Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-02-12, 14:04
Primo (ANDROID) i TMC
Autor Wiadomość
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1513
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-07-02, 11:38   

Witam

A spotkałeś licencje TMC na te kraje

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
Cav
Waypoint


Dołączył: 02 Maj 2017
Posty: 109
Wysłany: 2019-07-02, 18:11   

Arturek napisał/a:
Witam

A spotkałeś licencje TMC na te kraje


Ja nie mam, dlatego pytam czy istnieją.
Bo np. w wykazie tmc w Sygicu, poza Chorwacją i Grecją, nic w okolicy nie mają,
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 527 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18774
Wysłany: 2019-07-19, 21:05   

Zainstalowałem Primo 9.18.27 na nowym telefonie (w samą porę zmienili nam sprzęt w pracy, bo prywatny padł) - czy komuś działa TMC na tej wersji? Żaden wpis z kilku ostatnich stron nie pomógł...
_________________

 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 73 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6077
Wysłany: 2019-07-19, 21:51   

TMC w Primo nie jest wspierane.
Generalnie Primo nie jest wspierane
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Cav
Waypoint


Dołączył: 02 Maj 2017
Posty: 109
Wysłany: 2019-07-27, 20:29   

1. Czy jest możliwość takiego ustawienia I-go, zeby OD RAZU wyliczał trasy korzystając z informacji z tmc o opóźnieniach na drodze?
Bo późniejsza informacja, że wyliczona najszybsza droga, jednak najszybsza nie jest i propozycja objazdów mało ma jednak wspólnego z optymalnym planowaniem trasy.
Zwłaszcza, że często pojawia się gdy już jedziesz i nie bardzo masz możliwość dokładnej analizy proponowanej trasy.

2. Rozumiem, że tmc w I-go nie zapewnia w żaden sposób informacji o suszarkach i mobilnych radarach?
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1513
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-07-28, 08:52   

Witam

Dlaczego o programie IGO, piszesz I-go?
I robisz to z konsekwencją wartą lepszej sprawy

ad1. Jeśli chcesz aby wyliczono trasę z uwzględnieniem TMC,
poczekaj aż urządzenie pobierze informacje o korkach i dopiero wtedy wyliczaj trasę

Oczekiwania kolegi sa trochę bez sensu na dłuższej trasie, bo:
a) jeśli korek jest za 500km, to zanim dojedziesz się rozładuje
b) w trakcie jazdy może się zdarzyć wypadek, którego nie było w momencie obliczania trasy

ad 2. Będą ostrzeżenia o suszarkach, radiowozach itd., jeśli wgrasz je do programu.
Każdy wgrywa co mu potrzebne, ja wolę mieć tylko radary stacjonarne,
bo reszta powiadomień, moim zdaniem to śmieci

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
Cav
Waypoint


Dołączył: 02 Maj 2017
Posty: 109
Wysłany: 2019-07-28, 10:18   

Arturek napisał/a:
Witam

Dlaczego o programie IGO, piszesz I-go?
I robisz to z konsekwencją wartą lepszej sprawy


Kwestia przyzwyczajenia.
Wpisz w googlach "igo" a potem "i-go", zobacz różnice, to zrozumiesz dlaczego.

Arturek napisał/a:

ad1. Jeśli chcesz aby wyliczono trasę z uwzględnieniem TMC,
poczekaj aż urządzenie pobierze informacje o korkach i dopiero wtedy wyliczaj trasę


Jest to jakiś pomysł, ale jak jest sygnalizowane zakończenie pobierania informacji o korkach bez wyznaczenia trasy?

Arturek napisał/a:

Oczekiwania kolegi sa trochę bez sensu na dłuższej trasie, bo:
a) jeśli korek jest za 500km, to zanim dojedziesz się rozładuje
b) w trakcie jazdy może się zdarzyć wypadek, którego nie było w momencie obliczania trasy


Oczywiście, ale nie o tym mówimy.
Po pierwsze - nic nie było o dłuższej trasie.
Po drugie - niektóre utrudnienia są stałe i nie znikną z kilka godzin, więc prawidłowy algorytm powinien sprawdzić czy jest w ogóle na to szansa zanim dojedziesz do tego punktu.

Arturek napisał/a:

ad 2. Będą ostrzeżenia o suszarkach, radiowozach itd., jeśli wgrasz je do programu.


Używam Igo od kilkunastu lat, więc to wiem, ale to już teraz jest nie na czasie.
Wymogi wobec aplikacji nawigacyjnych od tego czasu dość mocno się zmieniły.
Oczekuję od programu takich informacji w trybie online, aktualnych, a nie sprzed jakiegoś czasu.

Co mi da informacja, że rok temu stała w tym miejscu suszarka?
Waze czy Yanosik zaraportują mi, ze stała 5 minut temu - i tego mi brakuje.

Arturek napisał/a:

Każdy wgrywa co mu potrzebne, ja wolę mieć tylko radary stacjonarne,
bo reszta powiadomień, moim zdaniem to śmieci


Tu się zgadzam, pytałem o tego typu info, ale z tmc.
Rozumiem, że nie dostanę takowego?
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1513
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-07-31, 22:01   

Cav napisał/a:

[...]

Tu się zgadzam, pytałem o tego typu info, ale z tmc.
Rozumiem, że nie dostanę takowego?


IGO odczytuje informacje o radarach z pliku, a nie online

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,47 sekundy. Zapytań do SQL: 10