Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Primo Android - obrót ekranu
Autor Wiadomość
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 8
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 523
Skąd: EU
Wysłany: 2017-06-30, 19:09   

Zmień sekcję [android] i [rawdisplay] w taki sposób:
Kod:
[android]
tablet=0
fullscreen=1
upside_down_bug=1
show_status_bar=0
create_sdcard_dir=0
navigation_audio_stream=4
;has_physical_home_button=1

[rawdisplay]
driver=engine
screen_xy="auto"
force_renderer="RENDER_MOYA"

inne rozwiązanie:
Kod:
[android]
;tablet=0
;fullscreen=1
upside_down_bug=1
;show_status_bar=0
create_sdcard_dir=0
navigation_audio_stream=4
;has_physical_home_button=1

[rawdisplay]
driver=engine
screen_x=1024
screen_y=528
screen_x2=600
screen_y2=952
force_renderer="RENDER_MOYA"

pobierz > ui_android . Folder: ui_android, ulokuj bezpośrednio w katalogu głównym programu iGO (iGO\ ui_android) i testuj.
_________________

 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 568
Wysłany: 2017-06-30, 19:25   

W Pionie działa, w poziomie jest czarny ekran.
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 8
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 523
Skąd: EU
Wysłany: 2017-06-30, 19:48   

szymon189 napisał/a:
w poziomie jest czarny ekran.

Musisz sprawdzić "inne rozwiązanie".

P.S. W Twoim przypadku, konieczna jest korekta pliku: multimode.ini > wszystko masz przygotowane.
_________________

 
 
szymon189
GPS instruktor


Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 568
Wysłany: 2017-06-30, 19:54   

Dziękuje. Teraz wszystko działa.
 
 
jannaszek
Waypoint


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 119
Wysłany: 2017-07-07, 10:22   

piotrekcz napisał/a:
iGO Primo Android - obrót ekranu - 2

1. Określamy na jakiej rozdzielczości może pracować aplikacja iGO:
a. z poziomu urządzenia, wchodzimy do Sklep Play:
- wyszukaj > Screen Size and Density,
- zainstaluj,
b. za pomocą Screen Size and Density, określamy na jakiej rozdzielczości, może pracować aplikacja w poziomie i pionie (przykład):
Poziomo
Device screen size is:800x444

Pionowo
Device screen size is:480x764

c. możliwa rozdzielczość robocza aplikacji w moim przypadku to:
- poziomo > 800x444,
- pionowo > 480x764,
d. wpisujemy parametry w sys.txt:
Kod:
[rawdisplay]
screen_xy="800_480:800x444/480x764"

lub:
Kod:
[rawdisplay]
screen_x=800
screen_y=444
screen_x2=480
screen_y2=764

dodatkowo, proponuję dodać:
Kod:
[android]
upside_down_bug=1

wpisy typu:
Kod:
[android]
tablet=0
fullscreen=1
show_status_bar=1
has_physical_home_button=1

są zbędne (dotyczy mojego urządzenia) - nie wiem jak; "zareagują" inne urządzenia.
Teoretycznie, możemy na tym zakończyć. Dalsza cześć dotyczy urządzeń, wykorzystujących rozdzielczość zawartą w pliku data w przypadku kiedy; przedział obsługiwanych rozdzielczości jest - niewystarczający. Konkretnie chodzi o urządzenia, działające na pograniczu rozdzielczości zawartych w data i zakresu ich działania > 800_480 - 1024_768.
2. Wykorzystamy rozdzielczość 800_480, zawartą w pliku data, zmieniając zakres jej działania (przedział obsługiwanych rozdzielczości):
a. wchodzimy w data\ ui_android\ multimode.ini (zobaczymy to):
Kod:
[modes]
; mx=WidthMin..WidthMax, HeightMin..HeightMax,Folder
; OR
; mx=Width, Height ,Folder

m1=400..480,196..320,"480_272"
m2=234..320,400..480,"480_272"
m3=800..960,400..600,"800_480"
m4=480..600,700..960,"800_480"
m5=1024..1280,552..800,"1024_768"
m6=600..800,976..1280,"1024_768"

zmieniamy na:
Kod:
[modes]
; mx=WidthMin..WidthMax, HeightMin..HeightMax,Folder
; OR
; mx=Width, Height ,Folder

;m1=400..480,196..320,"480_272"
;m2=234..320,400..480,"480_272"
;m3=800..960,400..600,"800_480"
;m4=480..600,700..960,"800_480"
;m5=1024..1280,552..800,"1024_768"
;m6=600..800,976..1280,"1024_768"

m3=700..1280,350..800,"800_480"
m4=350..800,700..1280,"800_480"

b. dodatkowo proponuję zamienić:
- default_skincol_portrait.bmp
- default_skincol_landscape.bmp
wyciągamy pliki z rozdzielczości data\ ui_android\ 1024_768 i przenosimy do rozdzielczości 800_480 (podmiana) - nie zauważyłem innych niedogodności. Zamiana tych plików to zwiększenie podkładu (niebieskie tło) - wszystko ładniej wygląda.
Użytkownicy mający wątpliwości lub pewne obawy, związane z "grzebaniem" w pliku data, mogą dokonać zmian, wykorzystując folder ui_android w katalogu głównym programu iGO.
3. Dodatkowy problem jaki może się pojawić (dotyczy części urządzeń), to plik .apk , dokładnie - wpisy zawarte w .apk\res\raw\sys.txt (sekcja [android] \ [rawdisplay]):,
Kod:
[android]
;fullscreen=1
;tablet=0
;has_physical_home_button=1
;select audio stream
; 0-STREAM_VOICE_CALL, 1-STREAM_SYSTEM, 2-STREAM_RING, 3-STREAM_MUSIC, 4-STREAM_ALARM, 5-STREAM_NOTIFICATION
;navigation_audio_stream=4
create_sdcard_dir=0

[rawdisplay]
force_renderer="RENDER_MOYA"
;highres=1   ;  for full HD
;driver="gdi"
;driver="engine"
screen_xy="auto"

dokładnie chodzi o screen_xy="auto", który nie jest poprzedzony średnikiem, jak to zmienić - jest opisane na forum. Na urządzeniu testowym (chiński tablet - Speed Demon v 2015 :roll: ) nie musiałem ingerować w .apk:


-------------------------------------------------
1. Perfekcyjnie działa obrót ekranu przy działającej (włączonej) aplikacji iGO.
2. Na urządzeniu testowym, nie modyfikowałem pliku multimode.ini - zakres obsługiwanych rozdzielczości (data 800_480) jest wystarczający dla mojego urządzenia.
3. Pliki:
- default_skincol_portrait.bmp
- default_skincol_landscape.bmp

też nie były zamieniane.
4. Wersja programu testowego - iGO Primo (2.4) Isr Free 9.6.29.388958
5. Większość użytkowników, powinna zacząć od wpisów domyślnych i rożnych kombinacji 0\ 1 (pogrubione) :
Cytat:
[device]
devtype_fallback_to_model=1

[android]
tablet=0
fullscreen=1
show_status_bar=0
upside_down_bug=1
create_sdcard_dir=0
navigation_audio_stream = 4
has_physical_home_button=1

[rawdisplay]
driver=engine
screen_xy="auto"
force_renderer="RENDER_MOYA"

P.S. Speed Demon v 2015 to > ściema.
amen

Witam
Posiadam Tel Redmi xiaomi 4 jego rozdzielczosc t 1280x720. podany programik przez ciebie podaje wymiary 1280x 674/720x 1234 zainstalowałem igo Israel z chomika jacka, (SZACUN) w obydwu płaszczyznach ekranu pracuje ok. tzn. w pionie szybkie menu jest poprzestawiane nieznacznie. Niestety, nie jestem w stanie uruchomic skina dimka ap 133.. mało, żadnego innego,- są niewidoczne w opcjach wyboru, po wstawieniu do UX Igo jest do przeinstalowania, nawet bez zmiany skina . Widać problemy z rozdzielczościa, nakładają się przyciski i panele.. Może ktoś ma działającego skina Dimki, lub inny poręczny,dokładnie dla tego telefonu ? Pozdrawiam.
 
 
piotrekcz 
GPS instruktor
to ściema.



Pomógł: 27 razy
Wiek: 8
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 523
Skąd: EU
Wysłany: 2017-07-07, 15:01   

jannaszek napisał/a:
podaje wymiary 1280x 674/720x 1234
Widać problemy z rozdzielczościa, nakładają się przyciski i panele.

Zrobiłeś coś źle, przy takiej rozdzielczości - nie będzie większego problemu z uruchomieniem programu:
- jakie warianty (wpisy) przerabiałeś w sys.txt,
- pokaż jak wygląda sekcja [android] i [rawdisplay],
- plik multimode.ini > nie wymaga korekty, ma zostać oryginalny.
_________________

 
 
johny4578
azymut


Dołączył: 23 Gru 2009
Posty: 2
Wysłany: 2017-09-23, 20:23   Niewłaściwa pozycja dolnego paska położenia

Witam. Zmagam się z problemem niewłaściwego położenia paska aktualnej lokalizacji. Przy wertykalnym położeniu telefonu wszystko jest ok, pasek przeźroczysty, ale gdy się telefon obróci to pozycji horyzontalnej nie jest tam gdzie powienien byc. Niby nic poważnego ale denerwuje bo nie widać strzałki. Próbowałem ze zmiana rozdzielczosc (moja 1280/720)i w sys ale wydaje mi sie ze problem jest gdzies w ustawieniach a pasek dostosowuje sie do pozycji w rodzielczośći 1024/768(bo taka mam w pliku data.zip)

Nie jestem w stanie dodać zdjęć wiec przesyłam link do chomika(darmowy tranfer):
http://chomikuj.pl/johny4578

Wersja igo: 9.6.29.427562 NNG

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2017-09-24, 06:59 ]

--------------------------------------------------------------------------
Zacznij od lektury wątku, do którego dołączyłem Twój post
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 9