Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: jacekp1313
2014-02-12, 14:04
Primo (ANDROID) i TMC
Autor Wiadomość
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1534
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-07-02, 11:38   

Witam

A spotkałeś licencje TMC na te kraje

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
Cav
Waypoint


Dołączył: 02 Maj 2017
Posty: 110
Wysłany: 2019-07-02, 18:11   

Arturek napisał/a:
Witam

A spotkałeś licencje TMC na te kraje


Ja nie mam, dlatego pytam czy istnieją.
Bo np. w wykazie tmc w Sygicu, poza Chorwacją i Grecją, nic w okolicy nie mają,
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18870
Wysłany: 2019-07-19, 21:05   

Zainstalowałem Primo 9.18.27 na nowym telefonie (w samą porę zmienili nam sprzęt w pracy, bo prywatny padł) - czy komuś działa TMC na tej wersji? Żaden wpis z kilku ostatnich stron nie pomógł...
_________________

 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 76 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6541
Skąd: znikąd
Wysłany: 2019-07-19, 21:51   

TMC w Primo nie jest wspierane.
Generalnie Primo nie jest wspierane
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Cav
Waypoint


Dołączył: 02 Maj 2017
Posty: 110
Wysłany: 2019-07-27, 20:29   

1. Czy jest możliwość takiego ustawienia I-go, zeby OD RAZU wyliczał trasy korzystając z informacji z tmc o opóźnieniach na drodze?
Bo późniejsza informacja, że wyliczona najszybsza droga, jednak najszybsza nie jest i propozycja objazdów mało ma jednak wspólnego z optymalnym planowaniem trasy.
Zwłaszcza, że często pojawia się gdy już jedziesz i nie bardzo masz możliwość dokładnej analizy proponowanej trasy.

2. Rozumiem, że tmc w I-go nie zapewnia w żaden sposób informacji o suszarkach i mobilnych radarach?
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1534
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-07-28, 08:52   

Witam

Dlaczego o programie IGO, piszesz I-go?
I robisz to z konsekwencją wartą lepszej sprawy

ad1. Jeśli chcesz aby wyliczono trasę z uwzględnieniem TMC,
poczekaj aż urządzenie pobierze informacje o korkach i dopiero wtedy wyliczaj trasę

Oczekiwania kolegi sa trochę bez sensu na dłuższej trasie, bo:
a) jeśli korek jest za 500km, to zanim dojedziesz się rozładuje
b) w trakcie jazdy może się zdarzyć wypadek, którego nie było w momencie obliczania trasy

ad 2. Będą ostrzeżenia o suszarkach, radiowozach itd., jeśli wgrasz je do programu.
Każdy wgrywa co mu potrzebne, ja wolę mieć tylko radary stacjonarne,
bo reszta powiadomień, moim zdaniem to śmieci

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
Cav
Waypoint


Dołączył: 02 Maj 2017
Posty: 110
Wysłany: 2019-07-28, 10:18   

Arturek napisał/a:
Witam

Dlaczego o programie IGO, piszesz I-go?
I robisz to z konsekwencją wartą lepszej sprawy


Kwestia przyzwyczajenia.
Wpisz w googlach "igo" a potem "i-go", zobacz różnice, to zrozumiesz dlaczego.

Arturek napisał/a:

ad1. Jeśli chcesz aby wyliczono trasę z uwzględnieniem TMC,
poczekaj aż urządzenie pobierze informacje o korkach i dopiero wtedy wyliczaj trasę


Jest to jakiś pomysł, ale jak jest sygnalizowane zakończenie pobierania informacji o korkach bez wyznaczenia trasy?

Arturek napisał/a:

Oczekiwania kolegi sa trochę bez sensu na dłuższej trasie, bo:
a) jeśli korek jest za 500km, to zanim dojedziesz się rozładuje
b) w trakcie jazdy może się zdarzyć wypadek, którego nie było w momencie obliczania trasy


Oczywiście, ale nie o tym mówimy.
Po pierwsze - nic nie było o dłuższej trasie.
Po drugie - niektóre utrudnienia są stałe i nie znikną z kilka godzin, więc prawidłowy algorytm powinien sprawdzić czy jest w ogóle na to szansa zanim dojedziesz do tego punktu.

Arturek napisał/a:

ad 2. Będą ostrzeżenia o suszarkach, radiowozach itd., jeśli wgrasz je do programu.


Używam Igo od kilkunastu lat, więc to wiem, ale to już teraz jest nie na czasie.
Wymogi wobec aplikacji nawigacyjnych od tego czasu dość mocno się zmieniły.
Oczekuję od programu takich informacji w trybie online, aktualnych, a nie sprzed jakiegoś czasu.

Co mi da informacja, że rok temu stała w tym miejscu suszarka?
Waze czy Yanosik zaraportują mi, ze stała 5 minut temu - i tego mi brakuje.

Arturek napisał/a:

Każdy wgrywa co mu potrzebne, ja wolę mieć tylko radary stacjonarne,
bo reszta powiadomień, moim zdaniem to śmieci


Tu się zgadzam, pytałem o tego typu info, ale z tmc.
Rozumiem, że nie dostanę takowego?
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1534
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-07-31, 22:01   

Cav napisał/a:

[...]

Tu się zgadzam, pytałem o tego typu info, ale z tmc.
Rozumiem, że nie dostanę takowego?


IGO odczytuje informacje o radarach z pliku, a nie online

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
krisgdynia 
Navi Expert



Wiek: 54
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 264
Skąd: Gdynia.EU
Wysłany: 2019-10-03, 10:42   

Mam prośbę. Ostatnio zauważyłem że mocno "rozmija" się traffic z rzeczywistością. Nextgen_pal skin Pongo. Wszystko jest stabilne (oprócz niebieskich baloników w podglądzie ale o tym w innym wątku).Mógł by ktoś sprawdzić mój wpis. Mam wątpliwości co do np - serwers[0].URL i czy przy prowieder i folder powinno być z iPhone?
Cytat:

[network]
available=1

[tmc-http]
enabled=1
start=1

servers.size=1
servers[0].url="http://zippy.naviextras.com/services/tmclite/data/nng-igo-tmc-iphone/0/"
dt_dl_0=300.0
;refresh in sec
dl_dist_0_km=200.0
;radius in km
profile_name="nng-igo-tmc-iphone"
;profile_name="nng-igo-tmc-jci"
;profile_name="nng-igo-tmc"
profile_version=2
udp.enabled=1

[tmc.src.http]
enabled="1"

[naviextras_bingo.tmclite.provider]
provider_icon_key="tomtom"
friendly_name="TomTom"
;provider_icon_key="here".


Być może powinienem pozmieniać linijki zaznaczone ;? Co o tym wpisie sądzicie. Traffic działa informacje są szybko tylko często niedokładnie (gogle jest dokładniejsze)
_________________
Samsung Galaxy S20;Huawei MediaPad T3 8' ; NextGen iGO Truck ISRAEL 9.18.27.687519 (M&D)(VW 02.09.20) + Skin Pongo. Sygic Truck.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18870
Wysłany: 2019-12-07, 08:01   

Kilka postów z innych wątków:
dybukpl napisał/a:
Dzisiaj zainstalowałem iGO_Gift_9.18.27.687519_no.make.sys.apk z Mapami HERE_2019.Q2_190429 wszystko działa super oprócz traffic.

no_taki napisał/a:
, jesli masz wersję 9.18.27.687519 to na niej nie działa ani TMC , ani pogoda i zmiana profili nic nie daje. Działa na wersji kolegi mortins 9.18.27.681611.
http://www.my-navia.pl/vi...p=486915#486915
wystarczy podmienić sama apke ( SAVE zostaje) i ewentualnie zmienić nazwę folderu na iGO_Israel, jesli byla iGO_Gift. Po instalacji mozna zabrac uprawnienia na mikrofon i kontakty, o ile nie korzysta się z tych uprawnień .

metelan napisał/a:
Do pobrania tutaj: https://www97.zippyshare.com/v/XMZpNF6w/file.html
Obie sprawdzone, działają bezbłędnie.
Dla iGO_Gift_9.18.27.687519_SD (Gift) - nazwa folderu iGO_Gift
Dla iGO_NextGen_9.18.27.687519_SD (Israel) - nazwa folderu iGO_NextGen
_________________

 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1354
Wysłany: 2019-12-07, 08:21   

krisgdynia napisał/a:
Mam wątpliwości co do np - serwers[0].URL i czy przy prowieder i folder powinno być z iPhone?

Ja mam tak:
Kod:
[tmc-http]
enabled=1
profile_name="nng-igo-tmc-jci"
profile_version=2
udp.enabled=0

Sprawdź ten wpis.
Problem braku TMC czy pogody dotyczył tylko Israel i Gift - tu trzeba było spreparować apki. Pal działa normalnie.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18870
Wysłany: 2019-12-07, 08:27   

Przed chwilą zainstalowałem NextGena z postu kol, metelan i działa pogoda oraz traffic.
W skrócie - skopiowałem (dla bezpieczeństwa) stare iGOIsrael na kompa, zmieniłem nazwę (w tejefonie) folderu z iGO_Israel na iGO_Nextgen, odinstalowałem iGO ( i uruchomiłem plik iGO_NextGen_9.18.27.687519_SD.apk

Wiarygodność danych z TMC to oddzielna spraw...
_________________

 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1354
Wysłany: 2019-12-07, 14:37   

Cytat:
Przed chwilą zainstalowałem NextGena z postu kol, metelan i działa pogoda oraz traffic.

Jacek, bo to są właśnie te poprawione apki. Był na nich problem z serwerem, ale kolega z GP to rozwiązał.
Nawet pokazał jak się to robi w hex edytorze.
Co do TMC to masz zupełną rację, ja nigdy nie brałem tego na poważnie.
Zresztą wystarczy porównać z najnowszym TT NDS czy Go, a nawet Sygicem i widać różnice. ;-)
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 76 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6541
Skąd: znikąd
Wysłany: 2019-12-07, 14:53   

Mnie strasznie tylko cieszy jak slysze "przed Toba korek , lub zator" , bo to znak, ze przede mna tez ludki na iGO jeżdżą ;-)
Jako ze ten komunikat generowany jest na podstawie bieżących danych przekazywanych przez urzadzenia - jest realny
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
pakob
Waypoint


Dołączył: 25 Lip 2013
Posty: 90
Wysłany: 2019-12-08, 17:56   

panowie upewnijcie mnie czy aby na pewno iGO Pal 719974 nie cierpi na tę przypadłość związaną z TMC? Wprawdzie kolega parę postów wyżej napisał że iGO Pal działa normalnie,ale ja kiedyś te zatory miewałem często,a teraz w ogóle ich nie widać.Ikona inf. o ruchu (TMC) jest u mnie szara z zielonymi o góry 3 linijkami jakby symbol fal-tzn. że teoretycznie działa tylko nie ma zatorów-czy tak?w innych navi są opóźnienia a tu nie ma-trochę mnie to zastanawia.
PS wszystkie posty są mi doskonale znane,lecz w nich głównie piszecie o wer. Israel lub Gift wymagających moda stąd moje wątpliwości na temat wersji Pal 719974.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 11