Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Mio 6970 LM - odblokowanie, inne programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
araslask
Waypoint


Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 144
  Wysłany: 2015-08-11, 16:03   Mio 6970 LM - odblokowanie, inne programy nawigacyjne

Witam. Być może taki temat już był, ale rozwiązania problemu nie ma. Sprawa dotyczy uruchomienia bluetooth w Primo na Mio 6970 LM.
Po kolei;
-nawigacja odblokowana z poziomu karty SD.
-primo Enterprise 3.0 (9.6.13.405512) zainstalowane,wszystko działa TMC też.
-skórka to diMka WA P.1.7.1 TomSoft-Clasic BR-mod AD.
Nie działa tylko bluetooth. W ustawieniach Primo (szybkie menu) jest ikona bluetooth oraz ikona telefonu. Kiedy nacisnę ikonkę bluetooth przenosi mnie do widoku mapy,kiedy nacisnę ikonkę telefonu przenosi mnie do folderu głównego Primo.Bluetooth nie działa ponieważ telefon nie znajduje urządzenia.(bluetooth włączony).
Szukam pomocy -jak uruchomić bluetooth z poziomu Primo? Wpisywałem już znalezione na forum wpisy do pliku sys,ale niestety to nie działa.
Jeśli zaś chodzi o bluetooth na Mio to działa tu idealnie. Zainstalowałem również w folderze głównym igo plik BTonof.exe,ale to też nie działa.
Chciałbym wykorzystać bluetooth w n awigacji jako zestaw głośno-mówiący.
Pomóżcie. Jeśli uda się je włączyc to napewno zadziała też na pozostałych Mio z bluetooth.
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2017-02-15, 07:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18864
Wysłany: 2015-08-11, 20:56   

Co wpisywałeś do sys.txt? Jak jest u Ciebie sciezka dostępu do pliku uruchamiającego BT?
_________________

 
 
araslask
Waypoint


Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 144
Wysłany: 2015-08-11, 21:36   

Plik sys wygląda tak
Kod:
[device]
type="mio6970LM"
info_names="mio6970LM"

[utility]
calibratefix=1

[debug]
experimental_features="1"
show_battery_percent=1
skip_eula=1
show_hnr=1
reserve_memory=1500000
cache=262144



[feature]
signpost_coloring=1

[camera.roundabout]
enabled=1

[roundaboutcam]
enabled=0
centery=20

[sound]
csv_voice_enabled=1
ding_muted=1
maneuver_chimes=0

[rawdisplay]
screen_x=480
screen_y=272                   

[interface]
show_exit=1
extra_settings=1
show_tmc_config=1
show_tmc_eventlist=1
show_programs=1
show_minimize=1
mapfontscale=120
laneinfo_signpost_enabled=1
show_statustext=1
shutdown_time=0
recalc_voice=0
start_navigation_time=5
max_flag_distance_3d=3000
resolution_dir="480_272"
show_bt=1

[gps]
port=2
baud=57600
source=nmea
set_messages=0
 
[tmc]
auto_tuning="1"
saved_config_available="1"
saved_config_classname="NMEA_GPSTMC_GNSPORT"
saved_config_port="1"
saved_config_portname="COM" 
saved_last_tuning_mode="1"
source="GNSPORT"
port="COM,1"
baud=14400
internal_tmc_name="gnsport" 
show_all_provider_list="1"
auto_band_search_up="1"
auto_tuning="1"
ignore_sid="1
enable_igo_provider=1
port_read_timeout=8000
ignore_suspend=1
ignore_resume=0
enable_flow_events=1
test_fixedstation_time=1
test_station_time=1
show_tmc=1
tuner_alg_search_force_on=1
tuner_alg_search_timeout=10000
tuneralg_rds_packet_timeout=6000
tuneralg_8a_packet_timeout=6000
tuneralg_3a_packet_timeout=20000
tuneralg_last_8a_packet_timeout=10000

[bluetooth]
send_showphoneui_on_dial=1
driver="SCP"
enum_all_devices=1
devicename="mio6970LM"
data_op_method=1
pairpin="0000"
autoconn_cycle_devices_max_count=-1
autoconn_first_device=1
autoconn_last_on_link_loss=1
btappl="\Storage Card\Primo\Utility\btonoff.exe"
btparam=""

[3d]
planned_route_contour_width=4
planned route track width=3
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-08-11, 21:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18864
Wysłany: 2015-08-11, 21:39   

Zmień
btappl="\Storage Card\Primo\Utility\btonoff.exe"
na ścieżkę do fabrycznego pliku uruchamiającego BT

[ Dodano: 2015-08-11, 21:41 ]
P.S. Skorygowałem tagi CODE
_________________

 
 
araslask
Waypoint


Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 144
Wysłany: 2015-08-11, 21:51   

Teraz ta linijka wygląda tak;
btappl="\my flash disk\Program Files\MioBT\MioBT.exe
Już sprawdzam...
To samo się dzieje-wywala mnie do mapy,a na telefonie nie widać urządzenia(navi).[/code]

[ Dodano: 2015-08-13, 21:32 ]
Witam wszystkich zainteresowanych uruchomieniem BT w Primo na nawigacji Mio.
-nawigacja odblokowana z karty SD
-primo Enterprise 3.0 (9.6.13.405512)
-skórka to diMka WA P.1.7.1 TomSoft-Clasic BR-mod AD
Wpis w pliku sys;
[bluetooth]
send_showphoneui_on_dial=1
driver="SCP"
enum_all_devices=1
devicename="mio6970LM"
data_op_method=1
pairpin="0000"
autoconn_cycle_devices_max_count=-1
autoconn_first_device=1
autoconn_last_on_link_loss=1
btappl="\my flash disk\Program Files\MioBT\MioBT.exe
btparam=""
W głównym folderze Primo tworzymy folder config/devices i w nim zapisujemy w notatniku z rozszerzeniem ini
[device]
type="mio6970LM"

[gps]
port=2
baud=57600

[tmc]
port="COM,1"
baud=14400

[bluetooth]
send_showphoneui_on_dial=1
driver="SCP"
enum_all_devices=1
devicename="mio6970LM"
data_op_method=1
pairpin="0000"
autoconn_cycle_devices_max_count=-1
autoconn_first_device=1
autoconn_last_on_link_loss=1
btappl="\my flash disk\Program Files\MioBT\MioBT.exe
btparam=""
Uruchamiamy Mio bez karty,uruchamiamy BT i parujemy nasz telefon. W ustawieniach BT zaznaczamy aby BT było zawsze włączone.
Wkładamy karte ( w razie konieczności restartujemy nawi) i uruchamiamy Primo.
W zakładce "szybkie menu" klikamy ikonke BT.Nawi przechodzi do widoku mapy.
Nie ma ikonki widocznego połączenia BT ale BT działa! Przy połączeniu przełancza się do odpowiedniego "widoku BT"
Sprawdzone i działa. Dziękuję za pomoc.
Temat uwarzam za zamknięty. :-)
Kod:
 
 
rmg01 
GPS instruktor
lark43.1,miop340+tmc


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 644
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2015-08-14, 16:27   

widzę dwa wpisy odnośnie bt w sys.txt i w devices w pliku '.ini'.
muszą być dwa wpisy bo jeden nie wystarczy ?
 
 
araslask
Waypoint


Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 144
Wysłany: 2015-08-15, 09:20   

rmg01 możesz spróbować tylko z wpisem w pliku sys. Ja kombinowałem 3 dni, zadziałało więc zostawiłem tak jak jest.
 
 
chinol 
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 19 Lut 2012
Posty: 14
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2015-08-19, 20:48   

Spróbujcie być może w Waszych Mio tez ten prosty sposób zadziała.

Posiadam Mio Spirit 7500LM: http://www.my-navia.pl/vi...p=452756#452756

[ Komentarz dodany przez: jacekp1313: 2015-08-20, 06:59 ]
------------------------------------------------------------------------------------------
Skróciłem niepotrzebny opis i dałem link
_________________
----> Mio Spirit 7500LM + 8GB Samsung <----
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-08-20, 06:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
djmasterg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 11
Wysłany: 2015-08-28, 00:05   

Witam

Pytanie do araslask - jak udało się Tobie uruchomić tmc na 6970? Posiadam wersję 6950 - ten sam procesor, chyba tylko nie posiada bluetooth - i nie wiem jak w igo skonfigurować obsługę tmc. Czy podczas startowania panelu z kardy sd trzeba odwołać się do rejestru i tam włączać odbiornik tmc? czy tylko wystarczy sam wpis w sys.txt dla igo?

Dzięki za odpowiedź
Grzesiek.
 
 
no_taki 
Maestro GPS



Pomógł: 75 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6506
Skąd: znikąd
Wysłany: 2015-08-28, 17:26   

djmasterg napisał/a:
jak udało się Tobie uruchomić tmc na 6970? Posiadam wersję 6950 - ten sam procesor, chyba tylko nie posiada bluetooth - i nie wiem jak w igo skonfigurować


czytaj:

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=22469

Masz tu taka bazę wiedzy, że na bank znajdziesz potrzebne Ci informacje
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
djmasterg
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 11
Wysłany: 2015-08-29, 00:13   

no_taki napisał/a:
djmasterg napisał/a:
jak udało się Tobie uruchomić tmc na 6970? Posiadam wersję 6950 - ten sam procesor, chyba tylko nie posiada bluetooth - i nie wiem jak w igo skonfigurować


czytaj:

http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=22469

Masz tu taka bazę wiedzy, że na bank znajdziesz potrzebne Ci informacje


Dzięki za pomoc - staram się to jakoś ogarnąć - nie posiadam wiedzy tak fachowej, jak wszyscy tu obecni, dodatkową przeszkodą jest to - że nie jestem w Polsce i nie wiem jakie licencje mi będą potrzebne na odbieranie komunikatów TMC. Dodatkowo, temat ma 80+ stron - więc nie lada czytania przede mną, a pisząc tu chciałem dotrzeć bezpośrednio do sedna swojego problemu. Mimo wszystko dzięki za info.
 
 
janko23 
Waypoint


Dołączył: 14 Cze 2008
Posty: 62
Wysłany: 2016-10-09, 18:12   Mio spirit 6970lm odblokowanie.

Witam, poszukuję oprogramowania na kartę które odblokuje mi urządzenie.Bez ingerencji w samo urzadzenie.Ważne zeby mi automapa działała. Coś tam znalazłem, ale trzeba za każdym razem wybierać i wkładać kartę jak chcemy ją uruchomić. Dziękuję z góry za pomoc .Pozdrawiam
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18864
Wysłany: 2016-10-10, 09:25   

Jeżeli to, co nad Twoim postem nie działa, to nie ma nic innego
_________________

 
 
xadam91
azymut


Dołączył: 14 Lut 2017
Posty: 1
Wysłany: 2017-02-14, 12:54   Mio Spirit 6970 Truck

Witam serdecznie
Czy ktoś rozwiązał problem uruchamiania nakładki w mio 6970. Mam inna karte niż w instrukcji nakładka działa ładnie igo też pod nią śmiga jedyny problem jest z jej uruchamianiem trzeba wkładać i wyjmować za każdym razem kartę . Proszę o pomoc. Daje link do tej nakładki

https://rapidu.net/4819420270/Panel-MioSpirit-69XX-LM.rar
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18864
Wysłany: 2017-02-15, 07:19   

Taki już urok Mio S "czterocyfrowych".
Zobacz pierwszy post w wątku "Odblokowanie Mio Spirit bezinwazyjne (z karty pamięci)", znajdziesz tam linki do propozycji rozwiązań Twojego problemu.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12