Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Mio M 300 instalacja AutoMapy
Autor Wiadomość
joedalton
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-08-22, 10:35   Mio moov 300 i automapa - problem

Witam, ostatnio nabyłem navigacje mio moov 300 na terenie USA. Oczywiście oryginalnie posiada zainstalowaną mape miomap 2008 z mapą USA. Po odblokowaniu oraz załadowaniu automapy zacząłem się zastanawiać że niczego więcej niż Automapy nie potrzebuję. Jak zrobić do niej autostart? Dzieki z góry.
Ostatnio zmieniony przez Sahem 2011-06-07, 14:57, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-08-22, 13:33   

joedalton napisał/a:
niczego więcej niż Automapy nie potrzebuję

:-D Dobre! :-D . Poznasz więcej, to na jednej mapie sie nie skończy ;-)

joedalton napisał/a:
Jak zrobić do niej autostart?

A jak startował poprzednio Mio?

[ Dodano: 2008-08-22, 13:45 ]
Deoxyryboza w poście nr 27776 dot. odblokowania Mio-200 napisał/a:
Procedura wyglada nastepujaco:

- zainstalowac sterowniki z plytki
- podlaczyc urzadzenie, powinno wykryc 2 dyski wymienne
- wchodzimy do urzadzonka MIO DEVICE\Program Files\MioMap
edytujemy plik "appstartupsec.ini" do takiej postaci by uruchamial nam to co chcemy np. zamiast ""ProcessFile=Program Files/MioMap/MioMap.exe"" zmieniamy na ""ProcessFile=Program Files/MioMap/AutoMapa EU.exe"

W miejsce "AutoMapa EU.exe" mozna wpisac dowolny inny program ktory ma zostac uruchomiony(...)

Może to bedzie rozwiązaniem?
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
joedalton
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 7
Wysłany: 2008-08-23, 11:20   

Wedrowca napisał/a:
A jak startował poprzednio Mio?


Mio startował Miomap 2008 po włączeniu z mapą USA co jest w PL bezużyteczne. Odblokowałem go przy pomocy MioPocket Unlock i nie wiem co on tam i gdzie pozmieniał. Pytanie dotyczy Mio 300 a nie 200 i katalogi nieco inaczej się nazywają, zamiast Miomap jest Navman, reszta się zgadza. Dziękuję za pomoc, problem rozwiązany. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2013-06-04, 07:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
harry 
Maestro GPS
Szukaj-czytaj-pytaj



Pomógł: 88 razy
Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 3460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-08-23, 12:04   

joedalton napisał/a:
Dziękuję za pomoc, problem rozwiązany.
Gratulacje... :mrgreen:
_________________

 
 
bartoss100
Waypoint


Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 41
Wysłany: 2008-12-28, 19:18   automapa na pulpicie navi mio

co należy zmienić jakie pliki aby po uruchomieniu navi mio moov 300 była widoczna ikonka automapy? wystarczy coś skopiować i gdzie indziej wkleić czy należy zmienić końcówkę pliku?

jak na razie nie znalazłem sam rozwiązania więc kieruję się do was ktoś za pewne wie dodam że nie jestem jakimś komputerowcem.

dzięki za jakieś porady
 
 
ELM0 
guru
S7 EDGE :)



Pomógł: 54 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 1274
Skąd: Ulica Sezamkowa
Wysłany: 2008-12-28, 21:30   Re: automapa na pulpicie navi mio

bartoss100 napisał/a:
co należy zmienić jakie pliki aby po uruchomieniu navi mio moov 300 była widoczna ikonka automapy? wystarczy coś skopiować i gdzie indziej wkleić czy należy zmienić końcówkę pliku?

jak na razie nie znalazłem sam rozwiązania więc kieruję się do was ktoś za pewne wie dodam że nie jestem jakimś komputerowcem.

dzięki za jakieś porady



a masz ją odblokowana???
_________________
chomik VERBATIM
www.nopremium.pl
www.mynavi-expert.pl/reflink/9933
 
 
bartoss100
Waypoint


Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 41
Wysłany: 2008-12-28, 22:53   

automapę tak bo normalnie nawiguje mnie gdzie chce cała europa!!! tylko wcześniej wgrałem sobie jakiś pulpit i był on mały na 2\3 ekranu może trochę mniej. teraz go usunąłem.

fakt że gdy włączam navi i uruchamiam automapę to na tej pierwszej stronie jest napis w lewym dolnym rogu że mapa nie została jeszcze wczytana. (mam ja na karcie).

może ktoś mnie poinstruuje jak wgrać poprawnie pulpit żeby była opcja startowania AM z pulpitu a nie szukania pliku exe. w katalogach.
 
 
ELM0 
guru
S7 EDGE :)



Pomógł: 54 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 1274
Skąd: Ulica Sezamkowa
Wysłany: 2008-12-28, 23:09   

u mnie na chomiku znajdziesz pulpit pod swoja rozdzielczość oraz instrukcje jak go uruchomic. potem w pliku navi_ice (znajduje sie w folderze apps) należy zmienić sciezki dostepu dla poszczególnych navi. i po sprawie

daj znac czy poszło
_________________
chomik VERBATIM
www.nopremium.pl
www.mynavi-expert.pl/reflink/9933
 
 
bartoss100
Waypoint


Dołączył: 16 Gru 2008
Posty: 41
Wysłany: 2008-12-29, 15:58   

no oki ściągnąłem ale jakoś nie wiem jak go uruchomić jeszcze bo brakuje mi instrukcji. hyba podołam :-?
 
 
ELM0 
guru
S7 EDGE :)



Pomógł: 54 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 1274
Skąd: Ulica Sezamkowa
Wysłany: 2008-12-29, 16:49   

bartoss100 napisał/a:
no oki ściągnąłem ale jakoś nie wiem jak go uruchomić jeszcze bo brakuje mi instrukcji. hyba podołam :-?


w załączniku instrukcja

Mio_moow_200_nowy_panel.rar
Pobierz Plik ściągnięto 1311 raz(y) 108,57 KB

_________________
chomik VERBATIM
www.nopremium.pl
www.mynavi-expert.pl/reflink/9933
 
 
mandrzej111 
azymut


Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 3
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2008-12-30, 09:22   Mio Moov 300 US - nie widzi GPS w Automapie i BeeLineGps

Witam

Od paru dni wertuje fora żeby znaleźć rozwiązanie mojego problemu.
Posiadam Mio Moov 300 z USA.
Odblokowałem windowsa, wszystko poszło bez problemu.
Standardowa aplikacja (Smart Streets) wykrywa satelity, wiec GPS musi działać.
Niestety Automapa 5.2 - wersja bezinstalacyjna, oraz aplikacje BeeLineGPS i VisualGPS nie wykrywają satelit.
W Automapie usuwałem odpowiednie pliki, ustawiałem porty i prędkości (w tym Com2 i 57600) w każdej możliwej konfiguracji i niestety nie działa. Odpowiedz z aplikacji to brak sygnału GPS. Wspomnę, ze podobne testy robiłem pod gołym niebem jak i w domu.
Za każdym razem, Smart Streets znajdował sygnał, 'dodatkowe' aplikacje niestety nie.

Moze koledzy maja jakiś pomysł, jak uruchomić na tym ustrojstwie AM ?

Z gory dzieki za odpowiedz
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2733
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2008-12-30, 13:44   

Problemem będzie tylko złe ustawienie portu COM jak i szybkości BAUDRATE. W tym sofcie który działa, nie ma gdzieś podanego na jakim porcie działa? Program iGO8 potrafi sam przelatywać porty COM i szybkość w poszukiwaniu odbiornika GPS. Robi to ze 100% sprawnością. Zainstaluj sobie iGO8 (na próbę) i odpal wyszukiwanie portów. Jak znajdzie, zapisz sobie, wróć do AM i ustaw to co wskazał iGO.
_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
mandrzej111 
azymut


Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 3
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2008-12-30, 16:47   

Wedrowca napisał/a:
Zainstaluj sobie iGO8 (na próbę) i odpal wyszukiwanie portów. Jak znajdzie, zapisz sobie, wróć do AM i ustaw to co wskazał iGO.


Wielkie dzięki iGO8 wykrył port i prędkość ..... COM2:57600.
Niestety AM testowałem wcześniej, jak i teraz z tymi ustawieniami i cały czas szuka sygnału GPS ...
Co jeszcze można zrobić ?
 
 
adamstrz
azymut


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Lip 2008
Posty: 1
Wysłany: 2008-12-31, 14:47   

Witam!

Ustawienia COM2 i 57600 są poprawne. Problemem najprawdopodobniej jest protokół (SIRF) ustawiający się samoczynnie po resecie urządzenia (po ustawieniu NMEA jest dobrze - wymienione programy znajdują satelity bez problemów).

Sposób zaradzenia: korzystając np z programu SirfTech (np. tutaj ) ustawić w sekcji Communication port i Baudrate. Pojawi się informacja o protokole (i będzie to SIRF). Następnie w menu SIRF wybrać "Switch to NMEA Protocol" i po przełączeniu satelity w wymienionych programach będą widoczne!

Pewnie są inne "trwałe" sposoby na protokół ustawiany automatycznie po resecie MIO MOOV N179 (może zmiana parametru "gps sirfbinary protocol=true" w pliku "device_settings.ini" ?)
 
 
mandrzej111 
azymut


Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 3
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2009-01-08, 17:29   

adamstrz napisał/a:
Sposób zaradzenia: korzystając np z programu SirfTech (np. tutaj ) ustawić w sekcji Communication port i Baudrate. Pojawi się informacja o protokole (i będzie to SIRF). Następnie w menu SIRF wybrać "Switch to NMEA Protocol" i po przełączeniu satelity w wymienionych programach będą widoczne!


Zadziałało :)

adamstrz napisał/a:
Pewnie są inne "trwałe" sposoby na protokół ustawiany automatycznie po resecie MIO MOOV N179 (może zmiana parametru "gps sirfbinary protocol=true" w pliku "device_settings.ini" ?)


Zadziałało :)

Wielkie dzięki :adamstrz
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 14