Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Primo Android - obrót ekranu
Autor Wiadomość
dybukpl 
Waypoint



Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 34
Skąd: Kraków
  Wysłany: 2016-04-21, 19:52   

janusz_40 napisał/a:
Zle dopasowałeś rozdzielczość w poziomie - od całkowitej rozdzielczości ekranu musisz odjąć szerokość paska dolnego, a pewnie nie odjąłeś. Spróbuj (o ile nie pamięć nie myli) 12 pixeli mniej


Mistrzu możesz jaśniej bo bez pomocy kolegów z tego forum nie ruszył bym z miejsca.
Gdzie trzeba wprowadzić te zmiany, w pliku sys?
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 8
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 523
Skąd: EU
Wysłany: 2016-04-21, 19:57   

dybukpl napisał/a:
Gdzie trzeba wprowadzić te zmiany, w pliku sys?

Tak, eksperymentujesz z tym wpisem:
Kod:
[rawdisplay]
screen_y=516


P.S. Minimalny wkład własny - obowiązkowy.
_________________

 
 
dybukpl 
Waypoint



Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 34
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-21, 20:45   

piotrekcz napisał/a:
Minimalny wkład własny - obowiązkowy.


Racja ale chyba mózg mi się wyłączył albo całkowite zaćmienie mnie ogarnęło...
po otwarciu pliku sys nie maiłem zachowanych wpisów:

[android]
;tablet=0
;fullscreen=1
upside_down_bug=1
;show_status_bar=1
register_functors=1
create_sdcard_dir=0
wait_for_closing_igo=1
;has_physical_home_button=1
navigation_audio_stream = 4
disable_restart_after_phone_call=1

[rawdisplay]
driver=engine
screen_x=1024
screen_y=528
screen_x2=600
screen_y2=952
force_renderer="RENDER_MOYA"

i stąd moje pytanie gdzie co i jak zmienić.

Małe sprostowanie do mojego problemu, jeśli uruchomię iGO w poziomie obraz nie jest obcięty i analogicznie do ustawienia pionowego ale jak obrócę tablet z np. pionu w poziom obraz obcina się na dale.

Aż tak bardzo mi to nie przeszkadza ale jak było jakieś rozwiązanie to było by super. Nie pomagają zmiany w screen_x,y...
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2016-04-21, 20:51   

dybukpl napisał/a:
[rawdisplay]
driver=engine
screen_x=1024
screen_y=528
screen_x2=600
screen_y2=952
force_renderer="RENDER_MOYA"

Nadal nie rozumiesz o czym piszemy -zmień tak:
Kod:
screen_x=1024
screen_y=516
screen_x2=600
screen_y2=952

Jak nadal będzie żle zmień trochę ten parametr:
screen_y=516 - kilka brakujących pikseli
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
dybukpl 
Waypoint



Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 34
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-21, 21:02   

janusz_40 napisał/a:
dybukpl napisał/a:
[rawdisplay]
driver=engine
screen_x=1024
screen_y=528
screen_x2=600
screen_y2=952
force_renderer="RENDER_MOYA"

Nadal nie rozumiesz o czym piszemy -zmień tak:
Kod:
screen_x=1024
screen_y=516
screen_x2=600
screen_y2=952

Jak nadal będzie żle zmień trochę ten parametr:
screen_y=516 - kilka brakujących pikseli


Może nie wyraziłem się jasno ale zmieniałem screen_y=528 na 516 ale nic to nie pomaga. Tak jak pisałem wcześniej jeśli np. iGO uruchomię w poziomie wszystko jest OK ale jak obrócę w pion obraz obcina się na dole.
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2016-04-21, 21:15   

dybukpl napisał/a:
nic to nie pomaga.
A może warto spróbować usunąć w ogóle folder /save oraz plik sys.txt, dodatkowo wyczyścić dane aplikacji i pamięć podręczną. Program powinien sam dostosować rozdzielczość pod Twoje urządzenie.

[ Dodano: 2016-04-21, 21:20 ]
Poeksperymentuj też z tym:
Kod:
[android] sekcja dotyczy wyłącznie systemu "Android"
 fullscreen=0 ; 1 - wyświetlanie okna programu na pelnym ekranie, 0 - okno programu pomniejszone o szerokość gorngo paska (pasek wiodczny
 tablet=0 ; Opcja dotyczy tabletow z dolnym paskiem 0 - okno programu powiększone i zakrywające dolny pasek, 1 - dolny pasek widoczny pod oknem programu.
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
dybukpl 
Waypoint



Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 34
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-22, 07:43   

janusz_40 napisał/a:
sekcja dotyczy wyłącznie systemu "Android"
fullscreen=0 ; 1 - wyświetlanie okna programu na pelnym ekranie, 0 - okno programu pomniejszone o szerokość gorngo paska (pasek wiodczny
tablet=0 ; Opcja dotyczy tabletow z dolnym paskiem 0 - okno programu powiększone i zakrywające dolny pasek, 1 - dolny pasek widoczny pod oknem programu.[/code]


W pliku sys mam ścieżkę do karty sd.

Ale jest sukces !! pomogła zmiana fullscrenn=0 na 1 :)

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Mam Tablet Lenovo A7-30D (lub H, to jest ten sam model). Jeśli będzie ktoś miał problem z uruchomieniem iGO - zapraszam.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6419
Skąd: znikąd
Wysłany: 2016-04-22, 17:42   

Nie pomogło, bo przykryles tylko mapą pasek systemowy.
Wszystko będzie OK dopóki będziesz w stanie zamknąc iGO z poziomu programu i nie korzystasz równocześnie z niczego innego poza iGO, bo utraciłes dostęp do urządzenia dopóki działa iGO

No przesadzam może.. jest przecież reset :mrgreen:
Wiec.. chyba jednak wstrzymalbym się na Twoim miejscu z oferowaniem pomocy innym :-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
dybukpl 
Waypoint



Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 34
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-22, 17:47   

no_taki napisał/a:
Nie pomogło, bo przykryles tylko mapą pasek systemowy


Widzisz inne rozwiązanie, jakieś sugestie?
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6419
Skąd: znikąd
Wysłany: 2016-04-22, 17:59   

Przeczytać to co napisali koledzy w tym watku.
A dawno temu piotrekcz dał prostą radę. Zrobic screen ekranu i w jakimkolwiek zaawansowanym programie graficznym sprawdzic jaka jest rzeczywista rozdzielczość.

Jesli tego nie potrafisz - zrób screen ekranu z iGO i wrzuc obrazek na jakiś serwer, który nie zmienia rozmiarów obrazka.
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
dybukpl 
Waypoint



Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 34
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-22, 19:49   

Tak na marginesie to widzę pasek systemowy, nie wiem dlaczego z Tobą dyskutuje ;-)

[/URL]

Mimo wszystko dzięki za chęć okazania pomocy.
 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 568
Wysłany: 2017-06-29, 20:18   

Mam problem z igo na Androida 5.1. Po uruchomieniu nie działa obrót ekranu.

Rozmiar wygląda tak:




Mój plik sys.txt
http://wklej.org/id/3211124/

Plik multimode.txt
Kod:
[modes]
; mx=WidthMin..WidthMax, HeightMin..HeightMax,Folder
; OR
; mx=Width, Height ,Folder

m1=400..480,196..320,"480_272"
m2=234..320,400..480,"480_272"
m3=768..960,400..600,"800_480"
m4=480..600,700..960,"800_480"
m5=1024..1280,552..800,"1024_768"
m6=600..800,960..1280,"1024_768"
Ostatnio zmieniony przez szymon189 2017-06-30, 09:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18850
Wysłany: 2017-06-29, 21:25   

janusz_40 napisał/a:
Poeksperymentuj też tym:
fullscreen=0 ; 1 - wyświetlanie okna programu na pelnym ekranie, 0 - okno programu pomniejszone o szerokość gorngo paska
Dziękuję.
Instalowałem iGO na nowym/starym tablecie i w poziomie wciąż miałem komunikat o niewspieranej rozdzielczości 1024*527, niezależnie od tego, co wpisywałem w "screen xy=..." Zmiana na fullscreen=0 rozwiązała problem (przy wpisie screen_xy=auto). Primo 9.6.29

[ Dodano: 2017-06-29, 21:27 ]
szymon189 napisał/a:
Mam problem
Masz tą samą rozdzielczość, co ja. Zmień wpis fullscreen
_________________

 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 568
Wysłany: 2017-06-30, 06:55   

Niestety nadal nie działa.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18850
Wysłany: 2017-06-30, 10:42   

Multimode.ini:
Kod:
[modes]
; mx=WidthMin..WidthMax, HeightMin..HeightMax,Folder
; OR
; mx=Width, Height ,Folder

m1=400..480,196..320,"480_272"
m2=234..320,400..480,"480_272"
m3=768..960,400..600,"800_480"
m4=480..600,700..960,"800_480"
m5=1024..1280,552..800,"1024_768"
m6=600..800,960..1280,"1024_768"


sys.txt (fragment związany z rozdzielczością)
Kod:
[device]
devtype_fallback_to_model=1

[android]
fullscreen=1
create_sdcard_dir=0

[interface]
skin="ui_android"
extra_settings=1
save_checksum=0
maxzoom2d=6000000
show_scroll_button=1
show_glonass=1

[rawdisplay]
force_renderer="RENDER_MOYA"
driver="engine"
screen_xy="auto"
_________________

Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2017-06-30, 19:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11