Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Ozi Explorer i problemy z mapami
Autor Wiadomość
chimba
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 13
Wysłany: 2010-03-25, 20:39   

Tego nie wiem, a jak to sprawdzic??
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-03-25, 21:09   

przykładowy plik MAP po otwarciu w notatniku wygląda tak:

Cytat:
OziExplorer Map Data File Version 2.2
Plik_mapy.png
C:\Users\Losek\Desktop\plik_mapy.ozfx3

1 ,Map Code,
WGS 84,WGS 84, 0.0000, 0.0000,WGS 84
Reserved 1
Reserved 2
Magnetic Variation,,,E
Map Projection,Mercator,PolyCal,No,AutoCalOnly,No,BSBUseWPX,No
Point01,xy, 0, 0,in, deg, , ,N, , ,W, grid, 32, 631735, 5526634,N
Point02,xy, 1999, 0,in, deg, , ,N, , ,W, grid, 32, 637901, 5526789,N
Point03,xy, 0, 1999,in, deg, , ,N, , ,W, grid, 32, 631885, 5520482,N
Point04,xy, 1999, 1999,in, deg, , ,N, , ,W, grid, 32, 638059, 5520636,N
Point05,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point06,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point07,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point08,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point09,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point10,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point11,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point12,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point13,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point14,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point15,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point16,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point17,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point18,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point19,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point20,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point21,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point22,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point23,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point24,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point25,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point26,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point27,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point28,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point29,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Point30,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
Projection Setup,,,,,,,,,,
Map Feature = MF ; Map Comment = MC These follow if they exist
Track File = TF These follow if they exist
Moving Map Parameters = MM? These follow if they exist
MM0,Yes
MMPNUM,4
MMPXY,1,0,0
MMPXY,2,2000,0
MMPXY,3,2000,2000
MMPXY,4,0,2000
MMPLL,1, 10.833547, 49.877603
MMPLL,2, 10.919425, 49.877608
MMPLL,3, 10.919430, 49.822235
MMPLL,4, 10.833553, 49.822230
MM1B,3.086593
MOP,Map Open Position,0,0
IWH,Map Image Width/Height,2000,2000


na czerwono zaznaczyłem pozycje w których są ścieżki. jak widać jedna jest bezwzględną do pliku "Plik_mapy.png" a druga do "plik_mapy.ozfx3". Zasadniczo wrzuciłem do nawigacji tylko plik "plik_mapy.ozfx3" do tego samego katalogu co *.map i wszytsko śmiga jak należy
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
chimba
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 13
Wysłany: 2010-03-26, 17:00   

Po otwarciu w notatniku plik map wyglada nastepujaco:
OziExplorer Map Data File Version 2.2
Beskid sądecki iii.bmp
D:\GPS\ozzie\Mapy CE\Beskid Sądecki III.ozfx3
1 ,Map Code,
WGS 84,WGS 84, 0.0000, 0.0000,WGS 84
Reserved 1
Reserved 2
Magnetic Variation,,,E
Map Projection,(UTM) Universal Transverse Mercator,PolyCal,No,AutoCalOnly,No,BSBUseWPX,No
Point01,xy, 91, 118,in, deg, , ,N, , ,W, grid, 34, 456000, 5494000,N
Point02,xy, 759, 3053,in, deg, , ,N, , ,W, grid, 34, 461000, 5469000,N
Point03,xy, 4794, 3773,in, deg, , ,N, , ,W, grid, 34, 495000, 5462000,N
Point04,xy, 5654, 561,in, deg, , ,N, , ,W, grid, 34, 503000, 5489000,N
Point05,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point06,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point07,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point08,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point09,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point10,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point11,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point12,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point13,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point14,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point15,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point16,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point17,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point18,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point19,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point20,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point21,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point22,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point23,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point24,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point25,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point26,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point27,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point28,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point29,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Point30,xy, , ,in, deg, , ,N, , ,W, grid, , , ,N
Projection Setup,,,,,,,,,,
Map Feature = MF ; Map Comment = MC These follow if they exist
Track File = TF These follow if they exist
Moving Map Parameters = MM? These follow if they exist
MM0,Yes
MMPNUM,4
MMPXY,1,0,0
MMPXY,2,5787,0
MMPXY,3,5787,4016
MMPXY,4,0,4016
MMPLL,1, 20.380715, 49.606080
MMPLL,2, 21.058828, 49.596038
MMPLL,3, 21.046114, 49.290216
MMPLL,4, 20.372206, 49.300205
MM1B,8.466388
Other Grid Setup
GRGRID,Yes,1 Km,Yes,16711680,255,No Labels,0,16777215,8,1,Yes,No,No,x
MOP,Map Open Position,0,0
IWH,Map Image Width/Height,5787,4016

Co moze byc nie tak skoro w ozzim pc chodzi??
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-03-26, 17:30   

przychodzą mi jeszcze 2 sprawy do głowy z którymi kiedyś się spotkałem:

1. spróbuj pozbyć się z nazw plików znaków diakrytycznych i spacji (zamiast "Beskid Sądecki III" to np. "Beskid_Sadecki_III" i pozmieniaj to także w pliku MAP (normalnie w notatniku)

2. miałem też kiedyś przypadek że plik graficzny zawierający mapę był za duzy (też BMP), przekonwertowałem go na JPG (czy tam inny PNG, nie pamiętam dokładnie) zajmujący jakieś 10x mniej, z nigo zrobiłem OZFX3 i poszło. poprostu mam za słaby sprzęt na wczytanie tak wielgachnego pliku.

jeśli dalej nic z tego nie wyjdzie to wrzuć te pliki (MAP, BMP i OZFX3) na jakiś serwer. może coś zdziałam jak będę miał je w ręce
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
chimba
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 13
Wysłany: 2010-03-26, 17:37   

ok dzieki sprawdze to dzis, moze pojdzie bo zalezy mi na tej mapie.
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-03-26, 18:41   

pogrzebałem trochę u siebie i znalazłem coś z beskidu sądeckiego. może przyda ci się :P

proszę - http://www.sendspace.com/file/5qzvvu

u mnie na larku 35.3 z Ozim 2.31 wczytały się obie wersje (JPG i OZFX3) ale nie wiem jak z kalibracją bo to mapy kiedyś tam zdarte z sieci i jak do tej pory nie miałem okazji przetestowania ich
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
chimba
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 13
Wysłany: 2010-03-27, 20:45   

@bpjl masz u mnie duze piwo!! Zmiana nazw pomogla, to byla ta przyczyna, w ozim pc nazwy moga byc inne, ale w Ce musza byc idelanie takie same. Jeszcze raz dziekuje Ci za pomoc.
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-03-28, 09:04   

proszę bardzo :]
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
USL member 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 16
Skąd: woj lodzkie
Wysłany: 2010-05-08, 20:33   

Witam!

Bardzo prosze o pomoc i wytlumaczenie mi dlaczego OziExplorer nie wczytuje mojej mapy.
Jest ona dostepna pod adresem:
http://www.przeklej.pl/pl...ar-00146g1hr96u

Pochodzi ze zrodla:
http://peb.pl/pozostale-p...lorer-mapy.html od goscia ktory umieszcza mapy pod linkami :
http://rapidshare.com/fil..._Ozi.part0x.rar gdzie x nr partu. Zakladam ze powinno byc ok ale wole sie Was zapytac.

Kombinowalem juz zmieniajac sciezke, w pliku map, rozmiar pliku jpg jednak nadal Error ze nie znajduje lub nie moze wczytac pliku.

Dla osob ktore juz uzywaly tego programu to nie bedzie problem. Ja googlalem i nic pomocnego nie znalazlem ufam ze tu zostanie to rozwiazane.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
_________________
Pierwsze kroki z nawigacjami.... prosze o wyrozumialosc
 
 
bpjl
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 172
Wysłany: 2010-05-08, 21:04   

w 2 linijce pliku "m-34-13_14-Sieradz.map" zmień "M-34-13/14 Sieradz" na "m-34-13_14-Sieradz.jpg" i powinno być git!

mapka jednak jest dość spora i może wyskakiwać błąd "out of memory" albo coś na jego kształt. jeśli będzie tak się działo to przekonweruj tą mapkę przy pomocy Img2ozf 3.03 (>>TUTAJ<< albo >>TUTAJ<< ) w wyniku czego dostaniesz pliki "m-34-13_14-Sieradz.ozfx3" i "m-34-13_14-Sieradz_ozf.map". wczytaj w Ozim "m-34-13_14-Sieradz_ozf.map" i powinno śmigać :)
_________________
http://taczkarunners.pl - http://bpjl.digart.pl
 
 
USL member 
Waypoint


Wiek: 32
Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 16
Skąd: woj lodzkie
Wysłany: 2010-05-08, 21:21   

Bardzo dziękuje :)
Pomogło. Ja to usunąłem całkiem tę linijkę bo myślałem że jest nie potrzebna <gafa>

Pozdrawiam!
_________________
Pierwsze kroki z nawigacjami.... prosze o wyrozumialosc
 
 
marlowe
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Maj 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-05-18, 12:47   Ozi na Mio Moov 500

Witam

Nie ma zakątka tego forum, do którego bym już nie zajrzał, dlatego piszę ten post:

1. Za pomocą Mobile Atlas Creatora stworzyłem potrzebne mi mapy. Zauważyłem, że pod Oziego działają mapy zajmujące max ok. 1,2 MB. Nie da się korzystać z większych?

2. Żeby uruchomić większe zbliżenie mapy, trzeba zaloadować mapę o większej dokładności, i tak w kółko. Czy nie da się jakoś tego uprościć, żeby nie loadować ciągle nowych map, np stosując przycisk "zwiększ dokładność". Chodzi mi o to, żeby przycisk wiedział, że ma załadować mapę o większej dokładności.

3. Chyba milion wątków poświęconych jest uruchamianiu OziExplorer CE w "Demo Version" z jednoczesnym problemem ciągłego wpisywania kody oblokowującego. Probowałem Vladka, PDAnet, jedynki, wszystko na nic. Mam Mio Moov 500. Czy ktoś przez to skutecznie przeszedł?

W zamian za pomoc kliknę "pomógł", ponadto będę dozgonnie wdzięczny.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18763
Wysłany: 2010-05-18, 13:17   

1. Ja korzystam z plików png 15MB zmniejszanych w OziPC z dodatkiem Img2ozf.exe do 4MB (mapy robię wg http://www.my-navia.pl/vi...p=183797#183797 ). Rekordowy plik który poszedł na biedronkowej 2-letniej Nv35 to 11MB w formacie ozfx3

2. Zbliżenie realizuję ikonkami + i - ale do tego mapa musi mieć odpowiednią rozdzielczość - zobacz moje przykładowe http://www.my-navia.pl/vi...p=183685#183685
Możesz tez włączyć automatyczne ładowanie mapy o większej dokładności (ja wyłaczyłem, bo mnie wkurzało - nie lubie, jak urządzenie robi cos bez mojego polecenia)

3. Nie milion, a kilka. Zacznij od instalki 2.31: http://www.my-navia.pl/vi...p=192214#192214
_________________

 
 
marlowe
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Maj 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-05-18, 22:35   

1. Zaraz sprawdzę.
2. Zaraz sprawdzę.
3. Link "instalka" nie działa. Można prosić jakiś inny link do działającego na full Oziego, gdzie wystarczy tylko raz wpisać klucz?
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9594
Wysłany: 2010-05-19, 07:31   

Poprawiłem link
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 9