Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Trasa i punkty PRZEZ
Autor Wiadomość
acorp 
azymut


Dołączył: 09 Sie 2010
Posty: 3
Wysłany: 2010-08-13, 08:33   Trasa i punkty PRZEZ

Witam,
w Igo Primo - wyznaczam trasę z punktu A do punktu B, po drodze jednak ustawiam punkt C przez który początkowo chcę jechać (np: jakiś sklep, stacja, dom kolegi itp.)
Ale decyduje w trakcie jazdy, że pojadę inną drogą i nie chce już jechać przez punkt C.
Czy możliwe jest takie ustawienie żeby program automatycznie usuwał ten punkt C kiedy pojadę za niego powiedzmy 1km. W tej chwili uparcie próbuje mnie zawrócić na punkt C, kiedy ja chce już jechać dalej do celu.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-08-14, 00:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
greg1704 
Waypoint


Dołączył: 22 Maj 2010
Posty: 54
Wysłany: 2010-08-13, 11:03   

No właśnie dobre pytanie - też się zastanawiałem nad takim tematem tylko nie na PRIMO ale zwykłym 8.3.4.14x - dołączam się do pytanka.
_________________
Greg
 
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 68
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-08-13, 11:30   

Chyba żaden program nawigacyjny nie ma samoczynnego usunięcia punktów przelotowych z zaplanowanej i realizowanej trasy. Nie spotkałem się z taką opcją ani w MM, ani w AM, ani w TT. To przecież sprzeczne z ideą planowania trasy. Wymagać od programu żeby się domyślał iż już nie chcesz gdzieś jechać to gruba przesada.

Kij ma zresztą dwa końce: zaplanowałeś punkt pośredni, pojechałeś nieco inna trasą, program przeliczył trasę i wyrzucił ci punkt przelotowy mimo, iż chciałeś tam nadal dojechać inną drogą... Potem pretensje "dlaczego mi wyrzucił punkt C".

Klikasz "menu trasa-->edytuj trasę" i usuwasz punkt przelotowy w momencie gdy ci się odechciało jechać przez ten punkt i jedziesz dalej. Kilka kliknięć w ekran...
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
Ostatnio zmieniony przez Andrzej P 2010-08-13, 11:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18870
Wysłany: 2010-08-13, 11:41   

Nie mam nawigacji, ale czy w iGO nie ma opcji (jak w AM) jedź w pobliżu?
_________________

 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 68
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-08-13, 11:50   

W podstawowej skórce i w kilku innych (Plus, Plus-Matze, Kikker) nie. W Gurjonie na iGO8.3.4.xx nie wiem, ale na najnowszym Primo z najnowszym Gurjonem nie ma.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2010-08-13, 13:47   

acorp napisał/a:
W tej chwili uparcie próbuje mnie zawrócić na punkt C, kiedy ja chce już jechać dalej do celu.
W szybkim menu mzoesz sobiie ustawic ikone "usun trase, pukt trasy - po wywolaniu szybkiego menu, drugim kliknieciem usuniesz niechciany punkt przelotowy.
jacekp1313 napisał/a:
czy w iGO nie ma opcji (jak w AM) jedź w pobliżu?

Nie ma..
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Wedrowca 
Maestro GPS



Pomógł: 144 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2732
Skąd: się wziął kosmos?
Wysłany: 2010-08-13, 14:22   

Andrzej P napisał/a:
Chyba żaden program nawigacyjny nie ma samoczynnego usunięcia punktów przelotowych z zaplanowanej i realizowanej trasy.

To pewnie nie, ale bodajze (głowy nie dam, bo nie mam teraz sprzętu przy sobie) chyba ViaGPS ma opcję "kolejny punkt trasy". Gdy się to kliknie, nawigacja opuszcza aktualny punkt na trasie do którego zmierzamy i przestawia się na kolejny w trasie, jednocześnie przeliczając trasę na najlepszą wg. ustawień. Punkt opuszczony nie znika z trasu do jej ukończenia. Bardzo przydatna opcja. Niestety po opuszczeniu danego punku nie ma możliwości powrotu do niego jak tylko wskazanie go na nowo.

_________________
Longhorn 950, GOCLEVER 4335, LARK 35.0 v1.0, LG L3
Pentagram P3106+K750i/K800i/W995+TrekBuddy
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 68
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2010-08-13, 14:37   

Nie przeczę, że opcja taka byłaby przydatna w każdym programie.

Widziałbym to tak:
Jesli zmieniamy trasę to przy przeliczaniu trasy na nowo wyskakuje komunikat "zachować (najbliższy) punkt pośredni trasy?" - wybór: "TAK -NIE".

Tylko zaraz zaczęłyby się watki "Jak to zlikwidować" :-D
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
Arturek 
guru



Pomógł: 31 razy
Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 1534
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-08-13, 14:56   

Zależnie od złożoności trasy można próbować "obejść" teamt inaczej.
W różnych skórkach masz funkcję blokowania (nieprzejezdna) część drogi

Zamiast wyznaczać punkty pośrednie możesz spróbować zablokować drogę której nie chcesz i nawigacja poprowadzi przez wymagany przez Ciebie punkt

Nakład pracy zależy od złożoności trasy i nie zawsze ma sens ale "odpada" problem skierowywania na punkt pośredni.

pozdrawiam
Arturek
_________________
Naviflash / MIO / Clarion
-----------------------------
 
 
pannonia75 
guru



Pomógł: 12 razy
Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 1030
Skąd: U.K.
Wysłany: 2010-08-16, 15:14   

Arturek napisał/a:
W różnych skórkach masz funkcję blokowania (nieprzejezdna) część drogi


Ale gdzie jest sens używania tej opcji gdy są dostępne bardziej przydatne funkcje.
Np. w dimka jest edycja trasy - poszczególne punkty trasy otwiera się w oknie i na zasadzie przerzuć w górę, w dół bądź "usuń punkt" można dowolnie edytować trasę bez zbędnych komplikacji.

[ Dodano: 2010-08-16, 15:25 ]
Wedrowca napisał/a:
Gdy się to kliknie, nawigacja opuszcza aktualny punkt na trasie do którego zmierzamy i przestawia się na kolejny w trasie


iGO puści Cię trasą :
A>B>C>B>D>E (wg. Twojego rys) a jeżeli odcinek BC będzie jednokierunkowy oraz CD zablokowany (np wg info z TMC) to powinien ukazać sie komunikat w stylu "brak możliwości dotarcia do punktu przelotowego" ale nie trenowałem tego na żywca. Raz udało mi sie wyznaczyć jakiś cel nie możliwy do osiągniecia i iGO po prostu odmówiło wyliczenia trasy.
_________________
Modecom MX3 + Primo 2.0 9.6.5.245577 + diMkaWA_P156.Wiman_mod ver.1.5 +tts_by_Wiman_ver.5.x + TMC RTA-3000
 
 
hoborg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Cze 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-06-28, 09:49   Trasa z puktami przelotowymi i ich pomijanie

Witam,

Czytam forum od dłuższego czasu, tak samo jak i korzystam z Igo, ale jeszcze nie tu nie pisałem.
Nie widziałem podobnego tematu, a Igo i alternatywne skórki wciąż się rozwijają, więc może poniżej opisana funkcjonalność już istnieje?

Chodzi mi o to, czy nawigacja może w inny sposób prowadzić przez punkty via?
Np. Wyznaczam trasę z Gdańska do Krakowa przez np. Łódź, ale nie chcę wskazywać dokładnej ulicy lub centrum miasta. Dobrze by było, żeby nawigacja mogła potraktować to jako typowy punkt przelotowy i optymalnie wyznaczyć trasę. Mogło by być ustawienie "czułości" minięcia takiego punktu (np. gdy miniemy punkt w odległości 20km to jest on odznaczony). W tej chwili trasę trzeba planować bardzo dokładnie. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że gdy ominiemy punkt via, to nawigacja z uporem maniaka będzie przeliczała trasę tak, by wrócić i przejechać przez niego.
Wiem, że można szybko edytować trasę i wyrzuć punkt, ale podczas jazdy nie chciałbym za bardzo zajmować się programem.

Dzięki za informacje
 
 
gustawox_1 
Maestro GPS
Nv33 i NaviaII



Pomógł: 381 razy
Wiek: 108
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3666
Skąd: Poland
Wysłany: 2011-06-28, 09:59   

hoborg, :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=30

[ Dodano: 2011-06-28, 10:05 ]
Lub jeszcze tutaj :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...nkty+przelotowe :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...nkty+przelotowe
hoborg napisał/a:
tak samo jak i korzystam z Igo,

Myślę ,że skórkę jakąś posiadasz :roll:
_________________

< ------------------------------------------------------------>
Wiktor Hugo
; Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości;
 
 
 
hoborg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 28 Cze 2011
Posty: 6
Wysłany: 2011-06-28, 10:36   

gustawox1 napisał/a:
hoborg, :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...er=asc&start=30

[ Dodano: 2011-06-28, 10:05 ]
Lub jeszcze tutaj :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...nkty+przelotowe :arrow: http://www.my-navia.pl/vi...nkty+przelotowe
hoborg napisał/a:
tak samo jak i korzystam z Igo,

Myślę ,że skórkę jakąś posiadasz :roll:


Chyba się nie zrozumieliśmy. Potrafię wyznaczać i edytować punkty via, ale zawsze trzeba podać konkretną ulicę przez którą przejechać. Korzystam (lub korzystałem) zarówno z Gurjona jak i Dimka oraz Igo od 8.0, przez 8.3 do Primo.

Mi chodziło o sposób wyznaczania trasy lub nawigacji, który nie prowadzi stricte przez punkt ale przez obszar (tak jak wspomniana Łódź - dla mnie bez znaczenia czy przejadę ulicą X czy Y).

Przykład z życia: Trasa między Warszawą a Piotrkowem Trybunalskim w tym roku jest rozkopana. Chciałbym wyznaczyć alternatywną trasę przez Żyrardów, Skierniewice, Koluszki. Gdy dodam punkty w nawigacji to będę prowadzony przez centrum tych miejscowości.
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 68
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2011-06-28, 12:26   

hoborg napisał/a:
Potrafię wyznaczać i edytować punkty via, ale zawsze trzeba podać konkretną ulicę przez którą przejechać.
Niekoniecznie. Jest funkcja "zaplanuj na mapie"...

Wystarczy po "zgrubnym" ustawieniu punktów (np. centra miast) skorzystać z opcji "zaplanuj na mapie", powiększyć nieco ekran i ustawić kursor (pulsujące kółko) na punkcie przelotowym obok miasta na trasie naszego przejazdu usuwając te wyznaczone zgrubnie. W iGO nie da się inaczej, ale robi się to spokojnie w domu przed wyjazdem. Jeśli tak ustawimy punkty przelotowe - na pewno przez nie przejedziemy i iGO nie będzie nas zawracać z trasy a więc nie będziemy musieli punktów kasować w czasie jazdy.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 76 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6540
Skąd: znikąd
Wysłany: 2011-06-28, 15:44   

dokładnie tak robie . Chcąc jechać przez jakieś miasto tranzytem ustawiam punkt via albo na dolotówce do tego miasta albo na wylotówce. Igo wtedy przeprowadzi przez miasto najłatwiejsza drogą ( lub najszybszą, czy inną jaką sobie ustawimy )
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12