Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Ozi Explorer i problemy z mapami
Autor Wiadomość
kdvision
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-10-04, 20:57   

new24 napisał/a:
kdvision napisał/a:
problem nie tkwi w nazwie pliku i jego lokalizacji.

Wrzuć gdzieś te pliki to będziemy zobaczyć gdzie tkwi problem.


Mapa kalibrowana przeze mnie
http://www.przeklej.pl/pl...0021kaaof13d3sp

mapa z forum

http://www.przeklej.pl/pl...0021kb24e13d3sp

pierwsza jest na pewno obszarem, na którym włączam GPS
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18784
Wysłany: 2010-10-04, 21:10   

Na moim GC+Ozi bez problemu otwiera się zestaw map+ozfx3 (z Twojej kalibracji)

Na OziPC również - czyli cos w Twoją wersja programu.
_________________

 
 
spitak
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 7
Wysłany: 2012-06-23, 10:42   

Witam.
Mam problem. W larku 43.1 swobodnie Ozi otwierał mapy z "geoportala" a w Larku 43.3 ten sam Ozi i nie widzi tych samych map. Lark 43.1 padł i musiałem zmienić. Przeszukałem co się dało i nie mam pojęcia co jest. Może ktoś zna przyczynę?
 
 
talgo
Waypoint


Dołączył: 13 Mar 2009
Posty: 24
Wysłany: 2013-04-21, 22:25   Ozi Explorer

witajcie szukam działającej wersji oziego pod navi z win ce 5
bo mam problem z włączeniem map jak użytkownik kdvision
z tego tematu
http://www.my-navia.pl/vi...r=asc&start=495
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18784
Wysłany: 2013-04-22, 05:53   

Linki do różnych działających wersji znajdziesz w wątkach "Ozi 2.35" lub "OZI 2.32" czy też "recepta na OziegoCe v2.31?"

Są trzy wstępne możliwości
- masz zesuta wersje programu (podaj link, z którego brałeś)
- uszkodzone mapy (wrzuć je na neta to przetestujemy); sprawdź tez mapy z tamtego tematu
- na Twoim urządzeniu nie ruszy żaden Ozi (brak pamięci lub bibliotek)

P.S. Scalam z istniejacym wątkiem - regulamin, p.3
_________________

 
 
talgo
Waypoint


Dołączył: 13 Mar 2009
Posty: 24
Wysłany: 2013-04-22, 18:55   

jacekp1313 napisał/a:

Są trzy wstępne możliwości
- masz zesuta wersje programu (podaj link, z którego brałeś)
- uszkodzone mapy (wrzuć je na neta to przetestujemy); sprawdź tez mapy z tamtego tematu
- na Twoim urządzeniu nie ruszy żaden Ozi (brak pamięci lub bibliotek)


pobrałem z chomika
ale zobaczę z linków które podesłałeś czy których będzie działał poprawnie

[ Dodano: 2013-04-23, 08:20 ]
niestety te wersje z tematów wygasły albo nie działają
 
 
szymano 
Waypoint


Dołączył: 24 Lis 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa, Darłowo
Wysłany: 2013-11-24, 20:59   OziExplorer nie czyta plików ozfx3 i ozf.map

Witam,

zaczynam rozgryzać Oziego i jest to na prawdę trudne przedsięwzięcie ale jestem zdeterminowany :)
Dostałem od kolegi mapę Polski Topo kolor. W plikach wyglądających tak:

m-34-89_90-Nowy_Sacz_ozf.map
m-34-89_90-Nowy_Sacz.ozfx3

W jaki sposób mam wgrać pliki do programu? Niby to prostę ale za każdym razem wyskakuje mi błąd albo czarny obraz.

Będę wdzięczny za pomoc.
(mam nadzieję, że nie pytam o coś co było opisywane naście razy).
 
 
AAA222 
Waypoint



Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 189
Wysłany: 2013-11-24, 23:38   

szymano,
Zakładam, że wgrałeś mapy do folderu w nawigacji i wskazałeś ten folder w configu Oziemu ;).
Jaka masz wersję Ozi-ego ? Prawdopodobnie pliki ozf zrobione zostały za pomocą Img2Ozf v.3 lub wyżej, która produkuje pliki ozf w wersji 4. Ten format obsługują OziExplorerCE od v. 2.40, OziExplorer od v.3.95.5p, OziExplorer for Android v. 1.20 i wyższe.
 
 
szymano 
Waypoint


Dołączył: 24 Lis 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa, Darłowo
Wysłany: 2013-11-24, 23:47   

Zacząłem używać wersję 3.95.4 wersja PL.
Co mogę zrobić? Czy nowsza wersja będzie również PL?

Nie chcę zakładać nowego tematu. Mam odbiornik GPS który podłączam za pomocą USB i niestety Ozi nie widzi sygnału. Jakie powinny być ustawienia?

(program VisualGPS widzi sygnał jak powinien).
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18784
Wysłany: 2013-11-25, 07:13   

1. Twoje pytania o mapy dołączyłem do istniejącego wątku - przecyztaj go
2. O sygnał GPS pytałeś już w http://www.my-navia.pl/vi...p=418659#418659
_________________

 
 
martel11
Navi Expert


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 463
Wysłany: 2013-11-25, 11:17   

szymano napisał/a:
Zacząłem używać wersję 3.95.4 wersja PL.
Co mogę zrobić? Czy nowsza wersja będzie również PL?


Każda wersja może być po polsku jak wgrasz plik języka polskiego. Jest to plik o formacie .ozl. Na stronie Oziexplorer jest też i polski w zakładce "language translation". Ściągasz go i wklejasz do folderu Oziexplorera, a potem wybierasz język i po restarcie masz polski. To tłumaczenie wg mnie jest jednak bardzo słabe, a do tego niekompletne. Dlatego ja np. zrobiłem sobie swoje, szczegółowe. Plik można edytować notatnikiem. Jak dojdziesz do wprawy możesz zrobić to samo.
Najnowsza wersja (3.95.5.t) obsługuje stare i nowe formaty Oziego. W wersji na PC nie muszą być to mapy przekonwertowane przez img2ozf, wystarczą mapy skalibrowane, tj. plik mapy (np. jpg, png) i plik kalibracji .map.
 
 
szymano 
Waypoint


Dołączył: 24 Lis 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa, Darłowo
Wysłany: 2013-11-26, 01:03   

martel11 dzięki. Mam wersję 3,95,5k i czyta jak do tej chwili wszystkie pliki co mam. Super.

Pytanie z innego działu. Jak w Ozi ustawię nawigację do konkretnego punktu to wyświetla się linia wskazująca kurs. Ta linia jest od miejsca w którym byłem. Jeżeli moja pozycja ulegnie zmianie to linia zostaje w starym miejscu, nie jest cały czas aktualizowana od mojej pozycji. W jaki sposób to przestawić? (Tak samo miałem w Garminie i zmieniłem to).
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18784
Wysłany: 2013-11-26, 07:05   

O tym w innym wątku: http://www.my-navia.pl/vi...p=408425#408425
_________________

 
 
szymano 
Waypoint


Dołączył: 24 Lis 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa, Darłowo
Wysłany: 2013-11-27, 16:14   

Kolejny problem.
Jak miałem poprzednią wersję było dobrze a teraz przy wersji 3,95,5k mam taki problem, że cały czas pokazuję, że mapa jest źle skalibrowana. Cały czas o 200-300 metrów na południe jest przestawiona moja pozycja. Na każdej mapie.
O co tu chodzi?
mam też problem ze śladem ale to w wątku: http://www.my-navia.pl/vi...p=408425#408425

[ Dodano: 2014-01-22, 00:14 ]
Witam,
mam najnowsze OziExplorer.
Wziąłem mapę z Trek Buddy. Włączyłem ją i za pomocą strzałek w ustawieniach programu chciałem w to miejsce mapy wyświetlić inną mapę tego rejonu. Niestety program nie wykrył tej mapy. Co jest problemem?
Dodam, że w ustawieniach Oziego jako folder z mapami jest ustawione ogólne miejsce gdzie są mapy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10