Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z ładowaniem / akumulatorem
Autor Wiadomość
KOMAR77
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 17 Lis 2010
Posty: 6
Wysłany: 2010-11-18, 22:26   Problem z ładowaniem / akumulatorem

Witam panowie mam pytanie jak długo powinna się łądować bateria nowa mam wyłączoną navi i podłaczoną pod lapka przez usb. Ba teria łąduje się ju 4h i dioda dalej miga na czerwono tyle co wyczytałem na forum to jak bateria się naładuje to zaświeci się na zielono ale nie trwa to troche za długo?? może ktos już z takim problemem się spotkał??
Ostatnio zmieniony przez jacekp1313 2015-10-19, 06:14, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
Navit.T700+NaviExpert


Pomógł: 528 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18816
Wysłany: 2010-11-18, 22:29   

Pod USB nawet i 12 godzin - port daje max. 500mA; ładowarka sieciowa (do 1,5A) lub samochodowa naładuje w 3 godziny
_________________

 
 
Wolander
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 24 Lis 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-11-27, 11:10   

No po wyjęciu z pudełka navi co minutę wyskakiwało okienko że akumulator padnięty. Po jednym dniu jazdy - naładował się ładnie i wytrzymała 2,5h bez ładowania. Czyli norma.
 
 
ARGAMEDON
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Gru 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-12-04, 07:54   

Czy to jest normalne ,że przy wyłączonej navi ładowanie z zasilacza sieciowego wiecznie miga czerwona dioda i nie zapala się zielona,że naładowana bateria, przy włączonej navi w ustawieniach widać że bateria się ładuje, pali się dioda czerona , a potem zapala się zielona,czyli bateria naładowana , a przy wyłączonej wiecznie miga czerwona dioda.
 
 
Automapka
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 13
Wysłany: 2010-12-04, 10:55   

ARGAMEDON napisał/a:
Czy to jest normalne ,że przy wyłączonej navi ładowanie z zasilacza sieciowego wiecznie miga czerwona dioda i nie zapala się zielona,że naładowana bateria, przy włączonej navi w ustawieniach widać że bateria się ładuje, pali się dioda czerona , a potem zapala się zielona,czyli bateria naładowana , a przy wyłączonej wiecznie miga czerwona dioda.


Wiecznie, czyli ile najdłużej sie świeciła czerwona ?
 
 
ARGAMEDON
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 04 Gru 2010
Posty: 5
Wysłany: 2010-12-04, 14:31   

Przy wyłączonej sprawdzałem przez ok.15 godzin i cały czas dioda migała.Pytam bo jeśli to jest żle, a w instrukcji niby pisze że po naładowaniu powinna się palić zielona to pójdę i wymienię.
 
 
Automapka
młodszy inspektor GPS



Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 13
Wysłany: 2010-12-04, 19:32   

No to włącz na noc i zobacz czy dalej będzie czerwona, jak tak to zobacz ile procent baterii masz - jak będzie coś nie tak to oddaj/wymień
 
 
Diabel_1916 
azymut


Wiek: 35
Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-12-09, 23:21   

Automapka napisał/a:
No to włącz na noc i zobacz czy dalej będzie czerwona, jak tak to zobacz ile procent baterii masz - jak będzie coś nie tak to oddaj/wymień


Pierwszego Larka 50.3 ladowalem ok 20 h przez kompa i dioda caly czas migala...teraz laduje juz ok 7 i nadal miga....w ktorym miejscu sprawdzic procent baterii?
 
 
Buffy
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 7
Wysłany: 2010-12-12, 12:36   

...a czy po naładowaniu baterii komukolwiek z Was świeci się zielona dioda przy wyłączonym larku podpiętym do zasilania? Bo mój jak jest podłączony ale wyłączony to cały czas miga czerwona a jak go włączę to pojawia się zielona :-?
 
 
Diabel_1916 
azymut


Wiek: 35
Dołączył: 09 Gru 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-12-14, 18:55   

Buffy napisał/a:
...a czy po naładowaniu baterii komukolwiek z Was świeci się zielona dioda przy wyłączonym larku podpiętym do zasilania? Bo mój jak jest podłączony ale wyłączony to cały czas miga czerwona a jak go włączę to pojawia się zielona :-?


u mnie tez miga na czerwono, mimo ze jest naladowana. W momencie jak nawigacja jest wlaczona (naladowana) i nie podlaczona do zasilania do bateria jest pelna i swieci sie dioda na zielono, natomiast jezeli jest podlaczona do zasilania w trakcie ladowania - to na baterii pojawia jakas "kulka" co oznacza za jest naladowana bateria :-D
 
 
Buffy
młodszy inspektor GPS


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 7
Wysłany: 2010-12-14, 21:39   

Hehe, no właśnie :) Czyli wyłączonego larka można "ładować" w nieskończoność bo trzymałem go już kilka razy bardzo długo na kablu ale u mnie też w takiej sytuacji zawsze miga czerwona dioda :) Więc wszystkim nieco zdezorientowanym użytkownikom chyba doradzimy, że podczas ładowania, tak jak w przypadku "komórek", można potrzymać go na kablu przez noc żeby sformatować baterię a potem to już ładowanie do wspomnianej "zielonej kropki na baterii :)
 
 
dasior591 
Maestro GPS
GoClever 5065FMBT



Pomógł: 279 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 8301
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-12-14, 21:54   

Z kompa nigdy nie naładujecie na maxa. Trzeba ładowarkę sieciową ponad 1A.
_________________
Jeśli chcesz się odwdzięczyć zapraszam TUTAJ
Jak nie odpisuje w temacie lub na PW to się przypomnij :-)
 
 
 
imar42 
guru
GC 5066FMBT



Pomógł: 61 razy
Wiek: 57
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 1053
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-12-15, 10:21   

dasior591 napisał/a:
Z kompa nigdy nie naładujecie na maxa.
Każdym z niżej wymienionych urządzeń "bawiłem się" co najmniej tydzień:
Lark 35.5c
Lark 35.7
GoClever 3535
Mio S505
Mio Moov 500
GoClever 5066

Każde z tych urządzeń miało baterię rozładowaną w 2/3, albo pozostało napełnione tylko w 1/3 ;-) i ładowałem przeważnie kablem USB z komputera. Czas od podłączenia tak rozładowanego urządzenia do osiągnięcia stanu pełnego naładowania sygnalizowanego diodą na obudowie nigdy nie przekroczył 3 godzin.
Może tylko miałem szczęście?
Być może... :-D
_________________
Uniwersalne ImarMenuRC do urządzeń z ekranem 480x272 i 320x240

 
 
 
erjot 
Navi Expert
MX2 + AM + MM


Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 423
Skąd: Wrocław - DW
Wysłany: 2010-12-15, 16:30   

Buffy napisał/a:
...a czy po naładowaniu baterii komukolwiek z Was świeci się zielona dioda przy wyłączonym larku podpiętym do zasilania? Bo mój jak jest podłączony ale wyłączony to cały czas miga czerwona a jak go włączę to pojawia się zielona :-?

U mnie też miga czerwona w takiej sytuacji więc to chyba standard.
_________________
Aut viam inveniam aut faciam. Hannibal
 
 
vivaldi2004
azymut


Dołączył: 23 Sty 2011
Posty: 2
Wysłany: 2011-01-24, 16:23   

Witam,

ja mam z kolei takie pytanko. Otóż nałodowałem gps-a (ok 4h sieciówką) i po ok 1h navi zdechła mi.
To było jej pierwsze ładowanie. Czy to normalny objaw a z czasem wydłuży swój czas do tych 2-2,5h? Czy reklamować ją?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 11