Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Ozi Explorer i problemy z mapami
Autor Wiadomość
marlowe
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Maj 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-05-19, 17:00   

AD 1:

Jak się uda masz u mnie Oscara, za montaż :P Jeszcze nie miałem czasu sprawdzić, zrobię to dziś.

AD 2:

jacekp1313 właśnie chodzi mi o to, że przyciski +/- dają tylko pozorne przybliżenie. Chodzi mi o takie przybliżenie, co wgra dokładniejszą mapę. Zdaję sobie sprawę, że do zwiększania dokładności służą przyciski "Mniej szczegółów / Więcej szczegółów", ale aby z nich korzystać, trzeba jakoś zaindeksować mapy, żeby program wiedział którą mapa jest tą dokładniejszą, o którą nam w danej chwili chodzi. Pytanie tylko jak to zrobić?

AD 3:

OK. W końcu się uporałem z tym Demo Version i wpisywaniem w kółko kodów.
Rozwiązanie znalazłem tutaj (wersja 2.31):

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15394

link do programu:

http://rapidshare.com/files/318522105/Ozi.rar

a kody wpisałem takie:

Name: 0607-5999-1182
Code: $B24F5CB2

Pomógł Binek. Dodam że mam Mio Moov 500.

Jak będę miał trochę cierpliwości to wypróbuję działanie 2.32, które doradza KonJarek.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18763
Wysłany: 2010-05-19, 17:08   

W opcjach Oziego jest gdzieś (nie pamiętam) automatyczne ładowanie dokładniejszej mapy, ale jeszcze nigdy tego nie ćwiczyłem - na pewno trzeba zrobić kilka map tego samego obszaru o różnych poziomach dokładności.
Spróbuj moich mapek - zoom pozwala na identyfikację każdego budynku. a to chyba wystarczająca dokładność.
Większa moim zdaniem nie ma sensu - biorąc pod uwagę precyzję naszych GPS-ów i kalibracji map - u mnie podczas prób pozycja skakała po całym 3-klatkowym bloku (włączyłem funkcję rysowania drogi i przez 15 minut od złapania fixa Navia leżała na balkonie)
_________________

 
 
marlowe
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 13 Maj 2010
Posty: 8
Wysłany: 2010-05-19, 18:08   

AD 1 sprawdzone, hula mapka, która przed użyciem img2ozf zajmowała 27 MB. Mam nadzieje, że nie zmienia to kalibracji???

W pełni zasłużone "Pomógł" dla jacekp1313.

AD 2. Do pełni szczęścia brakuje specjalisty do punktu AD 2. Mapki o różnych dokładnościach czekają na zindeksowanie. Menu "Map" > "Indeks map" nie tworzy w rezultacie indeksu map, który by można było obsługiwać za pomocą "Mniej szczegółów"/"Więcej szczegółów".
 
 
KonJarek 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 65
Wysłany: 2010-05-21, 08:47   

Jeśli chodzi o punkt 2, to nie trzeba ręcznie tworzyć indeksu map. Po skonfigurowaniu lokalizacji map w menu program automatycznie indeksuje mapy.
Program prawidłowo przełącza mapy w trzech przypadkach:
1. Gdy GPS namierzy pozycję dla której w programie znajduje się kilka map
2. Gdy wyłączymy GPS i umieścimy kursor w miejscu gdzie powinno być kilka map.
3. Gdy użyjemy opcji "GPS Tracking OFF" która pozwoli na umieszczenie kursora poza pozycją odczytaną z odbiornika GPS.

W przypadku gdy testujemy działanie programu w domu przy włączonym odbiorniku GPS i sprzęt nie jest w stanie namierzyć pozycji, program uznaje że znajdujemy się w punkcie o współrzędnych 0,0 i przy próbie przełączania map program próbuje odnaleźć mapy dla tych współrzędnych. W praktyce oznacza to że pojawia się komunikat o braku dokładniejszych map dla danego obszaru.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18763
Wysłany: 2010-05-21, 22:41   

Poćwiczyłem.
Zacząłem od przygotowania map o różnej dokładności - moim ulubionym sposobem (ZumiBuddy+konwersja przez OziPC do ozfx3) przy wskaźniku x9, x6 i x3 (w Zumi).
Potem wybieram opcje > wybór dokładniejszej i mogę zmieniać mapy (screeny-1).
Ewentualnie można w opcjach wybrać KONFIGURACJA > PRZESUWNA i tam zaptaszkować. (screeny-2)

screeny-2.jpg
Plik ściągnięto 47 raz(y) 80,73 KB

screeny-1.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 94,89 KB

_________________

 
 
KonJarek 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 65
Wysłany: 2010-05-23, 21:18   

Znalazłem dzisiaj jeszcze jeden problem który może uniemożliwić przełączenie mapek - długa ścieżka do folderu z mapami. Problem występuje w wersji 2.32.
 
 
kdvision
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-09-30, 14:10   

Mam pewien problem. Od razu zaznaczę że jest to dopiero początek mojej przygody z Ozim. Ale do rzeczy:
Na PC mam zainstalowany OziExp ver 3.95.5.g z serialem i wszystko jest OK. Na nawigacji Manta 440MS w pełni odblokowanej mam zainstalowanego Oziego w wer. 3.xx z tym numerem aaaa-aaaa-aaaa i serial: $25EE647B i sam program działa bez problemu.
Wrzucam skalibrowaną mapę pod OxiCE do nawigacji do katalogu maps tzn. plik *.ozfx3, *.map i *.jpg. Po uruchomieniu Oxiego na nawigacji program szuka satelit i bez problemu znajduje 5-7 szt. natomiast nie ładuje mi mapy. Jedyna mapa, jaką widzi to ta standardowa world.map żadnej innej nie widzi. Nawet jak dam mu find map to widzi tylko tą world.map. Podaje na jakiej jestem wysokości i współrzędne ale nie wyświetla mapy. W czym może być problem. Żeby było ciekawiej to zanim połączy się z satelitami to mogę wczytać swoją mapę, natomiast zaraz po połączeniu mapa ginie i pojawia się tylko world.map.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18763
Wysłany: 2010-09-30, 14:14   

1. Plik MAP jest od jpg, czy ozfx3?
2. Jaka wielkość pliku ozfx3 i jpg?
_________________

 
 
kdvision
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-10-01, 08:14   

jacekp1313 napisał/a:
1. Plik MAP jest od jpg, czy ozfx3?
2. Jaka wielkość pliku ozfx3 i jpg?


Odp. 1 - Plik MAP jest chyba od JPG ponieważ kalibrację robiłem na pliku JPG i zapisalem więc stworzył się plik MAP, który następnie skonwertowałem programem Image to OZF pod Oziego CE i powstały pliki m-34-039-c.ozfx3, m-34-039-c_ozf.map

Odp. 2 - Plik ozfx3 ma wielkość 5,018 MB, plik JPG 2,10 MB.

Czy plik graficzny jpg jest w ogóle potrzebny ? Grafika jest chyba zapisana w pliku ozfx3

Wydaje mi się że to nie jest problem wielkości ponieważ przy szukaniu map w nawigacji nie widzi żadnej innej mapy oprócz world.map
Wgrałem np. ściągniętą z neta skalibrowaną pod CE mapę Żagania wrzuciłem pliki zagan.ozfx3 (0,6MB) i zagan_ozf.map (4 kB) i też ich nie widzi.
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9594
Wysłany: 2010-10-01, 09:13   

Gdzie wrzucasz mapy?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
kdvision
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-10-04, 08:28   

Mapy wrzucam na kartę SD do katalogu MAPS w Ozim.
Ścieżka: \SDMMC\Ozi_3\Maps
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9594
Wysłany: 2010-10-04, 09:18   

I tam jest plik world.map?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
kdvision
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-10-04, 09:25   

Dokładnie tam jest zarówno plik World.map i World.ozfx3.

Podjąłem próbę zmiany nazwy pliku. Zmieniłem nazwę pliku ze swoją mapą na World.map i World.ozfx3 i w czasie uruchamiania Oziego podaje mi że nie może otworzyć mapy. Po ponownej podmianie na standardową mapę widzi znowu tylko World.map. Czyli problem nie tkwi w nazwie pliku i jego lokalizacji.
 
 
new24 
Navi Expert



Pomógł: 8 razy
Wiek: 39
Dołączył: 18 Mar 2009
Posty: 403
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-10-04, 09:55   

kdvision napisał/a:
problem nie tkwi w nazwie pliku i jego lokalizacji.

Wrzuć gdzieś te pliki to będziemy mogli zobaczyć gdzie tkwi problem.
_________________
Nawigacja: Blow GPS43YBT + MapaMap | AutoMapa | Navigo | OziExplorer
Automapa: sumy kontrolne SHA1 i MD5
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Pomógł: 259 razy
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9594
Wysłany: 2010-10-04, 13:13   

W międzyczasie spróbuj z działającymi mapami http://www.my-navia.pl/vi...p=183685#183685 Oczywiście, najpierw wyłącz GPS - bo samoczynnie przełączy sie na mapę, na której jesteś (czyli świat - chyba, że jestes w Bydgoszczy lub Gdańsku)
przy okazji: na pewno mapy, które chcesz otworzyć, pokrywają sie z Twoim położeniem? jeśli nie, to wyłącz GPS
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11