Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
program do ustawiania Anten Telewizyjnych, Satelitarnych itd
Autor Wiadomość
bodzys

Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 0
Wysłany: 2012-03-07, 22:05   Antena V.2.00

Witam Wszystkich :) znalazłem ciekawy program do ustawiania Anten Telewizyjnych, Satelitarnych itd.... Bardzo fajny bo ma w sobie dość bogatą bazę nadajników R-TV i nie tylko, jest on na PDA. Udało mi się go uruchomić na Larku 50.4 BT dodałem obrót pulpitu obraca w pion ładnie, Ustawiam Port COM1: GPS Driver i Baud Rate na 4800 i po takich ustawieniach wyskakuje ostrzeżenie! "Niewydolność procesora" :( i tu moje pytanie czy dało by sie jakoś zmodyfikować ten program "Antena" tak żeby działał na moim LArku? A może ktoś zna jakiś inny program tego typu działający na takiej nawigacji.
Dokładny opis i tego programu jest tu:
Kod:
http://www.numerus.net.pl/antena.html
 
 
jestem_ktoś 
Maestro GPS


Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 9591
Wysłany: 2012-03-08, 07:10   

A co to ma wspólnego z tematem wątku?
_________________
Nie pomagam na PW
SITE:MY-NAVIA.PL xxx w googlach prawdę Ci powie
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18753
Wysłany: 2012-03-08, 09:06   

Co chcesz ustawiac tym programem? W nawi samochodowych odbiornik jest nieustawialny, można co najwyżej sprawdzić porty i prędkość transmisji - a do tego jest VisualGPS

[ Dodano: 2012-03-08, 09:06 ]
p.S Wydzieliłem z " lark 50.4 BT i inne programy nawigacyjne"
_________________

 
 
bodzys

Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 0
Wysłany: 2012-03-08, 12:33   

jacekp1313 napisał/a:
Co chcesz ustawiac tym programem? W nawi samochodowych odbiornik jest nieustawialny, można co najwyżej sprawdzić porty i prędkość transmisji - a do tego jest VisualGPS

[ Dodano: 2012-03-08, 09:06 ]
p.S Wydzieliłem z " lark 50.4 BT i inne programy nawigacyjne"



Tym programem nie chce ustawiać ANTENY GPS W MOJEJ NAWIGACJI LARK tylko ustawić np Antene Telewizyjną np typu Yagi. Działa to tak:
1. wchodzę na np na dach włączam nawigacje
2. uruchamiam program "Antena"
3. szczytuje za pomocą GPS aktualną pozycje
4. Z listy wybieram nadajnik na który chcę ustawić swoją antene TV Yagi
5. Program podaje mi takie dane jak
- odległość do nadajnika
- kąt elewacji względem bieguna północnego lub słońca albo innego punktu wcześniej zapisanego przez nas np Latarni
6. Znając kąt elewacji za pomocą kompasu mogę bez problemu wycelować antene na nadajnik z którego bede odbierał sygnał TV
ps. może znacie jakiś działający program typu kompas działający na Larku 50.4 BT ?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18753
Wysłany: 2012-03-08, 13:08   

Jest kilka programów z kompasem - ale ich dokładność jest raczej wątpliwa i wymaga przejścia kilkunastu metrów do określenia położenia (Ozi, BeeLineGPS, http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=7735 , http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=23362 )
_________________

 
 
renron 
Maestro GPS



Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2012-03-08, 13:32   

Zainstalowałem sobie ten programik (wypakowałem cab-a, robiąc gotowca do skopiowania), jest też przejrzysta instrukcja do tego programu.

Nie wiem na ile on się sprawdzi przy ustawianiu np. anteny telewizyjnej, ale założenia ma ciekawe, w skrócie wygląda to tak:

Wybieramy port COM i bps na których pracuje nasze urządzenie, po złapaniu przez program fixa rejestrujemy w programie nasze położenie (współrzędne GPS), punkt w którym jest montowana antena, obieramy jakiś znany nam punkt orientacyjny (Mira, w programie są chyba trzy, ale możemy zdefiniować własną Mirę znając dokładne współrzędne punktu odniesienia) np. słońce i dokładnie w jego kierunku kierujemy żółtą strzałkę widoczną na ekranie.
Wybieramy z listy nadajnik na który ma być skierowana antena, po kliknięciu w przycisk Namiar, kolorowa strzałka wskazuje w którym kierunku należy skierować antenę TV.

Zrobiłem taki mały teścik i muszę powiedzieć że wskazało w miarę dobry kierunek dla anteny, oczywiście robiłem to pi razy drzwi, na podwórku.

Poniżej zrzut głównego okna programu.

_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
bodzys

Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 0
Wysłany: 2012-03-08, 13:38   

Kolego Renron na czym to uruchomiłeś bo mi na Lark 50.4 wyskakuje Niewydolność procesora i nie wiem co mogę z tym zrobić :(
 
 
renron 
Maestro GPS



Dołączył: 22 Lis 2008
Posty: 8838
Wysłany: 2012-03-08, 13:43   

Na nawigacji z mojego podpisu, procek 400 MHz, 64 MB RAM-u, NET Framework 2.
_________________
Peiying 4301 WinCe 5.0 - AM 6.16
 
 
bodzys

Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 0
Wysłany: 2012-03-08, 14:05   

hmmmm... Dziwne bo wyskakuje niewydolność procesora a w LArk-u jest procesor 468Mhz
Win CE 5.0 Core i 64MB SDRAM może to coś z "NET Framework 2" Będę szukał rozwiązania narazie odkryłem że jak ustawie Port Com 0 to żadziej wyskakuje Niewydolność procesora, i udało się nawet złapać fixa i lokalizacje.Trochę to uciążliwe ten komunikat bo cały czas trzeba klikać "OK" .
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2012-03-10, 17:25   

Jeśli program Numerusa nie chce się zainstalować a antena jest już gotowa do kręcenia to można skorzystać z programu na PC pana Zadorskiego - http://www.zadorski.loona...x.htm#odleglosc
Antenę zwykle ustawia się na własnym domu i w kierunku na jeden konkretny (lub testowo najwyżej kilka) nadajników więc baza ogólnokrajowa nie jest aż tak przydatna ;-)

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10