Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Ozi Explorer i problemy z mapami
Autor Wiadomość
czarny_281 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 7
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2008-12-03, 16:47   oziexplorer-problem

Witam!!!
Jestem nowy na forum i zielony w temacie kalibracji, dlatego proszę o wyrozumiałość. Od jakiegoś czasu staram się skalibrować w programie Oziexplorer mapę WIG z 1938r. Mapa pokrywa wschodnie tereny Polski. Mój problem polega na tym że coprawda teoretycznie udaje mi się to zrobić (użyłem datum: Borowa Góra) ale po zapisaniu i wrzuceniu mapy na PPC (mam ozi CE) program nie może jej w ogóle załadować. Zauważyłem też że siatka kilometrowa w "Dużym" ozim nie pokrywa się do końca z tą oryginalną z mapy. A dokładniej linie poziome są wszystkie równo przesunięte w dół, zaś pionowe (i tu gorzej) patrząc od lewej strony mapy linie oziego są kilka milimetrów z prawej strony, na środku mapy pokrywają się idealnie, a z prawej strony mapy są po lewej względem tych oryginalnych. Czy może być tak że mój plik Datum jest z błędem? I czy ten sam plik muszę również skopiować do katalogu oziego na palmtopie a później samego oziego jakoś skonfigurować jak w przypadku jego większego brata na komputerze? Mój pierwszy post a już zasypałem Was pytaniami. Nie ukrywam że zależy mi na tej mapce a muszę przyznać że poległem przy niej. A może któryś z kolegów ma już skalibrowaną mapkę na oziego?. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
_________________
Czarny
 
 
 
KonJarek 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 65
Wysłany: 2008-12-15, 11:57   

Mapy otwierane w OziCE muszą być przekonwertowane do formatu .ogf2.
Słabe procesorki w PDA nie poradziłyby sobie ze zmianą skali w dużym pliku graficznym mapy, więc w formacie ogf2 mapa zapisana jest od razu w kilku skalach, dzięki czemu działa płynnie.
O tym jak dokonać konwersji była mowa TU

Może udałoby Ci się przeliczyć siatkę od razu na WGS84. Kilka informacji na ten temat znajdziesz tu: Borowa Góra.

Nieliniowość siatki (jeśli to ona powoduje problem) można skompensować przez zastosowanie większej ilości skalibrowanych punktów - na przykład na każdym skrzyżowaniu linii siatki.
 
 
rgr
Navi Expert


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 215
Wysłany: 2009-07-17, 18:21   OziCE - nie chce wczytać map

Ściągnąłem sobie OziCE bodajże z paczka "paczka.zip" z tego forum.
Katalog OziCE skopiowałem na Akirkę, odpalam, zamykam okno z rejestracją.
Próbuję wczytać jakieś mapy przez File -> Open Map File (wrzuciłem "karkonosze.map + tif" oraz jakieś 5_11.map + pliki png), ale dostaję przy każdej mapie komunikat "Image file not found or could not be loaded").

Co jest nie tak?
 
 
michal1957
guru



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 1154
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-07-17, 18:49   

rgr napisał/a:
"Image file not found or could not be loaded"

musisz mieć dwa pliki dla OziCE - pierwszy to .map, drugi to .ozfx3. W tym drugim pliku jest właśnie obraz.
_________________
Jeżeli wydaje Ci się że masz zawsze rację, masz rację, wydaje Ci się.
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2009-07-17, 19:03   

poza tym w opcjach Oziego ustaw ścieżki do katalogów zawierających may i inne takie
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
reszka 
młodszy inspektor GPS


Wiek: 65
Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 8
Wysłany: 2009-07-17, 20:49   

Jeśli dopiero zaczynasz z Ozim to poczytaj sobie porady Ruchoma mapa - szybki start , tam wszystko jest krok po kroku jak uzyskać pożądany efekt.

Pozdrawiam
 
 
michal1957
guru



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 1154
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-07-17, 21:57   

Cytat:
poza tym w opcjach Oziego ustaw ścieżki do katalogów zawierających may i inne takie

Do wczytania map nie jest nic takiego potrzebne.
_________________
Jeżeli wydaje Ci się że masz zawsze rację, masz rację, wydaje Ci się.
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2009-07-18, 09:11   

może w plikach *.map jest coś namieszane? mógłbyś zamieścić zawartość tego z karkonoszy?
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
rgr
Navi Expert


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 215
Wysłany: 2009-07-18, 18:53   

michal1957 napisał/a:
rgr napisał/a:
"Image file not found or could not be loaded"

musisz mieć dwa pliki dla OziCE - pierwszy to .map, drugi to .ozfx3. W tym drugim pliku jest właśnie obraz.


Ano nie mam plików .ozfx3 (do pary z .map). Są "Karkonosze.tif" oraz pliki .png (np. "9_24.png" oraz 9_24.map). Czyli muszę przerobić te .tif i .png na .ozfx3?
 
 
michal1957
guru



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 1154
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-07-18, 19:35   

rgr napisał/a:
Ano nie mam plików

Ja używam OziPC na którym kalibruje mapę zapisaną w formacie .jpg, następnie programem do konwersji ImageToOzf robię konwersję na format OziCE.
W OziPC po kalibracji mam dwa pliki, po konwersji następne dwa.
_________________
Jeżeli wydaje Ci się że masz zawsze rację, masz rację, wydaje Ci się.
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2009-07-18, 20:37   

ja z kolji mając mapkę w formacie JPG kalibruję ją w OziPC uzyskując plik MAP i te 2 pliki w zupełności mi wystarczają. OziCE spokojnie wczytuje pliki JPG, PNG i TIF.

dokładnie jak kalibruje opisałem tutaj - http://www.my-navia.pl/vi...p=102962#102962 może nie najlepsza i nie najszybsza metoda ale za to bezbłędna [oczywiście odnosi się do google.maps]

raz tylko wystąpiła sytuacja gdzie musiałem plik przekonwertować do OZFX3. przy próbie wczytania JPG OziCE powiedzaił mi "Not enough memory". po konwersji pliku graficznego problem znikł.
 
 
aquater
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 9
Wysłany: 2010-01-04, 23:52   problem

Witam. Może tym razem mi ktoś pomoże. Otóż wrzuciłem na mojego mio P560 ozi ce oraz zarejestrowałem. DO katalogu oziego gdzie są mapy wrzuciłem moje 2 pliki przekonwertowałem do ozi. Otóż GPS niby działa ale mapa się nie otwiera. Wyświetla się tylko strzałka na worl map gdzie mniej więcej się znajduje ten wycinek mapy. CO zrobić aby tą mapkę którą wrzuciłem mi wyświetliło?
 
 
michal1957
guru



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 1154
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2010-01-05, 15:52   

Czy mam rozumieć że mapka nie jest widoczna tylko gdy uruchomiony jest GPS? Jak wyłączysz GPS to ja widzisz? Jeżeli jest tak jak mówię, to znaczy że Twoja mapka nie pokrywa się z miejscem w którym aktualnie przebywasz. GPS ustawia współrzędne, a mapka może obejmować inne. Np będąc w Krokowie gdy załadujesz mapkę Wybrzeża i włączysz GPS - nic nie zobaczysz.
_________________
Jeżeli wydaje Ci się że masz zawsze rację, masz rację, wydaje Ci się.
 
 
chimba
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 13
Wysłany: 2010-03-25, 19:31   Oziexplorer Ce nie czyta mapy

Mam problem z odczytem mapy na oziexplorer CE. Mapa jest bezproblemu czytana na oziexplorer PC, natomiast po konwersji na ozfx3 i wrzuceniu na karte pamieci mapy i pliku map do nawigacji ozzi Ce wywala blad Image file not found or could not be loaded. W czym moze tkwic blad??
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-03-25, 20:22   

a ścieżka do pliku z obrazkiem zawarta w pliku *.map jest ok?
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10