Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Mio 6970 LM - odblokowanie, inne programy nawigacyjne
Autor Wiadomość
araslask
Waypoint


Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 144
Wysłany: 2017-12-07, 15:26   

Witam. Odświerzę trochę temat. Sposób "karasq" z panelem odblokowania działa doskonale. Mam tylko jedno pytanie
- co i gdzie dopisać aby podczas startu mio odblokowało się TMC?
W Polsce TMC działa na RMF oraz PR1, ale w niemczech jest znacznie więcej stacji i miło by było gdyby działało tak jak należy,ponieważ się bardzo przydaje.
A całość dotyczy mio 6970 LM. Nie jest to moje mio tylko kumpla. Suszy mi głowę aby Igo uruchamiało się i działały wszystkie jego funkcje (w tym TMC) bez potrzeby wkladania i wyciagania karty sd. Przez wkładanie i wyciąganie karty sd w jego mio wymieniane było już gniazdo na kartę.
W opcji z wyciąganiem karty calym procesem steruje plik MSCR, ajego zawartość wygląda tak;

If(ProcExists("AppStartupSec.exe"))
Sleep(300)
kill("AppStartupSec.exe")
Sleep(1000)
kill("SmartST_CE.exe")
Sleep(300)
kill("DataManager.exe")
Sleep(300)
Run ("windows\explorer.exe")
Sleep(300)
Run ("\Storage Card\Menu\powerbutton\powerbutton.exe")
Sleep(300)
Run ("\Storage Card\Menu\menu.exe")
Sleep(3000)
Run ("\Storage Card\default\TaskbarHide.exe")
Sleep(300)
kill("auto.exe")
Notify = RegRead("HKLM", "Drivers\BuiltIn\SW_TMC", "Protocol" )
If ( Notify = 1)
EndIf
If ( Notify = 0)
RegWriteDWord HKLM, Drivers\BuiltIn\SW_TMC, Protocol, 1
Reset
EndIf

Zastanawiam się gdzie umieścić sam wpis o TMC, a także wpis odpowiedzialny za restart navigacji.
Pozdrawiam.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18864
Wysłany: 2017-12-07, 17:46   

Po raz drugi przenoszę Twój post z wątku o S6800

Zajrzyj do tematu o TMC na Mio
_________________

 
 
araslask
Waypoint


Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 144
Wysłany: 2017-12-07, 20:39   

jacekp1313 sorrki ale myślałem, że to ja pomyłkowo w złym miejscu napisałem post. Teraz już wszystko jasne. A temat TMC na mio wałkowałem już kilka razy. Nie mam problemu z uruchomieniem TMC ale działa tylko metodą wkładania i wyjmowania karty sd. Od tego psuje się gniazdo karty i jest to irytujące. Dlatego chciałbym aby iGO/Primo startowało bezpośrednio. To już jest zrobione. iGO/Primo można włączyć normalnie ponieważ nawi po włączeniu wyświetla pulpit odblokowania. Jednak aby TMC zadziałało należy je odblokować. To zadanie wykonywał plik MSCR- włanczał nawigację po czym ja restartował i to wystarczyło. Odpowiednie procesy były wyłanczane a TMC zostało odblokowane. Mam nadzieję, że ktoś zna sposób odblokowania kolegi "karasq" i podpowie mi co i gdzie ewentualnie wpisać aby urządzenie TMC zostało odblokowane.
Pozdrawiam.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18864
Wysłany: 2017-12-07, 20:42   

Sprawdzasz przy podłączonej oryginalnej ładowarce samochodowej? Ona z reguły jest anteną

Przeszukaj porty wg p.38 http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573
Sprawdź ITask Managerem jakie jeszcze procesy sa właczone

Inna sprawa, że w Polsce TMC w Primo jest warte mniej, niz komunikaty o remontach w gazecie (droga otwarta od dwóch tygodni, a w TMC wciąz był korek)
_________________

 
 
araslask
Waypoint


Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 144
Wysłany: 2017-12-09, 09:19   

Porty sprawdzone. Kabel- antena podłączona. Wszystko działa ale w opcji z wyciąganiem karty. Jeśli chodzi o uruchamianie ze stałego menu pojawia się komunikat "nie znaleziono urządzenia TMC" Liczba procesów wygląda tak; (na 2 fotkach bo inaczej się nie dało)


Co do TMC w Polsce to doskonale wiem jak działa. Sprawa dotyczy europy zachodniej (niemcy,holandia,skandynawia itp), tam TMC działa bardzo dobrze. Myślę,że odblokowanie TMC z poziomu menu wgranego na "flash disk" przyda się znacznie większej liczbie ludzi, dlatego warto trochę powalczyć. Przypominam,że jest to Mio 6970 LM.
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18864
Wysłany: 2017-12-09, 09:44   

A jakie procesy masz przy uruchamianiu z karty?
Może to nam cos pomoże
_________________

 
 
araslask
Waypoint


Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 144
Wysłany: 2017-12-09, 14:55   

Ok już mam. W sobotę jest jak zwykle sporo zajęć.
Procesy wydają się być takie same. Dodatkowo na ostatniej fotce widać działające TMC metadą z wkładaniem karty.


Witam. Aby nie dublować postów uzupełnię ten już istniejący. Udało mi się odblokować TMC w tym mio. Dodałem wpisy do dwóch plików w odblokowaniu kolegi "karasq". Są to "startmio" oraz "startmenu"
Kod:
Notify = RegRead("HKLM", "Drivers\BuiltIn\SW_TMC", "Protocol" )
 If ( Notify = 1)
EndIf
 If ( Notify = 0)
 RegWriteDWord HKLM, Drivers\BuiltIn\SW_TMC, Protocol, 1
 Reset
EndIf.


Dodałem również wpis w pliku data.zip

Kod:
[device]
type="mio6970LM"
info_names="mio6970LM"

[rawdisplay]
screen_x=480
screen_y=272

[gps]
port=2
baud=57600
source=nmea
set_messages=0

[tmc]
auto_tuning="1"
saved_config_available="1"
saved_config_classname="NMEA_GPSTMC_GNSPORT"
saved_config_port="1"
saved_config_portname="COM" 
saved_last_tuning_mode="1"
source="GNSPORT"
port="COM,1"
baud=14400
internal_tmc_name="gnsport" 
show_all_provider_list="1"
auto_band_search_up="1"
auto_tuning="1"
ignore_sid="1
enable_igo_provider=1
port_read_timeout=8000
ignore_suspend=1
ignore_resume=0
enable_flow_events=1
test_fixedstation_time=1
show_tmc=1
tuner_alg_search_force_on=1
tuner_alg_search_timeout=10000
tuneralg_rds_packet_timeout=6000
tuneralg_8a_packet_timeout=6000
tuneralg_3a_packet_timeout=20000
tuneralg_last_8a_packet_timeout=10000

W efekcie TMC zostało odblokowane. Nawigacja włancza się 2 razy i odlkowywuje TMC. Jest tylko jeden problem widać zielony pasek wyszukiwania sygnału lecz nie zmieniają się czestotliwości. Czyżby była to tylko drobna wada? Czy może primo skanuje tylko tę częstotliwość którą akurat wyświetli? Bo raz jest to 88,0Mhz innym razem 98,9Mhz a innym 102,2Mhz. Nie widać aby skanowało wszystkie z listy po kolei. W trasie jeszcze nie sprawdzone bo narazie nie ma jak. Macie jakieś pomysły?
Kod:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 9