Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Navroad Enovo S brak sygnału GPS
Autor Wiadomość
bartek2104
Waypoint



Dołączył: 27 Cze 2014
Posty: 89
Wysłany: 2018-01-12, 09:16   Navroad Enovo S brak sygnału GPS

Witam jaki powinien być wpis w sys.txt odnośnie GPS
Próbowałem takich

Kod:

[gps]
com_port=1
com_port_speed=9600
set_messages=0


Kod:

[gps]
port=1
baud=9600
set_messages=0


Nic nie dają
Igo primo 2.4 9.6.13.351648
Oryginalny sys.txt
http://www.wklej.org/id/3339934/

Pozdrawiam
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18615
Wysłany: 2018-01-12, 10:47   

1. Najpierw sprawdź, czy w ogóle Navroad łapie sygnał, bo może uszkodzony odbiornik GPS

2. Jeżeli odbiornik działa, skorzystaj z z porad opisanych w http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=15573 (punkt 9)
_________________

 
 
bartek2104
Waypoint



Dołączył: 27 Cze 2014
Posty: 89
Wysłany: 2018-01-12, 11:22   

A jak sprawdzic czy dziala odbiornik GPS innym programem np automapa?
 
 
jacekp1313 
Maestro GPS
NavitelT700+NaviExpe


Pomógł: 524 razy
Dołączył: 25 Wrz 2008
Posty: 18615
Wysłany: 2018-01-12, 11:52   

To sprawdzisz tylko jak AM współpracuje z odbiornikiem, nie sam odbiornik.
_________________

 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 56 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5532
Wysłany: 2018-01-12, 17:11   

1. Usuń sekcję [gps] z sys.txt ( kopia sys.txt konieczna )
2. Usuń sekcję [gps] z SAVE/profiles/01/system.ini
3. Uruchom program i pod chmurkę.

Jesli sysgnał nie zostanie znaleziony , to albo uszkodzony odbiornik, albo jakiś inny proces blokuje port.



Taak przy okazji... działasz na dokladnie tak wyglądającej sekcji [gps] ?

Kod:
[gps]
;com_port = 1
;com_port_speed = 9600
set_messages=0
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
bartek2104
Waypoint



Dołączył: 27 Cze 2014
Posty: 89
Wysłany: 2018-01-12, 17:51   

jacekp1313 napisał/a:
To sprawdzisz tylko jak AM współpracuje z odbiornikiem, nie sam odbiornik.


Użyłem programu visualGPSce nawigacja używa 9 satelit A znalazła ogolnie 12 Zielona lampka mruga na zielono ale nie mogę w tym programie wejść w żadną zakładkę

[ Dodano: 2018-01-12, 18:03 ]
no_taki napisał/a:
1. Usuń sekcję [gps] z sys.txt ( kopia sys.txt konieczna )
2. Usuń sekcję [gps] z SAVE/profiles/01/system.ini
3. Uruchom program i pod chmurkę.

Jesli sysgnał nie zostanie znaleziony , to albo uszkodzony odbiornik, albo jakiś inny proces blokuje port.



Taak przy okazji... działasz na dokladnie tak wyglądającej sekcji [gps] ?

Kod:
[gps]
;com_port = 1
;com_port_speed = 9600
set_messages=0


Usunąłem tak jak napisałeś i CUD dziala :-)

Te średniki usunąłem przed testowaniem. Wkleiłem oryginalny sys.txt

Dzięki śliczne
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 56 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5532
Wysłany: 2018-01-12, 18:18   

Nie ma cudu. Po prostu Twoje urządzenie działa na innym porcie i prędkości jak te, które wpisaleś.
Możesz to podejrzeć w SAVE/Profiles/01/system.ini w sekcji [gps]
Na takich parametrach jak tam urządzenie wspołpracuje z odbiornikiem GPS
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
bartek2104
Waypoint



Dołączył: 27 Cze 2014
Posty: 89
Wysłany: 2018-01-12, 18:28   

Skoro w sys.txt usunąłem sekcję GPS to już nie muszę tam nic wpisywać?
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 56 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5532
Wysłany: 2018-01-12, 18:38   

Nie musisz
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
bartek2104
Waypoint



Dołączył: 27 Cze 2014
Posty: 89
Wysłany: 2018-01-12, 18:48   

Dziękuję ślicznie za pomoc
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 56 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 5532
Wysłany: 2018-01-12, 20:28   

Proponuję usunięcie wszystkiego co jest na tej stronie.
Problem nie dotyczy urządzenia a iGO jako takiego, a poza tym jego rozwiazanie opisano tysiąc razy, jesli nie więcej ;-)
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 9