Ogłoszenie 
Prosimy o zapoznanie się z nową wersją regulaminu forum (ver 003) oraz zasadami przetwarzania danych osobowych
Regulamin oraz zasady przetwarzania w dziale REGULAMIN

Poprzedni temat «» Następny temat
Auto mapa nie moze znalesc sygnalu GPS
Autor Wiadomość
kedzior_20
młodszy inspektor GPS


Dołączył: 09 Wrz 2008
Posty: 8
Wysłany: 2008-09-09, 18:00   

A jaki moze byc to program bo jestem zielony w tych sprawach :-(
 
 
kuleszag 
Navi Expert



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Lip 2007
Posty: 266
Wysłany: 2008-09-10, 10:04   

Np. ResInfo - zakładka Tasks, do pobrania choćby STĄD
_________________
Po prostu... Navia
 
 
robsonbyd77 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-05-15, 18:51   Ustawienia GPS w AM 5.3 Lark 43.1

Witam,

Jak ustawić GPS w AM 5.3 dla Lark 43.1 ? (chodzi o dokładność pozycji na mapie)

1.Ustawienie „Kompresuj opóźnienie sygnału” jaka wartość ?
i czy zaznaczyć opcję „uwzględniaj pokazując pozycję”.
2.Jaką wartość ustawić dla „Ignoruj odchylenia GPS” (domyślnie: średnia)
3.Ustawienie portu to COM7, ale jaka prędkość ?
(mi Lark działa nawet jak ustawię 115200, tylko czy coś to daje?)

A może jeszcze jakieś inne ustawienia są ważne o których nie napisałem ?

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-05-15, 19:23   

Post w złym dziale. Pytania dotyczą programu Automapa a nie Larka 43.1 Odpowiedź na większość pytań o ustawienia Automapy znajdziesz w instrukcji obsługi programu.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
robsonbyd77 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-05-15, 19:36   

Hukkle napisał/a:
Post w złym dziale. Pytania dotyczą programu Automapa a nie Larka 43.1 Odpowiedź na większość pytań o ustawienia Automapy znajdziesz w instrukcji obsługi programu.


Mam pełną instrukcję do AM i niestety nie jest tam napisane co ustawić (jakie parametry) tylko gdzie można coś ustawić (zwykły opis menu a nie porady jak ustawić żeby było najlepiej).
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-05-15, 19:46   

robsonbyd77 napisał/a:
niestety nie jest tam napisane

Dział Automapa, temat podklejony Szczegółowy opis konfiguracji - http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=4002

Po to te opcje można zmieniać aby każdy je ustawił "najlepiej" pod własne wymagania. Jeśli ktoś jeździ po mieście 50km/h to wcale nie potrzebuje kompensacji. Jeśli ktoś ma cięższą nogę to mu nawet i 5 sek nie starczy. Jeśli nie masz zastrzeżeń do działania programu to nie zmieniaj pochopnie opcji bo "taka moda" lub "ktoś mi coś powiedział". Na pewno nie rób tego zanim nie wyjechałeś paru godzin z nawigacją.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
Ostatnio zmieniony przez Hukkle 2009-05-15, 19:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
robsonbyd77 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-05-15, 19:49   

Hukkle napisał/a:
Dział Automapa, temat podklejony Szczegółowa konfiguracja - http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=4002


Bardzo dziękuję.

A możesz mi jeszcze powiedzieć czy prędkość dla portu com ma znaczenie ? (lepiej ustawić węcej jesli chodzi na tym mapa np. 115200, czy nie ma to znaczenia i bedzie tak samo działało jak ustawie 9600)
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-05-15, 20:07   

robsonbyd77 napisał/a:
czy prędkość dla portu com ma znaczenie ?

I tak, i nie.

Prędkość portu com ma znaczenie o tyle że przy odpowiednich ustawieniach odbiornik GPS działa a przy nieodpowiednich nie działa. Sama prędkość nie ma większego znaczenia dla faktu odbioru sygnału GPS ponieważ jedna depesza w formacie NMEA z zestawu nawet kilkunastu satelit jest i tak znacznie mniejsza niż najmniejszy z możliwych parametrów ustawień szybkości portu com.

Ale... Rzadkość ale ciągle istnieją programy nawigacyjne które nasłuchują odbiornika na jednej, konkretnej szybkości portu i dla innych ustawień albo go nie wykryją, albo będą działały niestabilnie. Dla takich programów podawana jest konkretna wartość baudrate.
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
tyrantos 
Waypoint



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 61
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-15, 20:45   

Port 7 prędkość 9600 i jak zrywa odznacz synchronizację czasu z gps
_________________
LaRk 43,1
AM, IGO,Autopilot,MyMobile,TomTom,MioMap2008,Cardinale Destinator,MapaMAp Pro
 
 
 
Hukkle
Maestro GPS
Akira512



Pomógł: 87 razy
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 2772
Skąd: 52.8 17.2
Wysłany: 2009-05-15, 21:09   

tyrantos napisał/a:
jak zrywa odznacz synchronizację czasu z gps

Dlaczego zrywa?

Jak mówi słynna instrukcja której nikt nie czyta:
3.3.3 Ustawienia: GPS - Synchronizuj czas z GPS - powoduje regulację czasu systemowego komputera na podstawie informacji o czasie zawartych w sygnale GPS.

Jednak większość urządzeń z wbudowanym odbiornikiem GPS sama synchronizuje systemowy zegar i nie potrzebuje ponaglania ze strony Automapy. Mało tego, takie włączanie włączonej synchronizacji może ją paradoksalnie rozsynchronizować ;-)
_________________
Jeśli nie wiesz - czytaj FAQ
Jeśli chcesz by inni wiedzieli - napisz w FAQ-propozycje
Jeśli pomogłem, nie klikaj "Pomógł" - pomóż komuś innemu
 
 
robsonbyd77 
Waypoint


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 73
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-05-16, 21:28   

Poeksperymentowałem dzisiaj w terenie z ustawieniami GPS dla Lark 43.1 w AM 5.3

Najlepsze rezultaty osiągnąłem jak ustawiłem GPS na takie parametry:

1. Com7(auto), 9600 bps
2. Synchronizuj czas z GPS - NIE
3. Kompresuj opóźnienie sygnału - 1,4 sek.,
4. Uwzględnij pokazując pozycję - TAK,
5. Ignoruj odchylenia GPS - średnie.

Dało to fantastyczne rezultaty i dokładność wskazań praktycznie co do metra :)
_________________
Lark 43.1 z AM 6.12 PL (Legal); MM 7.2.4 PL (Android) AM 1.4.2 PL (Android)
 
 
pawlo2555
azymut


Dołączył: 29 Maj 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-05-29, 09:50   mio mov 330 auto mapa nie znajduje gps

jak w temacie w am nie znajduje gps a mio map od razu.
usuwałem te 2 pliczki w am i nic.
ustawiłem na stałe port com 2 i nic szuka satelin i bryndza co jeszcze moge zrobić ?
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-29, 09:54   

Ustaw w AM obok portu COM2 prędkość 57600 sygnał złapie.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
pawlo2555
azymut


Dołączył: 29 Maj 2009
Posty: 2
Wysłany: 2009-05-29, 10:00   

nic nie dało cały, czas szuka i szuka i szuka i nie ....
 
 
Sahem 
Maestro GPS



Pomógł: 576 razy
Dołączył: 28 Maj 2008
Posty: 6442
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-29, 10:14   

Ok to jeszcze raz na spokojnie. W głównym folderze AutoMapy jest folder Settings Files. Znajdź w nim dwa pliki:gps.settings i gps.info. Wywal je, gdy uruchomisz AutoMapę ponownie je sobie utworzy. Zostaw w ustawieniach GPS w AutoMapie port COM2 i prędkość 57600 i wyjdź pod chmurki. Musisz poczekać dobrych kilka minut a nawet czasami czeka się i kilkanaście nim złapie sygnał. Następnym razem będzie łapała już zdecydowanie szybciej. Musisz cierpliwie poczekać.
_________________
Rem tene, verba sequentur.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nasi znajomi:
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9