Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
iGO Primo - Poradnik - instalacja, konfiguracja, problemy..
Autor Wiadomość
Voycek 
Navi Expert
SAMSUNG Solid C3350



Wiek: 51
Dołączył: 06 Cze 2009
Posty: 242
Skąd: ście są?
Wysłany: 2011-04-10, 21:45   iGO Primo - nie łapię

Czółko,

Przeglądam tematy o Primo i ni czorta nie łapię, która wersja do jakiego urządzenia. Totalny chaos. Rzućcie jakąś linę, najlepiej na priv do gotowca z rozdzielczością 480x272 - Goclever 4366.
_________________
GOCLEVER 4366 + menu fabryczne + menu map by dasior
 
 
Andrzej P 
guru
Merc(124)maniak



Pomógł: 72 razy
Wiek: 68
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1314
Skąd: (z)Dolny Śląsk
Wysłany: 2011-04-10, 23:45   

Jaki chaos.....

1. Każde Primo to gotowiec (kopiuje się na kartę SD lub do pamięci urządzenia, a nie instaluje)
2. Programy napisano na system a nie na urządzenie (W Twoim przypadku WinCE) więc w czym problem...
3. Każde Primo ma tę rozdzielczość.
_________________
---
Lark 35.5c, 50.1, 50.3 - wszystkie WCE 5.0
 
 
Voycek 
Navi Expert
SAMSUNG Solid C3350



Wiek: 51
Dołączył: 06 Cze 2009
Posty: 242
Skąd: ście są?
Wysłany: 2011-04-11, 15:23   

Teraz to ju żaden problem. Masz ode mnie punkcik. THX.

A ja czytam i czytam tematy o Primo i cały czas myślałem, że to wersja instalacyjna na PDA i PNA.


Temat do zamknięcia.
_________________
GOCLEVER 4366 + menu fabryczne + menu map by dasior
 
 
mndino 
Waypoint


Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 35
Wysłany: 2011-07-19, 19:24   

Pytanie:
Dotyczy iGO primo 9.2.0.191493 ale poprzednie wersje też mają ten sam objaw. Sprzęt Mio Moov 500, Mio P560.
Po złapaniu sygnału z satelit powtarzający się średnio co kilka minut komunikat o brak sygnału GPS, po kilku sekundach łapie ale znów się powtarza za kilka minut (traci i zaraz łapie). Nie ma znaczenia czy parametry GPS wykrywa primo czy też wpiszę je na sztywno do sys.txt. Edycja pliku sys.txt w odniesieniu do pliku device.ini też robiona i rezultat bez zmian. Oczywiście usuwany też jest folder save.
Odpowiedź:
?
_________________
janusz
 
 
Pan_Karpik 
guru



Pomógł: 32 razy
Dołączył: 14 Lis 2010
Posty: 1421
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2011-07-19, 20:44   

mndino,
instalowałem różne wersje igo na Mio moov 400 i nie było problemu z utratą sygnału, zrób tak zainstaluj Igo 8.3.5 tam jest funkcja automatycznego wykrywania odbiornika GPS oraz jego najlepszych parametrów i to co Igo wykryje wpisz w Primo w sys.txt w sekcji:
Kod:
[gps]
port="?" 
baud="?????"

żadnych innych plików *.ini nie należy modyfikować :!:
 
 
mndino 
Waypoint


Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 35
Wysłany: 2011-07-19, 21:56   

Napisałem, że modyfikowałem sys.txt a nie ini i tak robiłem. "Klasyczna" seria iGO 8.3.5 działa bez zarzutu jak również wszelkie wersje 8.x.x, oczywiście wstawiałem wykryte przez nie ustawienia GPS (np dla Moov 500: port 2 przy prędkości 57600), dla prób wstawiałem inne prędkości również ale rezultatu.
_________________
janusz
 
 
jamLasica 
Waypoint


Dołączył: 17 Maj 2011
Posty: 34
Wysłany: 2011-07-19, 22:03   

Problem ;
Nie widzę punktów poi na mapie , przydałyby się stacje benzynowe , tonaże, wysokości mostów , parkingi. Jaki wpis jest potrzebny ?

Odpowiedź :

???
_________________
Mio Spirit 670 --IGO Primo 1.2 --- +Beznadziejna AM 6.8.1
 
 
Pan_Karpik 
guru



Pomógł: 32 razy
Dołączył: 14 Lis 2010
Posty: 1421
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2011-07-19, 22:57   

mndino,
no niestety Mio to odosobniony przypadek na moov 400 Primo 1.2 po wyjściu z programu restartuje nawigację i też na to nikt nie znalazł lekarstwa , Kolega Wiman używa Mio moov 500 i nie ma żadnych problemów także Twój przypadek jest raczej dziwny także szukałbym problemu w samym sprzęcie nie w programie
jamLasica,
Cytat:
przydałyby się stacje benzynowe

menu główne> więcej>ustawienia> ustawienia mapy > znaczniki miejsc > zaznaczyć stacje paliw
Cytat:
parkingi

j.w. zaznaczyć parkingi
Cytat:
tonaże, wysokości mostów

tego IGO w plikach POI nie posiada skontaktuj sie na PW z Kolegą Sliski4 on posiada odpowiednie pliki KML oraz ikony do wyświetlania w/w informacji
polecam ten temat :
Kod:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=27367&postdays=0&postorder=asc&start=75
 
 
mndino 
Waypoint


Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 35
Wysłany: 2011-07-19, 23:08   

Cytat:
no niestety Mio to odosobniony przypadek na moov 400 Primo 1.2 po wyjściu z programu restartuje nawigację i też na to nikt nie znalazł lekarstwa


Miałem to samo, usunąłem folder save z zawartością, sys.txt, restart i zadziałało.

Sprzęt ten bez problemu działa z innymi programami nawigacyjnymi od lat, chwilowe zaniki sygnału dla Primo 1.1 czy 1.2 to wg mnie nie jest związane z tym sprzętem. Cyrki są tylko z Primo.
_________________
janusz
 
 
wiman 
GPS instruktor



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 831
Wysłany: 2011-07-19, 23:41   

Cytat:
Kolega Wiman używa Mio moov 500 i nie ma żadnych problemów

Potwierdzam . Jadąc jeszcze z igo8 na trasie 2600km ani jednej zwiechy programu nie mówiąc o zgubieniu sygnału . Z Primo też bez problemów.
 
 
TheCrimsonKing 
Waypoint


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Gru 2010
Posty: 23
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-07-20, 01:33   

mndino u mnie ten sam sprzet Mio moov 500, Primo 1.2. Zadnej zwiechy ani utraty sygnalu GPS (poza tunelami ;))

Mam ustawione:
Kod:
[gps]
port=2
baud=4800


Moze to pomoze. ;>
_________________
iGO 2.0 Android
 
 
Dokto 
Waypoint


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 15
Wysłany: 2011-07-21, 18:58   

Witam serdecznie mam problem z Omnia II ( IGO Primo ) podczas postoju jest sygnał GPS,tylko w czasie jazdy cały czas zanika, szuka znajdzie na pół minuty i znowu szuka.
W pliku sys mam tak:

Kod:
 [interface]
show_exit=1
extra_settings=1
resolution_dir="800_480"
vga=0

[rawdisplay]
highres=0
screen_x=800
screen_y=480
class="landscape"
[sound]
csv_voice_enabled=1

[gps]
port=2
baud=5660
Jeśli ktoś posiada Omnie II i IGO Primo prosze o podanie danych z pliku .sys.Dziekuje

[ Komentarz dodany przez: Cybant: 2011-07-21, 19:46 ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Proszę używać funkcji Code w celu kodowania zawartości plików by posty były bardziej czytelne. Poprawiłem
Ostatnio zmieniony przez Sahem 2011-07-21, 19:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
janusz_40 
Maestro GPS
CM-7068, GC-5055+



Pomógł: 114 razy
Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 3914
Wysłany: 2011-07-21, 19:43   

Dokto napisał/a:
[gps]
port=2
baud=5660

W Omnii wpis dotyczacy gps powinien wygladac tak
Kod:
[gps]
source="virtserial"

i nic wiecej.. zadnych portow i predkosci..

Proponowalbym jeszcze w sekcji [interface] zostawic tylko:
Kod:
[interface]
show_exit=1
extra_settings=1

i zamienic sekcje [rawdisplay] na taka:
Kod:
[rawdisplay]
driver="gdi"
autoconfig=1
orientation_restore=1

oraz dodac ponizsza:
[registry]
oninit1="HKCU\ControlPanel\MotionSensor\AutoOrientation:DWORD:0"
onexitreset1="HKCU\ControlPanel\MotionSensor\AutoOrientation:DWORD"
oninit2="HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\BackLight\ALCMode:DWORD:0"
onexitreset2="HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\BackLight\ALCMode:DWORD"

oraz dodac wpisy odpowiadajace za zarzadzanie energia:
Kod:
[power]
backlight_key_Brightness_BA1 ="Brightness"
backlight_key_Brightness_AC1 ="ACBrightness"
backlight_manage_values = 1
backlight_manage_keys = 1
backlight_max = 12
backlight_min = 0
backlight_methods = 1
backlight_events = 1
skip_resume_process=1
skip_suspend_process=1


[ Dodano: 2011-07-21, 19:50 ]
Cybant napisał/a:
Proszę używać funkcji Code w celu kodowania zawartości plików by posty były bardziej czytelne. Poprawiłem

Staralem sie lecz funkcja Code zmienia ukosniki "\" na jakies dziwne "W"
_________________
Zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania w dowolnej chwili, wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania..
 
 
Dokto 
Waypoint


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 15
Wysłany: 2011-07-28, 15:50   

Niestety mimo setek prób zmiany prekosci i portu, dalej to samo.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2011-08-10, 14:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
pluttek 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 29 Lip 2011
Posty: 9
Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2011-07-29, 15:43   

Po pierwsze WIELKIE ukłony w stronę Janusz_40 - gdyby nie Ty ...

Pytanie:
- problem dot. NIE działania utility: backup'a i Mapchanger'a.

Konfig zgodny z zaleceniami:
(robótka z "gołego" iGO www.4allmobile.eu (podmieniony plik global_cfg.zip v.194608, branding.zip - oryginał bez dodatków) - wszelkie zmiany zrobione najpierw na dysku (Agatka, skiny, mapy, katalogi itp., dopiero poźniej zapisane na kartę SD i wtedy pierwsze uruchomienie, które odbyło się "bez uwag"!
- ActiveSync widzi moje microSDHC jako: SDMMC
- katalog programu: SDMMC\Primo
- plik exe: SDMMC\Primo\iGO.exe
- w katalogu SDMMC\Primo\licence znajdują się ważne/działające licencje
- najnowsza Agatka made by Janusz_40 wg wątku www.my-navia.pl - gada jak najęta!
- katalogi mapek:
Kod:
SDMMC\Primo\content\map z zapisanym plikiem: !map_ta.txt
SDMMC\Primo\content\map_nt z zapisanym plikiem: !map_nt.txt
SDMMC\Primo\content\map_ot z zapisanym plikiem: !map_ot.txt
w katalogach są odpowiednie mapki

- katalogi poi: (tutaj nie wynika z opisu, że trzeba utworzyć w katalogach poi-ów dodatkowe pliczki
Kod:
SDMMC\Primo\content\poi
SDMMC\Primo\content\poi_nt
SDMMC\Primo\content\poi_ot
w katalogach są odpowiednie poi

- plik config.: SDMMC\Primo\config\devices\Modecom_MX2.ini (Unicode)
Kod:
[device]
info_names="Modecom_MX2"

[gps]
port=1
baud=9600

[power]
backlight_status="0"

- plik sys.txt (Unicode):
Kod:
[device]
type="Modecom_MX2"

[warning]
speedcam_warning=1

[camera.roundabout]
enabled=0
centery=20

[sound]
csv_voice_enabled=1

[dynamiccompressor]
compressor="1"
a0="56806"
thrs="24703"
ratio="8"
gain="12"

[debug]
experimental_features=1

[feature]
signpost_coloring=1

[Mapchanger]
map_ta="TELEATLAS"
map_nt="NAVTEQ"
map_ot="INNE"

[interface]
show_mapchanger=1


[speedcam_category:0]
activated_speech="Uwaga! Fotoradar stacjonarny."
[speedcam_category:1]
activated_speech="Uwaga! Możliwy fotoradar przenośny."
[speedcam_category:2]
activated_speech="Uwaga! Możliwa kontrola drogowa."
[speedcam_category:3]
activated_speech="Fotoradar średniej prędkości. Odcinkowy."
[speedcam_category:4]
activated_speech="Fotoradar w sygnalizacji świetlnej."
[speedcam_category:6]
activated_speech="Uwaga! Przejazd kolejowy."
[speedcam_category:7]
activated_speech="Fotoradar na pasie dla autobusów."
[speedcam_category:8]
activated_speech="Uwaga! Niebezpieczne miejsce lub odcinek."
[speedcam_category:9]
activated_speech="Uwaga! Strefa szkoły."
[speedcam_category:10]
activated_speech="Wjeżdżasz do miasta. Zwolnij!"
[speedcam_category:11]
activated_speech="Pomiar prędkości w sygnalizacji świetlnej."
[speedcam_category:12]
activated_speech="Punkt poboru opłaty drogowej."
[speedcam_category:15]
activated_speech="Strefa z opłatą za wjazd."
[speedcam_category:31]
activated_speech="Uwaga! Strefa wypadków."

(dla wyjaśnienia: [dynamiccompressor] - zwiększa głośność Agatki - wpisy te nie zmieniają sytuacji dot. problemu)
- skin dimka_TomSoft_1.3.5b
- katalog SDMMC\Primo\utility
- plik SDMMC\Primo\utility\backup.ini
Kod:
[backup]
BackupDir=\SDMMC\Primo\backup
BackupCount=5

- plik SDMMC\Primo\utility\mapchanger.ini
Kod:
[mapchanger]
swpoi=1
swbuilding=0
swhistspeed=0
swphoneme=0
DirContent=\SDMMC\Primo\content
DirSave=\SDMMC\Primo\save
ExeName=iGO.exe
Sound=set.wav

- plik SDMMC\Primo\utility\utility.ini
Kod:
[general]
DirContent=\SDMMC\Primo\content
DirSave=\SDMMC\Primo\save
ExeName=iGO.exe
Sound=set.wav

[mapchanger]
swpoi=1
swbuilding=0
swhistspeed=0
swphoneme=0

[backup]
BackupDir=\SDMMC\Primo\backup
BackupCount=5

[utility]
TempHidePath=\SDMMC\~temp


Wchodzę do Mapchanger'a klikam na zmianę map np na Navtec'a, potwierdzam restart programu. Program się zamyka i ... pojawia się główny panel nawigacji i CISZA! Nic się nie uruchamia. Ponowne "ręczne" uruchomienie iGO uruchamia program z poprzednim zestawem map - zero zmian.

ROZWIĄZANIE

Za podpowiedzią kol.Pan_Karpik - usunięcie pliku SDMMC\Primo\content\copy.db - rozwiązuje problem - pliczek ten jest "sprawcą" całego zamieszania. Co ciekawe po "kasacji" i kilkukrotnym uruchomieniu - Primo nie tworzy pliczku od nowa. MAPCHANGER I BACKUP śmigają jak trzeba!!!
Dodatkowa uwaga - oryginalna dimka www.igo8mods.com wraz ze "swoim" katalogiem utility - nie sprawia problemów. Jest mniej plików .ini do edycji i nie ma potrzeby wspisów w sys.txt - wszystko jest w !README_mapchanger.txt - prostsze rozwiązanie i mniej problemowe.
_________________
Modecom Freeway MX2
Ostatnio zmieniony przez pluttek 2011-07-30, 17:23, w całości zmieniany 7 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12