Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
iGO Nextgen - rózne problemy - dyskusja
Autor Wiadomość
krisgdynia 
Navi Expert



Wiek: 53
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 221
Skąd: Gdynia.EU
  Wysłany: 2019-05-14, 11:41   iGO Nextgen - rózne problemy - dyskusja

szwagier22 wielkie dzięki, przejadę trasę na tym od no_taki - (też wielkie dzięki bo działa :) ). Ponieważ zbyt długo działałem na Primo ("obsługuję" paru kolegów z mojej i zaprzyjaźnionej firmy) będę miał pytania (mnóstwo pytań).
Czy pytać tu? Czy zakładamy nowy wątek NexGen Gift TRUCK??
Ponieważ w dziale Android posty i instrukcje do Primo i NexGen są strasznie pomieszane. Gdy szukałem to nie widać po tytułach czy dotyczą Primo czy Nexgen a już widzę że to inna zasada.
W tej paczce od szwagier22 są apk zmieniacza map i skina - domyślam się, że je trzeba osobno zainstalować w urządzeniu? I potem co - aby zmienić mapy? Wychodzić z NexGen otwierać aplikację zmieniać mapy i ponownie uruchamiać? Czy w menu pojawi się zmieniacz map podczas jazdy (jakiś przycisk)? Jak ze zmianą skina - podobnie? W primo robiło się to w zakładce ekran a tu? Czy macie jakieś linki do screenów tych skinów Pongo, Arimi ,Vicewandel? W tej chwili mam Pongo i przejadę trasę i sobie popatrzęjak to działa. Ale chętnie zobaczył bym zanim zacznę instalować jak to wizualnie wygląda (w primo zmiany wyglądu pomiędzy Dimka a Gurion są kolosalne). Proponuje też (sorry) aby wkleić te linki do działu Linki bo ja tam zacząłem szukać a nie było :)

P.S.O godzinie 14 wgrałem swoja wersje Primo. Obie wersje zarówno szwagier22 jak i
no_taki już podczas jazdy po mieście nie dają rady (albo moja Alga jest za słaba) przy włączonej pogodzie i informacjach drogowych obie wersje się po jakiejś pół godzinie zamykają i trzeba uruchamiać od nowa, dla mnie jest to nieakceptowalne. Kurcze słabo.

[ Komentarz dodany przez: no_taki: 2019-05-15, 16:56 ]
-------------------------------------------------------
watek wydzielony z: http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=41988
_________________
Alga AN7054;Samsung Galaxy S8+;Huawei MediaPad T3 8' ; NextGen 9.18.27.719974, Skin Pongo 21 july 2018; Primo różne różniaste...Skin Gurion,Descent.
Ostatnio zmieniony przez no_taki 2019-05-19, 12:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1095
Wysłany: 2019-05-14, 15:23   

@krisgdynia, zainstaluj to na swoim Galaxy S8+ i zobaczysz jaka to rakieta. ;-)
 
 
krisgdynia 
Navi Expert



Wiek: 53
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 221
Skąd: Gdynia.EU
Wysłany: 2019-05-14, 16:17   

Ujmijmy to tak - w ciężarówce którą jeżdżę zawodowo muszę mieć nawigację niezależną od wszystkiego (nie może przerwać nawigowania jakiś telefon gdy jesteś w centrum dużego miasta i dojeżdżasz do celu). W telefonie bez limitu danych google sprawdza się świetnie i nic więcej nie potrzeba. Z Primo też miałem duuuuużo kłopotów na początku, dla tego gdy doszedłem do stabilnej wersji bardzo się ucieszyłem. Gdy pojawił się NexGen nawet próbowałem ale na początku bez skórek itp nie pasował mi ( funkcjonalność Primo wtedy biła go) a teraz po jakimś czasie pomyślałem że można by się zmierzyć...Niestety nadal nie jest stabilny, i choć funkcje ma super nie mogę się pozbawić nawigacji to moja praca. Obie wasze wersje wywalają w powietrze moją Algę a nie będę zmieniał bo nie potrzeba nic więcej. Więc dzięki ale nie wyszło...Chyba z winy nawigacji.
_________________
Alga AN7054;Samsung Galaxy S8+;Huawei MediaPad T3 8' ; NextGen 9.18.27.719974, Skin Pongo 21 july 2018; Primo różne różniaste...Skin Gurion,Descent.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6104
Wysłany: 2019-05-14, 16:34   

krisgdynia, na tej wersji jechalem na s8 do Perpignan i z powrotem i ani jednej zwiechy, czy czegokolwiek
Rzeczywiscie obawiam sie , ze sprzet niestety jest za slaby do rozbudowanej - i tym samym mocno zasobozernej - wersji :-(
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
geranium 
Waypoint


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 124
Skąd: PL
Wysłany: 2019-05-14, 17:32   

@krisgdynia

nie moja sprawa ale skoro używasz nawigacji zawodowo tak jak ja to po co się pchasz w jakieś bzdety jak pogoda , stacje paliw, i wiele innych nikomu nie potrzebnych rzeczy do pracy

trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co jest potrzebne i tylko to wymienić/zmienić...

niestety pimo nie jest już wspierane pod każdym względem i pozostaje tylko Nextgen, z tmc we włoszech są np. komunikaty o gwałtownych ulewach itp..(kiedyś wrzuciłem skiny na forum)

na twoim miejscu sprawdziłby wersję orginalną i po tym podjął decyzję..

oczywiście to tylko moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać.
_________________
hipokryta => to ktoś, kto udaje serdeczność, uczynność itp. głosi poglądy, wygłasza manifesty lecz sam nie żyje zgodnie z głoszonymi poglądami
-lepiej mieć marne pomysły jak żadne
-jak to zazdrość potrafi zatruć życie..
 
 
krisgdynia 
Navi Expert



Wiek: 53
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 221
Skąd: Gdynia.EU
Wysłany: 2019-05-14, 18:08   

Czy jest jakaś wersja oryginalna z opcjami dla ciężarowych (zakazy,wielkość) jeśli tak to która To?(mam dwie wersje Gift ze skinami)
Używam IgO od wielu lat i informacje TMC wielokrotnie ułatwiły mi pracę. Nie traktuję ich dosłownie (tak jak informacji w radiu i w google) ale gdy się pojawiają sprawdzam/weryfikuję np przez CB. I jest to w/g mnie dodatek potrzebny/przydatny. A właśnie dla tego ze zniknął w moim Primo pomyślałem o przesiadce. Nie wiem nawet która wersja NexGen jest oryginalna i jakie funkcje posiada. A na forum zrobił się mały bałagan bo nazwy postów np. igo android zawierają informacje zarówno o Nexgen jak i starej wersji nie ma wyraźnego podziału, oglądam to od paru dni i jest to wkurzające.
_________________
Alga AN7054;Samsung Galaxy S8+;Huawei MediaPad T3 8' ; NextGen 9.18.27.719974, Skin Pongo 21 july 2018; Primo różne różniaste...Skin Gurion,Descent.
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1095
Wysłany: 2019-05-15, 08:09   

Obciążenie RAM przez skiny:
1. Frontzosd - 96MB
2. Oryginał - 107MB
3. Pongo - 111MB
4. Arimi - 118MB
5. Vw - 118MB
Cytat:
Czy jest jakaś wersja oryginalna z opcjami dla ciężarowych (zakazy,wielkość) jeśli tak to która To?(mam dwie wersje Gift ze skinami)

Każda wersja Gifta jest oryginalna. Skin siedzi w katalogu ux.
Pobierz oryginał i sprawdź.
https://www89.zippyshare.com/v/tfHVm3Gu/file.html
 
 
krisgdynia 
Navi Expert



Wiek: 53
Dołączył: 06 Sie 2010
Posty: 221
Skąd: Gdynia.EU
Wysłany: 2019-05-15, 12:28   

Jeszcze raz dzięki. Patrząc na Twoje zestawienie to nie będzie żadnej różnicy na oryginalnej wersji (wszystkie mają podobne obciążenie) a będzie mniej funkcji pewno. Jadę teraz na weekend spróbuję jeszcze się pobawić. Wersja Pongo od no_taki ma jak by mniej nawalone... Choć też się sama zamykała ale po dłuższej pracy. Miałem nadzieję ale nie wyszło, trudno. Nawigację zmieniam raz na jakieś 5lat więc teraz będę dalej działał na Primo które choć bez tmc działa u mnie super..
_________________
Alga AN7054;Samsung Galaxy S8+;Huawei MediaPad T3 8' ; NextGen 9.18.27.719974, Skin Pongo 21 july 2018; Primo różne różniaste...Skin Gurion,Descent.
 
 
geranium 
Waypoint


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Cze 2008
Posty: 124
Skąd: PL
Wysłany: 2019-05-15, 14:55   

nie potrzeba żadnych analiz :mrgreen:

wystarczy uruchomić oryginalnego nextgena i nexgena ze zmienionymi UX by zrozumieć różnice


a nawigacja startująca w kilka sekundy to dopiero uciecha....
_________________
hipokryta => to ktoś, kto udaje serdeczność, uczynność itp. głosi poglądy, wygłasza manifesty lecz sam nie żyje zgodnie z głoszonymi poglądami
-lepiej mieć marne pomysły jak żadne
-jak to zazdrość potrafi zatruć życie..
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1095
Wysłany: 2019-05-15, 16:24   

Cytat:
a nawigacja startująca w kilka sekundy to dopiero uciecha....

Pewnie że uciecha, zależy tylko od sprzętu. ;-) Ale sam start nie jest tak ważny, chociaż świadczy o możliwościach programu.
U mnie sekundowo startuje Motrex, ale na andku 7 i 8. Na Pie się z nim pożegnałem i bardzo żałuję bo z twoimi dodatkami wygląda naprawdę okazale.
Poza tym różnice widać na słabym sprzęcie. Przy ośmiu rdzeniach procesora i dużo RAM te różnice się zacierają.
Dlatego gdy nawigacja staje się źródłem utrzymania warto zainwestować w nowszy sprzęt.
Przecież stare chociaż dobre iGO odchodzi w przeszłość. Teraz rządzą Nextgeny i trzeba się z tym pogodzić.
Ostatnio zmieniony przez szwagier22 2019-05-15, 16:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6104
Wysłany: 2019-05-15, 16:36   

U mnie sekndowo ( 2-3 ) startuje Gift z pełna opcja dodatków.
Z tym, ze ja mam 4GB RAM . A to i kwestia procesora i aplikacji w tle i innych rzeczy .
Nie wiem ile pamieci ma @krisgdynia i ile jej jest dostepnej bez uruchomionego iGO ( u mnie 2,1 GB )
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
szwagier22
guru


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Lip 2009
Posty: 1095
Wysłany: 2019-05-15, 16:43   

Myślę że gdyby wyciąć ze skinów bootloadery to startowałyby o wiele szybciej. Jakby @geranium chciał to by to zrobił - ale nie chce ;-)
 
 
Alwin
Waypoint


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 67
Wysłany: 2019-05-18, 19:35   

szwagier22 napisał/a:
Żeby się kolega nie znęcał nad sobą - kompletny Gift i wszystko co



Pozwoliłem sobie, ściągnąć Twoją paczka i teoretycznie chyba wszystko działa.
Ale w poprzedniej wersji miałem widok z samolotu (pojawiał się samolot w przycisku zmiany widoku 2D/3D) tj. widok się oddalał. W Twojej paczce to nie działa.

Ktoś wie jak to włączyć ?

Chodzi o skin Pongo w ustawieniach to znalazłem (Automatyczny podgląd -> Tylko poza miastem i odległość 4km) ale to nie działa.
 
 
no_taki
Maestro GPS



Pomógł: 74 razy
Dołączył: 10 Kwi 2011
Posty: 6104
Wysłany: 2019-05-18, 21:20   

Alwin napisał/a:
Ale w poprzedniej wersji miałem widok z samolotu (pojawiał się samolot w przycisku zmiany widoku 2D/3D) tj. widok się oddalał. W Twojej paczce to nie działa.


Znajdź w opcjach "widok nawigacji" > "automatyczny podgląd - ustawienia" i jesli chcesz miec ten widok "samolotowy" to go wlacz, a jesli nie chcesz miec - to wylacz
_________________
Człowiek mądrzeje z wiekiem. Zazwyczaj jest to wieko od trumny.
 
 
Alwin
Waypoint


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 67
Wysłany: 2019-05-18, 21:51   

no_taki napisał/a:
Znajdź w opcjach "widok nawigacji" > "automatyczny podgląd - ustawienia" i jesli chcesz miec ten widok "samolotowy" to go wlacz, a jesli nie chcesz miec - to wylacz


Chcę, i pisałem już że znalazłem tą opcję. Jest włączona i nie działa. (sprawdzam na symulacji trasy)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11