują to przynajmniej sąsiad będzie mógł używać na moim starym 50YBT.
_________________
Pozdrawiam
naive

Blow GPS50YBT + AM PL
Garmin VistaCX
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10